Strom bez podpery

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Breza na autobusovej zastávke Hospodárska je už niekoľko rokov bez podpery. Bolo by vhodné to aspoň fixnúť, lebo ak sa zlomí pod náporom snehu, rovno padne na sediacich a čakajúcich ľudí. Je to frekventovaná zastávka MHD.

05. február 2015

maja

ten strom je na výrub....podľa dutín má hnilobu, a výrazne porušenú statickú vitalitu. stromy v podobnom stavu nemajú na verejných priestranstvách v kontaktu so zvýšeným pohybom ľudí čo robiť, nakoľko sa jedná o zvýšené bezpečnostné riziko.
05. február 2015

julius

nebojte a trnavcania.bročka to vyriesi.asi za 2 mesiace.
05. február 2015

Dusan V.

Mily pan Julius, prekrocte tien slovenskej natury a skuste s tym pomoct. To by bola efektivnejsie vynalozena, energia, nemyslite? Dam Vam tip, kam napisat e-mail, mozno ked budeme aspon dvaja, zachranime zivot niekomu na zastavke.

http://www.minv.sk/?odbor-starostlivosti-o-zivotne-prostredie-71

"Na výnimočný výrub stromov je potrebné povolenie ObÚŽP. Povoľovanie výrubu sa nevzťahuje na stromy zaradené do II. kategórie 1/ rastúce na pozemkoch v súkromnom vlastníctve občanov a nimi užívané (§ 4 ods. 2 Vyhl. Ministerstva kultúry SR č. 149/80)"
05. február 2015

karol smolko

suhlasim s panom dusanom V.
05. február 2015

julius

hej ty s kazdym suhlasis okem mna karol smolko.!nehrajte sa tu na aristotela
na nejakych mudrcov.
06. február 2015

Anita

Pekny den vsetkym. Stromy vydrzia ovela viac ako si myslime. Tej breze trvalo min 20 rokov kym narastla. Vyrubat ju bez toho, aby sa najskor skusili ine metody ako zabranit ohrozeniu ludi sediacih na lavicke na zastavke, je podla mna unahlene a velmi pohodlne rozhodnutie. V krajinach na zapad od nas chrania kazdy strom a snazia sa vratit zelen do mesta, preto by sme sa aj my mohli zamysliet nad tym, ci sa nam bude pacit byvat v betonovo plastovom meste, ked sa bude vyrubovat namiesto hladania inych moznosti.
06. február 2015

karol smolko

pan julius ja som len suhlasil s panom dusanom a nie s vami!!
11. február 2015

maja

anita_žiaľ stromy niekedy vydrží oveľa menej ako si myslíme....a niekedy zrazu spadnú, aj keď sú pod kontrolou odborníkov a je bezvetrie...V krajine na západ od nás - v čechách (Zlín) mali v roku 2009 tragický prípad, kedy spadol na zastávku strom (bezvetrie, bez snehu), zranil 7 ľudí, jeden 12-letý chlapec to neprežil.... a to sa strom pravidelne kontroloval ....
http://www.novinky.cz/krimi/159445-video-po-padu-stromu-ve-zline-zemrel-jeden-chlapec-druhy-stale-bojuje-o-zivot.html

vezmeš si ty na osobnú zodpovednosť ponechanie rizikového stromu (porušená statická, oslabený strom v dôsledku hniloby.... ) na mieste ? má si ju zobrať úredník ? ... treba sa pozerať na problematiku výrubu stromov aj z tohto hľadiska, a nesnažiť sa ochrániť každý prestarnutý, prehnitý strom v meste - to má opodstatnenie v chránenej oblasti, lese,... v meste je nutné vnímat strom ako "vegetačný prvok" - ktorý v momente kedy mu končí životnosť, alebo je z rôznych príčin oslabený a vytvára bezpečnostné riziko, by mal byť odstránený a nahradený novým zdravým jedincom, pokiaľ je to možné .... o špeciálnych opatreniach má zmysel uvažovať u pamätných, chránených, či inak významných stromov ...kam bohužiaľ táto breza nepatrí.
11. február 2015

maja

Dušan - o stromy sa stará vlastník pozemku, a je za ne zodpovedný. Netreba písať na ministerstvo - výruby - povolovanie rieši mesto, v prípade že je mesto aj vlastníkom pozemku tak by malo aj prípadný výrub zabezpečiť.
treba sa kontaktovať na:
http://www.trnava.sk/sk/clanok/pracoviska-kancelarie-prveho-kontaktu
- Odbor dopravy a komunálnych služieb
- požiadavky občanov na úpravu zelene na mestskom pozemku
12. február 2015

maja

neviem prečo niekto dal nesúhlas na môj odkaz- odpoveď pre anitu. zkuste to skôr odpoveďou...
- treba si ozaj uvedomiť že stromy v meste - majú trocha iný režim ako stromy volne v prírode, a vlastník pozemku je zodpovedný za škodu stromom spôsobenú, pokiaľ sa oň nestará ako by mal.... a tým nevravím všetky stromy vyrúbať, ale stromy ktoré spôsobujú bezpečnostné riziko, by mali isť preč a byť nahradené novými zdravými jedincami ....a ten prípad zo Zlína je veľmi poučný :
- ako výstraha ako to môže skončiť ....
- ako prípad toho, že následne byli obžalovaný 3 úradníci (súd ich nakoniec oslobodil, navrhovaná sadzba 3-10rokov)....
- ako sa mesto správa k zeleni po tejto smutnej udalosti....... .http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/209782-nebezpecne-stromy-nahradi-zlin-novymi/
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/jihomoravsky-kraj/105557-trinact-expertu-se-shodlo-tragedii-spadleho-stromu-ve-zline-se-dalo-predejit/

-postup ktorý zvolil Zlín je OK - odstraňujú sa prestarnuté stromy z 30-tych rokov, ktoré majú zdrav. problém (napr. hnilobu) a vytvárajú bezpečnostné riziko ...a na ich miesto sa vysádzajú nové dreviny ....=obnova drevín.....
- preto netreba plakať nad našou hnitou brezou nad lavičkou u zastávky...treba ju dať dole skôr než na niekoho spadne, a vysadiť niekde nový strom ...
26. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
priamo v teréne bolo zistené, že podpera nie je potrebná.

Odbor dopravy a komunálnych služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania