Rovní a rovnejší

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Mgr.Ing.Marián Galbavý 25. júla 2014

Zdá sa, že v Trnave sa opäť delíme na tých rovných, ktorí si musia v centrálnej mestskej zóne zaplatiť parkovné a parkovať na vyhradenom parkovacom mieste a tí "rovnejší" pod ochranou Mestskej polície, ktorí si parkujú v pešej zóne bez parkovacieho lístka.
Dňa 23. júla o 9:26 som na pešej zóne odfotil 2 audiny A8. Následne som volal na linku mestskej polícia 159 (o 9:28), a nahlásil parkovanie na pešej zóne. Službukonajúci policajt ma však nemiestne sprdol, že do desiatej si tam môžu parkovať. Na moju reakciu, že zrejme nejde o zásobovanie, mi odpovedal, že to nemusí byť zásobovanie. Keď som ho upozornil, že stojím pod dopravnou značkou, ktorá umožňuje len zásobovanie, tak mi bez ďalšieho slova zložil.
Úmyselne som si preto počkaj až do desiatej hodiny a do 10:10 sa stav nezmenil. Autá v pešej zóne ďalej parkovali a mestská polícia sa neukázala.
Zdá sa teda, že sa opäť nájdu tí rovnejší, ktorí si pod ochranou "asi" mocnejších priateľov, môžu robiť parkovať pokojne aj na námestí a mestská polícia s tým evidentne nevie nič robiť. Podľa podráždenia jhlasu policajta som mal pocit, že rozhodne nie som prvý, kto na tento problém upozornil a radoví policajti už zrejme "dostali po ušoch", aby "neotravovali".
Ak by bola výminka ustanovená doplnkovou tabuľou "vjazd povolený dopravnej obsluhe" (E12), v takom prípade by sa vzťahovala výnimka na vozidlá zabezpečujúce zásobovanie, opravárenské, údržbárske alebo komunálne a podobné služby, na vozidlá s parkovacím preukazom pre osoby so zdravotným postihnutím alebo na vozidlá s osobitným označením č. O 3, na vozidlá taxislužby a vozidlá, ktorých vodiči, prípadne prevádzkovatelia majú v miestach za značkou bydlisko, sídlo alebo garáž; pre tieto vozidlá neplatí značka, pod ktorou je tabuľka umiestnená.
V tomto prípade však ide o výnimku výlučne na vozidlá zaisťujúce zásobovanie, pre extenzívny výklad mestskej polície nie je namieste.

S pozdravom

Mgr. Ing. Marián Galbavý
Piešťanská 3
Trnava

25. júl 2014

Juro Trokan

Takéto a podobné autá sú na Slovensku bežné zásobovacie vozidlá, často dokonca prevážajúce invalidov s invalidným preukazom. Z tej fotky je dosť zrejmé porušenie predpisov, som zvedavý, či to polícia prešetrí ako priestupok a uvítam, ak tu zverejní aj výsledok konania.
25. júl 2014

mario

Príslušníkom mestskej polície by som odporučil absolvovať kurz komunikácie s verejnosťou a naštudovať si dopravné predpisy.
26. júl 2014

viktor

Jeden podvečer som zaťil maníka, ktorý na námestí pri galantérii štartoval motorku a mestkí policajti sa na neho od trafiky pozerali, pofajčievali...
26. júl 2014

Flego

Počítam, že všetci policajti nemôžu byť skorumpovaný a sú tam aj poctivci, ale majú svoje velenie a to musia poslúchať. No a zriaďovateľom mestskej polície je mesto Trnava, takže tento problém je možné vyriešiť už na jeseň 15.novembra v komunálnych voľbách. Ak vám vadí aká je situácia v našom meste príďte voliť.....
27. júl 2014

fero

Nové vedenie mesta by už konečne malo vyhodiť náčelníka. Odtiaľ to všetko ide
28. júl 2014

Mária

S tou komunikáciou našich MP je to naozaj tak. Základ slušnej komunikácie je, že sa do telefónu predstavím. Ja som volala na MP asi len 3krát, ale vždy keď zdvihli telefón, tak povedali len "prosím", žiadne také že prosím mestská polícia, alebo čo. A keď ich občas vidím na ulici, ako komunikujú s ľuďmi, no čistá katastrofa, to predavačky v jednote sú majú lepšie komunikačné zručnosti. Policajt má byť trénovaný na to, aby vedel komunikovať s nepríjemnými ľuďmi a v nepríjemných situáciách a nie sa nechať vytočiť pri prvej vete. Ale určite sú medzi nimi aj výnimky.
28. júl 2014

lssTT

s komunikáciou na 159 mám podobné skúsenosti. asi tam berú hocijakých šuhajov...
31. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podľa informácií z Mestskej polície v Trnave je vjazd vozidlám povolený od 7.00 do 10.00 h. Dodatková tabuľa "zásobovanie" je všeobecné označenie pre vjazd vozidiel, ktorých vodiči zabezpečujú logistickú obsluhu firiem - naloženie a vyloženie tovaru, môžu odniesť písomnosti na poštu, tržbu do banky, doviezť stavebný materiál, náradie, a iné. V dnešnej dobe vozidlá nemajú zákonnú povinnosť mať firemné označenie na vozidle a ani byť označené ako zásobovacie.
Počas 20-ročnej praxe Mestskej polície v Trnave je možnosť vjazdu na Trojičné námestie vo viac ako 90% využívaná oprávnene, preto príslušníci MsP nemajú dôvod vodičov zbytočne perzekvovať.

ÚKaM
31. júl 2014

Flego

Zvláštne, aké ohromné pochopenie má MsP ak na námestí parkujú audiny. Prečo potom nieje tak chápavá keď na Štefánikovej človek zastaví na blinkroch https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/6619/pomahat-a-chranit hoci je tam značka zákaz státia a nie zákaz zastavenia.
14. október 2014

Jozef A

Mňa zaujala odpoveď samosprávy v tom duchu, že ak je auto označené ako zásobovanie, môže vojsť na pešiu zónu a odniesť písomnosti na poštu. Ľudia, toto myslíte vážne? Takže ak si za sklo auta dám ceduľu "zásobovanie," môžem ísť pred poštu /a teda už na pešiu zónu/ autom? Veď riešim logistickú obsluhu svojej firmy, nie? Určite potom ani nebudem platiť za parkovanie, lebo neparkujem, ale zásobujem. Možno to tak niekedy urobím a keď dostanem pokutu /určite áno, ja nepatrím medzi rovnejších/, tak prídem na ÚKaM so žiadosťou o preplatenie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania