Ulica Hlavná-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý
meno
Viktor 20. októbra 2021

Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, či mesto nejakým spôsobom reguluje, čo sa vystavuje v galérii Výklad.
Pri súčasnej inštalácii totiž možno hovoriť skôr o výzvach na protesty a politických manifestoch ako o umení. Pritom nejde o taký prvý prípad, vlani bola výstava, ktorá negatívne reagovala na rozhodnutie súdu cudzieho štátu.
Preto by ma tiež zaujímalo, či mesto inštalácie tohto druhu ešte považuje za umenie. Aké je stanovisko metského kurátora? Nepovažuje mesto takúto inštaláciu za zneužitie verejného priestoru?
Ďakujem.

20. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vybavenie na príslušný odbor. O riešení podnetu Vás budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Zaži v Trnave - Mestské kultúrne centrum

Mesto Trnava
21. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme veľmi pekne za podnet a úvodom len spomenieme, že sme radi za záujem o verejný priestor a umenie v ňom. Odpovieme v dvoch rovinách.
Tá prvá je taká, že nepovažujeme angažovanie sa umenia a galérií v politických a spoločenských otázkach za zneužitie verejného priestoru. Práve naopak, je absolútne bežné, že umenie a umelecké inštitúcie reagujú na takéto otázky, čomu koniec koncov zodpovedá aj jeden z tematických smerov v súčasnom umení: angažované umenie.
Druhá rovina je taká, že Galéria Výklad je nezávislá galéria, ktorej zriaďovateľom nie je mesto, ani žiadna jeho organizácia. Jediný vzťah medzi mestom a galériou je taký, že ide o priestor v majetku mesta. Ten je však vo výpožičke galérii na základe zmluvy, prostredníctvom svojej správcovskej spoločnosti Stefe Trnava, s.r.o. V prípade, že by došlo k porušovaniu zákona samozrejme vyvinieme potrebné kroky, dovtedy však nevidíme dôvod zasahovať. Na to existuje umelecká a inštitucionálna kritika, ktorá má niektoré z konfliktných či problematických situácií komentovať.
Na záver iba dodáme, že prejavovanie svojho politického, či iného postoja v dnešnej spoločnosti je taktiež bežné a patrí k vymoženostiam súčasného demokratického zriadenia Slovenskej republiky. Deje sa tak prostredníctvom protestov, billboardov a rozličných médií. Odmietame akékoľvek prejavy cenzúry a sugerovania názorov. Ako sme písali, budeme radi, ak bude záujem o umenie a verejný priestor neustále stúpať.
Kto? Zaži v Trnave - Mestské kultúrne centrum

Zaži v Trnave - Mestské kultúrne centrum
21. október 2021

Viktor

Asi každý vnímame umenie inak, pretože v tomto prípade je zrejmé, že ide ide o koordinovanú politickú akciu (pod zásterkou umenia): https://www.facebook.com/galeriavyklad/posts/1335988426799510

A ti vulgarizmy teda budete riešiť, alebo je to "umenie" a necháte to tak?
21. október 2021

Majo

Mesto ani polícia stým nič nemôže. Toto by neprešlo ani ako priestupok - verejné pohoršenie. Podobné už ústavný súd riešil: https://www.ustavnysud.sk/ussr-intranet-portlet/docDownload/c7d7c5c5-c3df-44c2-a4eb-e4a4989e14f6/Rozhodnutie%20-%20Rozhodnutie%20III.%20%C3%9AS%2042_09.pdf
22. október 2021

Jojo

vazeny pane a co vam vadi? ze ma niekto iny nazor ako jezibaba fundamentalistka v nrsr? nie vsetci veria vo vymyslene postavicky a podriaduju dogmam svoj zivot. niektori maju aj vlastny rozum. tak ich nechajte vyjadrovat sa slobodne.
27. október 2021

Viktor

Myslím, že je zrejmé, čo mi vadí:
1) politická angažovanosť skrývajúca sa pod rúškom umenia, nech je v prospech ktorejkoľvek strany
2) vulgarizmy vo verejnom priestore.

Ale už viem, že keď v predvolebnom období urobí niekto pred radnicou happening / performance, na ktorom bude vykrikovať napr. "Kkt bradatý", tak to bude jeden z tematických smerov v súčasnom umení - angažované umenie a že mesto sa tomu poteší, pretože "budeme radi, ak bude záujem o umenie a verejný priestor neustále stúpať" a bude to rešpektovať, pretože "Odmietame akékoľvek prejavy cenzúry a sugerovania názorov" a pretože "prejavovanie svojho politického, či iného postoja v dnešnej spoločnosti je taktiež bežné a patrí k vymoženostiam súčasného demokratického zriadenia Slovenskej republiky".

Pre mňa uzavretá vec.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania