Ulica Jána Hlubíka-osvetlenie-nevhodné (silné a pod.)

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Miriam Štefánková 08. februára 2021

Dobrý deň,
bývam na rohu ul. J. Hlubíka a ul. Z. Schelingovej. Verejné osvetlenie na každej ulici má úplne odlišnú farbu svetla. Na Hlubíka je ok. Ale novšie na ul. Schelingovej je neskutočne nepríjemné - studené modré, biele .... Okrem toho, že to tu večer vyzerá ako na kolotočoch, modré svetlo nám páli rovno do spálne a obývacej izby. Myslela som, že sa s tým naučíme žiť, so zatiahnutými žalúziami, ale to nie je riešenie (okrem toho aj cez škáry žalúzií si svetlo nájde cestu). Myslím, že niekde sa stala chyba, pretože toto svetlo nemá čo robiť v obytnej časti. Skúste si navodiť podvečerné chystanie na spánok a vysvietenú noc ala biele noci. Som presvedčená, že toto nie je vhodné pre zdravie človeka. Potrebujeme tu teplé svetlo. Chcem sa spýtať, na koho sa mám v tejto veci obrátiť.

09. február 2021

Peto

Studené svetlo skutočne nepatrí do obytnej zóny a narusa biorytmus nie len nás, ľudí, ale aj zvierat a hmyzu. Hynek Medřický (https://www.medricky.cz/), ktorý v ČR pomáha samosprávam s osvetlením verejných priestorov, by si tu na tom zgustol.
09. február 2021

mario

Ono je to skôr o osobnom pocite. Mne osobne viac vyhovuje nové osvetlenie, nemám rád to staré oranžové sfarbenie osvetlenia.
09. február 2021

Miriam Štefánková

Cez deň je modré biele svetlo ok aj v umelom osvetlení. Ale večer ak je tma, tak má byť svetlo skôr pokračovanie farby západu slnka a nie ranného. A celé zle - ak Vám zvonka do izieb páli z jednej strany teplé a z druhej studené. Ťoľko k farbe. Ak je to ešte nepremyslený výber a montáž (čo bola od začiatku, pretože prvé 2 noci po montáži sme vlastne spali na štadióne, kým zohnali manuál ako ho zklopiť a aj tak to nesvieti tam kde má, ale do záhrad a okien) tak riešenie našich problémov so spaním nie je o osobnom pocite. Je to nesprávne. A chceme nápravu. Nepomáhajú ani zatiahnuté žalúzie, také je to silné.
09. február 2021

mario

Údržbu osvetlenia v meste má na starosti Siemens, tak skúste hľadať pomoc tam. Čo sa farby osvetlenia týka, ako som písal je to individuálne, niekomu to môže prekážať, inému nie. Z vášho príspevku mám skôr dojem, že problémom je skôr intenzita a nasmerovanie osvetlenia ako jeho farba. Každopádne Vám držím palce pri riešení vášho problému.
10. február 2021

Miriam Štefánková

Vďaka, skúsim :)
10. február 2021

Majo

Tiez myslim ze sa zamerat skor nato nasmerovanie/intenzitu. Studené vs teplé svetlo je naozaj velmi subjektivne a je to nová večná debata asi ako ci je lepsie Pepsi vs. Coca Cola. Vela ludi si ho dava aj do spálne, napriek tomu ze na spánok naozaj nieje moc vhodne.

Inak teda možno je to iba fotkou, ale pride mi ze na vpodstate obytnú zónu to svieti naozaj zbytočne silno, a to ani prechod pre chodcov tam nieje pod lampou.
11. február 2021

Miriam Štefánková

Toto je fotené bez blesku spred okien do detských izieb
16. február 2021

Miriam Štefánková

Ďakujem všetkým!
Na odporúčanie som zavolala na poruchy Siemens a prišli vymeniť za slabšie a skvelé je, že nakoniec je teplé :).
Síce je to vyriešené iba na jednej lampe (do obývačky stále svieti pôvodné), ale konečne sme sa dobre vyspali - bez častého budenia počas spánku. Čo je zvláštne, že už 3 noci spíme síce o niečo menej, ale vkuse a vstávame sami bez budíka a oddýchnutí.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania