Kopánková ulica-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Daniela 11. februára 2021

V rodinných domoch bolo v roku 2021 zmena v odvoz komunálneho odpadu, ze je vývoz raz za dva týždne. V zime to by nebol problém, ale v letných mesiacoch nie je príjemný zápach z nádoby a vychádzajúce červík z nádoby. Na plasty mohla byt väčšia nádoba a nemusí sa vynášat každý druhý týždeň.

15. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Odbor komunálnych a cintorínskych služieb

Mesto Trnava
21. február 2021

Peter

Mesto nam takto pekne potichucky pod zamienkou “ekologie” zvysilo cenu za vyvoz odpadu o 100%. Ked pozeram na rozfukany odpad po celej Trnava, ekologicky aspekt nejak nevidim. Navyse bolo treba zintenzivnit odvoz separovaneho odpadu od cinziakov, co naozaj nefunfuje. Na dispecing FCC som volal uz asi 10x, si ce vzdy ochotne pridu ale suplujem tym ako obcan neschopnost referatu Mestskeho uradu zabezpecit aby odpadove hospodarstvo fungovalo.
10. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Mesto síce znížilo frekvenciu zberu komunálneho odpadu pri rodinných domoch na 2 x mesačne, čo je však dôležité od 1.1.2021 sa PLASTY budú odvážať nie 1 x mesačne, ale 2 x mesačne. To znamená, že tu sme pridali navyše zbery v tomto segmente. Z toho dôvodu nie je potrebné zvyšovať objem nádob na plast.

Ani s preplnenosťou nádoby na komunálny odpad by nemal byť problém, pretože ak všetok plastový odpad a vôbec sa nejedná len o PET fľaše (ale aj plechovky, konzervy, obaly z jogurtov, ovocia, zeleniny, všetky obalové fólie, tetrapaky a pod.) budete hádzať práve do tejto žltej nádoby, eliminujete vysoké percento Vášho odpadu. V komunálnom odpade tak na konci dňa skutočne skončí len to, čo sa nedá zrecyklovať či energeticky zhodnotiť.

Obyvatelia rodinných domov sú lepšie vybavení aj ďalšou nádobou (BRKO hnedá nádoba), kde končí všetok biologicky rozložiteľný komunálny odpad „zelený“ odpad (šupy z ovocia a zeleniny, vňať z mrky, škrupiny vajíčka, tráva, odrezky konárov, listy a pod.) a tento zelený odpad tvorí cca 35% celkového odpadu, ktorý domácnosť vyprodukujete. Pozor zatiaľ nie ten kuchynský odpad.

Ďalšou novinkou od 1.1.2021, je že si štvorčlenná domácnosť môže na mestskom úrade požiadať o väčšiu 240 l nádobu na komunálny odpad. Bližšie informácie sú uvedené vo VZN č. 557. Doteraz nárok na tieto väčšie nádoby mali len rodiny, kde počet ľudí v domácnosti je 5+.

Nakoľko Mesto Trnava zaviedlo triedený zber biologicky rozložiteľných odpadov, elektroodpadov, akumulátorových batérií, jedlých olejov, prevádzkuje zberné dvory a od 1.1.2021 zaviedlo zber biologicky rozložiteľných kuchynských odpadov, sa výdavky v oblasti nakladania s komunálnymi odpadmi zvýšili. Zároveň, za predpokladu dôsledného triedenia odpadu, sa objem zmesového komunálneho odpadu automaticky zníži. Na základe týchto skutočností sa Mesto Trnava rozhodlo, že nebude zvyšovať poplatky za odpad, ale pôjde cestou zefektívnenia vývozu a zmenil frekvenciu vývozu odpadu na 1 x za 2 týždne. Týmto krokom sa mesto snažilo podporiť separovanie všetkých druhov odpadov, čím sa predpokladá zníženie celkového množstva ukladaného odpadu na skládke.

Odbor komunálnych a cintorínskych služieb
15. marec 2021

Peter

Dobrý deň, zámerne zavádzate ľudí. Tým, že ste znížili frekvenciu odvozu odpadu ste de facto zvýšili cenu odvozu komunálneho odpadu o 100%. Neplette do toho separovaný zber, ten je hradený v konečnom dosledku z kolektívnej zodpovednosti výrobcov a dovozcov odpadov. Zámerne zastierate zvýšenie ceny za odvoz komunálneho odpadu roznymi pseudodovadni. S ekologiou a triedenim pkne suhlasim, to však nič nemení na fakte, že ste druhý rok po sebe razantne zvýšili cenu za odvoz komunálneho odpadu pričom kvalita služieb sa rozhodne nezlepšila. Podľa neporiadku po celom meste si myslím opak.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania