Ulica Rybníková-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý
meno
Pavol 30. júna 2022

Prosím o odstránenie diskriminácie obyvateľov Trnavy nebývajúcich v rezidentskej parkovacej zóne. Majitelia parkovacej karty rezidenta môžu bezplatne (resp. za 1€ ročne) parkovať na ktoromkoľvek parkovisku v zóne B. Na druhú stranu obyvatelia, ktorý nebývajú v žiadnej rezidentskej zóne, ale sú takisto obyvatelia Trnavy, si musia na parkoviskách zóny B platiť (nemajú možnosť mať kartu rezidenta). Ročná kata pre zónu B by ich stála 150€ (resp. po novom vraj 50€)

30. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet posielame na vybavenie, budeme vás o riešení informovať.

Mestská polícia Trnava
30. jún 2022

Ondrej

Jedine, ze by dali moznost tak ako zaregistrovat si reszidentsku kartu - na jedno auto na byt pre cloveka s trvalym pobytom, dat si zatial za 1e len B-ckovu kartu miesto tych 50e

Platilo by to samozrejme len na jedno auto.

Na druhej strane, obyvatelia kde zatial nie je tato rezidentska zona setria 100eur rocne ak maju 2 auta a ak maju 3 a viac tak setria este viac.
A to je potom tiez diskriminacia voci tym, co uz si za rezidentske musia platit.

Je to komplikovany proces, nebude sa to dat spustit v celej TT naraz - preto taketo prechodne obdobia.
30. jún 2022

Dusan

Ja tento vypalnicky projekt vidim takto. Ked motyka vystreli a bradac bude dalsie 4roky kapo tak sa to spusti v celej TT. Kedze sa auta nevyparia a ludia to budu musiet zaplatit tak situacia s parkingom bude rovnaka ako pred tym. Samozrejme jeden rozdiel bude a to v mestskej kase 😁.
30. jún 2022

mario

Dusan, zámerom rezidenčného parkovania je práve dosiahnuť zníženie počtu áut ľudí, ktorí nemajú v meste trvalý pobyt a tým zvýšiť počet parkovacích miest pre obyvateľov mesta. Ľudia, ktorí bývajú v prenájme a zaberajú parkovacie miesto domácim si dvakrát rozmyslia či zaplatia. 400,-€ za parkovaciu kartu. Ak sa ti nepozdáva takéto riešenie problému s parkovaním, aké by si navrhol?
30. jún 2022

Dusan

Inak logika jak bulo ten co je v prenajme zabera parkovacie miesto,ale keby tam byval majitel tak ten ho nezabera co 😁.To sa mi paci a co by si navrhol? Ved od toho beru bradacovci peniaze a nie ja!
Ja sa spytam inak,ked ti ludia zaplatia tie rezidencky kde budu parkovat potom domaci?
Treba si uvedomit ze pocet parkovacich miest je nepostacujuci,uz sa nejaky ten piatok nepise rok 1984 (len ako priklad)ked sa budovali parkoviska. Rovnako ako infrastruktura,kolko jazdnych pruhov pribudlo v trnave na vypadovkach ca za posl.3,5,7 rokov?
Ked si niekto mysli ze rozvoj TT pozostava len s kupenia pozemku ako pole a potom predaja developerovi ako stavebny pozemok aby bola mestska kasa plnsia tak je na omyle .
30. jún 2022

Dusan

Len este dodam rezidencne parkovanie sluzi prioritne na naplnenie mestskej kasy a nie na znizenie poctu aut,to je len docasny vedlajsi efekt.
30. jún 2022

Ondrej

Dusan>
Ten co je v prenajme, tak z neho TT nema peniaze. Takto sa rozhodne ci si kupy kartu, alebo aspo nahlasi trvaly pobyt.
Ved prisli s riesenim, nepaci sa ? Navrhnite ine.
Ked si masivne zaplatia netrnavsky rezidencne karty - mozeme aspon poukazat na to ze je naozaj dopyt po vecsej kapacite a ludia to maju ako prioritu a su ochotny aj zaplatit za to -> tam kde taka situacia nasnane sa mozu zacat budovat male parkovacie domy.
Ano, nie je 1984, uz si kazdy fafrnek co este byva s rodicmi moze kupit nejake ojazdene stare auto. A ano v predoslich rokoch sa mesto neprehrievalo az tak moc - pametam snezne zaveje a nemohli sme do skoly prejst - teraz sme radi ked par dni napadne trochu snehu na sankovanie.

Nesuhlasim. Rezidencne parkovanie ma zredukovat pocet aut, ktore sa napuzivaju natolko aby sa majitelom oplatilo ich mat. A samozrejme ze budem ziadat od mesta aby peniaze, ktore vyberie na PP boli investovane aj do zlepsenia statickej dopravy.

Kedze tu mam trvalak a mam len jedno auto (druhe som predal lebo sa nevyuzivalo) tak s tym 1e / rok nemam problem - hlavne bude aby boli dobre rozmiestnene B-ckove plochy aby som vedel zaparkovat zadarmo ked niekam po TT pojdem.

Ale inak za posledne obdobie vidim zvysenu snahu riesit parkujuce vraky - este to nie je dokonale, lebo mesto nema odkladacie parkovisko kde by mohli posunut tie s preslou STK ale dufam ze aj to sa niekde najde.
01. júl 2022

Pavol

Aby som sa vrátil k pôvodnému príspevku:
Ako píše Ondrej - "hlavne bude aby boli dobre rozmiestnene B-ckove plochy aby som vedel zaparkovat zadarmo ked niekam po TT pojdem" - tak toto je podstata problému, ktorý som sem dal. On ako rezident spoplatnenej zóny môže parkovať zadarmo po celej Trnave na plochách B. Ja nebývam v spoplatnenej zóne, rovnako som však Trnavčan, musím však po celej Trnave na plochách B platiť.
01. júl 2022

Dusan

Ondrej
Hned prva veta dokazuje o co ide,o peniaze do mestskej kasy.
Argument ze si CP zaplatia a potom....
Nie pane ziadne potom,teraz ,mesto vynaklada furu penazi na projekty z ktorych sa kopec nezrealizuje,kupuje investicne pozemky v milionoch euro,vybera namiesto DZN vypalne najvyssie na SK a na cesty a parking ide minimum ktore jednoducho nepostacuje.
Nech mesto ukaze cokolvek kde preukaze na pocet bytov dostatok park.miest.
Toto je dlhodobo umyselne zanedbavany problem. Auta sa jednoducho nevyparia,iba sa presunu.
Riesenie je iba jedno,postupne dobudovat miesta hoci aj za poplatok. Ako obcan radsej zaplatim mesacne,alebo rocne nieco mestu a ked pridem pred barak mam tam svoje volne miesto a nie ze zaplatis 400€ a nemas kde zaparkovat.
Aut bude len pribudat,po dostavani,arborie,prudov,v meste pri volakedajsom hotely karpaty,park janka krala,cukrovar,pri NC island maju byt tiez byty , za nejaky cas bude zona B v meste nonstop plna takze parkovanie zdarma tam bude cloveku platne ako mrtvemu kabat.
Pokial sa mesto nebude zaoberat pridanim jazdnych pruhov na vypadovkach,vybudovanim parkovania ci uz v meste alebo na sidliskach,vybudovanim obchvatu bude kvalita zivota v TT klesat este rychlejsie ako teraz.
01. júl 2022

Majo

hahahaha tie komenty ritolezcov LenONa o trvalom/prechodnom pobyte a daniach su smiesne. Ja mam trvaly pobyt, som vlastnik bytu, ale mesto kartu neda lebo auto vlastni rodinny prislusnik :) BTW rodinny prislusnik ma pobyt v inej casti TT :)
01. júl 2022

Peto

Dušan, počet parkovacích miest na byt si môžeš pozrieť tu https://normy.unms.sk/files/Spravy/STN_73_6110_Z1_O1.pdf - čiže arboria a iné novostavby idú podľa týchto noriem. pokiaľ to stáť nezmení, miest bude stále nedostatok. Staré stavby ale mali normy iné. No a teraz mi povedz, ako by si nafukol napr také Hliny, alebo Tehelnu, alebo parkoviska čo dvoroch medzi Spacinskou a Hajdoczyho. Zburame školu? alebo slaviu? Alebo zrušíme vnutrobloky na Tehelnej? Jediná možnosť je regulovat to práve zvýhodnenim domácich. A ako hore už bolo spomenuté, ako bude záujem o miesta aj od cezpolnych a budú platiť, tieto peniaze pôjdu naspat do statickej dopravy a môžu sa za ne montovať ľahké viacpodlazne garáže (tam, kde bude mať Mesto na to pozemok, lebo to je druhá vec, že chcieť rozšíriť miesto, ale kam, ak to nie je tvoje).
02. júl 2022

Dusan

Petulo,places nad rozliatym mliekom. System mesta je stavat donekonecna byty a nie parkovacie miesta.
Norma je jedna vec a potreba obcanov druha.
Len priklad:za hlavnou postou,vedla detskeho ihriska v meste,vedla amfiku ,vedla vub budovy v meste uz ide dalsia budova. To vsetko su zrusene,prip. potencionalne miesta na parkoviska.
Ked to bude vsetko zastavane potom sa sa ohlasi niekto ako ty a povie ci to mame nafuknut. Odpoved je jasna,potom sa uz mozete strcit do riti,to som uviedol len ako priklad viem ze tebou uvedene lokality boli budovane skor,no nic to nemeni na tom ze parkovacie miesta miznu casto kvoli cyklacom a napriek nespokojnosti obcanov.
02. júl 2022

Peto

Dusan, v prvom rade si najskor skontroluj vlastnika pozemkov ktore spominas. V druhom rade si skontroluj uzemny plan - co tam dovoluje stavat, ako vysoko dovoluje stavat. Ak tam dovoluje uzemny plan postavit bytovku a developer da projekt vyhovujuci podmienkam, mesto to musi schvali. Sucastou toho developerskeho projektu je aj zabezpecenie dostatocneho poctu parkovaich miest podla noriem, ktore som posielal vyssie. Na dnesnu normu su tie normy smiesne, ale to treba zatlacit na stat, nie na mesto. Neviem ale ako by to fungovalo, keby mesto nariadilo developerovi ako vyvolanu investiciu viac parkovacich miest - to by musl posudit asi niekto umnejsi.
A ze parkovacie miesta miznu kvoli cyklacom - narazas konkretne na Hajdoczyho, kde je AZ 5 domov bez moznosti pristupu auta do dvora z Hajdoczyho ulice? Ta ulica sa aspon uprace - konecne! Alebo ti vadi, ze sa unormalni parkovanie pred nemocnicou, ktora si postavila vlastne parkovisko vo svojom areali pre pacientov a poskytuje im 4 hodiny bezplatne? Prosim, uved dalsie priklady, kde parkovisko ustupilo cyklacu napriek nespokojnosti obcanov.
03. júl 2022

Ondrej Koso

Na hajdocyho žiadne parkovacie miesta neboli. Parkovalo sa po chodníkoch a teraz tam pribudne dost parkovacích miest keďže bude jednosmerná. Stačí si dôkladne pozrieť dokumtaciu. Cele to bububu zlý cyklac skončí keď bude hotova...
03. júl 2022

Dusan

Trnava chce územie momentálne zaplnené garážami využiť na iné účely, podľa Bročku ideálne na postavenie bytového domu s nájomnými bytmi
K. Mahra.
A to neubehlo ani jedno poobedie 😂.
04. júl 2022

Ondrej Koso

Nájomné byty nieje treba? Fakt sú plechové škatule viac? My sme 4 bývali v mestskom byte 3 roky kým sme kúpili byt a dosť to pomohlo ušetriť na najme. Teraz to rodiny budú mať oveľa tezsie a nájomné byty tu niesu.
04. júl 2022

Dusan

Vies ty vlastne o com je tu debata? Zjavne nie ,tak ti to pripomeniem. Totizto bradaty zemepan so svojou druzinou sa rozhodli ze zlikviduju bezplatne parkovanie v TT. Cize zrusi sa parkovisko,preda sa pozemok developerovi a je kes do kasy z pozemku a z dani. Tym ze na kazdom kusku sa rozhodne stavat zahustuje aj dopravu ktora je uz teraz neunosna. Zjavne je to ale druzine jedno.
Nikto nepovedal ze byty nie su treba,ale preco zasa takto?
Ved uz ked tak najprv vytvorim pre sucasny stav prijatelne riesenie a ked uz to tam musi byt tak potom vybudujen byty nie?
Ale styl trnafskych zemepanov je zjavne iny. Toto je nase a my tu chceme toto a vy vypadnite a parkujte si kde chcete! Bum!
04. júl 2022

Ondrej Koso

Ja na Spartakovskej parkujem za 1e, miesta habadej diky Bohu za rezidentske. Konečne zmizli ti co tu nemajú robiť a vôbec ma nezaujíma kde budú parkovať. V TT prejdem všade peši aj na biku takže tieto tvoje plače neprežívam. Nič developerovi nebudu predávať to si len tvoje vyplody mysli. A za ďalšie plánuju vybudovať aj podzemný parking. V meste je ich plno len ľudia si lenive prasce. Prajem pekny deň
18. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na jednej strane sa cítia byť diskriminovaní rezidenti regulovaných zón, nakoľko musia za parkovanie v regulovanej zóne platiť (2 vozidlá = 100 eur/byt/rok), musia preukazovať podmienky súvisiace s vzťahom k bytu a vozidlu (nie každý ich automaticky spĺňa a má nárok na rezidentskú kartu) Naviac, do regulovaných zón je znevýhodnený aj vjazd vozidiel návštev obyvateľov zóny. Na druhej strane máte pocit diskriminácie Vy, nakoľko ako obyvateľ neregulovanej zóny nemáte bezplatné parkovanie v zóne B, kde rezidenti regulovaných zón majú možnosť parkovať na základe rezidentských kariet. Je diskutabilné, koho pocit diskriminácie je možné považovať za oprávnenejší. V záujme lepšej dostupnosti parkovísk zóny B, Mesto Trnava znížilo cenu ročnej parkovacej karty v zóne B pre rezidentov mesta Trnava na 50 eur.
Kto? Mestská polícia Trnava

Mestská polícia Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania