Čierna skládka

Zodpovednosť za riešenie: Trenčín

V riešení
meno
Martina 05. júna 2017

Cca po Veľkej Noci, kedy bola veľmi zdvihnutá hladina rieky Váh, bolo naplavené veľké množstvo odpadu, ktoré ostali pri brehu. Voda klesla a tento odpad tam do dnešného dňa je, nikto sa toho ani nedotkol. Je to hanba nášho mesta a vyzerá to strašne. Pochybujem, že o tom nikto nevie. Treba to každopádne riešiť a nie čakať na dobrovoľníkov, že to odpracú....ďakujem

07. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Na základe fotodokumentácie nepredpokladám, že ide o čiernu skládku - čiže odpad neoprávnene uložený na pozemku. Fotky zachytávajú priestor bermy na ľavej strane Váhu nad stavbou MVE a koryta rieka Váh, pričom ide o zmes komunálneho odpadu a naplavenín zachytených po prechode povodňových prietokov z Apríla a Mája tohto roku.

Naša organizácia plní povinnosti správcu toku stanovené §48 Zákona o vodách č. 364/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov, vrátane udržiavania , čistenia koryta toku a odstraňovania naplavenín v rozsahu nevyhnutnom pre zabezpečenie nehateného odtoku , alebo prietoku.

Povinnosť zberu, prevozu a nakladania s komunálnym odpadom, ktorý je pravdepodobne podstatou samotného podnetu evidovanom na portáli ukladá platná legislatíva ( §81 Zákona o odpadoch č. 79/2015 Z.z. )príslušnej obci či mestu. Ďalej na základe našich zistení uvádzame, že relevantná časť pozemkov – napr. na titulnej fotografii nie je pozemkom v majetku a správe SVP š.p..

Napriek vyššie uvedeným skutočnostiam je SPSV II. pripravené na spoluprácu pri riešení daného problému či už s mestom Trenčín, alebo spomínanými dobrovoľnými občianskymi združeniami. V súčasnosti sú všetky dostupné ľudské a technické kapacity nasadené na kosenie spravovaného majetku. Termín čistenia koryta od naplavenín je preto potrebné zodpovedne predrokovať a dohodnúť so všetkými zainteresovanými zložkami.

S pozdravom

TOMÁŠ JANUŠ
Úsek generálneho riaditeľa
Referát komunikácie s médiami a verejnosťou
SVP, š. p.
07. jún 2017

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme po obdržaní odpovede od SVP, š.p. zaslali s prosbou o vyjadrenie aj mestu Trenčín.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
09. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedené znečistenie nie je nelegálna skládka, ktorú založil nejaký pôvodca, ktorému by sa uložilo odstránenie. Každý vlastník, správca, resp. nájomník pozemku, či nehnuteľnosti je povinný sa starať o jeho údržbu a čistotu. Uvedené pozemky nie sú vo vlastníctve ani v správe mesta.
Uvedené znečistenie sa nahromadilo z dôvodu zvýšenej hladiny rieky, ktorá bola dôsledkom nepriaznivého počasia. Ide prevažne o drevo, konáre, ktoré rieka stiahla so sebou a - samozrejme - popritom sú naplavené aj plastové fľaše, či iný drobný komunálny odpad, ktorý rieka brala po celom svojom toku z rôznych „samospráv“. V zmysle zákona o odpadoch je mesto zodpovedné za systém nakladania s komunálnym odpadom na jeho území (čo znamená, že určuje miesta, na ktoré je možné ukladať odpady a systém ich zberu) a je tiež zodpovedné za odstránenie komunálnych odpadov z nelegálnych skládok, ktoré boli na základe konania rozhodnutím z Okresného úradu Trenčín uložené Mestu odstrániť.
Napriek tomu, že Mesto nie je vlastníkom ani správcom týchto pozemkov a nejde ani o nelegálnu skládku čisto komunálneho odpadu, ponúkli sme Slovenskému vodohospodárskemu podniku ako prejav spolupatričnosti, že vyzbieraný odpad môžu uložiť na naše zberné dvory a zneškodnenie tohto pôjde na náklady mesta.


Erika Ságová, hovorkyňa MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania