Dokonaly vizualny smog

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Marian Vajdecka 04. júla 2014

V dobe ked sa vo viacerych mestach bojuje proti vizualnemu smogu, v Trnave sa objavilo niekolko kusov, ked nie desiatok kusov, bilbordolaviciek. Trnava bude opat "krajsia".

04. júl 2014

viktor

Ono podnet sa mohol doplniť aj o otázku, kto o umiestnení a vzhľadu lavičiek rozhoduje, pretože podľa mňa vyzerajú otrasne - takto zohyzdiť nielen Kríčok, ale aj stanicu a ďalšie miesta...
04. júl 2014

Marian

Urcite tomu kto to vymyslel neslo o to aby lavicka vyzerala pekne. Dokonca si dovolim tvrdit, ze ani tomu dotycnemu neslo o to aby na tom aj niekto sedel. Jediny primarny ucel bilbordolaviciek je umiestnit tam reklamu. Niektore z laviciek su tesne pri krizovatkach a otocene smerom na krizovatku (kricek, pri kauflande, na stanici pri budove SAD), aby boli reklamy dobre viditelne z prechadzajucich aut.
04. júl 2014

Flego

Videli ste už niekto niekoho na týchto lavičkách sedieť? Alebo sú to len primárne bilbordy ukryté za výzor lavičiek?
04. júl 2014

Ivana

Asi sa drzali hesla: Trnava ma naviac reklamnych ploch ako Bratislava, tak hned podla tohto hesla zacali pracovat. Mestske zastupitelstvo schvalilo tieto lavicky a mozu sa vsetci, co za to hlasovali, hanbit. Nadherne to je najmä na kricku, kde su tie polorozpadnute, olepene, odrate, zlte nosice cestovnych poriadkov, a deravy chodnik a buch nova "lavicka" Je to zazitok.
( Este doplnim, ze tie zlte srandy su vraj v sprave kraja, ocakavat spolupracu od 2 institucii asi nemozeme /to by mohlo fungovat iba keby sa na kazdom urade vytvoril na tento ucel zvlastny odbor/ a iniciativu zaspateho kraja uz vobec nie. )
Smutne je, ze to niekto nielen povolil, ale ze su aj ludia, ktori take nieco vobec vymyslia. Najsmutnejsie je, ze masa si mysli, ze sa s tym neda nic robit a ta mensina, co vie volit niekoho kto to da poriadku proste nestaci.
04. júl 2014

Anonym

Pamätám si ešte keď sa o tom písalo:
http://www.trnava-live.sk/2012/11/28/na-uzemi-mesta-mozno-pribudnu-nove-lavicky-s-reklamnymi-plochami/

Prvé čo ma napadlo, keď som zbadal tie kovové lavičky naživo bolo, že to je len vtip. Bohužiaľ nie je. V zime budú ľadové, v lete budú žeravé.
Nechápem ako mesto mohlo odsúhlasiť takéto "lavičky". Je jasné, že to nie sú lavičky ale bilbordy.

Zrejme má pán podnikateľ na meste dobré kontakty. Mimochodom je to ten istý, čo sa snaží postaviť parkovací dom hlinách:

http://www.trnava-live.sk/2013/01/11/investor-ukazal-vizualizacie-parkovacieho-domu-na-hlinach/

Byť na mieste tých ľudí, čo sa na hlinách tešia na parkovací dom, radšej by som sa mal na pozore, lebo to môže dopadnúť podobne ako tie lavičky.
04. júl 2014

Flego

Ajééj, už som to našiel. Zdá sa Marian, že si neobjavil vizuálny smog, ale pekne páchnucu žumpu http://www.trnavskyhlas.sk/c/10141-stedri-poslanci-darovali-mestu-antibezdomovecke-lavicky.htm Jedná sa o 30 kusov lavičiek po 370 eur ročne, čo je 11100 eur ročne do mestskej kasy. Poslanci nakoniec presadili , že sa jedná o prípad hodný osobitného zreteľa, ktorý sa nemusí riadiť obvyklým nájmom a určili nájom 1 euro ročne, čím obrali mestskú kasu o 11070 eur ročne. Vyzerá to, že si takto pred voľbami predplatili volebné bilboardy za mestské peniaze.
P.S. Ak ste niekto boli na tom zastupiteľstve, kde sa o tom hlasovalo, zverejnite mená poslancov, ktorí to boli.
04. júl 2014

Jozef A

Mne sa zdá, že sú lavičky kovové. Priznám sa, že som si ešte neskúsil sadnúť ani na jednu z nich, ale ak naozaj kovové sú, tak bude problém sedieť na nich v lete/v zime. Možno na jar to bude príjemné. Veď si sadnite na kus plechu a uvidíte.
04. júl 2014

Marian

Tak schvalilo sa to 16.4.2013 a rozprava k tomu je v zapise MZ: http://www.trnava.sk/userfiles/download/attachment/Z%C3%A1pisnica%20MZ.pdf (strana 17).
Kazdy nech si o tom urobi obraz sam :).
04. júl 2014

Flego

uznesenie 511 strana 9 http://www.trnava.sk/userfiles/download/attachment/14_20013_497-536.pdf
bod číslo 5.7. strana 16 a 17 zápisnica číslo 14
http://www.trnava.sk/sk/clanok/zapisnice-hlasovania-uznesenia-mz
zároveň si múžete kliknúť aj na hlasovanie, je to hlasovanie číslo 29 a 30
05. júl 2014

dolce

stavme sa ze ... bude na lavickach multiposlanec augustin h.
05. júl 2014

Peter Bročka

Tieto "unikáty" sú nielen neuveriteľne škaredé, ale boli od začiatku projektované ako reklamné plochy na podnikanie. V zastupiteľstve sa hralo iba o zníženie ceny za prenájom mestských pozemkov na minimum, aby sa začalo čo najskôr "zarábať." Toto nie je nič iné, ako výsledok "politickej" lobby v praxi. Aký zisk z toho máme my ako Trnavčania? Vizuálny smog, nepohodlné sedenie a dobrovoľné vzdanie sa 11 tisíc € ročne...
05. júl 2014

Flego

Kdesi sa píše, že sa jedná o prenájom na dva roky, mesto teda zadotovalo súkromného podnikateľa sumou 22140 eur len preto, že je to niečí kamarát. To je do neba volajúce svinstvo. A najlepšie na tom je, že SMER nemá potrebnú 3/5 väčšinu, takže svoje hlasy pridalo aj KDH.
05. júl 2014

Peto

Ku mne sa dostala informácia, že tie lavičky na Kricku nemaju ani správne ošetreny povrch na sedenie. Vraj tie dierky robia kvalitné diery do jemného oblečenia. Sú tam údajne ostré vystupky .
05. júl 2014

viktor

Zaujímavé, že z pár dni platného VZN, ktoré upravuje podmienky zriaďovania letných terás udelia výnimky a "tešia sa" že získajú 4200€, ale pri lavičkách hyzdiacich mesto si nechajú bez problémov ujsť také peniaze...
http://trnava.sme.sk/c/7193218/niektore-terasy-dostali-od-poslancov-vynimky.html
07. júl 2014

Katka

Ďalší prípad "hodný osobitného zreteľa"
Tento pojem by sa mal z toho zákona vyhodiť... Každý druhý bod rokovania je takto označený
07. júl 2014

Fredy

Lavičky sú navrhnuté striktne technokraticky, masívna bezúdržbová pozinkovaná konštrukcia (až na „posedový dierovaný plech“ - ten nevyzerá dostatočne tuho) a minimalizácia ceny .

Lavičky takéhoto prevedenia (samozrejme bez bilbordovej časti ) sú asi tak vhodné do výrobnej časti v priemyselných podnikoch, do kasární, väzníc … a tam , kde sa majú raz osadiť a potom tam majú byť 20 rokov bez údržby.

Dizajnovo je “katastrofa” asi slabé slovo.

A to iniciatívna firma požiadala o umiestnenie až 83 lavičiek v 16-tich lokalitách Trnavy – podľa zápisnice z rokovania MZ zo dňa 16.4.2013, bod 5.7 , strana 16 a 17 : http://www.trnava.sk/userfiles/download/attachment/Z%C3%A1pisnica%20MZ.pdf

Mesto zatiaľ súhlasilo s 30-timi lavičkami v 4 lokalitách.
Čo bude ďalej, budú pribúdať aj ďaľšie ?
07. júl 2014

Fredy

Odkaz na zápisnicu pre istotu ešte raz aj v skrátenom tvare : http://goo.gl/4Yzz5g .
07. júl 2014

Jozef_A

Čo sa týka dizajnu, to je asi vec názoru. Netransparentnosť a nezáujem o skutočné zlepšenie komfortu obyvateľov a návštevníkov je totálne tragická, však čo človek môže čakať od ľudí, ktorí spravujú náš majetok a vedia, že tam sedia len do času. Väčšina to chápe ako možnosť nahrabať si nejaký ten majetok, či už priamo, alebo nepriamo.Inak by takéto kraviny, v čase, keď dvadsať rokov nedokážu opraviť asfalt, alebo si ako horúci zemiak posúvajú otrasné autobusové zastávky na Kríčku, nemohla byť priechodná. O tom ma nikto nepresvedčí. A nikto nie je za nič zodpovedý. Kopal by som to do ri*ti. Jozef_A.
08. júl 2014

Peter

no je toho uz cele mesto... :(
08. júl 2014

Fredy

Katka,
mal som dojem, že to označenie „prípad hodný osobitného zreteľa“ má plniť pozitívnu a ochrannú funkciu v prípadoch priameho predaja a prenájmu. Ak by zákon v prípade priameho predaja a prenájmu to takto „nepoisťoval, tak potom by stačilo na takéto konanie mať pri hlasovaní iba nadpolovičnú väčšinu nad 50 % , takto sa vyžaduje 3/5 , čo je min. 60 % , len teraz neviem či zo všetkých alebo iba prítomných a zaregistrovaných poslancov.
Trochu som zalovil na webe k tomuto pojmu - a zdá sa, že všetko je ÚPLNE INAK.

Primárnym problémom je vlastne to, že ak niečo označíme ako “prípad hodný osobitného zreteľa“ , tak sa elegantne vyhneme verejnej súťaži.
A kto vlastne má právom označiť niečo za „prípad hodný osobitného zreteľa “ a vyhnúť sa verejnej súťaži ? Sú na to dajaké regulačné pravidlá ? Netransparentnosť zrejme začína tu.

Na staršom odkaze a diskusii k nemu je asi „gro“ toho, „čo a ako“ : http://dostal.blog.sme.sk/c/248108/Zlodejiny-hodne-osobitneho-zretela.html

Citujem z tamojšej diskusie : „Výborne, vystihli ste častú podstatu predaja majetku obce. Osobitný zreteľ je pláštik, do ktorého sa často balí skrytý záujem.

Poukaz na voliča je správny. Volič je zodpovedný za predaje. A to tým, koho volí.
Ak nejde k miestnym voľbám, dáva najavo, že sú mu pomery v svojom okolí ľahostajné.
Lebo menej peňazí za predaje majetku obce/mesta v rozpočte je menej peňazí
pre deti - v škôlkach, školách, na šport aj zábavu. Ta sa potom nesťažujme na stav. „

„ Dopustili sa opakovane činov vysoko nemorálnych - a neboli v tom sami. V rámci demokratických pravidiel si dokázali "získať politickú podporu" svojich záujmov. Nemožno podať trestné oznámenie za to, že predávali majetok podľa deravých pravidiel, ktoré zastupiteľstvo schválilo. Svinstvo je to, že si tam tie diery pripravili a potom ich pravidelne využívali. Napokon dostali mandát od svojich voličov, ktorí im zjavne dôverujú. „


S odôvodnením, že čo je a čo nie je „z dôvodu osobitného zreteľa“ mal na júnovom rokovaní MZ v Trnave jeden poslanec zásadný problém.

V bode 4.1 pri prevode nájmu na Hlavnej ulici sa k uvádzanému dôvodu osobitného zreteľa vyjadril v tom zmysle, že ho nenašiel a že v tejto chvíli nevidí dôvod, prečo by sme mali obchádzať zákon, z dôvodovej správy mu nevyplynul takýto dôvod.
Jeho odborný právny výklad dajako nenašiel na pôde MZ podporu a môže byť, že aj toto prispelo k tomu, že sa neskôr rozhodol vzdať mandátu poslanca v meste Trnava.

Ale späť k podnetu. Nevidím rozumný dôvod, prečo sa po meste rozširuje vizuálny smog vo forme predmetných kovových bilbordo-lavičiek a ešte k tomu s využitím pojmu dôvodu hodného osobitného zreteľa pre priamy prenájom bez verejnej súťaže.

Pravidlá pre označenie niečoho za „prípad hodný osobitného zreteľa“ by sa mali ešte sprísniť a doplniť o transparentnosť.
08. júl 2014

Flego

Toto sú členovia majetkovej komisie http://www.trnava.sk/sk/clanok/majetkova-komisia ktorý 15.1.2013 odobrili nájom za 1 euro. Kliknite si na "archív zápisníc" je to zápisnica číslo 18 bod 22 strana 5-6. Prítomných 9, za 6, zdržali sa 3, mená nie sú uvedené. Zápisnicu overil predseda komisie Stanko.
15. júl 2014

Juro Trokan

Nič proti kolegom diskutujúcim, so všetkými súhlasím, ale neviem, prečo by sa mali tí stláčači tlačidiel (česť výnimkám) v rokovacej sále vzrušovať nad pár reklamnými plochami, keď nie je pre mesto problém darovať hektáre pozemkov na výstavbu obchodného centra s hotelom.
15. júl 2014

Flego

Konkrétne tento prevod odobrilo aj KDH. Niektorí novinári odhadujú cenu 3,5 hektára darovaných pozemkov na 5 miliónov eur http://www.pluska.sk/plus-7-dni/biznis/spolocnost-city-arena-dostala-pozemok-za-euro-trnavsky-stadion-postavi-aj-za-statne.html Ale máme aj iné perličky, napríklad tu http://www.trnava.sk/sk/clanok/archiv-zapisnic-zasadnuti-majetkovej-komisie zápisnica číslo 22 bod 6 komisia doporučuje zámenu 29430 m2 pod komunikáciami za 14295 m2 na Kočiskom. Pozemky na Kočišskom predáva mesto ľuďom po 80 eur/m2, ide teda o pozemky v hodnote 1,1436 milióna eur. Jedná sa o firmu Železničná preprava a.s. Koniarekova 19 Trnava. Len pre zaujímavosť ak ty požiadaš mesto aby ti vysporiadalo tvoje pozemky pod cestami, ponúknu ti prenájom 13 centov/m2/rok, takže skutočnú hodnotu svojho pozemku dostaneš za 308 rokov!!!! Takže takto naši poslanci hospodária s mestským majetkom.
16. júl 2014

Dado

No kedže sa blížia voľby, tak na lavičkách uvidíme aj fotky poslancov, ktorí to schválili. Veď kto by si nedal reklamu za 1€????
Nečakajte, že ich počet sa bude zmenšovať...bude sa zväčšovať a zväčšovat, veď kto by si na tak pohodlnú fakírsku lavičku nasadol?
18. júl 2014

Flego

Nevadí, vyriešime po 15.novembri.
18. august 2015

Lívia

Reklamné lavičky
Problém spočíva v tom, že reklamné lavičky umiestnené na viacerých miestach Trnavy sú neestetické a predstavujú ďalší zbytočný vizuálny smog v meste. Navyše sú nepohodlné a vlastne idú proti svojej podstate, aby si mal človek kam sadnúť - v lete sú rozpálené, v zime studené. Toto do našej Trnavy nepatrí... my chceme pekné mesto.
01. marec 2016

Peter Bročka

lavičky sú konečne preč :)
01. marec 2016

Matúš G

Lavičky sú odstránené. Paráda.
01. marec 2016

Matúš G

a takto skončili ...
01. marec 2016

kolombo

Super pán Bročka!Nemenovaní páni musia Bročku preklínať!Náš Gabko má zase o čom písať.......

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania