Údržba chodníkov

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Naviate listie z okoliteho parku. Treba odpratavat ni e len casovych intervaloch, ale aj ked to vietor a dazd sfuka zo stromov.

24. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
17.10. bola Kapitulská ulica kompletne vyčistená.
Mesto zabezpečuje čistenie na plochách, ktoré sú v jeho správe.
Priestor - chodník pred nehnuteľnosťou je v zmysle cestného zákona č 135/1961 a VZN č. 25 o dodržiavaní čistoty a poriadku povinný čistiť v letnom aj v zimnom období vlastník, správca alebo užívateľ priľahlej nehnuteľnosti.


ODaKS
24. október 2014

lssTT

neviem sa rozhodnúť, či ma tá odpoveď uspokojuje alebo nie :)
upratané=super
až po podnete= nie super
a že každý si má pred svojou budovou upratať, tak na čo platí dane za nehnuteľnosť? a ak to tam je nafúkané z pol ulice? rovno to vždy nahrnme (aj sneh) niekomu pred barák a zbavíme sa povinnosti :)
24. október 2014

mario

Chápem , že sa ohánate platnou aj ked hlúpou legislatívou, vaša argumentácia síce obstojí po právnej stránke, ale po ľudskej určite nie. Súčasný zákon je diskriminačný voči vlastníkovi nehnutelnosti, vlastníkom pozemku pred budovou je mesto, tak nech sa o svoj majetok stará a nehádže svoje povinnosti na druhých !
25. október 2014

Peto

no a dalsia vec je, ze takyto odpad (listie) mozes dat bud len na kompost do vlastnej zahradky alebo do vopred pripraveneho a vyhradeneho kontajnera na bio-odpad, resp. odviezt to na skladku kam to patri. Vyhadzovanie listia a palenie listia je zakazane. Aspon takto mi to bolo nedavno objasnene. Ruku ale za to do ohna nedam :)
25. október 2014

Ftefan

za takéto odpovede to tučnému butkovi nahrnúť pred vlastný pozemok, prípadne na radnicu
26. október 2014

Palcino Čavojský

Takže v tomto prípade platí, že mesto nemusí robiť poriadok v parku, ktorý spadá pod jeho správu.. stačí, že sa lístie dostane (bude odfúknuté) mimo parku a potom môžu mestskí páni buzerovať majiteľov domov, že majú neporiadok na verejných priestranstvách pred ich domami.
26. október 2014

mario

Odkaz pre pracovníkov ODaKS, lepším riešením ako sa alibisticky odvolávať na zákon, je zvýšiť frekvenciu upratovania.
27. október 2014

Flego

Chlapci moji, vy si to predstavujete velice jednoducho. Sedliacky rozum hovorí, že ak z mestského stromu na mestskom pozemku spadne list odstráni ho mesto prostredníctvom spravovateľa zelene. Omyl, žijeme na Slovensku a špeciálne v Trnave, tak treba situáciu čo najviac skomplikovať. Ak list spadne na trávu, odstráni sa podľa tejto schémy http://www.trnava.sk/sk/clanok/mestska-zelen. Ale pozor, ak list spadne len milimeter za obrubník už platí táto schéma http://www.trnava.sk/sk/clanok/cistenie-komunikacii-a-zimna-udrzba Dobre si všimnite, že spravovatelia zelene vždy vyhrabú len trávniky, ale parkoviská a cesty ponechajú bez povšimnutia. No a keď spadne list z mestského stromu na chodník, odstráni ho majiteľ susediacej nehnuteľnosti. Nezostáva mu totiž nič iné, pretože z lístia sa vytvorí blatová kaša, niekto sa na nej šmykne, zlomí si nohu a kto za to nesie zodpovednosť podľa našich zákonov - majiteľ nehnuteľnosti! No a kam majiteľ nehnuteľnosti ten odpad dá? Kontajnery nie sú, páliť sa nesmie, tak šup s ním do komunálneho odpadu, nikto predsa neponesie na vlastné náklady mech mestského lístia do zberného dvora. Jeden mech je nič, ale ak to tak spraví desaťtisíc ľudí, to už je pekná kôpka lístia, ktorá v komunálnom odpade nemala byť.
A pritom je riešenie tak jednoduché - stačí aby spravovateľ zelene odstránil naraz všetko lístie, bez ohľadu na to, kde spadne a odviezol ho na skládku a je po probléme.
27. október 2014

Peto

Riesenie c.2 pozametat listie na travnik a pokracovat podla schemy c. 1 ;)
27. október 2014

Flego

Aj toto riešenie má svoje slabiny. Raz keď som pekne vyupratoval okolo bytovky, ako uvedomelý občan som zhrabané lístie nedal do kontajnera, ale položil do veľkej škatule na trávnik. Prišli hrabači, ale škatulu si nevšímali. Tak som ich upozornil, aby to odviezli, povedali, že to si musí odpratať ten, kto to tam dal :-)
27. október 2014

Anton

- Treba vziať do úvahy zásadnú vec a to že je známy pôvodca odpadu / listov/ a to sú stromy vo vlastníctve mesta / čo sa o snehu nedá povedať / tak je zrejme že v zmysle zákona o odpadoch je postup známy . / pôvodca odpadu je povinny postarať sa o jeho ekologickú likvidáciu /.
- V prípade že je chodník zašpinený zvieracími exrementami čo je bežný jav tak podľa mesta a jeho Vzn, je povinný majiteľ budovy pozbierať tieto exkrementy ?
- ako je definovaný chodník /šírka , dĺžka a iné parametre / keď v tomto prípade je súčasťou námestia !
-V prípade záberu čo i jedného metra štvorcového chodníka na bežnú údržbu budovy si mesto okamžite spoplatní a nie malou sumou.
-pevne verím že rovnaký meter je a bude aj v prípade mestom dotovanej stavby CITY Arény kde už dneska majitelia tejto nehnuteľnosti zaberajú chodníky cesty , blato na ceste . Najväčším pľuvancom do tvare všetkých bežných majiteľov nehnuteľnosti vrátané bytov číže platičom dani do mestskej pokladne je darovanie pozemku pod CITY arénu za 1 euro – čo darujete im ? - Povinosť zo zákona skladať sa na tento dar uplatňovaním šikanujúcim VZn.
Toto je jasný príklad že na Slovensku je to tak , že zákony aj mestské dokážu slúžiť osobným záujmom.
27. október 2014

Martin

Asi bude najlepsie vsetko zhrnut na prilahlu cestu. Nech sa o to postara spravca komunikacie. Plateny z nasich dani.
27. október 2014

Flego

Nuž tak už to chodí Anton, ale konečne niekto pomenoval na plnú hubu, akým občanom naša vrchnosť slúži http://trnava.sme.sk/c/7457636/volby-v-trnave-mozu-prekvapit-sancu-maju-vsetci.html a chcela by slúžiť ďaľšie 4 roky. (čítaj tú časť o podnikateľoch)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania