Ulica Hlboká-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Pe 23. mája 2022

Poprosím o spresnenie článku na webe mesta o výstavbe nových parkovacích miest na Hlbokej ulici https://www.trnava.sk/sk/aktualita/na-hlbokej-sa-zacne-rekonstrukcia-parkovisk-pribudnu-miesta-na-parkovanie

Uvádza sa tam, že pribudnú nové parkovacie miesta a to nie je vôbec presné. Jedná sa o rekonštrukciu a úpravy už existujúcich miest kde parkujú vozidlá aj teraz, ktorých je v noci zhruba 340.

Po „výstavbe“ ako sa uvádza bude môcť v lokalite parkovať len 289 vozidiel. Tj. do lokality sa zmestí o zhruba 50 (päťdesiat) vozidiel menej ako tu momentálne parkuje.

Taktiež by mesto mohlo dať do schránok obyvateľov lokality informáciu, že kedy počas stavebných prác môžu parkovať pred daňovým úradom bezplatne.
Taktiež pridanie značky Zákaz vjazdu okrem rezidentov by pomohlo aj stavebníkovi.

23. máj 2022

Ondrej

Treba si otvorit WebGis Trnavy (su tam uzitocne info)
https://webgis.trnava.sk/

Pri zobrazeni Parkovanie -> zaskrtnute podla obrazku uvidite kolko je tam realne LEGALNYCH parkovacich miest.
Toto bolo zistovane vo velkej studii statickej dopravy z 2016
Trnava.sk -> Strategicke dokumenty -> 2. Územnoplánovacie podklady -> Koncepcia rozvoja statickej dopravy
https://www.trnava.sk/sk/clanok/koncepcia-rozvoja-statickej-dopravy

dokument na strane 26 je mapka a na zaciatku tabulky - prikladam obrazky
https://www.trnava.sk/userfiles/download/attachment2/ourak/ourak_KRSD_2016-07_Analyza_aktualneho_stavu.pdf

Takze doteraz bolo mozne parkovat aj NELEGALNE resp nie v sulade so zakonmy a normamy, mesto to prehliadalo.
Kedze mesto zavadza parkovaciu politiku a ludia co v oblasti nebyvaju budu platit alebo tam nebudu parkovat, zacnu miznut vraky (nezaplatite 400e rocne aby ste ho tam mohli mat odstaveny ako druhe auto)
je potrebne aby vsetko bolo v zmysle zakona a platnych noriem (sirka cesty a pod - v niektorej odpovedi VMC bola aj strucna tabulka noriem).

Ked si pozrieme tabulku 2, tak pre celu oblast V12 - Hlboka je dokopy legalnych 250 parkovacich miest (stlpec 13) a 82 nelegalnych (stlpec 19).

Takze ak po novom budete mat 289 miest, tak je to vskutocnosti pridanych 39 novych prkovacich miest (LEGALNYCH).

Na to, ze je v oblasti V12 377 bytov (to kriklavozelene cislo) to po novom este nebude idealny stav s 289 miestami. Som zastancom politiky 1 miesta na 1 byt.

Bez tohto ale parkovacia politika nefunguje = parkovat si tam moze ktokolvek a s kolkymi autami chce.
Kludne moze mat manzel auto, manzelka auto, syn auto, jedno stare nepojazdne auto akurat tak na suciastky a este manzel parkuje firemnu dodavku na sidlisku.
Cize jeden byt moze kludne naviazat 5! aut co je nemyslitelne a este do toho specialne na Hlbokej mozu zacat parkovat zamestnanci City Areny.

Zmysel v parkovacej politike vidi, nie so vsetkym 100% suhlasim, ale ma to potencial vyriesit niektore nevyvazenosti (5 aut v jednej rodine napr)
23. máj 2022

Pe

Dobrý deň,

Poznám všetky dokumenty, ktoré uvádzate a mám ich odkedy boli vytvorené.

Vadí mi, že sa tu hráte so slovíčkami a na webe mesta sa píše o nových miestach. Ale správne malo byť, že existujúce státia budú zlegalizované a žiadne nové v skutočnosti nepribudne.

Obyvatelia za nové miesta považujú tie, ktoré by navýšili počet existujúcich státi – legálnych aj nelegálnych. Keďže v noci tu parkuje okolo 340 vozidiel, tak v prípade nových miest by sa dalo hovoriť, ak ich bude spolu aspoň 370.

Ale reálne sa sem po dokončení zmestí o približne 50 vozidiel menej ako ich parkuje teraz legálne aj nelegálne. Parkovaciu politiku a počty vozidiel na byt nespochybňujem, tj. 1:1.

Aby to tu bolo ako na Podjavorinskej alebo Spartakovskej, tak by muselo po spustení parkovacej politiky odbudnúť aspoň 70 vozidiel (tj. 14 pred každým činžiakom). A to mám obavu, že v noci nebude. Cez deň obavu nemám kvôli cestám do práce, obchodov, na výlety.....

Nočné parkovanie bude podľa mňa stále problematické aj keď by malo pomôcť parkovanie pred daňovým úradom. Žiaľ projekt prepojenia a rampy na to parkovisko od Hlbokej je v nedohľadne.

***************************************************************
Mesto by teda malo otvorene obyvateľom povedať, že po stavebnej legalizácii tých miest bude musieť lokalitu opustiť približne 50 vozidiel a nezavádzať ľudí článkami o budovaní nových parkovacích miest. Aspoň budú mať ľudia čas na prípravu, napr. predaj auta, nájdenie garáže a pod.
24. máj 2022

Ondrej

>> Pe

Este ujasnim, ja nie som reprezentant mesta, na ofiko odpoved si budete musiet pockat. Toto je moj nazor a pohlad na zaklade toho co viem o parkovacej politike a statickej doprave v meste.

To nie je len hra so slovickami. Ak by tam zrazu zacalo parkovat dalsich 100 aut kade tade na trave, tiez zacneme hovorit ze je tam dohromady 400 miest ?

Pri niektorych zaparkovanych autach sa cudujem ako vobec vyparkuju - tie normy zas nie su len tak pre srandu, niekto s mikroautom sa tam vytoci, ale dlhsie auto to nema take pohodlne.

Ked si prestudujete ten novy projekt, kde este by ste chceli dat parkovacie miesta ? Ak teda nechcete v tom prvom baraku v prednej casti miesto zelene betonovu plochu potom tam uz moc nie je kde dat dalsie miesta.
Tiez nie je asi ziaduce odkrojit z tej zadnej luky z agatky viac nez sa uz odkrojilo zarovno vymenicky. Zrusil sa jeden nadbytocny chodnik ak dobre vidim, aby sa urobilo miesto na parkovacie statia - isiel popri bytovke aj o par metrov paralelne ktory koncil v ceste.

Otazne je kolko ludi tam ma realne trvali pobyt a kolko ludi je ochotnych platit za druhe auto, kolko ludi tam parkuje auta bez STKcky a pod - to sa ukaze po spusteni 1.7.

Ak som spravne pochopil - rezidenti budu moct parkovat na vedlajsom platenom parkovisku zadarmo cely den - ty z krajneho baraku maju parkovisko pri danaku blizko domu.
Tam sa moze umiestnit urcity pocet aut.

Vidite niekde moznost vytvorenia dalsich miest ? Ak ano poprosim obrazok kde. Pokial viem bol tam prieskum kde sa ludia vyjadrili ze za barakom (smer agatka) nechcu mat parkovisko

Ano prepojenie na danak by pomohlo - treba tlacit na tuto moznost. Preco je tento projekt v nedohladne ? Konkretne toto parkovisko zaraba skoro 1 milion eur kazdy rok.
Takztiez, ak sa ukaze dopyt po miestach - ludia si zaplatia aj kartu pre druhe auto a vsetko tam byvaju rezidenti, potom je na mieste aj vybudovanie nadzemneho parkoviska pred budovou VUCky - tam by sa dalo genialne vytvorit napojenie na lavku aj z dalsich poschodi.
Ludia, ktory nevyuzivaju auto tak casto by tam mohli parkovat.

Alebo si proste zvolte inych poslancov v najblizsich volbach a namiesto tej luky si tam dajte betonove parkovisko - ak vam to tak bude vyhovovat.

Suhlasim, ze clanok pre ludi, ktory tieto info nemaju je zavadzajuci - upozornenie o sucasnom pocte parkujucich aut VS novom pocte by sa v clanku mohli a aj mali objavit.

Ja osobne napr chcem mat informaciu o zlozeni parkujucich aut v danej oblasti, aby som mal predstavu o tom ci je dopyt velky a ludia si platia aj za druhe tretie auto a pod.
Napr nejake API rozhranie kde zadam CSVcko s ECV aut a vyhodi mi ci maju/nemaju zaplatene a ako rezident 1/2/xte aut, nerezident, docasne statie a pod

PS: Dufam, ze ten chodnik od danaku/vimenicky spravia rovny/bez hrbolov teda nie z nejakej zamkovej dlazby - chodim tade na manualnej kolobezke a teraz je to tam s prasklinami ohubu
24. máj 2022

Pe

Dobrý deň,
Môj podnet nerieši, že je tu málo parkovacích státi a treba vybudovať ďalšie v zeleni, ale že tlačová správa a informácie z mesta nie sú presné k tomu čo sa tu robí.

Riešime len túto lokalitu a nie hypotézy, že čo ak by stáli aj na tráve. Všetky vozidlá tu stoja na spevnených plochách (betón alebo asfalt) a žiadne na tráve, preto môžeme hovoriť o počte vozidiel 340 (mám spočítané), ktoré tu v noci parkujú. Píše sa to aj v dokumente, na ktorý odkazujete 250 legálnych a 82+ nelegálnych státi.

Takže písať o budovaní nových miest je nepresné, lebo každému to evokuje, že ich bude viac ako je teraz spolu legálnych a nelegálnych, tj. že vo finále po dokončení stavby ich tu bude viac ako 332.

Správne malo byť uvedené v médiách, že mesto stavebnou úpravou legalizuje súčasné parkovacie státia tak, aby boli podľa platnej STN normy. Spôsobí to ale stav, že sa do lokality zmestí menej vozidiel ako tam teraz parkuje na legálnych a nelegálnych parkovacích státiach. To znamená, že po spustení rezidentského parkovania bude musieť odísť minimálne 50 vozidiel parkovať niekde inde.

Tento projekt bude trvať minimálne 8 mesiacov (stačí pozorne preštudovať dokumenty, ktoré uvádzate) takže sa to nespustí 1.7.2022 ale až niekedy začiatkom roka 2023 ak nebudú neočakávané problémy.

Pri rezidentskom parkovaní by sa malo uvažovať o počte vozidiel k počtu bytov a nie podľa trvalého pobytu. Je tu 377 bytov, tak po správnosti by tu malo byť 377 parkovacích státi bez ohľadu na trvalý pobyt. Ale reálne ich tu bude 289.

Prepojenie na parkovisko pred daňový úrad nebolo súčasťou tohto projektu a musí sa to plánovať samostatne. To znamená niekoľko mesiacov až roky. Tento súčasný projekt trval zhruba cez 2 roky kým sa začalo stavať.

To parkovisko pred daňovým určite nezarába milión ročne. To je suma za komplet celé mesto. 😉
25. máj 2022

Peto

Pe, zabudol ste Ondrejovi odpovedať na najdôležitejšiu otázku - kde by ste teda vytvoril nové parkovacie miesta, aby sedel ich počet s počtom bytov. Toto totiž zaujíma aj mňa. Ďakujem
25. máj 2022

Majo

Vitajte v regulacii, na Spartakovskej tiez reguláciou ubudlo vyse 50 miest keďže uz sa moze stat len na vyznačených.
25. máj 2022

Pe

Dobrý deň,
@5ulo V mojom podnete neriešim, že mesto má dosiahnuť ideálny stav, ale že mesto by malo otvorene komunikovať čo sa dosiahne tou výstavbou a nie uvádzať, že robia nové miesta a pribudnú, ale že ich legalizujú a vo výsledku sa sem zmestí menej vozidiel ako tu bolo. Aby sa mohli obyvatelia zariadiť (predať auto, nájsť garáž, ...)

Počet bytov je 377 a taký počet miest sa tu spraviť určite nedá a ani to nikde nepíšem aby ich mesto toľko spravilo. Popisoval som ideálny stav vzhľadom na vzniknutú konverzáciu o regulácii.

Doplniť počet by sa dal parkoviskom pred daňovým úradom. Keby sa podarila spraviť tá prepojka s rampou, tak by to bolo fajn. Taktiež tento projekt nerieši to malé parkovisko vedľa daňového v slepej uličke za rohom. Potom by tu bolo ešte možno plus 10 až 14 vozidiel a to by bolo už úplne fajn. 😉 Na obr. v červenom krúžku so žltým zvýraznením.

@Majo Na Spartakovskej myslím, že mesto nekomunikovalo nič o výstavbe. Len ich jednoducho zrušilo. Ale aj tam mali komunikovať čo sa stane a o koľko vozidiel sa zmestí menej aby sa mohli obyvatelia zariadiť (predať auto, nájsť garáž, ...).

Zaujímalo by ma kam sa presunuli tie vozidlá zo Spartakovskej, lebo policajti na toto nevedeli odpovedať pri kontrole. Že si nevšimli kde sa navýšil počet vozidiel na Družbe. 😊
30. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet, situáciu preveríme, budeme vás informovať.

Mesto Trnava
14. september 2022

erik

RE:5ulo odpoved na otazku kde najst parkovacie miesta je ,preco uz na legalnych parkovacich miestach vnikli ostrovceky zelene? tam sme prisli zatial minimalne o cca10miest :-(
14. september 2022

Ondrej

erik> s tym suhlasim, tam bolo zbytocne vysadene niekolko stromov tak aby boli do buducna priamo nad autami, ked tam je pekne dospele stromoradie hned za parkovacimi miestami
14. september 2022

Ondrej

Pe> niektore autasa mozno presunuli k Tesco - tam som si vsimol ze je plnsie parkovisko. Bezne byvala polka parkoviska volna - tu uz tak nie je - tam sa mohli odsunut auta co ludia nepouzivaju ale stale maju STK/EK

Ak som spravne pochopil budete zaradeny do R3 a budete moct pouzivat bezplatne aj parkovisko pri VUCke - je to trochu prechadzka - vhodne mozno pre najkrajnejsi barak, ale stale lepsie nez nic

Moj problem s VUC parkoviskom bol, ze by som musel rano odparkovat inak platim - tak aspon to sa umozni.
25. september 2022

dusan

Projekt kde pribudne cca 15 miest v slepej ulici pri danaku caka na projektanta. Myslim, ze na prvy krat sa nikto neprihlasil do verejneho obstaravania. Je v nom navrhnuty aj novy vjazd/rampa na parkovisko Starohajska. Kazdopadne Hlboka ma byt po novom v zone R3, kde parkovanie v C zone (parkovisko Starohajska) bude v cene tejto R3 karty, po vymene ramp na ECV. Ak sa nemylim Spartakovska tiez nema 1miesto na 1byt a miest je tam dostatok, az tak, ze mesto si dovoli vynat miesta v zone R2, pri zimaku, a ide sa tam robit od oktobra zona B.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania