Kruhová križovatka - Špačinská

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Peter 23. marca 2015

Chcem sa spýtať mesta, aká je momentálne situácia ohľadom kruhovej križovatky na Špačinskej ceste, v blízkosti Obchodnej akadémie. Pri porovnaní s ostatnými kruhovými objazdmi, mi príde tento ako "provizórne riešenie", hlavne čo sa týka vizuálnej stránky. Nebolo by možné vybudovať v strede zelený ostrov ako je tomu napríklad na Clementisovej ulici? Všade kde je dlažba by mohol vzniknúť pás zelene s drobnou výsadbou kvetov a nízkych drevín. Myslím, že tejto lokalite by prospel aj ten malý kúsok zelene, ktorý by sa dosiahol úpravou križovatky.
Ďakujem za odpoveď

24. marec 2015

Trnavčan

výborný nápad :)
24. marec 2015

Fredy

to Peter. S prvou časťou vety: "Pri porovnaní s ostatnými kruhovými objazdmi, mi príde tento ako "provizórne riešenie"," plne súhlasím, druhú časť "hlavne čo sa týka vizuálnej stránky." by som doplnil na :"hlavne čo sa týka vizuálnej stránky a PREDOVŠETKÝM BEZPEČNOSTI", pozri aj mnohé postrehy na
http://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/13979/kruhovy-objazd-na-hlinach
Výšku stredných zelených ostrovov na kruhových objazdoch ale netreba prehánať, viaceré jestvujúce značne bránia v rozhľade.
24. marec 2015

Ktovie

v RAkusku su taketo kruhace celkom bezne, mozno ich tam maju tiez len provizorne, ktovie :)
24. marec 2015

Peter

No to mi je jasne, mal som na mysli travu alebo nejake nizkorastuce kvetiny, nic co by ohrozilo bezpecnost. Neviem ci mesto pri budovani zvolilo toto riesenie kvoli nizkym financnym vydavkom alebo si nebolo iste opodstatnenostou kruhaku, ale podla mna navrhovana uprava by nebola tak narocna. A mozno by sa dalo zaroven spravit nieco pre bezpecnost. Ja osobne s touto krizovatkou zlu skusenost nemam, ale je pravda ze v smere od Hlbokej hore na Spacinsku to vela ludi preleti bez zastavenia.
24. marec 2015

Filip

Ono to ma aj nejaky svoj specialny nazov, ale neviem aky.

Skor mi vadi tvarovo. Casto tam vznika nebezpecna situacia. Zazil som tam dva krat vodicku, ktora vychadzala zo sidliska Hliny, ale bohuzial si pomylila vyjazd z kruhoveho s vjazdom :-)
27. marec 2015

Miro

Veľa vodičov si pomyli výjazd lebo jazdia systémom: co je rovno to je hlavná a idem... To ze ma pred nosom značku so sipkou doprava ich neserie. sup ho doľava a do kruhacu do protismeru...bývam tu uz par rokov ale nie je pomaly mesiac co by som tam nevidel niekoho v protismere.
07. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetná okružná križovatka na Špačinskej ceste bola skutočne realizovaná ako dočasná stavba. Potreba jej urýchlenej realizácie vyplynula predovšetkým z bezodkladnej nutnosti zvýšenia bezpečnosti a plynulosti dopravy. Jej pôvodné stavebno-technické riešenie bolo vyhodnotené ako rizikový kolízny bod s vysokým stupňom dopravnej nehodovosti a nevyhovujúcou dopravnou obslužnosťou priľahlej bytovej zástavby.
Vzhľadom na obmedzené finančné možnosti mestského rozpočtu bolo rozhodnuté o jej rekonštrukcii do podoby, v akej slúži dodnes. Treba zdôrazniť, že existujúce riešenie v rozhodujúcej miere odstránilo uvedené nedostatky a križovatka plní svoj účel.
Je pravdou, že architektonické riešenie celého dopravného priestoru križovatky má určité rezervy. Vami navrhovaná náhrada existujúcej dlažby za zeleň v stredovom ostrovčeku je síce technicky aj stavebne možná, treba si však uvedomiť, že by sa jednalo o rozsiahlejší stavebný zásah. Pod samotnou dlažbou zostal pôvodný asfaltový povrch, ako aj pôvodná kanalizačná šachta. Znamenalo by to odstránenie podkladových vrstiev pôvodnej komunikácie do hĺbky aspoň 40 cm kvôli zakoreneniu drevín, úpravu šachty a overenie vedenia a stavu inžinierskych sietí. Po takomto zásahu by potom bola nevyhnutná aj komplexná výmena prenosných plastových obrubníkov za pevné betónové. Rozsah takýchto úprav však už má charakter investičnej akcie, ktorá podlieha inému schvaľovaciemu procesu. Platný rozpočet mesta na rok 2015 s takouto investíciou nepočíta a v súčasnosti ani nefiguruje v prioritách investičných akcií orientovaných do oblasti dopravy. Napriek tomu Vašu žiadosť MsÚ bude evidovať a zaradí na rokovanie Komisie dopravy a verejnoprospešných služieb, ktorá môže tento návrh zaradiť do rozpočtu mesta na rok 2016.

Odbor územného rozvoja a koncepcií

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania