Ulica Kollárova-znečisťovanie-ovzdušia

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý

Koncentracia a teda znecistenie NO2 dna 23.09.22 v priebehu 2 hodin od 18:00 do 20:00 vyskocilo az na 3-nasobok! Vetrat od 19:00 do 22:00 sa velmi teda nedalo, aspon vo vychodnej casti mesta. Takyto dramaticky narast sa asi zvalit na dopravu neda. Nie je to prvy krat, aby sa to jednoducho pripisalo aktualnemu stylu vykurovania rodinnych domov - setrim plyn, kurim pevnym palivom. Nejedna sa o nejaku prevadzku, ze si takto zakerne ide podvecer pospalovat bohvie co ?

26. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vybavenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Odbor stavebný a životného prostredia

Mesto Trnava
04. október 2022

Lubo

Dnes opat.
18. december 2022

Lubo

Dobry den, v akom stave riesenia je podnet ?
31. január 2023

Lubo

Dobry den, mame aspon nejake dalsie otazky alebo nebodaj uz aj odpovede ? Ma města nejake KPI na dodrziavanie casu na odpoved ? Nie tu, preposlali sme… . V apke su znacne rezervy v komunikacii s obcanmi mesta. Zda sa, ze je to velmi vazny problem, ktory ma dopady na ludi s respiracnymi ochoreniami. Je tu podozrenie, ze niekto porusuje zakon. Boli uz vlastne upovedomene prislusne organy ? Vopred dakujem.
07. február 2023

Lubo

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený. Poprosim o aktualny status podnetu. Nebolo by na skodu, priebezne doplnat aj info, ze ste oslovili kolegov, tretie strany a pod.
08. február 2023

Lubo

Dnes opat, odvtedy zatial maximum.
09. február 2023

Peto

dnes šiel nepríjemný smrad od skladky odpadu na Zavarskej. Cítiť to bolo ako na obchvate, tak aj na celej Druzbe, Kricku.... Možno toto je príčina vysokých hodnot.
09. február 2023

Lubo

Ak sa vyskytnu nadpriemerne hodnoty, kulminuju spravidla az okolo 20:00 (ludia uz sedia doma po 18:00, je uz tma - idealne podmienky pospalovat co to da). Dnes, aj ked mierne zvysenie, ale v ramci priemeru tyzdna. Inak, ked bol ten velky poziar chemikalii v “TAZ”, vtedy nam to sadalo (stipalo az v nose) tiez az na Druzbu (prvy spad najma okolo nemocnice). Zodpovedni cez zivotne prostredie predsa musia mat zoznam hlavnych znecistovatelov a tak by nemal byt problem dohladat, aj spatne, zakerneho pravidelneho spalovaca. Tazko uverit, ze sa to postupne nakumuluje a dojde k spicke ako aj vcera.
09. február 2023

Lubo

vcera aj dnes
10. február 2023

Peto

inak fajn nápad sledovať tieto hodnoty v súvislosti s iným podnetom - smrad čo Sessleru.
16. február 2023

Lubo

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený. Mame 4 mesiace a ziadnu odpoved k problemu. Kto to riesi ? Mesto ? Policia ? Zda sa, ze dnes si opat niekto nenapadne navecer poriesil spalovanie odpadu. Je polnoc a stale sa neda vetrat. Chapem, ze znecistenie moze mat kazdy den rozne hodnoty, ale tento skok o 10ky sa casto opakuje s vrcholom takmer vzdy okolo 20:00.
17. február 2023

Lubo

Mame vypadok ?
22. apríl 2023

Lubo

210 dni od zadania podnetu.
11. jún 2023

Lubo

365 dni bez odozvyy bude cochvila. Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený
05. júl 2023

Lubo

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený. 300 dni od zadania podnetu. Situacia sa opakuje. Vcera 4.7. pred polnocou bol extremny smrad ci spad. Zda sa, ze jasne spalovacie orgie. Zvlastne, ze meranie na Kollarovej prave od vcera nefunguje. Zrele na TO. Doma ste ?
05. júl 2023

Majo

Vcera pred polnocou bol desný smrad citit aj na Spartakovskej, ako nejaké spálené gumy alebo ako keby sa niekde asfaltovalo. Netusim odkial to išlo ale určite niekde zdalej.
05. júl 2023

Peto

Včera v noci horel zberny dvor na Mikovíniho, aj pneumatiky.
06. júl 2023

Lubo

5ulo, pekne, aka nahodicka. V noci a meranie od obeda 4.7. nedostupne ;)
21. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Lokalita križovatky na Kollárovej ulici je monitorovaná zo strany MsÚ, odboru OSaŽP – nakoľko sú priebežne sledované hodnoty koncentrácií znečisťujúcich látok nameraných prostredníctvom meracej stanice SHMÚ, osadenej na predmetnej križovatke. Na základe výsledkov meraní a monitoringu lokality nebol zo strany úradu zistený a identifikovaný iný emisný zdroj znečisťovania ovzdušia len zahusťovanie dopravy v danej križovatke. Koncentrácia NO2 v lokalite križovatky Kollárovej ulice teda priamo súvisí s intenzitou a plynulosťou dopravy v nej počas dňa a taktiež i s meteorologickou situáciou ( intenzita slnečného žiarenia , teplota vzduchu) a rozptylovými podmienkami ovzdušia.
V danej lokalite nebola zistená zo strany MsÚ v Trnave žiadna prevádzka s malým zdrojom znečisťovania ovzdušia, ktorá by ovplyvnila zvýšenie NO2 v predmetnej lokalite.
Kto? odborná stavebný a životného prostredia

Mesto Trnava
21. november 2023

Lubo

Problem sme vsak primarne zaznamenali na Druzbe nevetratelnym vzduchom, opakovane v roznych dnoch sobota 23.9.23, piatok 29.9.23 a streda 4.10.23, po 5-6 dnoch ale vzdy v rovnakom case niekolkonasobneho maxima bezneho denneho priemeru, kde len za 1 hodinu(!) sa dosiahol az takmer 2,5 nasobok z 30 na 75 okolo 19:00, s kulminaciou 3 nasobku(!) 95 okolo 20:00. S pomalym ustupom 4 hodiny. Hm, vzdy rovnaky scenar. Ked horel sklad chemie v arealy byvalej TAZ, spad bol velmi intenzivny prave na Druzbe (bol som v tom case nahodou bikom cross mesto). Mate aspon analyzu “intenzita dopravy - pocasie - castice” od 23.9.-4.10.23, ktore potvrdzuju Vase tvrdenie a bol vyluceny “iny” faktor ?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania