Ku kyselke-reklama-vizuálny smog

Zodpovednosť za riešenie: Trenčín

V riešení
meno
Peter 10. mája 2019

Prosím o informáciu, ako je možné, že sú tu umiestnené reklamné stavby, keď od 02.01.2015 je účinný zákon č. 50/1976 Zb. (stavebný zákon) a prechodné obdobie pre reklamné stavby umiestnené pri diaľnici, cestách pre motorové vozidla.... je BEZ možnosti výnimky zakázané umiestňovať bližšie ako 100 metrov. V prechodnom období DO 01.01.2017 mali byť tieto reklamné stavby odstránené!!! Zároveň, ak tieto reklamné stavby nebudú odstránené v termíne do 01.01.2017, možno tieto reklamné stavby odstrániť postupom podľa stavebného zákona. Prosím o informáciu, načo mesto Trenčín čaká?
Len pre info, diaľničný privádzač je súčasťou diaľnic až po tabuľku označujúci začiatok obce/mesta.

21. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, reklamné stavby pri diaľničnom privádzači boli povolené stavebným úradom v rokoch 2005 a 2006 podľa vtedy platných právnych predpisov. Dňa 2. januára 2015 nadobudol účinnosť zákon č. 293/2014 ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, okrem iných aj zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon). V cestnom zákone bol doplnený ods. 4 § 10, ktorý definuje ochranné pásmo diaľnice nasledovne „ Mimo sídelného útvaru obce ohraničeného dopravnou značkou označujúcou začiatok a koniec obce je v území 100 metrov od osi vozovky priľahlého jazdného pásu diaľnice, rýchlostnej cesty a cesty I. triedy, ktoré sú medzinárodným cestným ťahom, okrem odpočívadiel, zakázané umiestňovať reklamné stavby“. Keďže diaľničný privádzač je súčasťou diaľnice reklamné stavby sa na základe tejto zmeny v súčasnosti nachádzajú v ochrannom pásme diaľnice. Podľa § 24f cestného zákona, ktorým boli stanovené prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 2. januára 2015 mali vlastníci reklamných zariadení umiestnených pred 2. januárom 2015, ktoré nie sú v súlade s § 10 ods. 4 cestného zákona tieto odstrániť do 1. januára 2017. Po uplynutí tejto doby je možné podať ohlásenie odstránenia reklamných stavieb podľa osobitného predpisu. Podľa §11 ods. 3 cestného zákona príslušný cestný správny orgán môže nariadiť vlastníkovi, správcovi alebo užívateľovi nehnuteľností alebo zariadenia, aby v cestnom ochrannom pásme odstránil alebo upravil stavbu alebo zariadenie. Náhrada za odstránené stavby a zariadenia sa poskytuje, ak sa vykonali pred určením cestného ochranného pásma. Výšku náhrady určí príslušný cestný správny orgán.
V súčasnosti Mesto Trenčín ako príslušný stavebný úrad vedie konanie vo veci odstránenia reklamných stavieb v počte 8 ks, ktorým uplynula doba, na ktorú boli povolené. Na jednu reklamnú stavbu bolo stavebným úradom už vydané rozhodnutie o odstránení stavby. Reklamné stavby, ktoré majú platné stavebné povolenia a nachádzajú sa v ochrannom pásme diaľničného privádzača je možné odstrániť podľa vyššie uvedených ustanovení cestného zákona. Príslušným cestný správnym orgánom je v tomto prípade ministerstvo dopravy.


Erika Ságová, hovorkyňa MsÚ
25. november 2020

Peter

admin, poprosím aktualizovať podnet. Ďakujem.
26. november 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania