Zápach z kanalizácie na sídlisku Družba

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Ivan K. 07. júla 2014

Súčasne s oslavami dokončenia rekonštruovanej pešej zóny sa prihlásil dlhé roky neriešený problém obyvateľov sídliska Družba - neznesiteľný zápach z kanalizácie a s tým spojený problém nemožnosti vetrania prehriatych panelákových bytov. Viem, že to nie je žiadna novinka a vedeniu mesta neznáma vec. Len som si pomyslel, že keď teraz pánovi primátorovi a vedeniu mesta odpadnú starosti okolo pešej zóny a do práce na radnicu budú prechádzať vzduchom zvlaženým jednou z najdrahších fontán na Slovensku, tak si spomenú aj na občanov jedného z najväčších sídlisk svojho mesta, ako sa paria za zatvorenými oknami. Ten smrad predsa trápi početne viacej ľudí - obyvateľov mesta, ako prejde turistov po Hlavnej ulici za celé leto.

08. júl 2014

Fredy

Rovnaký zápach a problém trápi aj Kopánku, kde sa to týka najmä rodinných domov a objavuje sa aj vo vzdialenejších častiach mesta.

Smradlavý problém sa začal objavovať postupne potom, ako niekedy cca pred 15-timi rokmi sa priviedlo od Boleráza odpadové potrubie, ktoré ústí do mestskej kanalizácie niekde v priestore kruhového objazdu pred Arcadiou – križovatka Veternej a Saleziánskej ulice. Situácia sa ignorovala a bagatelizovala, ale problém sa rozširoval ďalej, aj na Družbu. V samotnom vyustení odpadového potrubia pred Arcadiou sa robili dajaké úpravy, niečo na spôsob vyústenia pod vodnou hladinou.

Celé to má niečo spoločné s čističkou odpadových vôd v Zelenči, potravinársko-chemickou fabrikou neďaleko mesta, chemickými reakciami, sírovodíkom, počasím, zrážkami a tlakom vzduchu.

V období výstavby prívodu do mesta boli dajaké polemiky, či to bude vyhovovať, vtedy kompetentní a zodpovední rozhodli tak, ako rozhodli, aj keď názory niektorých ľudí od fachu boli iné.

Teraz sa smrad necháva doslova vyhniť a zmenou počasia sa to sem tam na chvíľu zlepší.

Som veľmi zvedavý na odpoveď samosprávy, ako to chce v tomto štádiu systémovo vyriešiť.

Zatiaľ sa to riešilo zhruba tak, že po lete príde zima, vetrá sa oveľa menej a severák to rozfúka.
09. júl 2014

jano

Tu sa odpovede nedočkáme.

Vraj s tým smradom majú niečo spoločné aj Špačince.
09. júl 2014

prengo

zápach z kanalizácie začína byť aj na Prednádraží, odkedy sa zahustilo sídlisko (bytovka na bývalom otoči, Casalle, Botanika). zdá sa, že kanalizácia nestíha. aj keď do Špačinskej to má (zatiaľ) ďaleko.
10. júl 2014

lssTT

na družbe v posledných týždňoch veľmi smrdia ulice akokeby od zdochlín. na lávke sa to občas nedá vydržať a ulice starohájska a clementisa sú na tom dosť zle. na špačinskej je "vôňa" po žumpe. tak si myslím, že to môžu byť dva zdroje zápachu. či?
18. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vlastník a prevádzkovateľ kanalizačnej siete TAVOS, a.s, zrealizoval v apríli 2014 prevádzkový pokus, ktorý sa týkal eliminácie zápachu kanalizačnej siete v Trnave. Pokus spočíval v aplikácii dusičnanov do odpadovej vody za účelom zvýšenia oxidačno - redukčného potenciálu odpadových vôd pre zabránenie priebehu anaeróbnych procesov v odpadovej vode.
Mesto Trnava, prostredníctvom MsÚ, odboru stavebného a životného prostredia si vyžiadalo 17. 7. 2014 od TAVOS, a.s. vyhodnotenie výsledkov prevádzkového pokusu i návrhy ďalších opatrení, ktoré budú uskutočnené na zabezpečenie eliminácie zápachu stokovej siete v Trnave.

Odbor stavebný a životného prostredia
18. júl 2014

Ivan Kirinovič

Vážení pracovníci odboru stavebného a životného prostredia,
Trnavská kanalizácia smrdí už veľa rokov. Keď sa niekto ozve, tak ho odbijete tým, že ste napísali na TAVOS a TAVOS Vám odpíše, že zase vykoná akýsi pokus a tým považuje vec za vyriešenú a Váš odbor je s tým spokojný. Viď.: https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/8076/zapach-kanalizacie-na-spacinska-cesta.
Ja osobne si myslím, že TAVOS je firma ako každá iná, ktorá podniká na území nášho mesta. Nerobí to zdarma a preto nevidím dôvod, prečo má svojou činnosťou dlhé roky otravovať život obyvateľom a návštevníkom mesta. Evidentne tento problém celý čas nerieši a kamufluje to robením nejakých pokusov. Ak by mali záujem na vyriešení problému, robia pokusy každý týždeň a nie iba keď si niekto oficiálne sťažuje. Ak to nevedia vyriešiť vlastnými silami, nech kúpia know-how od toho, kto na to má potenciál. Bude to asi stáť peniaze, ale to je pravdepodobne hlavná príčina problému. Veď takto majú zarobené a národ trnavský to už nejako vyčuchá - však Trnava naštastie neleží v kotline.a milosrdný vietor ten smrad väčšinou rozoženie.
Keby sa odbor životného prostredia neuspokojil ako doteraz so sporadickými odkazmi na prevádzkové pokusy, ale nakladal by TAVOSu jednu pokutu za druhou za znečisťovanie životného prostredia, možno by sa našli peniaze na definitívne vyriešenie situácie. Trnava sa chváli, aké že je historické mesto, ale netreba úctu k tradíciám preháňať až do takej miery, že tu bude smrad ako keď sa v stredoveku vylievali splašky z okien na ulicu. Lenže vtedy nikto neplatil nejakému TAVOSu stočné a už vôbec nie za odvod dažďovej vody.
Preto od Vás čakám stanovisko, čo Váš odbor v tejto veci urobí, do akého termínu TAVOS zápach odstráni a aké sankcie ho čakajú v prípade nesplnenia úlohy. Myslím, že za tie roky bolo času na pokusy dosť a je načase prijať účinné opatrenia.
19. júl 2014

preco

Zapach je citit aj pri vjazde na Sladovnicku ulicu zo smeru Nitra spod zeleznicneho podjazdu. Na parkovisku pri poliklinike sa pozrite do kanala - stoji tam voda aj ked je dlhsie sucho. Preco tam stoji???
20. november 2014

Ladislav

Takže mame po volbach a uvidime či sa tu dočkame odpovede a dufam ,že to nebude o neakych pokusoch ,ale o tom že sa budu čistiť kanalizacie od nanosov a raz niekedy tu uvidime tlakovo sacie auto combi -ADR alebo niečo tomu podobne... http://youtu.be/F_YZ61W4HSs
24. november 2014

Michal

dnes na veternej/druzba je ten zapach dost extremny este tu taky nebol...
12. august 2015

Ivan K.

Tak tu máme ďalšie rekordne horúce leto a s ním aj chronicky známy zápach, ktorý nás núti zatvárať okná bytov, v ktorých je 30ºC. Na pešej zóne "zúri" kultúrne leto na ktoré radnica pravdepodobne vynakladá nejaké finančné prostriedky, v TAVOSe už sa snáď rozhodlo, kto bude pri kormidle (či koryte?) a tak sa opakovane pýtam: " Vyrieši už konečne niekto tento nechutný, dlhé roky trvajúci problém, ktorý trápi tisícky obyvateľov nielen sídliska Družba viacej, ako to, ktorý z umelcov práve vystupuje na pódiu v centre?"

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania