Návrh na úpravu zeleného ostrovčeka

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
občan Trnavy 25. februára 2015

Na Okružnej ulici medzi bytovkou a budovou VUJE a.s. je parkovisko, ktoré má po oboch stranách veľmi neprakticky riešené ostrovčeky zelene. Ostrovčeky zbytočne blokujú prepotrebné parkovacie miesta a vodiči to potom riešia po svojom za cenu poškodzovania zelene. Malou stavebnou úpravou (napr. ako je navrhnuté na obrázku) by sa získali minimálne 4 ďalšie parkovacie miesta. Ak by sa aj premaľovali čiary (zbytočne široké parkovacie miesta), pribudlo by parkovacích miest ešte viac.

26. február 2015

Prengo

Súhlasím...v TT je nekonečne veľa nedomyslených zelených ostrovčekov a inek zbytočnej zelene, ktorá nemá praktický význam... Stačí len zeleň umiestňovať s rozumom a nebude problém. Napríklad aj na prednádraží pri pošte - zelení plocha od pošty k štreke - miesto chodníka, parkoviska a potom aj stromov sú tam nasadené stromy tak blbo, že do budúcna tam žiaden chodník/parkovisko nebude... ale hlavne že sa € minuli na stromy... bravó...
27. február 2015

Peter

Samozrejme, poďme radšej cestou budovania ďalších a ďalších parkovísk, len potom aby už nebolo neskoro, keď si uvedomíme, že nám tu žiadna zeleň nezostala. Mesto nie je nafukovacie, nejde donekonečna betónovať aj tie zvyšky zelene, čo nám tu zostali. Parkovacie plochy pri bytovkách neboli, a ani žiadnou úpravou nebudú stavané, pre také množstvo automobilov, ako je tomu dnes. Mesto by sa skôr malo zamerať ako presunúť ľudí k alternatívnym typom dopravy, toto mesto jednoducho už na nové cesty či parkoviská nemá priestor. Len to je aj v ľuďoch, skutočne potrebujú mať niektoré rodiny aj 2 či 3 autá?
27. február 2015

jozo

Prengo...."v TT je nekonečne veľa nedomyslených zelených ostrovčekov a inek zbytočnej zelene, ktorá nemá praktický význam... Stačí len zeleň umiestňovať s rozumom a nebude problém... " .... skus sa zamyslieť ako je to v TT v reále so zeleňou - neviem kde si tu vidiel "zbytočnú zeleň" ? veď tu skoro žiadna nie je, a celá trnava má vo svojom katastri iba cca 1,5 ha plochy vedenej ako les - pre vizuálnu predstavu 100x150m :) :) :) .... doporučujem si prečítať aj kap. 6 - Zeleň v charakteristike mesta - http://www.trnava.sk/sk/clanok/zivotne-prostredie
abstrakt:
- 85,4 % (6 121 ha) výmery územia je ekologicky nestabilných
- Urbánna zeleň - vykazuje deficit oproti doporučenému množstvu (normatívu) 34 m2 na 1 obyvateľa
- celkový deficit na celomestskej úrovni je 225 ha, deficit verejne dostupných parkov, lesoparkov a zelene pri bytových domoch s relaxačno-rekreačnou funkciou je 374,11 ha, zeleň pri bytových domoch sa môže dostať po postupnom dobudovaní chýbajúcich parkovacích státí výhradne na teréne do deficitu až o cca 24 ha
- stačí si porovnať podmienky v TT s ďalšími krajskými mestami - nitra, košice, trenčín, BA, prešov, BB,žilina ... všetky mesta majú kvalitné zázemie v krajinej zeleni okolo mesta, rovnako ako aj v mestských parkoch - v trnave máme polia, parky rozlohou a rozmiestnením tiež nič moc tak opravdu neviem akú "zbytočnú zeleň " máš na mysli ?
28. február 2015

Kajo

V Trnave je množstvo zelene, ktorá je tu ako "pozostatok" zelených plôch, čo v konečnom dôsledku iba zhoršuje situáciu. Je potrebné vypracovať lepší územný plán pre zeleň. Kde sa v prvom kroku odstránia drobne zelene plochy a umožní sa ľudom plnohodnotne parkovať a následne sa zveľadia parky, v ktorých ľudia nájdu kúsok prírody. V mestách je to úplne bežne, ze časť sídliska bez zelene a potom mestský park, ktorý ma viac ako 5ha.
28. február 2015

Martin

kajo, to je pravda, ale pri planovani trnavy sa bohuzial nemyslelo ani na jedno a ni na druhe. Dokazatelnym faktom ale je ze kazdy strom v meste je dobry a kazde auto navyse vytvara problem...
28. február 2015

Kajo

Martin ak tie stromy neslúžia ľuďom ale sú len nekultivovanou zelenou v meste, tak je naozaj na mieste ju odstrániť a vytvoriť lepšie parky.

A hovoriť stále o tom ako sa to nedá a chýba plán mesta pre zeleň a neviem aké výhovorky, tak s takým názorom prosím ani nereflektujte na môj koment. Vytvorme cestu ako zlepšiť žitie v Trnave a nie ako pokarhať každého kto má auto.
28. február 2015

Občan Trnavy

Chcem len pripomenúť, že pôvodný príspevok vôbec nemal v úmysle likvidovať zeleň na úkor betónových či asfaltových plôch - práve naopak, chce ju chrániť návrhom malej úpravy toho, čo už je aj tak vybudované - ibaže nevhodne. Pozrite sa, ako tam parkujú tie autá...
28. február 2015

Kajo

Občan máš pravdu. Ale auta z ulíc nezmiznú, kým tam budú ľudia bývať. A buď bude mesto rozširovať parkovacie miesta a zároveň rozširovať parky, ktoré budú vždy parkom. Pretože aktuálny stav je ako smetisko, niekde parkovisko, niekde zeleň a výsledok je taký, ze ani jedno ani druhé nie je riešené poriadne.
02. marec 2015

Prengo

No ok, mínusiek mám požehnane... A teraz na zamyslenie - napísal som, že stromy sa majú sadiť s rozumom, aby vyšlo aj na parkovanie, aj na zelenú plochu a stromy. Ale v TT sa stromy sadia úplne nepremysleným a neperspektívnym spôsobom. Sadia sa tak, že nie je možné budovať parkoviská ani úplne najneškodnejším spôsobom - kolmo a priamo k ceste.

A že autá netreba - blbší argument snáď neexistuje. Skoro každý má auto, lebo auto je proste potrebné, to nikto nezmení, tak je postavená celá ekonomika SR. A navyše, koľko ľudí protestuje za zeleň a sami sa vozia na služobných autách, aby nedrali svoje zaparkované pred bytovkami (tj majú sami dve) ?

Je pekné riešiť utópiu a chcieť mať v TT kilometre štvorcové pravého tatranského lesa, ale realita je inde a treba riešiť ju a nie nejaký zelený ekoterorizmus...
10. marec 2015

anita

ked si predstavim vyjst na ulicu, kde budu len same auta a ani kusok zelene, ci uz trava alebo strom, krik, tak to nie je dvakrát prijemna predstava, travnik a stromy dokazu znizit teplotu prostredia az o 3-4 stupne. Otvorte si okno do ulice kde stoja same auta...v lete ci zime..ci uz teplo alebo smrad alebo teplo+ smrad....tohto sa nechcem dozit...VED AK ZAPARKUJETE O 2 BLOKY DALEJ, TAK SA NIC NESTANE, LEBO NIKTO NESTOJI CELU NOC PRI OKNE A NEKUKA SA NA SVOJE AUTO CI MU HO NEKRADNU!!!POCHYBUJEM, ZE JE NIEKTO NA TOM AZ TAK ZLE....VRAVIM TO AKO MAJITEL VOZIDLA. KED AUTO MAJU UKRADNUT, TAK TO UKRADNU AJ KED TO BUDETE MAT ODPARKOVANE ROVNO PRED VLASTNYM DOMOM A ZA BIELEHO DNA...takze ked ludia prekonaju vlastnu lenivost ( o park. miestach pre invalidov sa teraz nebavime), tak je tu miesta na parkovanie dost. dakujem. pekny den vsetkym.
11. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
je možné zrealizovať malú stavebnú úpravu avšak vzniklo by len jedno parkovacie miesto a to je na mieste teraz parkujúceho bieleho automobilu. Premaľovanie parkoviska na užšie státia by síce trochu zvýšilo počet parkovacích miest ale zároveň aj riziko poškodzovania susedných vozidiel a počet nespokojných vodičov, ktorí budú mať sťažené vystupovanie a nastupovanie. Súčasné šírkové rozmery sú v súlade s príslušnou STN. Treba si uvedomiť, že terajší stav vznikol z pôvodného riešenia, kde sa v strede vozidlá radili kolmo a po obvode pozdĺžne pri obojsmernej premávke na parkovisku. Zmenou na jednosmerné parkovisko so šikmými parkovacími miestami došlo k ich výraznému navýšeniu, čo bolo pozitívne prijaté všetkými obyvateľmi. Navrhovanou stavebnou úpravou by došlo k poškodeniu koreňového balu stromu. Pokiaľ by to strom prežil, postupne by koreňmi vytláčal a poškodzoval vytvorenú betónovú plochu.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
12. marec 2015

Občan Trnavy

Reagujem ešte na odpoveď samosprávy. Nehnevajte sa, ale nemôžem celkom súhlasiť s Vašou odpoveďou. Je mi jasné, že je to dedičstvo z doby minulej. Doba sa však mení, máme tu problémy, ktoré tu predtým neboli a teda treba ich riešiť, nie hľadať dôvody, prečo sa to nedá. Keď sa dá urobiť výnimka na minimálny priemer kruhových objazdov (skoro všetky v Trnave), alebo na šírku jazdných pruhov na diaľnici medzi TT a BA, určite nebude problém ani urobiť výnimku na šírku parkovacích miest a trochu sa obmedziť pri nastupovaní a vystupovaní, ako je to už bežné aj na iných parkoviskách. Na už existujúcich plochách sa tak získajú ďalšie parkovacie miesta a to bez potreby väčších investícií. A čo sa toho stromu týka, ten priemer kruhu okolo by mohol byť kľudne aj väčší, ak by to malo vadiť koreňom (bolo to len na ilustráciu).
16. september 2015

Matúš G

Stav je nezmenený, k stavebným úpravám neprišlo. Ja navrhujem aspoň čiastočné zaobliť ostrovčeky aby sa dalo lepšie zaparkovať.
05. máj 2016

Matúš G

Bez zmeny.
12. máj 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
do konca prvého polroka 2016 bude ostrovček upravený.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
21. jún 2016

Matúš G

Už sa na tom pracuje.
25. august 2016

Matúš G

Ostrovčeky upravené.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania