Žilinská-stavby a budovy-prekračovanie limitov hluku

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
Juraj Kallo 05. septembra 2019

Stavba novej bytovky na Žilinskej ulici vedľa hrádze a potoku Teplička, bytový dom Capitis. Na stavbe sa pracuje extrémne hlučne každý deň od skorých ranných hodín, či je sviatok alebo víkend. Je možnosť zrušiť alebo obmedziť práce cez sviatky a víkendy, keďže táto stavba priamo ovplyvňuje životy stoviek rodín v okolí? Ďakujem

12. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, stavebný zákon neupravuje, kedy presne sa môžu stavebné práce uskutočňovať. Práva a povinnosti fyzických osôb - podnikateľov a právnických osôb na úseku ochrany proti hluku sú stanovené v zákone č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení neskorších predpisov. V zmysle tohto zákona (§ 27 ods. 1) fyzická osoba – podnikateľ a právnická osoba, ktoré používajú alebo prevádzkujú zdroje hluku (teda aj stavebníci pri stavebnej činnosti), sú povinné zabezpečiť, aby expozícia obyvateľov a ich prostredia bola čo najnižšia a neprekročila prípustné hodnoty pre deň, večer a noc ustanovené vykonávacím predpisom (vyhláška MZ SR č.549/2007 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí). Vyhláška určuje prípustné hodnoty hluku v závislosti od kategórie územia alebo kategórie vnútorného priestoru pre deň (t.j. od 6.00 h do 18.00 h - 12 h), pre večer (t.j. od 18.00 h do 22.00 h - 4 h) a pre noc (t.j. od 22.00 h do 6.00 h - 8 h). Podľa citovanej vyhlášky (s ohľadom na charakter hluku zo stavebnej činnosti) je prípustná expozícia obyvateľov o 10 dB vyššia v porovnaní s inými zdrojmi hluku, avšak len v pracovných dňoch od 7. do 21. hodiny a v sobotu od 8. do 13. hodiny. Iné obmedzenia pre stavebnú činnosť nie sú uvedené.
Porušenie tejto povinnosti zakladá vznik zodpovednosti za správny delikt, na prejednanie ktorého sú oprávnené regionálne úrady verejného zdravotníctva. Ak sa niekto cíti byť ohrozovaný hlukom, má možnosť podať podnet na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva na začatie správneho konania, výsledkom ktorého môže byť vyvodenie administratívnej zodpovednosti voči fyzickej osobe – podnikateľovi a právnickej osobe za spáchanie správneho deliktu.

Odporúčame podnet adresovať Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva Trenčín.

Erika Ságová, hovorkyňa MsÚ Trenčín

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.