Výrub stromov protihlukovej bariery

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Jaroslav Kovacik 18. decembra 2014

Ako vianocny darcek nam mesto vyrubalo 2ks 60 rocnych zdravych 15 metrov vysokych smrekov, ktore tvoria protihlukovu barieru medzi bytovym domom L. Podjavorinskej 7 a zeleznicnou tratou
touto cestou chceme zodpovednej osobe na mestskom urade pekne podakovat za krasny vianocny darcek

18. december 2014

jozin

najsmutnejsie je to ,ze s vysokou rpavdepodobnostou poslal podnet, nejaky vas sused, ktoremu preplo , ze ho budia vevericky na strome. Na druzbe sme mali rovnaky pripad.....
Najsmutnejsie je na tom, ze staci jeden podnet a uz sa rube....
18. december 2014

Steve

smutné. my sme zasa mali susedu, ktorej prekážal tieň z listnatých stromov - v zime.
18. december 2014

Ivana

Ja neviem, tak u nas aj ked podal nejaky sused nejaky podnet, tak sa potom konalo nejake konanie, ktore bolo riadne vyvesene, zverejnene a kazdy sa nanho vyprdol. Nadavat, ale potom nadaval kazdy. Naozaj ste nemali info o priebehu konania na dverach? Kazdy na vsetko kasle a stazuje sa az potom. sry nedalo mi.
18. december 2014

jozin

Oznami na dvere o tychto vyruboch zacali davat tusim dva roky dozadu ak sa nemylim, prave po tom nasom probleme na druzbe. Dovtedy to bolo mozno niekde na uradnej tabuly alebo na nete, co cloveku moze ujst.
Dalsie konanie uz bolo vyvesene, to sme uspesne zastavili ucastou na nom.
18. december 2014

Ivana

No presne to je ono jozin! Tak zadavatel podnetu to nevidel vyvesene nikto z pribuznych, znamych? Mozno to bolo na vedlajsom vchode a nemal sancu si to vsimnut..a chcem tym povedat, ze je smutne, ze nikoho zo susedov to nezaujimalo, aby sa zucastnil resp. ozval? Fakt to bolo prekvapko? To, ze ste zbytocne prisli o 2 stromy je smutne a ten nezaujem okolo byvajucich ludi pre mna osobne rovnako smutny.
19. december 2014

jozin

ivana, aby nedoslo k omylu, ja som psial ako to prebehlo u nas na druzbe. Ako to bolo v tomto priapde neviem.
19. december 2014

Ľubomír Šupola

som si pozrel tú stránku mesta a vidím, že podnetov je celkom dosť. ročne sa vyrúbe viac ako sa zasadí..
možno až na tento rok
19. december 2014

Ivana

jozin u nas to prebehlo tak ako u vas, takze dufam, ze aj tu.
Len ak to bolo vyvesene len na vedlajsom vchode, zadavatel to na svojich vchodovych dverach vidiet nemusel, a cudzie nema preco citat... tak sa mozno s info o konani minul, ale ak o nom vedel, nesiel a teraz pise po funuse hm, naco ze.
Inak mozem sa opytat admina, co ma byt riesenim tohto podnetu :) ?
20. december 2014

Jaro

Prikladam vyjadrenie z mesta
1. Podnet na výrub smrekov obyčajných Mesto Trnava obdržalo dňa 03.05.2014 od pána X, ktorý ako dôvod výrubu uviedol zhoršené hygienické podmienky v byte (tienenie a chlad v miestnostiach) jeho rodičov: Sú to starší ľudia, preto podnet podával v ich mene.

2. Na základe podnetu Mesto Trnava, ako príslušný orgán štátnej správy v prvom stupni vo veciach ochrany prírody a krajiny zvolalo ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním na deň 29.07.2014, na ktorom sa zúčastnili aj ďalší obyvatelia domu. Informovanosť obyvateľov domu bola zabezpečená vylepením „Oznámenia o začatí konania vo veci výrubu“ v spoločných priestoroch domu (nie je zo zákona povinné) a taktiež zverejnením na internetovej stránke mesta - www.trnava.sk, na úradnej tabuli. Na konaní ste sa mohli zúčastniť.


3. Pri miestnom šetrení boli posúdené zdravotné, ekologické a estetické funkcie stromov.
Smreky boli v minulosti (r.1973) vysadené nekoncepčne, bez zreteľa na ich veľkosť
v dospelosti. Výrubom došlo k výraznému zlepšeniu svetelných a hygienických podmienok v prízemných bytoch. Výrub bol realizovaný v období vegetačného kľudu, mimo obdobia hniezdenia vtákov.

Takze je to jasne, len neviem kde to bolo vyvesene.
BTW uvedeny susedia su v lete 2 mesiace na chalupe.
Dom je zatepleny 2 roky 12 cm polystyrenom.
Takze hlavny problem bolo vraj svietenie cez den a ucty za elektrinu, ktore nie su schopny v 3 izb. byte utiahnut.

To ze sa dali smreky presvetlit, vypilit konare urcitych vrstiev a casom by aj tak spodne vetvy odumreli nikoho kompetentneho nezaujima, jednoduchsie je vypilit.


Ciel podnetu? Najskor aby sme vobec vedeli preco, nakoko ziaden oznam na vchode c 7 v lete nevisel?
A teraz - teraz o tom ze je schvaleny vyrub 3 stromov a zatial padli len 2.
21. december 2014

Ivana

Jaro tento velky prispevok si mohol dat ako aktualizaciu podnetu, lebo ho podla mna vyrazne doplna. Kde v povodnom podnete sa dozviem, ze su vyrubane 2 stromy z 3 :)
Ako pisem, oznam mohol visiet na vedlajsom vchode, ale tiez ho mohol nejaky "aktivista" za ciste dvere strhnut hodinu po vyveseni, aj takych u nas mame.
03. január 2015

viktor

Namiesto vyťatých stromov by mohlo mesto zalobovať, aby ŽSR postavili skutočnú protihlukovú bariéru, keď už na ňu pri modernizácii trate zabudli...
11. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet na výrub smrekov obyčajných obdržalo Mesto Trnava 3. 5. 2014 (ako dôvod výrubu boli uvedené zhoršené hygienické podmienky v byte - tienenie a chlad v miestnostiach v byte, kde bývajú starší občania).
Na základe podnetu Mesto Trnava, ako príslušný orgán štátnej správy v prvom stupni vo veciach ochrany prírody a krajiny zvolalo ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním na 29. 7. 2014. Miestneho zisťovania sa zúčastnili aj ďalší obyvatelia domu. Informovanosť obyvateľov domu bola zabezpečená vylepením „Oznámenia o začatí konania vo veci výrubu“ v spoločných priestoroch domu (nie je zo zákona povinné) a taktiež zverejnením na internetovej stránke mesta (www.trnava.sk) na úradnej tabuli.
Pri miestnom šetrení boli posúdené zdravotné, ekologické a estetické funkcie stromov. Smreky boli v minulosti (r. 1973) vysadené nekoncepčne, bez zreteľa na ich veľkosť v dospelosti. Výrubom došlo k výraznému zlepšeniu svetelných a hygienických podmienok v prízemných bytoch. Výrub bol realizovaný v období vegetačného kľudu (mimo obdobia hniezdenia vtákov).
Náhradná výsadba zelene bude zrealizovaná na pozemku parcelné číslo 6295/1, s ohľadom na inžinierske siete tak, aby v budúcnosti nespôsobovali problémy obyvateľom, ktorí bývajú v prízemných bytoch a to v termíne do 31. 12. 2015.
Pán Jaroslav Kováčik písal tento podnet aj priamo na MsÚ (odpoveď mu bola zaslaná obratom 12/2014).

Odbor stavebný a životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania