Kruhový objazd Na hlinách

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Peter N 28. decembra 2014

Na tomto kruhovom objazde vodiči nerešpektujú značku Daj prednosť v jazde v smere ktorý je zobrazený na fotografii. Kedže zlý tvar "kruhového" objazdu nenúti vodiča spomaliť a cez kruhový objazd prechádza priamo, vodiči nedávajú prednosť v jazde. Bývam na sídlisku Na hlinách a skoro pokažde by domna vrazilo auto keby v kruhovom objazde nezastavim, kedže vodiči prednosť nedavaju. Neraz sa tam už stala aj nehoda. Preto navrhujem namontovanie spomalovača na túto stranu vjazdu do kruhového objazdu alebo osadiť dopravnú snačku STOP. Dufam že sa tento problem čim skor vyrieši nech sa niekomu niečo važne nestane. Dakujem.

29. december 2014

Steve

tak to si zrejme prvý a posledný ktorému sa toto stáva pravidelne.
29. december 2014

Daniel

jasné a spolu s tým dať stopku pred každý vjazd na kruhový objazd a samozrejme, že na každý v meste, čo v meste, najlepšie na každý na svete.
29. december 2014

Peter

Daniel, ja by som sa najprv zamyslel nad tym ked idem nieco taketo napisat a az potom to spravil.. Kazdy jeden kruhovy objazd nie len v TT ale aj na svete je kruhovy a to tento nas unikat nieje. Cize kazdy objazd nuti vodica spomalit ale tento ma priamy prejazd bez nutnosti sponalenia. Čize ano treba tam spomalovac. A steve stava sa mi to fakt pravidelne a poznam velmi vela ludi z hlin ktorym tiez. Ak vam nie tak to len zavidim..
30. december 2014

Jozef A

Ja dodám len jednu vec - je tam značka, aj keby tam bol spomaľovač, tak to neprinúti ľudí zastaviť keď vidia auto na hlavnej, a možno ani len spomaliť - včera som bol svedkom toho, ako zopár áut nezastavilo na jednej stopke, na ktorej -čuduj sa svete - je aj spomaľovač. Minimálne dve autá preleteli cez ten spomaľovač tak, že až nadskočili. Netvrdím, že tento konkrétny kruhový objazd má ideálny tvar, ono asi snaha šetriť vyhrala, ale značka to rieši dostatočne. Mne sa veľmi často stáva, že pri jazde v kruhovom objazde vidím, ako na vjazde stojí auto a šofér premýšľa, či má ísť, alebo nie. No a samozrejme sa rozhodne vyraziť tak, že mne vbehne do dráhy a tak brzdím a trúbim. Jednoducho, veľa šoférov je asi dementných, neviem si to inak vysvetliť. Prípadne smerovka doľava na kruhovom, ale pri výjazde ani za nič. Keby sa dali spomaľovače všade tam, kde sa dá s prehľadom jazdiť plynulo, tak tá plynulosť utrpí. Ja som zásadne proti. Nech sa postavia policajti ku každému kruháču a začnú vychovávať menej chápavých šoférov.
30. december 2014

natare

Aj nám sa to stalo viackrát, že nám nedali prednosť alebo zastavili až v poslednej chvíli a keby sme nezastavili aj my tak by sme sa zrazili.
30. december 2014

natare

Stáva sa to vtedy, keď ideme od Špačiniec a z kruháku chceme zabočiť na sídlisko. Väčšina šoférov v protismere jednoducho predpokladá, že nebudete odbočovať na sídlisko, ale budete z kruháku pokračovať ďalej po Špačinskej smerom do centra.
01. január 2015

miro

Presne tak,velmi nebezpecny kruhac, byvam na hlinach a denne niekolkokrat chodim do sidliska a takmer DENNE musim v kruhaku brzdit lebo mi zo spacinskej nedava auto prednost.volal som uz viackrat na policiu a oni ze s tym nic nespravia, ze to je dostatocne znacene...asi nekoneca story bude tento nas "kruhac"
02. január 2015

Peter

som za aby sa to riesilo... minule chybal len kulilincek a bol by mlady chlapec v mojom aute.. a najlepsie ze si to ani neuvedomil a expresivne gestikuloval...
02. január 2015

Peter

Presne tak, a myslim že prví dvaja čo to komentovali vobec na hlinách nebývajú alebo ten kruhač nepouživaju. Inak by vedeli aka je tam situacia. A ked s tým polícia nič nemieni robiť ako napísal Miro tak nech sa tam aspon raz za čas postavia a sledujú ako sa tam nedodržuje to ich dostatočne značenie.
09. január 2015

Pista

retarder ani stopka nic nevyriesia. exoti, nedavajuci prednost budu aj nadalej. ja som tam taku situaciu videl mozno par krat, no ak je problem naozaj taky vypukly, staci tam postavit hliadku s kamerou a nespratnikov skasirovat. pokuta 150 eur v zmysle sadzobnika pokut. zabiju sa dve muchy jednou ranou... ver tomu, ze po par tyzdnoch sa situacia diametralne zlepsi.
09. január 2015

Miro

Situácia sa nezlepší, mám skúsenosť že tam tu prednosť nedávajú hlavne mimotrnavske SPZky. Mimochodom 10 minút dozadu som nadával ako pohan, vchadzam do sídliska a opäť som nedostal prednosť, SPZ bola PN a chalan s brzdil pomaly aj očami, zastavil cca 10cm od môjho auta... Pytam sa kompetentných koľko havárií sa tam musí stať aby sa to riešilo. Inak som dlhodobo doma takze mam teraz dosť času na vypisovanie sťažnosti, ak ma to vážne naserie (uz tomu nechýba veľa) tak začnem písať kľudne aj denne. Celú tuto konverzáciu mám uloženú a ak má nebodaj nabuduce niekto na tom kruhaku ktorý ani nema tvar kruhu (a v tom je celý problem) tak okrem vymáhania od vinníka budem považovať náhradu škody aj od mesta ktoré je absolútne nečinne.
10. január 2015

majo

Miro
Mala rada: skus použit smerovku
11. január 2015

Miro

Pouzivam ju VZDY, zaprve mi to prikazuje vyhlaska a zadruhe aspon par blbcov sa obcas uvedomi a dupne na brzdy... Tak ide o to ze ako keby sa nepredpokladalo ze sa odbaca do sidliska, problemove auto nie je to co je v kruhaci (a podla teba nehadze blinker) ale to co leti po spacinskej a nema dovod pribrzdit kedze prejazd dalej na spacinsku je mozny cez kruhac bez pribrzdenia.
11. január 2015

Peter

Myslim že každy normalny človek použiva smerovku tak preto nechapem tento nezmyselny komentar od Maja.. A smerovka nič nevyrieši ked ide auto 50 kmh a zrazu zisti že musi zastaviť na 2 metroch..
11. január 2015

Miro

Tak tak smerovku vyhadzujem az za vyjazdom spacinska lebo inak by som este podporil domienku ze ma volnu cestu a tam uz je len par metrov a moje auto je kolmo na prichadzajuce od spacinskej, vtedy si vascinou uvedomia ze nepokracujem v kruhaci ale idem do sidliska a brzdia asi aj pätami ako fred flinstone...
13. január 2015

majo

Miro,Peter: rad by som vedel, ktorá vyhlaška ti prikazuje používat smerovku(do lava), pokial ideš po objazde.
Smerovka sa dava iba ked chceš opustit objazd (čiže do prava, nie do lava)
Zamyslite sa trochu.
13. január 2015

Miro

Majo citaj poriadne, ja hovorim o smerovke doprava...vyhodim smerovku az ked idem odbacat do sidliska ale to je vacsinou neskoro, skor sa vyhodit neda lebo by si vodici mysleli ze odbacam ma spacinsku.
16. január 2015

Heti

Tiež bývam na hlinách a všimla som si, že skutočne niektorí mudrlanti sa nevyznajú vo vyhláškach značkách príkazoch atď.. Nie raz sa mi stalo, že som musela skočiť na brzdy , pretože niekto nevie rozoznať typ kruhového objazdu... A tiež neznášam expertov , čo lúbia nechať v kruháči smerovku vľavo a teprve ich nenapadne pri zmene smeru jazdy teda aj vychádzania z kruhového vyhodiť pravú smerovku...:D takým by som chcela len jedno odkázať ;) :

§ 30, zákon č. 8/2009 Z.z.:
(5) Znamenie o zmene smeru jazdy vodič nedáva pri vjazde do kruhového objazdu. Pri jazde po kruhovom objazde vodič dáva znamenie o zmene smeru jazdy, ak z takej križovatky vychádza, a v prípadoch podľa § 10 ods. 6 (Ak je v kruhovom objazde viac jazdných pruhov a vodič prechádza z jedného do druhého.)
16. január 2015

Pista

Heti, netusil som, ze rozoznavame viacero typov kruhovych objazdov... :D
16. január 2015

Heti

Pista: no samozrejme. Kruhac , ktory je hlavnou cestou kde mas ty na kruhaci prednost alebo kruhac ktory je vedlajsou cestou a musis dat ty na tom kruhaci prednost autam ktore vchadzaju z hlavnej cesty... neviem či som to definovala správne ale viem, že takéto sú.asi je tam len rozdiel ze jednej je oznaceny znackami a taky je asi 95% a potom sú tie bez označení a tam sa riadiš tým, že v kruháči si akoby na vedlajšej ceste...resp pravidlo pravej ruky..
22. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na osádzanie ďalšieho značenia nie je dôvod, pretože existujúce značenie je dostačujúce. Záleží len na disciplinovanosti vodičov, či ho budú dodržiavať. Spomaľovací prah na tomto mieste nie je možné osadiť (sú tu vedené linky autobusovej dopravy a prechádzajúce nákladné vozidlá by v blízkom okolí rapídne zvýšili hlučnosť). Osadením stopky by sa výrazne znížila priepustnosť križovatky najmä v dopravných špičkách.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
22. január 2015

Peter

Chcel by som reagovať na odpoved od samospravy, pevne verim že dostanem odpoved. Takže pre samosprávu je dôležitejšia plynulosť dopravy v špičkách ako zdravie obyvateľov a materiálne škody?
22. január 2015

Pista

odpoved samospravy je podla mna spravna ale nie uplna. osadzanim znaciek alebo barier sa zlepsenie nedosiahne.
ak je situacia taka kriticka ko ju popisuje Peter, tak tam treba v spolupraci s PZ SR zintenzivnit cinnost hliadok dopravnej policie. bohuzial sa samosprava k takejto moznosti nijako nevyjadrila...
22. január 2015

Miro

Ani mne sa nepáči vyjadrenie samosprávy, co tak navrhnúť zmenu tvaru kruhacu tak ako vyzerajú ostatné v trnave? To by celý problém vyriešilo.
22. január 2015

Flego

A čo tak namaľovať na cestu hrubú bielu čiaru s trojuholníkom??? Na kruháči Nitrianska - Sladovnícka to po pár haváriách urobili a pomohlo to. Chodím tam denne, ale odvtedy som sa tam do kolízie nedostal. Ale možno aj na Hlinách je treba najprv pár havárií aby sa to dalo doložiť nejakou štatistikou nehodovosti :-(
22. január 2015

Matúš G

Ako tu bolo už spomenuté Pistom, treba tam dať hliadky polície a pekne kto preletí a nedá prednosť tak ho poučia. Týždeň môžu rozdávať aj citróny a potom pokuty. Flegov nápad sa mi tiež pozdáva, alebo tam dať optickú psychologickú brzdu. Spomalovač ani stopku by som tam nedával a odpoveď samosprávy sa dala čakať v tomto duchu.
22. január 2015

Reko

Ten kruhac je zly aj zo strany vjzdu zo sidliska hliny. Kedze tam chybaju ciary na ceste, stane sa, ze neznaly vodic pri vchadzani do kruhaca sa tam dostane v protismere! Uz som to tam videl od nosicov pizze asi 4x !!!
22. január 2015

Miro

Presne som to chcel napísať že to je ďalší problém toho kruhacu že zo sídliska tam cudzí človek vleti rovno a až potom zistí že je v protismere. Bohuzial odpoveď mesta bude taká že veď tam je značka prikazany smer s je to chyba vodiča, ja osobne to vidím tak 3-4x za rok,v poslednom mesiaci 2x. Takže zase je asi problem aj niekde inde (napoveda-zle naprojektovany) . Inak ten Flegov napad s OBROVSKYM trojuholnikom na zemi by trošku mohol pomôcť ale asi len trošku keďže nezaberá ani reflexna značka s veľkým lemom naokolo
23. január 2015

Fredy

„Kruhový“ objazd pri Obchodnej akadémii vznikol ako dosť nepodarený zlepšovací návrh a výsledkom je za málo peňazí aj málo muziky.

Má nekruhový tvar a nevyhovujúce sklonové pomery, nakoľko vznikol iba „premaľovaním“ bývalej klopenej zákruty a veľkoplošnej odbočky na Kukučínovu. Prechádzať z Kukučínovej na Špačinskú smerom von z mesta pri šmykľavom povrchu je zážitok, na ktorý sa nezabúda. Treba všah uznať,že hlavné poslanie, zlepšenie odbočovania z mesta na Kukučínovu a z Hlín do mesta v podstate plní.

Namontovať spomalovače je tu nereálne, z dôvodu MHD a vysokej dopravnej záťaže.
A dávať tam stopku by bolo veľmi nešťastné. To sa radšej vrátiť k tomu, aby bola hlavná Špačinská. Je to poriešené nešťastne. Som zvedavý na názor zodpovedných a odborníkov.

Mám za to, že ZODPOVEDNÝ ODBORNÍK by to neriešil takto.

V minulosti sa po vybudovaní tohto experimentu mesto chválilo v miestnej tlači, že ako finančne nenáročne tu dokázalo vybudovať „povrchovú“ variantu kruhového objazdu.

V súčasnosti pokladám odpoveď mesta za silne ALIBISTICKÚ a zrejme „soudruzi z NDR udelali nekde chybu“.

Nesúhlasím s odpoveďou mesta, že na osádzanie ďalšieho značenia nie je dôvod, pretože existujúce značenie je dostačujúce. Už len ohlas obyvateľov na tomto portáli hovorí o tom, že tam problém je.

Tento problém treba pomenovať, napr. „Nevhodne riešený tvar a sklon kruhového objazdu vyvolávajúci kolízne situácie„ a hľadať riešenie.

Na začiatok rýchle a finančne nenáročné.

Plne podporujem Flegov návrh namalovanie hrubej bielej čiary s trojuholníkom. K tomu zdupľovať zvislú dopravnú značku „Daj prednosť“ aj na ľavej strane vjazdu do „kruhového objazdu“ v smere od mesta a zvážiť aj osadenie svetelnej blikačky. To sú opatrenia, ktoré tam môžu byť na rozdiel od policajtov stále 24 hodín denne a náklady by boli nepodstatné.

Verím, že ak sa nový primátor dozvie o tomto odkaze pre starostu a o príslušných ohlasoch obyvateľov, tak mesto začne aj „počúvať“ a zaoberať sa problémom skôr, ako príde k nehode.
23. január 2015

Miro

MAXIMALNY SUHLAS s Fredym, vsetko na tej križovatke je zle, dokonca aj autobusy maju v zime problém vyjsť ak je to zladovatele, viď zima 2012, keď tam zostal doslova zapadnuty bus. Málo by sa to celé preprojektovat. Ja ako laik vidím riešenie aj v tom keby ten uzasne lacný hruh o cca 2-3 metre posunuli smerom do sídliska hliny a tým pádom by sa znemožnil plynuly prejazd bez pribrzdenia. Spravili by sa úpravy na tej strane samozrejme aj co sa tyka cesty ale to by nemal byť problem. Tým by sa cela situácia vyriešila
27. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pri vhodných poveternostných podmienkach domaľujeme optickú psychologickú brzdu.


Odbor dopravy a komunálnych služieb
18. marec 2015

Miro

Chcem sa spytat samospravy kedy budu tie vhodne poveternostne podmienky a bude situacia riesena?...
16. apríl 2015

Matúš G

Tak hrúbá čiara tu je aj trojuholník, ale neviem či to tam nebo už predtým. Optická psychologická brzda však nie.
16. apríl 2015

Miro

Prešiel ďalší mesiac a stále nič... Hlava do piesku a nič nevidím? To je riešenie?
01. júl 2015

Miro

Kompetentni uz nereaguju ani na dotaz? Haloooo od januara uz preslo dost casu aby prislo k naprave ako bolo slubene
01. júl 2015

Peter N

Kompetentni si to trochu asi pomylili.. opticka brzda je na strane od obchodnej akademie, Neviem či tam nahodou nebola už dlhšie ale ak je tam nová tak je to na zamyslenie zo strany kompetentnych. Totálna ignorácia občanov.. Dakujeme samosprava.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania