Asociáli robiaci neporiadok

Zodpovednosť za riešenie: MsÚ vo Svidníku

Neriešený
meno
Anonymný užívateľ 16. decembra 2012

Chcem nahlásiť podnet ohľadne neporiadku, ktorý spôsobujú asociáli podľa všetkého na všetkých uliciach v meste kde sa nachádzajú smetné nádoby. Smetné nádoby ako aj obsah v nich je majetkom mesta pokiaľ sa nemýlim a preto by sa nemali vyprázdňovať. Navyše pri výbere odpadkov nechávajú za sebou asociáli neporiadok a tým znečisťujú verejné priestranstvo. Nehovoriac o tom, že výberom odpadkov hrozí riziko infekcie.

17. december 2012

Ďuro

Aký asociál? Veď to je SHREK :-)
19. december 2012

Frantisek

Súhlasím :)
03. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Všeobecne záväzné nariadenie Mesta Svidník č. 6/2011 o verejnom poriadku
Článok 5

Udržiavanie čistoty a dodržiavanie verejného poriadku

1. Za účelom dodržania poriadku a ochrany životného prostredia na verejnom priestranstve a verejne prístupných miestach sa zakazuje
znečisťovať okolie vyberaním odpadu zo smetných nádob, vyhadzovať, vymetať a inak vynášať smeti z domov, obchodov, prevádzkových miestností a bytov na verejné priestranstvá,
1. Vykonávať kontrolu dodržiavania tohto nariadenia sú oprávnení poverení zamestnanci úradu, Mestská polícia vo Svidníku a hlavný kontrolór mesta.
2. Za porušenie ustanovení tohto nariadenia môže byť fyzickej osobe uložená pokuta v zmysle zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení zmien a doplnkov v rámci blokového alebo priestupkového konania.
3. Pokuty v blokovom konaní sú oprávnené ukladať a vyberať príslušníci mestskej polície, správne orgány, v ktorých pôsobnosti je prejednanie priestupkov a osoby nimi poverené.Poverené osoby sú povinné preukázať, že sú oprávnené ukladať a vyberať pokuty v blokovom konaní.20)
4. Mesto môže právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie uložiť pokutu do 6 638 eur, ak:
a) poruší toto nariadenie,
b) neudržuje čistotu a poriadok na užívanom pozemku alebo na inej nehnuteľnosti, a tým naruší vzhľad alebo prostredie obce, alebo ak znečistí verejné priestranstvo alebo odkladá veci mimo vyhradených miest,
c) nesplní v určenej lehote bez vážneho dôvodu povinnosť uloženú primátorom poskytnúť osobnú pomoc alebo vecnú pomoc počas odstraňovania a pri odstraňovaní následkov živelnej pohromy alebo pri inej mimoriadnej udalosti.
5. Pokutu možno uložiť do jedného roka odo dňa, keď sa mesto dozvedelo o tom, kto sa konania podľa odseku 4 písm. a) a b) tohto článku dopustil, najneskôr však do troch rokov od porušenia nariadenia alebo nesplnenia povinnosti podľa odseku 4 písm. c). Pri ukladaní pokút sa prihliada najmä na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania. Na konanie o uložení pokuty sa vzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní.
V súčasnosti Mesto Svidník neuvažuje o nákupe tzv. uzamykateľných klietok na smetné nádoby, ktoré sú jednak veľmi nákladné a hlavne, aj po skúsenostiach v iných mestách nedosahujú želaný efekt. Najefektívnejším riešením sa momentálne javí spolupráca občanov s Mestskou políciou.

Na tento podnet Mesto Svidník reagovalo už 17. 12. 2012, ale zrejme z dôvodu technického výpadku odpoveď nebola doručená, resp. zobrazená.


.
05. apríl 2013

ANPE

Chcelo by to štatistiku, koľko bolo podaných podnetov a koľko vybavených podaní a udelených pokút!
13. apríl 2013

juraj voloch

Pokuty zbytočne ukládať, lebo sú nevymôžiteľné.Kontajnery vyberajú asociáli čo nemajú žiadný resp. absolutne minimálny prijem na soc.dávkach .Jedine nejakým spôsobom obisť zákon a nariadiť odpracovanie pokty.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania