Mikovíniho-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
Elo 10. augusta 2020

Dobry den,
rad by som nahlasil havarijny stav synagogy. V sucastnosti po odhaleni casti strechy nabralo rozpadavanie hrozitansku rychlost. Ak sa okamzite nezakroci hrozi prevalenie celeho krovu, stropu a tym padom k nenavratnym skodam. Tieto skody budu samozrejme financne ovela narocnejsie a dalsia buducnost synagogy bude uz asi specatena. Nie je ani cas na norske fondy a projektove dokumentacie na dotacie, treba proste uvolnit 5000€ a strechu aspon npr. prekryt plachtou, co mi pride ako najlacnejsie docasne riesenie.

10. august 2020

Michal

Dobry den, ak dobre viem tak synagoga nie je meststka ale majetkom zidovskej obce. Ci ?
10. august 2020

Yergen

Dobry den Elo (alebo skor ,,Dobre rano,,)
Stav, ktory ste si vsimli pretrvava od skoncenia druhej svetovej vojny a strecha je v alarmujucom stave, minimalne poslednych 40 rokov.
...a 5000eur na plachtu, ktora nic neriesi je sakra drahe a nekoncepcne riesenie.
Skuste lepsi napad - presvedcte najprv zidovsku obec a zastupenie Izraela v SK aby sa prikladne postavili k zachrane svojho svatostanku / historickeho obejktu ... ak sa na zachrane nechcu spolupodielat, preco by sa o to malo pokusat mesto, ktore moze peniaze investovat do zachrany rozisahlejsich historickych obejktov (napr. kompletna rekonstrukcia mestskeho opevnenia alebo Bieleho Kamena, ktore su v dezolatnom stave)....
11. august 2020

Obyvateľka

Synagógu nevlastní židovská obec. Budovu ešte počas druhej svetovej vojny odkúpila od utekajúcich židov, ktorí sa snažili zachrániť si holé životy, miestna rodina. Priestor potom používala ako hospodársku budovu. Po dedičskom konaní prešla minulý rok do vlastníctva štátu a pozemky pod ňou zostali v súkromnom vlastníctve. Objekt je od roku 2016 zapísaný ako národná kultúrna pamiatka.

https://dennikn.sk/1859696/ako-slovensko-prichadza-o-vzacne-pamiatky/
https://dennikn.sk/1146312/posobil-tam-aj-rabin-chatam-sofer-vzacnej-synagoge-vo-svatom-jure-hrozi-zanik/
http://www.pamiatkynaslovensku.sk/svaty-jur-synagoga

História, ktorej pripomienkou je synagóga, je históriou nás všetkých, ktorí tu žijeme. Nie len židovskej obce. Rovnako ako hrad Biely Kameň nie je zodpovednosťou len pozostalých grófov a šľachticov, ktorí v ňom žili. Prečo nepoužívame rovnaký argument ako "presvedčte židovskú obec a zastúpenie Izraela" aj v štýle "presvedčte rodinu Pálffyovcov či Illésházyhovcov a zastúpenie Maďarskej republiky"?

Máme sa pri záchrane pamiatok rozhodovať len na základe náboženského presvedčenia alebo etnickej príslušnosti? Prečo by sme mali zabudnúť na to, aký bol Svätý Jur rôznorodý? Prečo by sme mali zabudnúť na to, že tu v meste žili aj ľudia židovskej viery? Boli menej občanmi mesta ako sedliaci, zemepáni, remeselníci katolíci a evanjelici?

História je len jedna. Žiadna z pamiatok nie je len romantická a má krásny priamočiary jednoduchý príbeh. Ale práve v tom je ich hodnota. Učia nás o tom, aký bol život ťažký, aké náročné rozhodnutia museli ľudia prinášať, aké rôzne osudy sa tu pretkávali.
19. august 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Synagóga je aktuálne v majetku Slovenskej republiky a v správe Okresného úradu, ktorý ju v najbližšej dobe ponúkne na odpredaj. Stavebný úrad Svätý Jur koná v zmysle stanoviska Krajského pamiatkového úradu a vyzval Okresný úrad k vykonaniu bezodkladné opatrenia na odstránenie havarijného stavu.
Mesto v tomto prípade nie je oprávnené konať a sanovať túto stavbu.

Šimon Gabura
primátor mesta Svätý Jur
20. august 2020

Mlady Juran

Pan primator, nenapisali ste, ci sa mesto planuje uchadzat o kupu synagogy. V poslednom obdobi naslo v rozpocte napriklad vyse 500 000 na kupu budovy posty a vyse 400 000 na obnovu horarne. Obnovena synagoga by pre mesto bola iste prinosom, napr. ako muzeum, koncertna sala, alebo pre akekolvek ine kulturne vyuzitie.
23. august 2020

Yergen

Vazeny pan mlady juran: na kulturne vyzitie ma mesto k dispozicii a bezpocet dalsich priestorov a napriek tomu sa ich kapacitu nedari dostatocne vyplnit.
Ak sa chcete kulturne realizovat a predviest vasu kulturu, mozte vyuzit napr malo vyuzivanu budovu tzv. byv. babk. divadla a rozhodne aj krasne exteriery v prirode. Tak sa realizujte a ukazte co je vo vas !
23. august 2020

Mlady Juran

Pan Yergen, ja som sa za posledne roky podielal na organizovani viacerych kulturnych podujati v meste, takze si svoje komplexy, zlobu alebo o co vo vasom pripade ide, vybijajte na niekom inom. a zo svojich skusenosti viem, ze mesto napriklad nevlastni ziaden priestor na koncerty - prave na to by synagoga ako otvoreny velky priestor bola vhodna
24. august 2020

Yergen

je vidiet ze ste len noclahar, inak by ste nepisali hluposti ako napr ze v Jure nie je ..."ziaden priestor na koncerty"... >> pr - goticky kostol sv juraja ... atd., atd., atd. ... a napriek tomu, ze sa koncerty v priebehu roka organizuju, chodi na ne len zlomok vsetkych obyvatelov >>
v Jure boli kedysi 2 muzea, jedno sa zrusilo - naco dalsie muzeum ked aj tak donho nikto neprijde...? do buducna, skuste lepsi ale aj pre mesto a jeho obyvatelov lepsi napad, ktory nebude len zrutom rozpoctu ale bude schopny si na seba solidne zarobit do takej mieri aby fungoval ako samostatne HOSPODARIACA jednotka, co nebude v cervenych cislach....
24. august 2020

Mlady Juran

Pan Yergen, Vy musite byt strasne zakomplexovany clovek, ked Vam tak velmi vadia pristahovalci a vidite ich za vsetkym a vo vsetkych. Nie, ze by Vas do toho nieco bolo, ale moja rodina zije v Jure uz viac ako 300 rokov, takze nie, noclahar nie som ..

Ale k veci: ake priestory vhodne na koncerty VLASTNI mesto? Lebo kostol sv. Juraja, ktory spominate, je riadne pouzivany liturgicky priestor vo vlastnictve farnosti a kona sa tam raz rocne len adventny koncert, podobne v piaristickom kostole vystupuje len piaristicky zbor. Ak aj sa tam kona nejaky vynimocny koncert, tak je obmedzeny na cirkevnu hudbu. Na tieto akcie chodia stovky ludi a to nie je "zlomok" obyvatelov Jura, ako tvrdite. Snad necakate, ze na nejaku akciu pride vsetkych 6 000 obyvatelov.

Mesto proste ziadnu vhodnu salu nevlastni. Sala na mestkom urade je urcena primarne na svadby, piatky a soboty kvoli tomu obsadena. Sala v tzv. babkovom divadle ma kapacitu par desiatok ludi a pristup len po strmom schodisku - pre starsich a chorych ludi je nedostupna.

P.S. V Jure nikdy dve muzea neboli, bolo to jedno muzeum v dvoch budovach. A tazko posudzovat navstevnost muzea, ktore je dlhodobo zatvorene kvoli rekonstrukcii, ktora aj realne prebieha. Ale to Vy ako jediny skutocny jursky rodak samozrejme velmi dobre viete ..

P.S.2. Vyssie uvadzate, ze mesto by malo investovat napr. do rekonstrukcie hradu. To by podla Vas bola samostatne hospodariaca jednotka bez cervenych cisiel? A vobec by nevadilo, ze je v sukromnom vlastnictve a mesto s nim nema nic spolocne?
25. august 2020

Yergen

nie si sam, kto pochadza zo stareho jurskeho rodu, neliecim si komplexy a nechvalim sa tym...

az bude synagoga na tom tak biedne ako je na tom hrad, potom mi poloz svoju otazku. B.Kamen navstevuje privela ignorantov, ktori si tam veselo fajruju ohne, skriabu a lozia po krehkych stenach, oknach aj vstupnej brane len kvoli pos*anej fotografii pre fb, instagram.
https://www.instagram.com/p/CATLlbSAuSO/
https://www.instagram.com/p/CCWjYVjHDLF/
https://www.instagram.com/p/B1Exc4KIHo-/
https://www.instagram.com/p/CAS_qXmDA6m/
....
https://www.instagram.com/explore/locations/43410104/hrad-biely-kamen/

Mozeme sa tu donekonecna hadat a pisat nazory a osocovat, to nas vsak nepresvedci o svojich postojoch. howgh
25. august 2020

Obyvateľka

Synagógy na Slovensku sa rekonštruujú a postupne sa do nich prinavracia nový život. Okrem nových funkcií sú aj veľmi dôležitou pripomienkou ani nie sto rokov starej histórie a spoločenstiev ľudí, ktorí tu s nami spolu žili. A to nie sú postoje ani názory, to sú fakty.

V Žiline, Lučenci, Trnave, Senci sa synagógy stávajú novými a hodne vyhľadávanými kultúrnymi centrami. Fungujú tu galérie, prebiehajú rôzne kultúrne podujatia, priestory na prednášky, rôzne „workshopy“, koncerty, alebo v nich fungujú čitárne.

Synagógu tu vo Svätom Jure pravidelne chodia pozrieť ľudia zo zahraničia, ktorých zaujíma život Chatama Sofera a židovskej komunity na Slovensku. Zároveň sa nachádza aj na orientačných tabuliach mesta, mapách a cestovateľských bedekroch. Čiže mesto sa ňou už aj v súčasnosti čiastočne prezentuje, lebo v skutočnosti ide ozaj o turistickú atrakciu a zaujímavosť v blízkosti centra mesta. Zaslúžila by si preto aspoň základnú sanáciu od okresu. A od mesta možno malú informačnú tabuľu – tá by sa dala osadiť, keď sa bude rekonštruovať Mikovíniho ulica. V súčasnosti by to bol medzi všetkými psími výkalmi v tráve riaden bio hazard..

Bolo by dobré vedieť, či sa bude mesto uchádzať o odkúpenie budovy.
29. august 2020

Michal

Ja len dufam, ze sa mesto nerozhodne pre kupu tej budovy. Ked zidovska obec chce tak nech to riesi sama. Naco je mestu budova do ktorej treba naliat x sto tisic €. Aby potom zidovska obec povedala ze to je ich dedicstvo ? Uplne zbytocna stavba, uz je to len ruina. Koncertna sala medzi rodinnymi domami ? 😂😂 fajn vtip. Nebodaj by kupili budovu, tak co s pozemkom, ten k tomu nepatri a vznikol by problem prechodu. Nonsens tato diskusia.
29. august 2020

Yergen

Michal, súhlasim - už som to tu písal tisíckrát a napíšem to aj tisíc prvý raz: židovská obec na Slovensku aj štát izrael má veľmi dobrý prehľad o židovských stavbách v SR. Vedia aj o jurskej synagóge kde svojho času žil / pôsobil aj jeden z najvýznamnejších hebrejských učencov - Moše Schreiber (Chatam Sofer). A napriek tomu, že o tom vedia, sa rozhodli jurskú synagógu lahnúť prachom zato im nerobilo zachrániť a naliať milióny do rekonštrukcie mauzólea Ch. Sofera pod BA hradom. Izrael a sk-židovská obec prejavili nulový záujem rekonštruovať jurskú synagógu.
Je tak jednoduché chytráčiť a míňať zo spoločnej kasy a vedieť, že ťa to nič nebude stáť (....veď to ide zo spoločného....), však pani "Obyvateľka" a "Mladý Juran" ?!...
Komu synagóga leží na srdci, tomu nič nebrani v tom, aby ste sa sami angažovali, vyhlásili S-Ú-K-R-O-M-N-Ú zbierku a na vlastné naklady tento objekt zrekonštruovali.
Veľa ľudí vám určite bude držať palce a ak to bude dobrý nápad radi prispejú aj kritici z tejto diskusie (o tom som presvedčený).
Len preboha nechcite, aby sa paušálne a všetci jurania museli skladať z mestského rozpočtu na niečo o čom ste vy presvedčení, že je to najsprávnejšie.
20. október 2020

Hupka Achberger

Yergen, je zarazajuce, aky mas prehlad o tom, kto co vlastni, ale preco Ti uniklo, ze Biely Kamen patri Meciarovmu pohrobkovi Jurenovi, ktory sa s nami lucil z Kravina? V zmysle Tvojej logiky sa teda treba obratit nanho.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania