Zvony, ktoré na nervy bijú

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
igor 14. novembra 2014

Zvonenie zvonov kostola sv.Mikuláša (všetky tri zvony) prekračuje prípustnú hranicu hluku. A teda sa pýtam kompetentných, čo s tým mienia urobiť?
Môj návrh je obmedziť, resp.znížiť frekvenciu zvonenia a to tak, že by sa ranné zvonenia zrušili a ostatné zvonenia skrátili.
V minulosti zvony zvolávali ľudí do kostola nakoľko nemali hodiny. No v dnešnej pretechnizovanej dobe 21. storočia je to bezpredmetné. Dnes má hodiny a mobily každý. A je známe, že nadmerný hluk je škodlivý. Zvony rušia neprimeranou dlžkou a intenzitou zvonenia ľudí, ktorí medziiným pracujú na smeny a vychovávajú malé deti.
Celoročne - Ráno o piatej trieskanie zvonov (dlhotrvajúce) zobudí deti aj dospelých. NOČNÝ KĽUD JE OD 22,00 DO 06,00 HOD.
Prečo na Prednádraží takýto problém po výstavbe nového kostola nemajú?
A my, na sídlisku Družba, máme dokedy trpieť?

16. november 2014

eva

Co takto zrusit skore ranne vlaky pre nadmerny hluk, ktorym trpia ludia zijuci pri zeleznicnej trati?
Ludia zijuci pri letisku by tiez uvitali zrusenie niektorych letov pre nadmerny hluk, ktory ich rusi. A co ludia zijuci pri futbalovom stadione? Ludia, ktorym sa takmer za oknami premavaju auta po dialnici? Tito ludia su vystaveni dokonca permanentnemu hluku 24 hodin denne. Navrhujete tiez zrusit pouzivanie siren hasicom, zachranke, policii, pretoze tie tiez pocuvame denne.
Tym chcem povedat len tolko, ze pri rozhodovani o mieste bydliska clovek zvazuje i potencialny hluk z okolia.
Tiez byvam na Druzbe a vobec s Vasim nazorom nesuhlasim. To zvonenie nie je obtazujuce. A co by bol Maly Rim - Trnava bez zvonov svojich kostolov.
16. november 2014

Pavol Čavojský

Eva, len krátka otázka: Všetky argumenty - zdroje hluku, ktoré ste vymenovali sú nevyhnutné.. dá sa to povedať aj o kostolných zvonoch?
17. november 2014

mario

Mám to šťastie , že ma žiadne vyzvánanie zvonov neotravuje. Ale tiež si myslím, že v dnešnej dobe vyzvánanie zvonov stratilo svoje pôvodné opodstatnenie. Dnes sa ľudia pri návšteve kostola riadia hodinkami, nie vyzváňaním zvonov. Stojí za zváženie obmedziť ranné vyzvánanie, ktoré ľudí zbytočne otravuje.
18. november 2014

Emil

Zvony sú tu dlhšie než Vy..a predpokladám, že aj dlhšie než Vy budú. Osobne bývam pri kostole a nevadí mi to. Tento problém riešenie nemá, nakoľko neexistuje žiadna norma ktorú by tie zvony prekračovali.. ale je demokracia a sťažovať sa oficiálne dá aj na počasie...
18. november 2014

Pavol Čavojský

Emil, na počasie sa sťažovať môžete, ale neovplyvníte to.. Zvony sa NEMUSIA spúšťať v dobe nočného kľudu. Tento problém riešenie má: Cirkev by mala dodržiavať zákonné ustanovenia rovnako, ako sa to vyžaduje od diskoték a iných podnikov, ktoré svoj hluk vedia obmedziť. A ak ho nevedia obmedziť, tak dostanú zákaz.
18. november 2014

Ľubomír Šupola

bývam pri hrubom (družba) takže sa pridávam k navrhovateľom, ktorí vidia riešenie. stačí obmedziť počet a dĺžku vyzváňania a všetky strany budú spokojné :)
emil a eva, čo dodať? :)
18. november 2014

mario

Emil, doba sa mení a to čo bolo bežné včera, nemusí platiť dnes, alebo zajtra. Aj zvonenie zvonov v dnešnej dobe má skôr symbolicky význam, nakoľko ľudia sa dnes riadia hodinkami.

Eva, nikto predsa nechce rušiť zvonenie celkovo, ide len o obmedzenie ranného zvonenia , ktoré môže ostatných obťažovať.
18. november 2014

občan Trnavy

Je to síce pekný historický zvyk, ktorý patrí ku kostolom, ale skoro ráno by naozaj vyzváňať nemuseli. Zopár krát ma to už tiež skoro ráno zobudilo. Pridávam sa na stranu tých, ktorí sú za obmedzenie zvonenia v skorých ranných hodinách. Myslím, že to nikomu neublíži.
18. november 2014

roba

eva: lietadla pristavaju a vslietaju dalekp od obydli... vlaky pocas nocneho kludu prechadzaju cez obce a mesta v znizenej rychlosti , kamiony na lincianskej musia chodit kvoli hluku pomalsie ,auta maju v meste zakazane trubit , dialnica ma ochranne pasmo + protihlukove steny, kostoly mozu hocico? akby som ja zvonil v rodinnom dome o 5 asi by mi to nepreslo. dufam ze sa podari zvonenie obmedzit v nocnych hodinach
18. november 2014

Peter

radsej rieste motorky a stvorkolky na Hlbokej ako zvony ;-)
19. november 2014

Pavol Čavojský

Peter, dobrá pripomienka. Ale zaslúžila by si vlastný podnet. Takto len odbiehate od problému, o ktorom sa hovorí tu.
19. november 2014

Peter

mne osobne zvony nevadia a tiez ich mam blizko. Jednoducho patria k mestu, yrnava je historicke mesto a toto k tomu jednoducho patri. Aj zeny sa mozu stazovat na dlazbu na namesti koli ihlickovym opetkom ale menit ju koli nim nebudu...
19. november 2014

mario

Peter, to že zvony patria k mestu nikto nespochybňuje, osobne beriem zvonenie zvonov ako zvukovú kulisu, ktorá k mestu patrí.Myslím, že zvonenie cez deň, alebo podvečer nikomu neprekáža. Ale chápem ľudí, ktorým ranné vyzvánanie prekáža. A kedže pôvodný význam zvonenia stratil svoje opodstatnenie, stojí za úvahu prehodnotiť frekvenciu zvonenia.
21. november 2014

Peto

Joooj, naraz ma tie bimbambom o piatej zobudili. Cez deň to tak nevnimat pre zvyseny mestský ruch, ale o piatej mesto ešte v podstate spi, takze sa zvuk neuveriteľne šíri. Za mna kludne o piatej vypnut.
23. november 2014

Janka M.

pridávam sa k tým, čo im zvony bijú na nervy. A to nehovorím len o zvonení o 5-tej. Neraz sa mi stalo, že kostolné zvony aj počas dňa zobudia spiace dieťa.
24. november 2014

matus

janka m. : to by sme mali zastavit aj premavku na hlbokej,zakazat sanitky,policiu,hasicov.ti vedia tiez zobudit cez den spiace dieta.dokonca minuly tyzden u suseda majstri vrtali a zobudili mi dieta.tie hyeny! mali by zakazat akukolvek cinnost a to nonstop! ale inak za skore ranne nezvonenie zvonov takisto hlasujem. nabuduce trosku sudnosti,zdraveho usudku a tolerancie ludia.
24. november 2014

Michal

za mna tiez mozu kludne ten kostol zburat
24. november 2014

Janka M.

drahý matúš, vaša irónia je dosť trápna. O sanitkách, hasičoch a polícii sa nebavíme. Tiež sa tu nerišei situácia na Hlbokej ulici či vaši susedia... :-) Tento námet sa týka zvonenia zvonov na kostoloch, ktorý nemá opodstatnenie (ako bolo popísané vyššie). Trochu súdnosti. a tolerancie by potrebovali tí, čo vyzváňajú x-krát za deň. V Trnave býva veľa ľudí, čo pracujú na zmeny a tiež ich to ruší!
25. november 2014

Ondrej M.

Ja mam nastastie pomerne tvrdy spanok, ale manzelke to vyzvananie prekaza.
Pripajam sa k zruseniu ranneho zvonenia.
29. november 2014

igor

Vážený Pavol Čavojský, Mario, Ľubomír, občan Trnavy, Roba, 5ulo, Janka M. aj Ondrej M., Vám všetkým ďakujeme za prejavenú podporu.

http://bratislava.sme.sk/c/5551412/kostol-na-kramaroch-musi-stisit-zvony-prekracuju-zakonny-limit.html
http://www.cas.sk/clanok/131815/v-trnave-pribudne-trinasty-kostol-v-jeho-vezi-sa-na-omsu-zvonit-nebude.html

Celoročne - Ráno o piatej hod. aj večer trieskanie zvonov (dlhotrvajúce) zobudí deti aj dospelých.
NOČNÝ KĽUD JE OD 22,00 DO 06,00 HOD.

Prečo na Prednádraží takýto problém po výstavbe nového kostola nemajú?
A my, na sídlisku Družba, máme dokedy trpieť?
01. december 2014

elanor

Jedna vec je, ze mi to vadi a druha je ze cirkev jasne porusiju zakony (jak nocny klud, tak isto aj limity hluku).
Uz ma vazne nebavi sa kazdy bozi den budit na to trieskanie.
Okrem toho, v dnesnej dobe absolutne neopodstatnene. Kedysi boli zvony jedinym oznamovacim prostriekom, ale dnes? Vsetci maju bud mobil, internet, tv alebo aspon radio. Takze ked sa nieco deje, informacie sa siria zo svetkych stran, "rychlostou svetla". Hodiny ma doma tiez kazdy (aj niekolko). Takze naco?
Za dalsie, cirkev ma svojich majetkov viac ako dost (napriek tomu, ze im ich "vlastny" Boh povedal - vzdaj sa svojho majetku a nasleduj ma. Hlavne, ze oni robia presny opak, majetky len zhrnaju, ale to je do inej diskusie...) aj tak je este dotovana navyse statom. Cize brat peniaze od statu to ano, ale uz dodrziavat aj zakony (nie len tie s pravami - na peniaze, ale aj s povinnostami - nocny klud a limity hluku) toho statu, tak to uz nie...
01. december 2014

Jozef

Neviem, či autor sťažnosti Igor a tí, čo mu drukujú (elanor, Pavol Čavojský, Mario, Ľubomír, občan Trnavy, Roba, 5ulo, Janka M., Ondrej M., Michal, ...), boli ďalej ako v Trnave,
lebo Angličanom zvonenie zvonov v (anglikánskej) katedrále Svätého Pavla v Londýne nevadí,
a to sú teda riadne decibely, to môžem potvrdiť, vypočujte si aj vy:

Bells of St. Paul's Cathedral in London

The Bells of St. Paul's Cathedral at London, England.

Saint Paul's Cathedral London Bell Chimes Ring, London, England

Bells of St Pauls Cathedral, London 1

Bells of St Pauls Cathedral, London 2

Great George! The Bells of the Anglican Cathedral, Liverpool

Royal baby: St Paul's Cathedral's bells ring out for Prince George


ale "inteligentným" obyvateľom Trnavy
(našťastie ne všetci obyvatelia Trnavy sú takí nahlúpli ako Igor a jemu drukujúci)zvonenie zvonov v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave vadí.

Že by sa mohli presťahovať na iný koniec Trnavy, kde zvonenie zvonov nepočuť, na to tí "inteligentní" neprišli.
Pritom Bazilika sv. Mikuláša v Trnave bola podstatne skôr, ako ich dom.

Neviem si predstaviť, že by sa Angličania domáhali merania hluku na Katedrále svätého Pavla,
ale "inteligentní" Trnavčania by to chceli.

Keď som bol v Štrasburgu, tak v nedeľu ráno zvonili zvony na Katedrále Notre-Dame, ktoré bolo počuť na celý Štrasburg,
ale ani obyvateľom Štrasburgu to nevadilo a nedomáha sa zastavenia zvonenia zvonov.
Iba nevzdelanec môže povedať vetu "za mna tiez mozu kludne tú katedrálu (ten kostol) zburat."


P.S.
> Michal: za mna tiez mozu kludne ten kostol zburat.
Odpoveď hodná "inteligentného" človeka.
Odpoveď Jana na Vašej úrovni: Pre mňa za mňa môžu ten dom Miša z Trnavy aj zbúrať (a Miša vysťahovať pod most).
01. december 2014

Palcino Čavojský

JOZEF: myslím si, že trochu preháňate, ak tu niekoho chcete hodnotiť za inteligentného a iných za nahlúplych..

Ale všimli ste si, že všetky vaše videa sú nahraté v čase mimo nočného pokoja?
01. december 2014

Peter

naozaj nechapem, ze Vas vsetkych tolko beru tie zvony. Patria k TT od cca 13. storocia. Jednoducho to patri k mestu kde je kopec kostolov. Mam male deti ale toto je posledna vec v tomto meste ktoru by som riesil. Prejdite sa v noci po Prahe, tiez mlatia stvrt, pol, celu...
01. december 2014

Jozef

> JOZEF: myslím si, že trochu preháňate, ak tu niekoho chcete hodnotiť za inteligentného a iných za nahlúplych.
Myslím si, že moje hodnotenie s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou plne vystihuje IQ a charakter Igora a ľudí s jemu podobnými názormi.
Pán Palcino Čavojský, pravda bolí, že?

Ale opakujem, že: Iba ***** na n-tú, nevzdelanec a tupec môže povedať vetu "za mna tiez mozu kludne tú katedrálu (ten kostol) zburat."
To by nepovedal o Katedrále svätého Pavla v Londýne ani žiadny Angličan, to môže povedať iba "inteligentný" Trnavčan (podotýkam, že nie všetci Trnavčania sú "inteligentní") a tí, čo majú na zvonenie zvonov v katedrále podobný ako on.

> Ale všimli ste si, že všetky vaše videa sú nahraté v čase mimo nočného pokoja?
Videl a zažil. Porovnanie zvonenia zvonov v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave v nedeľu pred svätou omšou je úplne zanedbateľné v porovnaní so zvonením zvonov v nedeľu pred/po Službách Božích v Katedrále svätého Pavla v Londýne - treba to vidieť a zažiť a potom písať hlúpe a primitívne príspevky do diskusie svedčiace o tom, že autor bol z Trnavy najďalej v Cíferi a päty zo Slovenska nevytiahol.

Keď v Štrasburgu začali zvoniť zvony na Katedrále Notre Dame, tak to bol pre mňa signál, aby som vyšiel z hotela na svätú omšu a stihol ju. Zvony začali zvoniť 15 minút pred začatím svätej omše a zvonili 10 minút, čiže na 15 minút pešej chôdze od katedrály bolo v uzavretej hotelovej izbe veľmi dobre počuť zvonenie zvonov na katedrále.

Nechcem písať o super hlasných modlitbách ráno o 05:00 na mešitách v Turecku a v Iráne, ktoré som tiež osobne zažil a vždy ma zobudili, lebo to nebolo ani zvonenie zvonov, ani melodický spev, ale odriekanie súr z koránu, ktoré šli z reproduktorov, kým muzeín spokojne spal - ale asi na opačnom konci mesta.

Ale tie modlitby boli nielen v moslimských/arabských krajinách, ale aj v mešite na anglickom Gibraltári, na samom rohu Gibraltáru v blízkosti majáka (bol som tam 5x) !!! A tí obyvatelia Gibraltáru vôbec neprotestovali a pritom mešita bola postavená iba pred pár rokmi, kým tie domy na Gibraltári tam stoja storočia.

Nebol som ubytovaný v Londýne v blízkosti Katedrály svätého Pavla, ale v našom hoteli bolo počuť zvonenie od iných blízkych kostolov – patrí to ku koloritu Londýna.

Do budúcnosti navrhujem, aby zvonenie zvonov v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave v nedeľu dali tú istú hlasitosť, aká je hlasitosť zvonenia zvonov v Katedrále svätého Pavla v Londýne.
01. december 2014

igor

Najzhubnejší dopad hluku je na jeho negatívnom dopade na kvalitu spánku.
Spánok je nepokojný, prerušovaný, neraz dokonca ani nenastane. Mnohí sa s tým musia vyrovnať po ťažkom dni, plnom hluku. Iní však dnes musia v hlučnom prostredí navyše aj spávať. U týchto ľudí sú poruchy ešte výraznejšie.
Obzvlášť citlivé sú staršie osoby, deti a tí, ktorí pracujú na zmeny. Narušený spánok môže viesť ku tachykardii a zrýchlenej srdcovej činnosti.
01. december 2014

igor

Celoročne - Ráno o piatej hod. aj večer trieskanie zvonov (dlhotrvajúce) zobudí deti aj dospelých.
NOČNÝ KĽUD JE OD 22,00 DO 06,00 HOD.
Kompetentní sa vôbec ešte nevyjadrili, nemerali hlučnosť, nezastavili nočné trieskanie zvonov, prečo?
Podnet čaká na urýchlené riešenie
02. december 2014

Jozef05

> Zvonenie zvonov kostola sv.Mikuláša (všetky tri zvony) prekračuje prípustnú hranicu hluku.
Boli vykonané merania hlučnosti kvalifikovanou zodpovednou inštitúciou s certifikovaným prístrojom, alebo je to iba tvrdenie "per huba" igora?
Zrejme "per huba".
Ak boli vykonané merania, tak kým, kedy a kto bol pri tom?
Aký prístroj bol použitý na meranie?
Kde boli položené snímače merania hluku pri meraní? Na kostolnej veži, v blízkosti kostola alebo v domoch pri kostole?

> V minulosti zvony zvolávali ľudí do kostola nakoľko nemali hodiny. No v dnešnej pretechnizovanej dobe 21. storočia je to bezpredmetné.
To je názor niektorých nevzdelaných a sveta neznalých Trnavčanov, lebo v Londýne, v súvislosti so zvonením zvonov na Katedrále svätého Pavla, takýto názor nezdieľajú.
A tak isto riadne hlučne zvonili aj v tom Štrasburgu, keď som to počul v hotelovej izbe so zatvoreným oknom vo vzdialenosti 1 km od Katedrály Notre Dame.
Tiež v Madride v katedrále Santa María la Real de La Almudena tie zvony riadne zvonili pred svätou omšou, tiež som to zažil.
Podobne som to zažil v Lisabone v katedrále Santa Maria Maior de Lisboa.
Posledné 3 roky som to zažíval v lete každú nedeľu v Málage, predtým 3 roky v Algeciras.
Neviem, ako je to v Ríme, nebol som tam na svätej omši či pred ňou, musím si pozrieť na Nový rok Urbi et Orbi.

Ako národ máme čo dobiehať, podaktorí menej vzdelaní a rozhľadení obyvatelia Slovenska, musia vytiahnuť päty z Trnavy a ísť nielen do Cífera, ale aj ďalej na Západ.

Ad: "Najzhubnejší dopad hluku..." ...
Celý ten odsek je odkopírovaný, tomu sa vraví plagiátorstvo, otvorene povedané krádež cudzích myšlienok, originál je tu

http://plnielanu.zoznam.sk/c/3274/prilisny-hluk-je-zataz-nielen-pre-usi-zvysuje-aj-riziko-infarktu

igor neuviedol autora ani link na odkaz, odkiaľ ten odsek odkopíroval, vydávajúc ho za vlastný a to sa v slušnej a civilizovanej spoločnosti nerobí.
Ten kto kradne, je zlodej.
Ale čo možno čakať od človeka, ktorý navrhuje obmedzenie či nebodaj zastavenie zvonenia?
02. december 2014

Jozef

Kým Stano Dusík hovorí o hlahole zvonov,
http://www.bratislava.sk/kalendar/vismo/akce.asp?id_org=700021&id=10672
http://www.matica.sk/bratislavsky-kraj.phtml?id_menu=80686&module_action__215124__id_ci=36405
http://www.bratislava.sk/VismoOnline_ActionScripts/Image.ashx?id_org=700021&id_obrazky=23431
http://www.radiosever.sk/425-vystava-hlahol-zvonov-stano-dusik-v-tvrdosine.html

kým v Červeníku organizovali v rámci Noci kostolov Hlahol zvonov,
http://www.nockostolov.sk/?pg=programdetail&IdProgram=4721

kým Ján Greguš, Yvette Gregušová a Gustáv Hupka sú autormi textu piesne Zvoňte zvony,
http://www.supermusic.sk/skupina.php?action=piesen&idskupiny=24095&idpiesne=184643

kým spievajú pieseň Hlahol zvonov zaznieva,
http://jezisovzivot.blogspot.sk/2014/01/n044-hlahol-zvonov-zaznieva.html

kým vo farnosti Šaštín - Stáže vychádza časopis Hlahol zvonov,
www.bazilika.sk/Hlahol%20zvonov_2_2014_web.pdf

kým zvony inštaluje a sväti nielen katolícka cirkev
(Z Normandie do Paríža sa na cestu vydalo deväť zvonov pre katedrálu Notre Dame
In: http://www.hlavnespravy.sk/z-normandie-do-pariza-sa-na-cestu-vydalo-devat-zvonov-pre-katedralu-notre-dame/68249)

ale aj ECAV
PROGRAM slávnostných služieb Božích spojených s posviackou rekonštruovaných chrámových
zvonov a hodín,
http://www.ecav.sk/files/user/skladacka_program_sb_2011.pdf

kým Sergei Rachmaninov je autor symfonickej poémy Zvony (je to symfonická poéma pre sóla, zbor a orchester)

kým Večerný zvon spievajú aj Donskí kozáci

tak nahlúply Trnavčan hovorí o "trieskaní zvonov"

Je to podobné, ako keď inteligentný, vzdelaný, rozhľadený, svetaskúsený človek obdivuje spev v opere,
ale hlúpy Jano hovorí o škriekaní v opere a v živote ju nevidel a ani vidieť nechce.

Každý to zvonenie i operu posudzuje primerane sojmu vzdelaniu, rozhľadu a inteligenci.

Pre zaujímavosť prečítajte si článok "Zvonár od svätého Víta" v ateistickom a katolíkofóbnom týždenníku Plus 7 dní
http://www.pluska.sk/plus7dni/vsimli-sme-si/zvonar-od-svateho-vita.html

P.S.
Citujem
Na budúci rok z veží katedrály (pozn.Notre Dame v Paríži) bude zvoniť osem nových zvonov, ktoré by mali znieť podobne ako hlahol zvonov preslávený románom Victora Huga Chrám Matky Božej v Paríži.
Nové zvony budú posvätené 2. februára 2013.
In:
http://archivsprav.6f.sk/SPRAVY2012/SPRAVYz14.11.2012.htm
02. december 2014

Palcino Čavojský

Nakoľko sa tu debata mení na osočovanie odchádzam z nej... Som zvyknutý na tomto pordáli komunikovať o problémoch bez invektív - čo sa v tomto príspevku nedá povedať. Ak niekomu nevadí hlasná hudba, púšťa si ju do slúchadiel... milovníkom zvonov odporúčam rovnaký postup. Prajem veľa šťastia a trpezlivosti tým, ktorí chápu, o čo tu ide
02. december 2014

igor

Opätovne ďakujem za podporu p.Palcinovi Čavojskému, ktorý pochopil o čo ide v tomto podnete.
02. december 2014

Jozef

> Ak niekomu nevadí hlasná hudba, púšťa si ju do slúchadiel... milovníkom zvonov odporúčam rovnaký postup.

Také odporúčanie - počúvať zvonenie zvonov zo slúchadiel - môže napadnúť len hlupáka, ktorý bol najďalej v Cíferi. Angličana by odporúčanie počúvať zvony v Katedrále svätého Pavla v Londýne cez slúchadlá ani len nenapadlo, ani Francúza/Nemca odporúčanie počúvať zvony v Katedrále Notre Dame v Štrasburgu cez slúchadlá by ani len nenapadlo, ani Portugalca odporúčanie počúvať zvony v Santa Maria Maior de Lisboa v Lisabone cez slúchadlá by ani len nenapadlo, ani Španiela počúvať zvony cez slúchadlá v Santa María la Real de La Almudena v Madride (a tá je priam oproti Prezidentskému palácu) cez slúchadlá by ani len nenapadlo, ani Francúza odporúčanie počúvať zvonenie zvonov v Notre Dame v Paríži cez slúchadlá by ani len nenapadlo, ... .
Ale každého z nich by napadlo, nech sa Jano presťahuje, alebo si dá do uší anatomické zátky (štuple) napríklad tieto
http://obchod.michel.sk/image/CONICSOF06.jpg.
a na okná tesnenie, napríklad
http://dodavatelia.123dopyt.sk/926332-wido-s-r-o/ponuka/441695-plastove-okno-tesnenie


Mimochodom, ja hneď od jari počúvam už ráno o štvrtej hlučný odchádzam z nej...spev/štebot vtákov, vždy ma zobudia, ale neprišiel som na nápad vystrieľať vtákov či spíliť stromy.

> odchádzam z nej...
Správcom tejto stránky by som odporúčal, aby na koniec nedali nahlúplu otázku "Koľko je jedna plus jedna? " ale napríklad "Koľko je 4^3 +3^3 + 2^3" alebo "Koľko je5!" (5! = päť faktoriál) a bude aspoň čiastočne eliminovať diskusné príspevky hlupákov. Smola je tá, že vo voľbách je hlas ožrana na tej istej úrovni ako hlas vysokoškolského profesora.
02. december 2014

Jozef

Oprava
Mimochodom, ja hneď od jari počúvam už ráno o štvrtej hlučný spev/štebot vtákov, vždy ma zobudia, ale neprišiel som na nápad vystrieľať vtákov či spíliť stromy.
02. december 2014

mario

Jozef ... našťasie už nežijeme v 13 storočí, doba sa mení a tým aj požiadavky spoločnosti, v dnešnej dobe zvonenie nemá také opodstatnenie ako tomu bolo v minulosti, nikto nežiada úplné zrušenie zovnenia, ale obmedzenie ranného vyznánania, ktoré okrem toho, že obťažuje obyvateľov ruší nočný kľud. Ako "inteligent " by si to mal chápať.
02. december 2014

Michal

No ok s tym zburanim som sa nechal trocha uniest :) ja sice nastastie tie zvony nepocujem byvam o nieco dalej ale viem sa vcitit do tych ludi co byvaju na sidlisku druzba. Bohuzial za totality nejaky inteligent postavili panelaky (sidlisko) kusok od toho kostola tak nemozte chciet aby sa cele sidlisko prestahovalo niekam inam. Ak by miesto sidliska boli rodinne domy asi by ta intenzita hluku nebola taka velka koli vyske stavieb. Navrhovatel ale nechce zrusit zvonenie uplne chce ho len mierne poupravit. To ze zvonia o 5tej rano urcite nikomu nic neprinasa ani turistom, ktory sa na pamiatku urcite rano o 5tej nepridu pozerat aby zazili ten nadherny zvukovy zazitok.
02. december 2014

Zuzana

Jozef, keď sa chceš pochváliť, kde všade si bol, napíš to na Facebook svojim priateľom a nevtupuj do debaty "odkaz pre starostu" - ááá teraz POZOR!!!! nie Londýna !!! ale TRNAVY :-)
Tento podnet bol už označený ako "nerišený", tak zbytočne plytváš časom na siahodlhé komenty. Tiež to svedčí o tvojom IQ.
PS - bola som ďalej ako v Cíferi.
03. december 2014

Jozef A

Myslím si, že pán Jozef veľmi pekne popísal, ako je to s inteligenciou - jeho vlastnou. Znevažuje názor všetkých, ktorí nezdieľajú ten jeho, a to veľmi primitívnym spôsobom. Pochodené má toho síce možno dosť, ale žiť medzi ľuďmi asi nevie, môžem sa ale mýliť. V čom sa ale nemýlim je, že slušné správanie je pre neho neznámy pojem. Možnože pri tých svojich pravidelných návštevách kostolov nepočúval kázanie naozaj poriadne. Ale je možno škoda, že si ho nenechali na niektorom z tých vzdialených miest, ktoré navštívil, lebo Trnava ho nie je hodná.
Komentáre v takom rozsahu sa tu teda len tak ľahko nevidia, škoda len, že svoju energiu nevenoval na to, aby si poriadne prečítal, o čo v tomto podnete ide. Neviem ako on, ja som pochopil, čo tento odkaz pre starostu sleduje a súhlasím s ním. Rovnako som pochopi, čo svojim príspevkom myslel Michal. Ale moja inteligencia samozrejme neznesie porovnanie s tou, ktorou sa pýši pán Jozef.
03. december 2014

Jozef A

ešte jedna taká malá poznámka pre pána Jozefa - keď vás niečo napadne, bráňte sa. Keďže rád odkazujete na internetové stránky, dám aj ja jeden odkaz, ako príklad: http://www.guardian-self-defense.com/taser-m26c#.VH5PJ2f5kYQ
03. december 2014

Barborka

Zuzka, kde si bola dalej ako v Ciferi? Myslis Pezinok na juhu ci Leopoldov na severe?
03. december 2014

Zuzana

Jozef sa zľakol, tak poslal Barborku? Meno sa síce zmenilo, no obsah rovnako prázdny....
Barborka, tu nejde o cestovateľskú súťaž, toto je diskusia k podnetu od pána Igora.
Ktorý z tých kostolov čo spomína pán Jozef je v bezprostrednej blízkosti jednej z najobývanejších častí toho ktorého mesta?
Pán Igor: nebývam na Družbe, tak neviem posúdiť, ale ak máte podozrenie, že sú prekračované limity neváhajte kontaktovať hygienu so žiadosťou o meranie.
06. december 2014

Freddie Mercury

Cavojskeho problem je ze je teply a cirkev mu nechce dovolit svadbu v kostole, preto tu nadava na zvony...
06. december 2014

Palcino Čavojský

Freddie Mercury:
1. Tento problém som nezadal ja.
2. Mojim problémom nie je, že som teplý - zjavne to trápi viac vás.
3. som neveriaci, takže ani v prípade nejakého obradu by som ho nechcel v kostole.
4. s podnetom súhlasím pre hluk zvonov.
5. Viete, že aj Mercury bol homosexuál?
6. Narábajte s cudzími osobnými údajmi tak, aby ste si neurobili problém pred zákonom.
ďakujem za pochopenie.
08. december 2014

obcianka 1

Rozhodne suhlasim s tym aby zvony v hrubom kostole zvonili potichsie a kratsie. Niekedy sa pri nich naozaj neda existovat!!!
08. december 2014

Jozef

Správne, treba vykonať odborné merania, domy ktoré sú ohrozované hlukom zo zvonenia z katedrály treba zbúrať a tam bývajúcim obyvateľom dať náhradné byty na Coburgovevej ulici. Alebo Rómom z Coburgovej ulice dať tie byty pri katedrále, Rómom zvonenie zvonov prekážať nebude, oni ho aj tak prekričia, no a tie byty po Rómoch na Coburgovej treba dať tým, ktorým vadí zvonenie zvonov na katedrále. Kto chce kam, pomôžme mu tam.

Návod na riešenie zvonenia zvonov v Trnave treba poskytnúť aj tým, ktorí bývajú v blízkosti železnice a dožadovať sa zrušenia vlakov počas nočného kľudu, pretože v blízkosti železnice je nielen hluk, ale sú aj vibrácie a ich účinok je ťažšie, ak nie nemožné, eliminovať v porovnaní s účinkom hluku

> Zuzana: Jozef, keď sa chceš pochváliť, kde všade si bol, napíš to na Facebook
Ty sa Facebooku chváliš, kde si bola? Ja na Facebook nechodím, hoci ho mám, ale necítim potrebu niekomu vešať na nos moje súkromie.
Ale aby som sa pochválil, mám tam o.i. fotky z Gibraltáru a Niagarských vodopádov spred pár rokov.

> nevtupuj do debaty "odkaz pre starostu" -
To mám zakázané? Ja som sa vyjadroval na verejne dostupnom portáli iba k meritu veci a napísal som, ako riešia či skôr neriešia zvonenie zvonov v civilizovaných krajinách.
Starosta sa môže inšpirovať mojim návrhom a rozhodne neakceptovať .riešenia narhované nevzdelanými, nerozhľadenými, neskúsenými, ...

Ale keď už chváliť tak chváliť.
Za socializmu v 1988 v ZSSR v Tbilisi (vtedy bolo Gruzínsko ešte súčasťou ZSSR) som zažil hlasné zvonenie zvonov na pravoslávnom zborovom katedrálnom chráme v strede mesta (katedrálu v Tbilisi postavili až po rozpade ZSSR) po bohoslužbách, bol som tam a po skončení pravoslávnych bohoslužieb, v preplnenom chráme som poprosil popa o adresu rímskokatolíckeho kostola v Tbilisi, ten pop odišiel dozadu do sakristie (riznice), po hodne dlhej chvíli, keď už som nedúfal, sa vrátil, priniesol na papieri napísanú adresu a vysvetlil mi. ako sa tam dostať.
Takže ani komunisti v Gruzínsku sa neodvážili obmedziť zvonenie zvonov na zborovom chráme, ale zato obmedziť či zastaviť zvonenie zvonov alebo hoci aj zburať katedrálu (Michal) - na to si nahlúpli Trnavčania trúfajú.
Každý na čo má.

> tak zbytočne plytváš časom na siahodlhé komenty
Ty tiež.

> nevtupuj do debaty "odkaz pre starostu" - ááá teraz POZOR!!!! nie Londýna !!! ale TRNAVY :-)
Inteligentný, vzdelaný, rozhľadený a svetaznalý človek i starosta by sa popozeral, po svete, ako sa tento problém rieši tam a nenavrhoval by riešenia, ktoré budú civilizovanému svetu na smiech.

> Tiež to svedčí o tvojom IQ.
Zuzka, o mojom či skôr o Tvojom?
Bola by si rada, keby si mala aspoň polovinu môjho IQ.

> Jozef A : Myslím si, že pán Jozef veľmi pekne popísal, ako je to s inteligenciou - jeho vlastnou.
Nie, Jozef popísal, ako je to s inteligenciou ľudí, ktorí päty z Trnavy nevytiahli a ak nebodaj áno, tak iba do Cífera.
Tie kostoly sú v Trnave už storočia (v Ottovej encyklopédii z Rakúsko-Uhorska sa Trnava nazýva slovenský Rím, prečítal som si to v UK v BA ešte keď som chodil na VŠ), už storočia v nich zvony zvonia, ak to niekomu vadí, tak nech sa presťahuje inde, kde ich nepočuť.

> Znevažuje názor všetkých, ktorí nezdieľajú ten jeho,
Ja nie som politik, aby som každému (o.i. aj nahlúplemu názoru) prikyvoval.
V Písme stojí: Vaše áno nech je áno a vaše nie nech je nie, aby ste neprepadli súdu. (Jk, 5:12)

> a to veľmi primitívnym spôsobom.
Pravda bolí, že?

> ale žiť medzi ľuďmi asi nevie, môžem sa ale mýliť.
Mýlite sa.
Viem žiť medzi ľuďmi a nemávam konflikty.

> V čom sa ale nemýlim je, že slušné správanie je pre neho neznámy pojem.
Mýlite sa.
Mám ísť ku Vám na kurz slušného správania?
Nebuďte trápny/trápna a smiešny/smiešna.

> Možnože pri tých svojich pravidelných návštevách kostolov nepočúval kázanie naozaj poriadne.
V kostole ma učili, že mám vravieť pravdu, tak ako je v Liste Jakubovom (Jk, 5:12).

> Ale moja inteligencia samozrejme neznesie porovnanie s tou, ktorou sa pýši pán Jozef.
Keď to vravíte Vy, tak je to zrejme pravda.
V tomto bode sa plne stotožňujem s Vašim názorom.
08. december 2014

igor

Pani občianka 1, ďakujem za Váš názor k danej problematike. V tomto podnete navrhujem, aby sa ranné zvonenia z Hrubáku zrušili a ostatné zvonenia skrátili.
08. december 2014

Jozef A

to Jozef - mňa pravda nebolí. Ale odkiaľ beriete to vaše presvedčenie, že tá vaša je tá jediná? Môžete si dávať odkazov na Písmo koľko chcete, keď nechápete /ale skôr nechcete pochopiť/ podstatu problému - nič vás neprinúti zmeniť názor. To by ste totižto museli začať sám od seba. A to je to, čo bolí, ale nebojte, takých ľudí je na svete dosť. Niekedy je vysoké IQ na škodu veci, najmä ak sa stretne s pocitom nadradenosti. Už by ale bolo načase, aby na problém zareagovali kompetentí, lebo sa to tu zvrhne na niečo, o čo predpokladám nikto nestojí.
08. december 2014

Jozef A

len pripomínam - najmä pre pána Jozefa - že podstatou problému je rušenie nočného kľudu, aby sa človek mohol normálne vyspať. Od desiatej v noci do šiestej ráno žiadne zvonenie /nehovorím o výnimočných situáciách, veľkých cirkevných sviatkoch/. Nič viac, nič menej. Chápem, že tradícia je tradícia, ale neznamená to, že keď ráno nemôžem dospať, alebo ctím len a len svoju pravdu, tak budem tvrdošijne trvať na niečom, čo prekáža veľkej väčšine ľudí. Ak si nemyslíte, že to veľkej väčšine ľudí prekáža, tak by bolo možno zaujímavé zistiť názor verejnosti. Zatiaľ sa ten názor ukazuje pomerne jednoznačne, povedal by som.
09. december 2014

Zuzana

Jozef, ty najvzdelanejší, najrozhľadenejší, najskúsenejší, ktorého druhé
meno je inteligencia sama...
Urážať a riadok po riadočku komentovať všetko, kto si čo o tebe dovolil napísať.
pravda naozaj bolí - ale asi najviac teba.
10. december 2014

Jozef

> Jozef A: ... Ale odkiaľ beriete to vaše presvedčenie, že tá vaša je tá jediná?
A vice versa: Odkiaľ Vy beriete to Vaše presvedčenie, že tá Vaša je tá jediná?

> ... keď nechápete /ale skôr nechcete pochopiť/ podstatu problému - nič vás neprinúti zmeniť názor.
Podobne, keď Vy nechápete /ale skôr nechcete pochopiť/ podstatu problému - nič vás neprinúti zmeniť názor, vidíte iba tie svoje egoistický sebecký záujem - spať.

> To by ste totižto museli začať sám od seba.
Platí to aj pre Vás, odporúčam aj Vám.

> Už by ale bolo načase, aby na problém zareagovali kompetentí, lebo sa to tu zvrhne na niečo, o čo predpokladám nikto nestojí.
Už by ale bolo načase, aby nespokojných na čele s patologickým sťažovateľom Igorom, trpiacim kverulačnou formu paranoje, presťahovali na Coburgovu.
Tuná je návod na riešenie podobného prípadu
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1324176/Couple-demand-church-bells-silent-night-iPhone-app-proves-ruin-sleep.html
Mayfield Parish Council chairman Deveda Redman said she would fight any move to stop the clock chiming, adding that it was ‘part of village life’.
Mrs Redman said: ‘My feeling is, if you move into a village with a church nearby, I would be asking about the bells and the clock.’
Council clerk David Thompson, who has lived in the village for 20 years, added: ‘In all my time here I have never heard a complaint.’
And the vicar, the Rev Nigel Prior, said: ‘Why should we just hear about one complaint when there are thousands in the village who don’t have a problem?

> Jozef A: len pripomínam - najmä pre pána Jozefa - že podstatou problému je rušenie nočného kľudu, aby sa človek mohol normálne vyspať.
Vami navrhované riešenie si dajte patentovať a odporúčajte ho aj pre zahraničie.
Síce civilizovanému svetu budete na smiech, ale Vám to zrejme nevadí.

> Od desiatej v noci do šiestej ráno žiadne zvonenie /nehovorím o výnimočných situáciách, veľkých cirkevných sviatkoch/. Nič viac, nič menej.
Treba usporiadať o tom referendum obyvateľov Trnavy a nie postupovať podľa hlúpeho želania resp. hlúpej žiadosti trolla a paranoického kverulanta z Trnavy.

> Chápem, že tradícia je tradícia, ale neznamená to, že keď ráno nemôžem dospať, alebo ctím len a len svoju pravdu, tak budem tvrdošijne trvať na niečom, čo prekáža veľkej väčšine ľudí.
Bol o tom urobený prieskum obyvateľov Trnavy, alebo je to iba per huba vyhlásenie nejakého trolla?
Aj v zahraničí bola o tom diskusia a pridávam jeden názor:
I love the sound of our church bells it's part of living in a village.
Takže niekomu je to hlahol zvonov, niekomu je to trieskanie zvonov.


> Ak si nemyslíte, že to veľkej väčšine ľudí prekáža, tak by bolo možno zaujímavé zistiť názor verejnosti.
Verejnosť mala názor (a podaktorí ho majú doteraz), že Slánsky a spol. treba (bolo treba) popraviť
verejnosť mala názor, že vežu na kostole v Horskom parku v Bratislave treba odstrániť, aby nezavadzala výhľadu z mesta na Slavín,
verejnosť mala názor, že Chrám Krista Spasiteľa v Moskve má byť zbúraný, aby sa na jeho mieste postaviť pompézny "Palác Sovietov" a tak 5. decembra 1931 hlavný chrám Ruska bol barbarský vyhodený do vzduchu.
verejnosť mala názor (a podaktorí ho majú doteraz), že ...
Aj Michalovi (Michal: za mna tiez mozu kludne ten kostol zburat - 24. november 2014) je to jedno, či kostol sv. Mikuláša v Trnave zbúrajú alebo nie.


> Zatiaľ sa ten názor ukazuje pomerne jednoznačne, povedal by som.
Názory sú vizitkou inteligencie, rozhľadu, skúseností, .... Trnavčanov diskutujúcich na tomto portále.
Nahlúplym diskutujúcim by som rád pripomenul, že Big Ben pravidelne zvoní v Londýne celú noc.
Boli sme sa pozrieť na jeho nočné zvonenie, bolo to veľmi pekné a impozantné.
http://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g186338-i105024896-London_England.html
Dokonca sa na nočné zvonenie big Benu robia aj výlety.
Neďaleko Big Benu je nemocnica.
A vyjadrenie pacientov?
Does Big Ben keep patients in St. Thomas' Hospital across the river awake at night?
Yes! We spoke to a few former patients who said they'd had trouble sleeping. They admitted, though, that hearing Big Ben chime through the night was a comfort to them. We also spoke to a few mums who'd given birth at St. Thomas' Hospital; the maternity ward has a panoramic view of Big Ben & the Palace of Westminster. All of them reported, they hadn't even noticed the view – they were obviously busy giving birth!


> Zuzana: Jozef, ty najvzdelanejší, najrozhľadenejší, najskúsenejší,
Netvrdím, že som, ale bol som ďalej ako v Cíferi,

> ktorého druhé meno je inteligencia sama...
Na rozdiel od Vás, pani Zuzka, ja som nekomentoval osobne Vašu inteligenciu, vyjadroval som sa obecne.


> a riadok po riadočku komentovať všetko, kto si čo o tebe dovolil napísať.
Pracoval som v oblasti vedy a tam sa tak zvykne robiť.

> pravda naozaj bolí - ale asi najviac teba.
Mňa v tomto prípade pravda nebolí, nemá ma prečo.
Mňa v tomto prípade zarmucuje hlúposť, tuposť a obmedzenosť niektorých Trnavčanov, Slovákov ako ja, pretože potom sme v zahraničí iba na smiech.

P.S.
Zuzka, už je po polnoci (12:30) a Vy ešte nespíte? To Vám nedovolí spať to zvonenie zvonov? Povzneste sa nad môj názor a pekne choďte spať. Sweet dreams.
11. december 2014

igor

NOČNÝ KĽUD JE OD 22,00 DO 06,00 HOD.
Kompetentní sa vôbec ešte nevyjadrili, nemerali hlučnosť, nezastavili nočné trieskanie zvonov, prečo?

Žiadame dodržiavať nočný kľud - zrušiť zvonenia počas neho a ostatné zvonenia skrátiť.

Dokedy máme na sídlisku DRUŽBA trpieť?
16. december 2014

Peto

precital som vsetky prispveky a stupala mi zlc v zilach.. Jozef, preco nebyvate teda v Londyne ci kde vsade ste to boli? Vytrhnete tu 4 body z celeho sveta a ohanate sa, ze tak to je na zapade. Ano, je, ale nie v noci. Vsade, kde som bol, som v noci nepocul jedine bim ani bam. Prikladate tu par linkov, kde pisu o tom, ze zvony zvonia (cez den).. ja Vam tu mozem prilozit milion dalsich, kde pisu, ze zvony zvonia v noci a museli byt vypnute, lebo rusili ludi. Predstavte si, vsetky linky su zapadniarske.. tak nech sa paci, prijemne citanie a nasavanie zapadnarskej rozumnej kultury:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2528472/Council-forces-church-silence-bells-night-damaging-health.html
http://www.bbc.com/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-29030882
http://www.swissinfo.ch/eng/church-bells-charm-and-annoy-their-listeners/40807288

a mnoho inych:
https://www.google.sk/search?q=church+bells+silent+night&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=CXGQVNflO8XbaM7FgfgF#safe=off&q=church+bells+loud+at+night

ps. tak, ako som proti fajceniu na verejnosti (lebo dym otravuje aj tych, ktorym to vadi ci uz z pohodlnosti alebo zo zdravotnych dovodov), tak som aj proti zvonom v noci. Mna sa to nastastie bytostne netyka, kedze sa zobudim na ne fakt sporadicky, ale viem si predstavit spanok ludi, co byvaju bud pod kostolom alebo na Druzbe.
Ak by Vam chybalo zvonenie kazdu hodinu, navstivte starozitnictva a kupte si bimbam hodiny na klucik, pripadne klasicky budik.
A vyprosim si, aby ste ma hadzali do vreca s nalepkou hlupi ludia + predstavte si, opustil som aj hranice Trnavy ;)
Porucam sa a zelam krasny den
16. december 2014

mario

Na ľudí typu Jozef, najlepšie zaberá ignorácia. Takýto ľudia majú radi publikum, pred ktorým sa môžu predvádzať a najväčším trestom pre nich je, ak ich ostatní ignorujú..
18. december 2014

igor

Dakujem p. 5ulo za Vas prispevok a tiez za linky k tejto teme.
18. december 2014

Zuzana

pán Igor, nakoľko bol tento podnet označený ako "neriešený" obávam sa, že touto cestou už nepochodíte. Skúste dať oficiálnu sťažnosť na hygienu.
Neviem nakoľko vážne berú tieto podnety zamestnanci mesta... lebo toto je ukážkový príklad, kde je podozrenie porušenia zákona (paragraf 47 zákona o priestupkoch) a mesto sa ani len nevyjadrilo...
A dajte vedieť ako to dopadlo :-)
aj keď osobne si neviem predstaviť úradníka z hygieny ako stepuje pred -hrubým kostolom pred šiesou ráno.
držím vám palce!
11. január 2015

Juraj

Jozef,zabudol si spomenút ako je to so zvonami a zvonením na Sibíri,keď si sa pochválil kde všade si bol tak isto si bol aj tam.Pokiaľ nie,tak doporučujem ešte teraz zájsť do Ojmjakonu,tam ti troška ochladí hlavu od tých urážok čo si tu nakydal na spoluobčanov.Ako si to vôbec môžeš dovoliť dàvať takéto urážky ľuďom ktorých vôbec nepoznáš!!!Ty si myslíš že títo ľudia nemajú vzdelanie? Majú a na rozdiel od teba ešte aj slušnosť.A o cestovaní po svete,nuž tieto tvoje english komentáre žiadne osobnosti si nekomentoval.Si vôbec SLOVÁK ? Veď takto sa na adresu slovákov nevyjadroval ani prezident A.Novotný,a ten veľmi Slovákov naozaj nemusel.Keď tu žiješ medzi primitívmi,choď lízať ri.e tým tvojim vzorom na Západe.Hovgh.
11. január 2015

Palcino Čavojský

Je inak zaujímavé, že zábavnú pyrotechniku nemôžete používať pri kostoloch vo vzdialenosti 200 m... Tak kostoly sú chránené pred hlukom a možno aj pred ohňom... ale ľudia nie... http://www.seredonline.sk/clanky/doslo-k-zmene-zakona-o-vybusninach-vedia-o-tom-organizatori-ohnostrojov/
28. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vyriešenie tohto podnetu nie je v kompetencii Mesta Trnavy.
Je potrebné obrátiť sa na Arcibiskupský úrad v Trnave: http://www.abu.sk/kontakty/arcibiskupsky-urad/

ÚKaM
29. máj 2015

Palcino Čavojský

Vážení z UKaM (čo je to za skratku?). Ak by mesto takto riešilo všetky podnety, tak by sa témy okolo nedisciplinovaných psíčkarov končili vetou, že sa máme obrátiť na psíčkarov a podobne..

Mohli ste priamo napísať: týmto nás neotravujte, za to nepohneme prstom.
Preto sa pýtam: to naozaj mesto nemôže zakročiť? Nemôže mesto samotné osloviť cirkev? (aha, som v Trnave, tak asi nie)
30. máj 2015

Peto

Usek komunikacie a marketingu ;) co vlastne vysvetluje, ze komunikovat mame my a nie mesto ako zastupca nas vsetkych.
30. máj 2015

Palcino Čavojský

5ulo, súhlasím s Vašim vysvetlením. A keď sa ozveme na Arcibiskupskom úrade, máme šancu, že raz budeme komunikovať s pápežom... (pokus o vtip). Cirkev si v Trnave robí čo chce... Určite s ňou nepohne podnet od občanov.
18. jún 2015

igor

Vyzyvam UKaM, aby podnet riesili
a obratili sa s tym na Arcibiskupsky urad!
18. jún 2015

igor

Doterajsiu odpoved povazujem za odpinknutie obcanov Trnavy!
18. jún 2015

igor

P. Cavojsky, mate pravdu - obcania sa obratili na primatora
- urcite ma vacsi vplyv na dianie v Trnave. Verime, ze sa na to nevykasle!
18. jún 2015

mario

Aj keď primátor Bročka nie je superman a nedokáže vybaviť všetko, dúfam že vyvinie väčšiu aktivitu v tejto záležitosti, ako jeho predchodcovia Bošnák s Butkom.
19. jún 2015

Peto

Sucasny primator hlavne nema v nazve strany slovo "krestansky", takze by ten zaujem vyhoviet mohol byt.
21. jún 2015

igor

Pán primátor, pomôžte!

Zvonenie zvonov kostola sv.Mikuláša (všetky tri zvony) prekračuje prípustnú hranicu hluku. Návrh je obmedziť, resp.znížiť frekvenciu zvonenia a to tak, že by sa ranné zvonenia zrušili a ostatné zvonenia skrátili.
V minulosti zvony zvolávali ľudí do kostola nakoľko nemali hodiny. No v dnešnej pretechnizovanej dobe 21. storočia je to bezpredmetné. Dnes má hodiny a mobily každý. A je známe, že nadmerný hluk je škodlivý. Zvony rušia neprimeranou dlžkou a intenzitou zvonenia ľudí, ktorí medziiným pracujú na smeny a vychovávajú malé deti.
Celoročne - Ráno o piatej trieskanie zvonov (dlhotrvajúce) zobudí deti aj dospelých. NOČNÝ KĽUD JE OD 22,00 DO 06,00 HOD.
Obraciame sa na pána primátora, aby nám pomohol a oslovil Arcibiskubský úrad v Trnave,
ĎAKUJEME
obyvatelia Družby, ktorí chcú pokojne spať.
22. jún 2015

peter

Podnet, týkajúci sa bijúcich zvonov na kostole sv. Mikuláša sme zaevidovali a bude vybavený podľa zákona NR SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
RÚVZ Trnava
02. august 2015

igor

Pán primátor, pomôžte!
28. august 2015

peter

Vo veci kostolných zvonov bol prevádzkovateľ aj vlastník 3 x upovedomený o podanom podnete a zaslanie stanoviska. V prípade nedoručenia stanoviska bude predvolaný na ústne konanie. Po doručení stanoviska resp. záveru ústneho konania Vás budeme informovať.

RÚVZ so sídlom v Trnave
29. august 2015

Peto

Peter, tak to je velmi dobra sprava. Budem rad, ak sa to konecne napravi
14. september 2015

peter

Dobrý deň,

V predmetnej veci na základe listu vlastníka doručeného dňa 09.09.2015 bude zabezpečené posunutie ranného zvonenia z 5.00 hod na 6.00 hod rannú. Tak isto bude upravená dĺžka zvonenia nie však intenzita.


S pozdravom

Tomáš HAUKO
RÚVZ so sídlom v Trnave
14. september 2015

Peto

Aleluja :)
14. september 2015

Palcino Čavojský

Potešila by aj intenzita, ale malými krokmi sa zadarí všetko.
17. september 2015

Zvonimir Vušiach

Dobry den Mrzi ma, ze zvonenie bude posunute z 5tej hodiny na 6tu. Uz som si zvykol s detmi na to krasne prebudenie zo spanku. Chcel by som navrhnut a zaroven iniciovat verejnu diskusiu ohladom moznost zaviest zvonenie kazdu hodinu, pripadne aj castejsie (ak to dovoli materialove, technicke a personalne zabezpecenie zvonice). Vdaka castejsiemu zvoneniu budeme este menej spat, coho dosledkom bude pozitivny vplyv na nasledovne: rodiny budu mat cas sa spolu rozpravat a praktizovat duchovne cvicenia; priblizne 15% rast HDP (vdaka vyssiemu objemu casu venovanemu praci); zlepsenie studijnych vysledkov ( vdaka signifikantnemu zvyseniu casu efektivne dostupneho pre vzdelavanie ziakov a studentov); pocet mileneckych zazitkov; poriadok v domovych, bytovych aj nebytovych priestorov a mnohe ine. Dakujem S uctou Zvonimir Vušiach
11. október 2015

Peto

Ubehol mesiac od vyhlasenia a zvony stale kikirikaju na caj o piatej.
13. november 2015

5ulo

Zvony som o piatej uz nejaku tu dobu nepocul bimbat, takzepodnet by mal byt oznaceny ako Vyrieseny.
18. február 2016

5ulo

Fararkovia opäť nastavili trieskanie zvonov na piatu hodinu rannu. Presnejšie dnes bimbali o 04.58 atómového času. Žiadam mesto o opätovné zakrocenie a posunutie veľkého tresku aspoň na šiestu hodinu rannu a vinníkov poslať do hája, ze si svojvoľne nastavujú svoj budik rovno na celú Trnavu. :-D. Ďakujem
20. marec 2016

Peto

Nedeľa a prave teraz opäť bijú. Mohli by sa znovu vypnut? Mne sa modliť teraz nechce
13. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
možnosti riešenia tohto problému budeme konzultovať na stretnutí so správcom farnosti, ktoré sa uskutoční tento mesiac.

Mesto Trnava
02. máj 2016

Peto

Ako dopadlo stretnutie so spravcom farnosti? Bude o piatej klud? Ci mozem aj ja vytiahnut bedne a pustat na pol trnavy techno bez ujmy a policajneho zasahu? :)
02. júl 2016

Palcino Čavojský

Už druhé ráno ma zobudili zvony ... bývam na Vodárni.. neviem si predstaviť, čo robia ľudia, ktorí bývajú bližšie.. ako sa to rieši? rieši sa to?
02. júl 2016

Peto

Palcino, vitaj v klube :D Teraz pri otvorenych oknach je to otras. Pytal som sa na to priamo Peta Brocku. Vraj boli krizikari (moje slova) opätovne vyzvani na posunutie ramusu na siestu hodinu rannu. Mimochodom tie zvony biju 04:58. O 05:00 bije niekde v dialke dalsi kostol - neviem urcit ktory, je to pocut slabucko.
06. júl 2016

Peto

Pre pradstavu pre neznalych, ako hlasno to trieska, tu je ukazka zachytena dnes 4:58.. otvorena vetracka, nahravane na mobil v posteli.. ziaden externy mikrofon, nic take.
http://picosong.com/xHG8/
08. august 2016

Mima

Ja bývam na Prengu a o 5 ráno ma pravidelne budia zvony......je to možné, že to je tak počuť až k nám.....hrôza
02. november 2016

5ulo

máme nový rekord. od zmeny času na zimný je rušenie nočného pokoja o 3:56. Žiadam mesto o nápravu a posun na 06:00 najskôr! To fakt ma občan volať hygienu?
03. november 2016

Peto

Dostal som tuto odpoved, napriek tomu, ze zvony nadalej biju. Podla odpovedi sa nejedna o "hruby kostol". Do uvahy pripada teda Univerzitny kostol, ktory je k sidlisku najblizsie.

Vážený pán xxx,
pozdravujem Vás.

Vašu žiadosť o zrušenie zvonenia sme už dávnejšie dostali a akceptovali.
Objednali sme firmu, ktorá zabezpečuje nastavovanie zvonenia a celkom sme zrušili ranné zvonenie už asi pred mesiacom.
Takže zvony v Bazilike sv. Mikuláša každý deň zvonia len o 12.00 a 20.00 hod.

Keď sme si aj so spolupracovníkmi opätovne vypočuli Vašu nahrávku, zistili sme, že vlastne nejde o náš kostol a naše zvony!

Preto Vás prosím, aby ste si zistili, ktorý zvon z akého trnavského kostola Vás ruší. (V Trnave ich je dosť...)

Pán xxx, cítim s Vami a viem si predstaviť, ako Vás nočné zvonenie môže rušiť, aj mňa by to vyrušovalo. Uisťujem Vás, že ako dekan Trnavy sa pokúsim aj ja zistiť, z ktorého kostola sa zvonenie ozýva a pokúsim sa o nápravu.

Prof. Stanislav Vojtko
dekan Trnavy
17. január 2017

Soro

Vážení občania Trnavy.
Dovolil som si prečítať Vaše príspevky k diskusii o hlasnom zvonení zvonov na kostoloch. Som síce katolík ale kostol nenavštevujem a farárov nemusím. Ja verím pre moje presvedčenie v mojom vnútri. Ale.....
Doba napreduje. Zvonenie zvonov už nie je potrebné, pretože máme mobilné telefóny, hodinky, budíky, hlasného suseda,....... Je to tak ? Pravdepodobne áno.
S dobou napreduje aj človek. Hluk ignoruje, urobí potrebné technologické opatrenia, presťahuje sa..... Proti slnku sme vymysleli žalúzie a slnečné okuliare, proti chladu radiátor a teplé oblečenie, proti teplu klimatizáciu, na dážď nám postačí dáždnik poprípade pršiplášť, na tmu svetlo, pre obťažujúcu hlasnú hudbu slúchadlá,.....
Bývate tam, kde ste chceli bývať. Mali by ste sa prispôsobiť okoliu, ktoré ste si vybrali a nie aby sa okolie prispôsobovalo Vám.
18. január 2017

Palcino Čavojský

Vážený pán Soro, neviem, čo ste svojim komentárom chcel povedať, ale určite sa nechcem prispôsobiť tomu, že inštitúcia, s ktorou ja osobne nemám nič dočinenia tu robí hluk v čase nočného pokoja Je to rovnaké (ale to sa tu už opakujem), ako keď by mi sem dali pod činžiak diskotéku, ktorá by robila hluk so svojou hudobnou produkciou. Tu by stačilo zavolať MsP a tá by im uvalila pokuty za porušovanie nočného pokoja. Proti diskotéke sa môžem brániť spomenutým spôsobom alebo zorganizovať petíciu... Nechcem sa ja, platiteľ daní prispôsobovať niekomu, kto z týchto daní čerpá.
24. január 2017

Soro

Vazeny pan Cavojsky. Pre Vase pochopenie, porovnavat diskoteku s historiou mesta je taky isty nezmysel ako ked sa ozvete na vyzvananie zvonov s poukazanim na rusenie nocneho kludu. Tie zvony tam vyzvanaju 640 rokov a nikomu to neprekazalo. Az zrazu. Zrazu sa nieco stalo a ludia zostali fajnovy. Neviem kolko rokov byvate na danom mieste ale predpokladam, ze velmi malo, lebo inak by ste sa ohradili uz pred 5-10-15-25 rokmi. Ak tam byvate chvilu, mali ste moznost si vybrat Vase byvanie. Pochybujem, zeby ste sa nastahovali medzi dve neprisposobyve rodiny. Takze ste mali predpokladat, ze ked je vo vasej blizkosti kostol tak zvony zvonit budu. Dalsim faktom by potom ostalo, ze onedlho by bola poziadavka na vypnutie zvonov aj cez den. Ved ludia chodia aj na nocnu a maju sa pravo vyspat doobeda.
Popripade by ste mohli mat zaujem o presmerovanie zeleznice pri sidlisku Prednadrazie alebo zrusenie autobusovej a vlakovej stanice, ktore su v blizkosti Kollarovej ulici. Aj tam byvaju ludia. Zastrelte v lete kazdeho drozda, co skrieka o 4:00 lebo ma jeho hlas okolo 100 decibelov. Ci zakazeme sanitkam a hasicom v pripade ze bude problem v case nocneho kludu zapinat sirenu aby Vas nahodou nezobudili ?
Prepacte ale ludia su uz fajnovy.
24. január 2017

Peto

Vazeny Soro.. moj predpoklad je, ze byvate niekde "v zavetri", kam sa ten ranny randal nikdy nedostal, takze neviete, ake to je zobudit sa po dvoch hodinach spanku na rezonovanie zvonov v hlave. Predstavte si dokonca, ze ten hluk nerobil "Hruby" kostol.. Vinnikom tu bol Univerzitny kostol, ktory je daaaaaaleko od sidlisk, kde byvam napr. ja alebo vyssie Palcino. Podla Vasej logiky by mala byt v okruhu 3km od kostola pustatina, potom velka protihlukova stena a az potom obyvatelstvo, len aby sa zachovala tradicia z cias stredoveku, kedy zvony plnili ulohu zvolavaciu, oznamovaciu a pod? Zobudte sa, je 21. storocie! Hodinky ma kazdy, mobil ma kazdy.. ak mam vstavat o piatej do prace, tak nebudim celu bytovku len preto, ze sak nemali si vybrat byvat pri mne..
Ak chcete zvony, pustajte si ich do ucha.. pouzite napr. tuto nahravku, vycistite si sum, odstrante vtactvo a mozte si to pustat aj na hifivezi http://picosong.com/xHG8/

ps. po upozorneniach kompetentnych su uz zvony nastavene na 06.00.. teda predpokladam, kedze som sa na ne uz dost dlho nezobudil o piatej, iba o siestej :)
25. január 2017

Soro

Vážený Peťulo, Vaše predpoklady sú nesprávne. 22 rokov Prednádražie - Prengo, pri depe a parku, Lomonosovova ulica, 8 rokov Halenárska 36 ( to bol rachot, keď okolo boli skoro všetky kostoly v meste a predstavte si, že po týždni som ani jeden neregistroval) a 14 rokov opäť Prednádražie.
AD1: Predstavte si, že sa tu doteraz bavilo o " Zvonenie zvonov kostola sv.Mikuláša t.j. - Hrubý kostol(všetky tri zvony) prekračuje prípustnú hranicu hluku " a nebavilo sa tu o Univerzitnom kostole - chrám Jána Krstiteľa, ktorý je vzdušnou čiarou cca 400m od Hrubého kostola, ktorý bol mimochodom aj zverejnený na obrázku.
Takže predpokladám, že ani sám neviete ktorý kostol je ktorý a ktorý Vám vlastne prekáža, takže teraz ja predpokladám, že ste len príchodzí do Trnavy. Nič proti Vám - teší ma, že ste si vybrali Trnavu.
AD2: Podľa mojej logiky som napísal, že každý si vyberá miesto, kde chce žiť a oboznámi sa v prvom rade s miestom a prostredím, kde to bude. Podľa toho mi vychádza Vaša logika, že keď to vadí 1+3, tak to vadí všetkým ( ale nechcem zachádzať do invektív )
AD3: Nejak ste zabudli opomenúť to, čo som napísal a vytrhol ste to z kontextu, preto Vám to pripomeniem: " mohli mat zaujem o presmerovanie zeleznice pri sidlisku Prednadrazie alebo zrusenie autobusovej a vlakovej stanice, ktore su v blizkosti Kollarovej ulici. Aj tam byvaju ludia. Zastrelte v lete kazdeho drozda, co skrieka o 4:00 lebo ma jeho hlas okolo 100 decibelov. Ci zakazeme sanitkam a hasicom v pripade ze bude problem v case nocneho kludu zapinat sirenu aby Vás náhodou nezobudili "
AD4: zobral som si k srdcu Vaše odporúčanie a pustil som si vyzváňanie zvonov ale od Jozefa. Predstavte si nebol problém. Ja si tiež dovolím malé odporúčanie: vymeňte si staré okná za nové, alebo si kúpte štuple do uší, stoja 0,15 €
AD5: Ak náhodou chodíte o 5:00 do práce, predpokladám, že zásadne chodíte peši po schodoch a po špičkách a nepoužívate výťah, auto najprv odtlačíte aspoň sto metrov k ceste a potom štartujete. Viete, susedia dokážu byť svine :-)
Dodatok: Ak bude náhodou ( dúfam, že nie ), niekedy počuť zvoniť zvon na poplach o 2:00 ráno, zastreľte kostolníka s dôvetkom, že je nočný kľud :-))
ZHRNUTIE: Neberte prosím môj príspevok na Vás ako invektívu alebo urážku Vašej osoby. Rád si dám s Vami kávu a pokecáme napríklad o Trnave.
Ja som totiž Trnavák. Som na to hrdý a nevadia mi zvony, trnavské depo a železnica, nevadia mi porovnávania histórie s výdobytkami modernej technológie a nevadia mi ani susedia, ktorím vadí všetko. Som hrdý Trnavák a hrdý na svoju Trnavu so všetkým, čo k nej patrí. A k nej patria aj zvony.
Ako v Malom Ríme.
26. január 2017

Peto

Trosku sa musim uskrnat.. ale v pohode, k jednotlivym bodom..

1. prispevok je o kostole sv. mikulasa, ALE ak niekoho v noci rusi buchot zvonov, nepojde asi do ulic hladat presne zdroj hluku.. Najblizsie k sidliskam je prave spoiminany sv. mikulas, tak bol predpoklad, ze je vinnikom. Myslel som si to aj ja dlhe roky. Prof. Stanislav Vojtko (dekan Trnavy) ma vyviedol z omylu - zvony na bazilike sv. mikulasa zvonia teda o 12.00 a 20.00. Email preposlal na kancelariu biskupskeho uradu, ktory spravuje Katedralu sv. Jana Krstitela (Univerzitny kostol).. kto by to bol povedal, ze to oni robia ten randal??? Takze toto je dovod, preco som temu preonacil na uplne ine zvony ;)
Dovetok k prvemu bodu - predstavte si, som cisty trnafcan od narodzena :)

2. aj markiza, vlastne teraz uz JOJ je najsledovanejsou televiziou a v mojom okoli ju nikto nepozera.. preco? Pretoze prieskumy robia na vzorke 1000 respondentov, resp. par stovak ludi, co ma doma peoplemetre.. Tu sa ozvalo x ludi, ze im tie zvony vadia.. otazka je kolkym z kolkych navstevnikom tejto stranky vadia.. cize aj toto je vzorka reprezentujuca vzorku obyvatelov.

3. nemiesajme ruch mesta s ruchom kostolnych zvonov.. nie su 'koloritom' mesta ako takeho. Mimochodom poznate ten pocit zvonenia v usiach? Je to prijemne??? Bolo by Vam prijemne krasne nedelne vstavanie o piatej rano buchanim zeleza o zelezo? Naozaj Vam tak prekaza to, ze obyvatelia len chceli, aby sa dodrziaval nocny pokoj??? Preco Vam to vadi? O nic viac neslo, len posunut to o jednu jedinu hodinu, no Vy hladate vyhovorky, preco nie, resp. chcete presuvat rovno zeleznicu. Jasne, kludne bojujte o to, aby vlaky zacali chodit az po siestej hodine - to ale zakon nepodchycuje.

4. okna su plastove, stuple a drogy na spanie nepouzivam, nefungujem ako v americkom filme. Moja smola je, ze opodial susedi cinziak, od ktoreho sa hluk odraza.. mimochodom nahravku som nahraval na mobil z postele, preto to bolo take tichucke a uchu prijemne.. v lete sa pri zavretom okne nespi!

5. vytah nemame, sme nizka bytovka, auto mam dalej od domu, je tu ticho a pokoj :)

hrdy som aj ja, ze som trnafcan, ale tak, ako sa tykaju niektore povinnosti mna, ako obcana, musim dodrziavat zakony a VZN, tak by ich mali respektovat vsetci - je jedno, ci je to firma, mestska organizacia, alebo cirkev. Zvony patria do Rima od 06:00 do 22:00. Ako v niektorych vyssich komentoch je uvedene, mesta upustaju od nocneho zvonenia, dokonca aj na Slovensku - vid Topolcany, kde to riesila aj hygiena. V rime su kostoly, ktore su takisto v noci vypnute, ine maju tzv. nocny tichy rezim - u nas ma takyto rezim na ohlasovanie hodin prave bazilika sv. Mikulasa. Tie zvony skoro ani nie je pocut, velmi jemne a tiche. Zato univerzitny kostol trieska celo usilou nonstop, co nemaju ani v Rime. Som rad, ze sa ten cas uz posunul.
27. január 2017

Palcino Čavojský

Soro, nakoľko 5ulo odpovedal tak trefne, že s ním môžem len súhlasiť, napíšem len to, čo nemohol vedieť a čo ste vy vydedukovali:

Máte pravdu, že neviem, ako to tu vyzeralo 640 rokmi, nakoľko v Trnave žijem na tej istej adrese od narodenia skromných 40 rokov. A práve za tých 40 rokov si nepamätám ani rebriniaky, ktoré pred 640 tu boli rovnako častejšie a potrebnejšie.. teraz sa zmenila doba a už by bolo ľuďom aj nepríjemné, keby nejaký kôň tu urobil kôpku a rebriniak zaberal miesto na parkovanie.
30. január 2017

Soro

Vážení Páni. Z Vašeho ponímania je úplné jednoduché dedukovať, že vôbec Vám nejde o kolorytmus mesta ale len pre Vaše blaho, spokojnosť a pohodlie.
Zaujímavosťou ostáva, že sa ešte nik neozval z miest prislúchajúcich k štvrti - Halenárska, Hviezdoslavova, Šulekova, a podobne. Tá Vaša vzorka netvorí ani tých 5% opýtaných a obývajúcich dané okolie.
Povedzte si úprimne. Ste len konzumenti danej doby. Ani za komunistov popretkávaná Trnava nemala také problémy ako máte momentálne Vy. A to by ONI zakázali a využili ihneď.
Vaše " trefné " nič nehovoriace komentáre a odpovede mimo uvedených otázok len svedčia, že Vám ide LEN on vaše osobné, dobré pohodlie. Svedčí o tom také niečo ako keď niekto napíše, že nevie a nerieši čo bolo pred 640 rokmi a nevadí mu rok uvedenia železnice ktorá tu hrkoce X rokov, nevadí mu hulákanie sanitky a drží hubu, keď opilci vykrikujú pod oknom
Nikto sa nepýta na rebriniaky spred 40 rokov ktoré neboli, nikto sa nepýta na dobu spred 70 rokov. Ale každý sa pýta na históriu. Miesta, krajiny, mesta. Zmena doby ? Ale choďte. To sa už nenosí.
Skúste sa zamyslieť nad Vašimi požiadavkami, či nie sú v rozpore nad kultúrou, históriou a podobne.
Ja viem,..... v dnešnej dobe mobilných telefónov, tabletov, budíkov.......
Máte pravdu. Pekár je prekliaty, lebo v dnešnej dobe piecť chleba o 03:00 je absurdné a prežitok, lekár ktorý ošetruje je zastaralé, miesto policajta stačí kamera, miesto autobusára o 04:50 prejdete peši, v noci robia len zlodeji a ku.vy, po nociach chodia eštebáci.
Poviem Vám tak: keby Vám radšej vadilo to, že Vaša žena pracuje 10 hodín denne, že Vaše decko chce mať rodičov čo najviac pri sebe, že rodinu nenavštevujete pravidelnejšie, to že cesty nie sú odhrnuté, šmýka sa chodník, že platíte za niečo čo nevyužívate a podobne,....
Ja viem,... žena musí lebo je taká doba, k decku opatrovateľku, matke a príbuzným zavoláte cez mobil, na cesty mávnete rukou,....Veď sa zmenila doba.
30. január 2017

Palcino Čavojský

Soro, prosím, nededukujte. Ale máte aj tak pravdu... ide mi o moje blaho spokojnosť a pohodlie. Ale vy si uvedomte, že s Vašim zmýšľaním by sme tu ešte pálili čarodejnice.. Toť vsjo do debaty s vami, pretože sa tu už obaja opakujeme, nie preto, že by som vás chcel nejako uraziť a seba nadraďovať
31. január 2017

Peto

Soro, teraz neviem, ci to nechcete pochopit, alebo sa radi hasterite.. tak este raz sa opytam, kedze doteraz som dostaval len vyhybave odpovede a naznaky co a preco nemoze byt:
Naozaj Vam tak velmi vadi, ze (podla vasich slov) par obcanov chcelo posunut zvonenie zvonov v case nocneho pokoja o jednu jedinu hodinu tak, aby bol dodrizavany aj zakon o nocnom klude a zaroven aj VZN mesta? Preco Vam to vadi? O nic viac tu neslo. Nikto nezakazuje, aby zvony prestali zvonit uplne.
03. február 2017

Soro

Palcino Čavojský, kľudne si to o mne myslite čo chcete, trebárs aj mojom zmýšľaní. Je to Vaše právo a ja Vám ho vôbec neberiem.
Je Vaším plusom, že ste si aspoň priznali, že ide o Vaše blaho, spokojnosť a pohodlie. Aj keď neuznávate názor ostatných.
Ono viete, história a jej súčastnosť nie je totiž Váš mobilný telefón, ktorý hodíte do smetiaka po použití.
Prajem Vám vo vašom boji veľa síl ale ja si dovolím pasovať sa za Vášho protivníka a naďalej budem zástancom zachovania historických hodnôt so všetkým, čo s tým súvisí. V Trnave detto.
03. február 2017

Soro

5ulo
Chápem Vás, tak ako aj Vášho kolegu Čavojského a nerád sa hašterím. Moje odpovede vôbec neboli vyhýbavé. Neviem ako ste k tomu dospeli. Kde niečo spomínam, čo a prečo nemôže byť? S čím ste prišli Vy ak sa môžem opýtať ? S tým, že Vás zrazu začali rušiť zvony na kostole a neviete vlastne na ktorom ? Viete o tom, že tie zvony zvonili aj do roku 2014 kedy ste zverejnili Vašu požiadavku ? Doteraz ste boli kde ? Urobili ste aspoň nejakú petíciu medzi ľudmi v blízkom okolí ? Spýtali ste sa na názor ostatných ? Chcete vedieť ďalšiu absurditu ako je táto iniciatíva ? Napríklad sťažovanie sa na železnicu smer Trnava - Kúty obyvateľmi nových domov vedľa lesoparku. ( ale toto je iná téma )
Chcete vedieť moje priame odpovede ?
Vy sa prispôsobte histórii a nie, že história sa má prispôsobiť Vám.
Chcete bývať v centre mesta ? Normálny človek sa tam presťahuje vtedy keď je oboznámený zo všetkým, čo k tomu prislúcha a nebude mať požiadavku aby zrušili reštaurácie. Chcete ísť na vidiek ? Choďte a zvyknite si na chov hydiny a ošípaných a nemajte požiadavku na zriadenie družstva o 5km ďalej lebo Vám Vadí smrad. A je toho vlastne viac.
Mať na to odpoveď, že už je iná doba, máme mobil, nočný kľud a nemôžem sa vyspať je tak detinské ako tvrdiť, že z Vašej strany sa nedá iné urobiť.
Viete vlastne ako pôsobia tie Vaše aktivity na mesto ? Boli ste sa niekedy cez víkend večer od 22:00 prejsť cez mesto Trnava ? Je tam mŕtvo, žiadna letná, víkendová a kultúrna aktivita, žiadna káva s manželkou na námestí, ticho ako po vymretí, len pár ožralcov z priľahlých diskoték. Skapal pes. Toto je výsledok aktivity pár ľudí a nočného kľudu. Boli ste niekedy v Ríme, Neapole, Berlíne, Krakove, Prahe, Strasburgu, Viedni, Budapesti ? Tam keby ste zverejnili Vaše požiadavky, tak skončíte minimálne priviazaný o stĺp pre výstrahu.
Neznížim sa na úroveň tu iného diskutujúceho, ktorý tu použil invektívy. Ale mám k tomu svoj názor. A ten ste si práve prečítali.
03. február 2017

mario

Faktom je, že kostoly tu stoja stáročia. Ale to je dosť chabý argument na ospravedlnenie, aby cirkev porušovala vyhlášku o rušení nočného kľudu. Zákony platia pre každého rovnako, tak nevidím dôvod na výnimku pre cirkev. Tak ako sa mení doba , tak sa aj zmenila opodstatnenosť využívania zvonov v súčasnosti. Pre zachovanie historického koloritu mesta, nech zvony kľudne vyzváňajú cez deň, ale skoré ranné vyzváňanie je len rušením nočného kľudu.
03. február 2017

Jozef A

Porovnávať zvonenie kostola o piatej ráno ku spevu vtákov, nočnej práci pekára alebo hluku ožranov pod oknami a hovoriť o tom, že ak sa jedno nesmie, treba teda všetko zakázať? Dávať to na jednu úroveň? Tvrdiť, že niekoľko-storočné tradície sa nesmú meniť, lebo basta? Vyčítať, že niekomu ide sebecky, o vlastné pohodlie a vlastne môže zato, že po desiatej je nočný kľud? Za to, že v centre mesta skapal pes? Hroziť niekomu, že za vyjadrenie názoru by vlastne mal skončiť minimálne priviazaný o stĺp pre výstrahu? A to všetko preto, lebo niekto chce, grázel jeden, o piatej ráno ešte spať? Lebo zvony na kostole zvonili ráno o piatej pred X-sto-rokmi a tak teda budú zvoniť stále a nemenne? Miešať jablká s hruškami a porovnávať ľudí, ktorí si kúpia pozemok pri železnici a následne sa na ňu sťažujú s tými, ktorí žiadajú o trocha ticha tam, kde je to možné a nehrozia z toho žiadne straty? Tvrdiť, že zvony zvonili aj pred tromi rokmi a nikomu to nevadilo, lebo sa nikto nesťažoval, a ak to teda predsa-len dotyčnému vadilo, kde bol doteraz? Nkaričať na niekoho, že myslí len a len na seba a všetko ostatné mu je ukradnuté? To vážne? S takýmto prístupom sa človek už narodí, alebo k tomu dospeje časom? Myslím, že je príliš veľa ľudí, ktorých krédo je "drž hubu a krok!" Lebo medveď.
04. február 2017

Soro

Pán Mário, chabý argument je poukazovanie na rušenie nočného kľudu. Rušenie nočného kľudu pochádza aj z iných zdrojov ako len zvonenie zvonov ( už som to tu spomínal a nemienim sa opakovať ). To evidentne nevadí. Ak nie ste sebec, čo sa takto pozastaviť a mať na mysli aj ľudí, ktorí pracujú v noci a dopoludňajších hodinách sa chcú vyspať ? Či ste nejakou čírou náhodou na to pozabudli alebo vyhláška mesta o tom nehovorí ? Alebo existuje len nočný kľud vo vyhláške a ten čo ho chce mať inokedy už neexistuje ? Dajme zrušiť teda aj doobedné zvonenie, nech nerušíme. Á, zabudli sme na tích, čo pracujú 12 hodinové smeny. Treba zakázať zvonenie aj poobede, keby náhodou. Viete čo, však chodenie do kostola ( osobne do kostola nechodím ), je už prežitok z minulosti. Dajte zrušiť omše. A že cirkev Vám prekáža ? Čo tak konečne keby ste sa postavili za odluku cirkvi od štátu ? Nie, pre Vás je jednoduchšie aplikovať absurdnosti.
04. február 2017

Soro

Vážený Jozef A, asi ste nepochopili o čom píšem. Nevadí. Písal som o sile hlasu drozda ráno, ktorý ma podstatne viac decibelov ako kostolný zvon. Osobne som ho odporúčal zastreliť o 4:00 ráno. Veď je nočný kľud. Aha, porovnávam hrušky s jablkami. Aj rev sanitky je miešanie ovocia aj spev ožrancov je miešanie ovocia. Prepáčte, to sú vlastne faktory, ktoré Vy nedokážete ovplyvniť. Vyhrážam sa alebo hrozím ? Prosím kde ? V tom, že iný by takých priviazali k stĺpu ? Ale choďte, nebuďte smiešny.
.....porovnávať ľudí, ktorí si kúpia pozemok pri železnici a následne sa na ňu sťažujú s tými, ktorí žiadajú o trocha ticha...
Pane, a Vy keď ste sa presťahovali do blízkosti kostola, mi chcete povedať, že ste o skutočnosti, že zvony mlátia nevedeli pri kúpe ? Či po kúpe pred X rokoch Vám to nevadilo ?
Mojim krédom má byť držať hubu a krok ? Mýlite sa pane, mojim krédom je aby ste sa Vy prispôsobili okolnostiam. Ak chcete kľud, presťahujte sa na samotu a nie do mesta. Ak Vám vadia 4 susedia vedľa steny, kúpte si rodinný dom. Ak Vám Vadia ľudia, nechoďte trebárs na štadión. Vadia Vám zvieratá ? Kto Vám káže chodiť do ZOO ? Vadia Vám zvony ? Prečo ste sa presťahovali do ich blízkosti ? Mám nadávať, že na našej ulici parkujú autá ľudí, ktorí chodia na cintorín ? Vedel som o tejto skutočnosti.
Mimochodom, mali by ste požiadať UEFA o zrušenie zápasov európskej ligy, lebo to končí v čase nočného kľudu a nie je to ani výnimka v mestskom vestníku
04. február 2017

Soro

Ešte pre 5ulo,
k Vášmu bodu 1, nabudúce, keď Vám niekto ukradne auto, niekto bude mať nahlas pustenu hudbu, alebo zbije niekto niekoho na ulici, prosím nehľadajte zdroj ale upozornite Vášho suseda poprípade ho udajte.
Veď čo, je lepšie vymlátiť celú krčmu ako upozorniť čašníka. Je to totiž podľa Vás logické.
04. február 2017

Jozef A

Pán Soro, pochopíte, že je rozdiel medzi hlukom, ktorý robím len preto, aby som ho robil a hlukom, ktorý je vedľajším produktom nejakej činnosti? Prírode nerozkážete, s opilcom to už je trocha iné. Sanitka zachraňuje životy. Vyzváňajúci zvon kostola o piatej ráno je prospešný komu? A neopakujte prosím donekonečna, že sa ľudia nemali nasťahovať do blízkosti kostola. Ak by všetky kostoly vyzváňali ráno o piatej, do ktorej tramtárie by sa mal človek odsťahovať? Iste, všetky nezvonia. Ale bude to tak aj zajtra? Naštastie existujú aj ľudia, ktorí majú triezvy pohľad na svet - viď príspevok z 3.11.2016
05. február 2017

Palcino Čavojský

Soro, ale ja vôbec nezakrývam to, že, ako ste to napísali: že ide o moje blaho, spokojnosť a pohodlie. Len s tým rozdielom, že názor ostatných uznávam - dokonca zase budem parafrázovať Váš výrok, "Soro, kľudne si to o mne myslite čo chcete, trebárs aj mojom zmýšľaní. Je to Vaše právo a ja Vám ho vôbec neberiem.". Ale názor, že zvony bijú hlasno o 5,00 hod., vyslovil aj Regionálny úraz zdravia. Na čo je teda zákon, ktorý stanovuje dobu nočného pokoja, keď vydáme výnimku jednej organizácii?
05. február 2017

mario

Soro, v prvom rade sú každý občan aj organizácia povinní dodržiavať zákony, tie platia pre všetkých bez výnimky. Zákon je dané, že nočný kľud je od 22:00 do 6:00. Argumentovať tým, že zvony na kostole vyzváňajú viac ako 600 rokov je po právnej stránke nepodstatné, takýto argument neobstojí pred žiadnym súdom. Oproti minulosti je dnešná doba plná hluku, preto každá jeho možná eliminácia je pre občanov žiadúca.
24. júl 2018

igor

"Dobrý deň,
možnosti riešenia tohto problému budeme konzultovať na stretnutí so správcom farnosti, ktoré sa uskutoční tento mesiac.
Mesto Trnava"

TOTO STRETNUTIE BOLO V MESIACI APRÍL 2016 AJ REALIZOVANÉ?

VÝSLEDOK STRETNUTIA?????

Ďakujeme za skorú odpoveď

obyvatelia Hlbokej
24. júl 2018

igor

Ako dopadlo stretnutie s farou? Bolo vôbec? Kto za MESTO TRNAVA na tom stretnutí bol a ako sa dohodli???
24. júl 2018

Peto

Igor, ako si si mohol všimnúť, už rok je o piatej kľud, takže sa asi dohodli v prospech zdravého rozumu :)
26. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zisťovali sme bližšie informácie o zvonení v jednotlivých kostoloch v centre mesta Trnava.
Ako spätnú väzbu sme dostali informáciu, že prvé zvonenie, ktoré ráno znie, je z Kostola sv. Jakuba staršieho, teda od františkánov, a to 5.45, štvrťhodinu pred rannou svätou omšou o 6.00 hod.
Zvolávať veriacich na omšu je stáročná tradícia, ktorú poznajú v celej Európe. Patrí ku koloritu mesta.

Mestský úrad v Trnave
29. júl 2018

Palcino Čavojský

Vážená samospráva,

možno máte pravdu: "Zvolávať veriacich na omšu je stáročná tradícia, ktorú poznajú v celej Európe. Patrí ku koloritu mesta.", ale tradičné nezostali pracovné doby obyvateľov mesta, mnohí cestujú za prácou a tak nielenže skôr vstávajú, ale aj neskôr chodia spať. Preto chápem tých, ktorých zvony ráno rušia. A skúste si urobiť anketu pred kostolom s otázkou: Zvolal vás na omšu kostol?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania