Ulica Lichardova-riešenie dopravnej situácie-nedodržiavanie dopravných predpisov

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Vysvetlite, prosím cyklistom, ktorí si myslia, že na prechode pre cyklistov majú absolútnu prednosť, že ju nemajú. Na tomto mieste vzniklo už viacero kolízií s autami. Vodorovné značenie cyklistom nič nehovorí.

12. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Úsek komunikácie a marketingu

Mesto Trnava
15. júl 2021

Juraj

Alebo by sa tam mohol dat retarder (na cestu pre auta) kedze aj tak musia zastavit alebo minimalne spomalit na krokovu rychlost kedze idu odbacat na hlavnu cestu.

Chodim tade denne a auto v 90% pripadov zacne brzdit az ked je uz na urovnic prechodu bez toho aby vedel ci spoza rohu pride chodec alebo uz spominany cyklista.
15. júl 2021

Micro

Juraj, treba sa riadiť zákonom.
Cyklista, pokiaľ sedí na bicykli, je vodič. Má tam jasnú dopravnú značku - daj prednosť v jazde.
Na tomto mieste búrajú občas cyklisti do áut stojacich na hranici križovatky.
15. júl 2021

Juraj

Ja som to pisal z pohladu chodcu, nie cyklistu. Parkujuce auta blokuju viditelnost z Lichardovej (hlavne pokial ide chodec od Gulometu) a auta vobec neregistruju zeby mali spozorniet lebo tam je prechod.

Ako si povedal treba sa riadit zakonom, konkretne 8/2009 Z.z. - Zákon o cestnej premávke:
- (1) Vodič je povinný e) dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám, f) dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky,
- (2) Vodič nesmie i) ohroziť cyklistov prechádzajúcich cez priechod pre cyklistov,

A ako som povedal, cely problem vznika hlavne z dovodu ze auta sa v plnej rychlosti dopravia priamo na prechod bez toho aby pred nim spomalili a uistili sa ze nikto tade neprechadza (uz mozes byt davno na prechode, co auto nevidi lebo casto je vyhlad vyblokovany).
23. júl 2021

Ján

Skúste to povedať deckám, ktoré v živote nemali v škole dopravnú výchovu.
20. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vodorovné značenie je na spomínanom úseku označené jasne a zreteľne. Dopravné predpisy treba dodržiavať a je potrebné, že ak ste účastníkom cestnej premávky, treba jazdiť opatrne a najmä bezpečne.

Mesto Trnava
20. január 2022

Micro

Informujte o uvedenom aj cyklistov a kolobežkárov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania