Trojičné námestie-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý
meno
MS 20. apríla 2021

Dobry den, rad by som upozornil na dennodenne porusovanie pravidiel cestnej premavky pouzivatelmi kolobeziek Bolt. Pouzivatelia jazdia po chodnikoch maximalnou rychlostou a ohrozuju chodcov, ignoruju dopravne znacenie (bezna je jazda do protismeru v jednosmerke). Ziadam policiu o pravidelne kontroly a dosledne pokutovanie a rovnaku prisnost, aku rutinne uplatnuje aj pri vodicoch osobnych vozidiel.

20. apríl 2021

Ondrej

Okrem jazdy po chodníkoch a námestiach ohrozujú "kolobežkári" aj vodičov motorových vozidiel na priechodch pred chodcov, keďže vodič nemá dôvod predpokladať, že sa po chodníku "rúti" niečo rýchlosťou 20-30 km/hod.
23. apríl 2021

Dana

Mne sa tieto kolobezky v nasom meste teda vobec nepacia. Jazdia rychlo, nedodrziava sa urcite na chodnikoch pre pesich rychlost chodze, ohrozuju ostatnych, parkuju casto tak ze zavadzaju. Vnimam ich aj ako vizualny smog, kedze je ich tu teda dost vela. Takisto svetlo kolobeziek je strasne oslepujuce. Vodicovi ak svietia za sera, tmy hoc aj z chodnika rovno do tvare, je to velmi oslepujuce. Neviem ako su zabezpecene ale vozia sa na nich deti/pubertaci asi bez zaplatenia len odrazanim sa. Taki sice nejdu rychlo ale odstavia ich potom kade tade alebo ich rovno slahnu o zem. Myslela som si, ze su nejako zamknute a az po odomknuti pomocou aplikacie (kedy sa aj vodic vie identifikovat) sa umozni jazda - pohyb kolobezky. Ked toto nefunguje, potom ani ostatne deklarovane veci moc nie je mozne kontrolovat. Ako napriklad kontrola zaparkovania kolobezky po jazde prostrednictvom jej odfotenia.
24. apríl 2021

Dusan

Pripajam sa k podnetom hore.Situacia z dnesneho rana. Dve klobezky krizom cez chodnik. Ked je chodnik siroky tak myslim ze je to jedno,ale na uzkom chodniku ich nechat takto krizom to je "parada".
Mestske bicykle a aj kolobezky by mali mat stojiska odkial si ich mozno vyzdvihnut a kde ich treba odlozit.
26. apríl 2021

Maros

Presne s touto pliagou zelenych kolobeziek sme sa morili v BA, myslim ze cast kolobeziek bola do TT presunuta prave od nas (teda naozaj neviem, ci dat usmievaveho alebo smutneho smajlika). Vsetko vyssie uvedene bolo aj u nas, navyse sa to na cas stalo atrakciou pre skolopovinne deti, ktore sa aj po tri rutili dole ulicou (pokial viem, na kolobezke moze byt maximalne jeden dospely...).

Jedine co ucinne pomohlo bolo volat mestsku policiu a pokutovat. Zavadzajuce kolobezky systematicky premiestnovat. Hlupe, ale ucinne ...

S inymi poskytovatelmi zdielanych kolobeziek a bicyklov problemy nie su a tuto aktivitu treba vseobecne podporit.
30. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, s Vašim podnetom sme sa obrátili na Mestskú políciu. Ak budeme mať od nich stanovisko doplníme ho do odpovede. Na sociálne siete sme pridali príspevok pre používateľov kolobežiek, aby kolobežky parkovali ohľaduplne.
https://www.facebook.com/trnava/posts/10158069951633441 :)

Mesto Trnava
11. máj 2021

MS

Dobry den, prispevok na socialnych sietach bohuzial nestaci, pouzivatelia stale veselo ignoruju akekolvek pravidla. Rad by som vedel, ake riesenie navrhuje Mestska policia TT.
19. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, s týmto podnetom sme sa obrátili priamo na poskytovateľa Bolt a prikladáme ich odpoveď na najčastejšie otázky opakujúce sa na portáli Odkaz pre starostu:
Maximálna rýchlosť kolobežky je 25 km/h, v miestach so zvýšeným pohybom ľudí býva často automaticky limitovaná na 10 km/h. Treba zdôrazniť, že pre jazdu na kolobežke je v prvom rade dôležité, aby jazdec či jazdkyňa jazdili ohľaduplne, neobmedzovali a neohrozovali ľudí a autá okolo seba. To je základný predpoklad pre to, aby nevystavovali riziku seba ani svoje okolie. Samozrejmosťou by malo byť dodržiavanie pravidiel cestnej premávky či prispôsobenie rýchlosti okolitým podmienkam. Pri používaní elektrických kolobežiek odporúčame primárne využívať cyklochodníky. Kolobežky však môžu jazdiť aj po krajnici vozoviek či v najkrajnejšom prípade aj po chodníku. Po chodníku by mali jazdiť po pravej strane a rýchlosťou blížiacou sa rýchlosti chôdze.
Pre jazdu na kolobežke nie je potrebné žiadne špeciálne oprávnenie, jazdec či jazdkyňa však musia mať viac ako 18 rokov.
Kolobežky sú umiestňované na viac ako 30 miestach v Trnave. Na tieto miesta sú nabité kolobežky umiestňované každé ráno. Po jazde ich možno v rámci mesta zaparkovať takmer kdekoľvek, v samotnom centre však treba dbať na to, aby boli odstavené vo vyčlenených zónach uvedených aj v aplikácii. Ak je v okolí cyklostojan, je dobré zaparkovať kolobežku k nemu. Ak v okolí nie je cyklostojan, kolobežku treba parkovať na chodníku tak, aby nikomu neprekážala. Musí zostať dostatok miesta aj pre kočiar s dieťaťom alebo invalidný vozík. Aplikácia v telefóne vyzve užívateľa, aby zaparkovanú kolobežku odfotografoval. V prípade zlého parkovania príde užívateľovi upozornenie. Kolobežky nenechávame na cestách, v strede chodníkov, spadnuté na zemi a pod. Opakované zlé parkovanie môže viesť k zablokovaniu užívateľského účtu.
Osvetlenie kolobežky je navrhnuté tak, aby sa jazdec za zníženej viditeľnosti vedel spoľahlivo orientovať. Pri návrhu sa dbalo aj na zamedzenie osvetľovania účastníkov premávky. V niektoých hraničných momentoch však k osvetleniu môže prísť.
Na záver prikladáme link, kde sú uhrnuté pravidlá bezpečného jazdenia:
https://blog.bolt.eu/sk/10-pravidiel-pre-bezpecne-jazdenie-na-kolobezkach-bolt/

Mesto Trnava
19. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
hliadky mestskej polície na základe príkazu náčelníka sústredia zvýšenú pozornosť na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky stanovené pre vodičov elektrokolobežiek.

Mestská polícia mesta Trnava
15. jún 2021

Ján

25kmh je dosť vysoká a nebezbečná rýchlosť pre neskúsených kolobežkárov, nedá sa nejako obmedziť cca na 18-20kmh?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania