Prechodná ulica-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo bez EČV, bez platnej TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Adela 02. februára 2021

dlhodobo odstavene auto zelena skoda octavia s chybajucou SPZ a s prepadnutou TK a EK pri smetiakoch, bolo to oznamene aj mestskej policii ale ta podnet nedoriesila

15. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vybavenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Mestská polícia Trnava

Mesto Trnava
19. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v prípade ak sa jedná o vozidlo, ktoré ohrozuje alebo poškodzuje životné prostredie alebo narúša estetický vzhľad mesta, mestská polícia vykonáva niektoré úkony smerujúce k odstráneniu vozidla z verejného priestranstva v zmysle zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V tomto prípade však hliadka na mieste usúdila, že nie sú dôvody pre tento postup, vozidlo neohrozuje ani nepoškodzuje životné prostredie a ani nenarúša estetický vzhľad mesta.



Predmetné vozidlo však nemá pripevnené tabuľky s EČV. V zmysle § 123 ods. 4 a 5 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, držiteľ vozidla je povinný vydanú tabuľku s evidenčným číslom bezodkladne pripevniť na vozidlo. Bez pripevnenej tabuľky s prideleným evidenčným číslom alebo s nečitateľnou alebo poškodenou tabuľkou sa vozidlo nesmie používať v cestnej premávke ani nechať stáť na ceste. Správca cesty v zmysle § 43 ods. 4) zákona 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, môže odstrániť vozidlo, ak nemá pripevnené EČV.

Príslušníci Mestskej polície mesta Trnava nedisponujú oprávneniami správcu cesty v zmysle citovaného § 43 ods. 4) zákona 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Predmetný podnet sme zaslali na Odbor dopravy Mestského úradu v Trnave, ktorý vykonáva aj funkcie správcu miestnych komunikácií.
Kto? Odbor dopravy

Mestská polícia Trnava
23. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, k uvedenému podnetu uvádzame stanovisko z Odboru dopravy:
V zmysle zák. č. 8/2009Z.z. je v § 43 ods. 4. uvedené, že „ správca cesty môže odstrániť vozidlo stojace na ceste vrátane chodníka na náklady jeho prevádzkovateľa“ , v uvedenom prípade by prichádzalo do úvahy písmeno c) uvedeného ustanovenia a to z dôvodu, že vozidlo je bez tabuľky s evidenčným číslom. Mesto uvedenú zákonnú možnosť neuplatňuje, nakoľko vozidlo musí byť následne umiestnené do chráneného a stráženého priestoru do doby vydania vozidla majiteľovi. Mesto Trnava nemá vhodnú vlastnú plochu a ani za týmto účelom uzatvorenú žiadnu zmluvu na odťah a následné odstavenie vozidla.

Odbor dopravy
21. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vozidlo je odstránené, ďakujeme za podnet.
Kto? Odbor komunálnych služieb
Kedy? Mestská polícia

Mestská polícia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania