Parkovanie na Žarnovej

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Nemenovaná 28. marca 2015

Dobrý deň. Dňa 19. marca som bola svedkom NEOPRÁVNENÉHO pokutovania vodiča zo strany Mestskej polícii. Vodič ako aj mnohí pred nim parkoval pred lekárňou na Žarnovej ulici. Toto miesto je označené iba vodorovným dopravným značením. Nie je to v rozpore zo zákonom tvrdiť že ide o miesto pre invalidov, keď tam nie je aj zvislá dopravná značka ? Podla mňa je to v rozpore,nakoľko vodorovne dopravné značenie takéhoto tipu je iba doplnkové. Zo zákona - "Značka Parkovacie miesta s vyhradeným státím (č. V 10d) s príslušným a vhodným nápisom alebo symbolom vyznačuje priestor parkovacieho miesta s vyhradeným státím A DOPĹŇA ZNAČKU č. IP 16."


Ďakujem za odpoveď.

29. marec 2015

Stringer

Parkuje v protismere, co sa nesmie. Mozno to bol ten dovod
29. marec 2015

Flego

:-) parkovať na mieste pre invalidov a ešte sa hádať, že nie je dobre označené, to je hodné absolventa dnešných rýchloautoškôl. Inak na pokutu je aj ten druhý, nenechal na chodníku 1,5 metra.
29. marec 2015

Bob

Stringer,to parkovanie v protismere je veľmi závažný dopravný priestupok,takých nájdeš na sídlisku parkovať desiatky áut.A ten príslušník čo také veci rieši,by mal okamžite opustiť policajný zbor alebo MsP.Závažnosť pre spoločnosť strašne veľká...............
29. marec 2015

František

Flego,ten chodník má podľa mňa cca dva metre a keď tam auto stojí na chodníku s jedným kolesom,malo by tam zostať voľná šírka 1,5 metra.A nič v zlom,ale tá vodorovná značka pre invalidov pri lekárni je značne vyblednutá.Keď je niekto z okolia Trnavy a nepozná to tu,tak si tú vodorovnú značku nemusí vôbec všimnúť.A keď zákon hovorí,že musí byť miesto pre invalidov označené zvislou značkou,tak príslušníci mestskej polícii namiesto pokutovania,mali oznámiť na dopravný inšpektorát nesúlad dopravných značiek.Len to by museli mať niektorí aj rozum.............
29. marec 2015

Dáša

No keď to bolo na Žarnovej pri nemocnici,tak to musel byť slávny okrsok Linčianska....Keďže pracujem v nemocnici,tak často sledujeme ich krúženie okolo nemocnice.Len keby tak krúžili viac na Coburgovej.
29. marec 2015

Jano

Poviem to takto,pracoval som na štátnej polícii cca 5 rokov,potom som odišiel pracovať inde,osobné dôvody.Pravidelne na poradách bolo nám jasne zdôraznované,že samotné parkovanie v protismere nemáme riešiť,kde samozrejme nie je žiadna spoločenská závažnosť.V prípade nahlásenia nejakého aktívneho občana,riešiť napomenutím.A miesto vyznačené pre kohokoľvek,napr.pre matky s ďeťmi,pre firmy....musí byť vyznačené zvislou dop.značkou,vodorovná je len na upresnenie miesta.Poviem to takto,keď dotyčný neznámy muž-žena,dá uvedenú vec na prešetrenie prokurátorovi,tak ten príslušník čo udelil pokutu,bede ju museť vrátiť.Môj názor.
29. marec 2015

Nemenovaná

Stiger zabudla som tam napísať že fotky sú stiahnuté z google maps čiže nejedná sa o daný prípad ale iba o daný problém.
Flego – toto miesto pre invalidov v prípade že je ráno jemne zasnežene zaparkujem tam a idem napríklad do nemocnice a keď prídem k autu sneh rostal a ja mam papuču – je napríklad tento prípad oprávneným pokutovaním? K tomu :D 1,5 m no hľadať tam centimetre aby sa dala pokuta, no to by budeš asi mestský policajt :D.
29. marec 2015

Fero

A že slávny okrsok Linčianska-Dáša-to bolo dobré!Takzvaný chytači-lapači psov.............
29. marec 2015

Dáša

A zabudla som,že to ich naťahovanie metrov je tiež slávne pri nemocnici.Raz sme videli ako parkovalo auto s jedným kolesom na žltej čiare a samozrejme papuča,majáky ako keby chytali zlodejov.Len by som chcela vedieť,či by aj zlodeja naháňali na majákoch....
29. marec 2015

Roman Krajčovič

Z definície dopravnej značky:
Značka Parkovisko – parkovacie miesta s vyhradeným státím (č. IP 16) označuje určené (vyhradené) parkovisko, kde zastavenie a státie je dovolené len pre určité vozidlo.

Samotná značka teda označuje určené vyhradené parkovisko. Môže ale nemusí byť doplnená vodorovným dopravným značením. To iba spresňuje umiestnenie vyhradeného parkovacieho miesta.

Značka Parkovacie miesta s vyhradeným státím (č. V 10d) s príslušným a vhodným nápisom alebo symbolom vyznačuje priestor parkovacieho miesta s vyhradeným státím a dopĺňa značku č. IP 16.

Pre úplnosť, vo vyhláške sa tiež uvádza: Značka č. IP 16 sa používa najmä v kombinácii so značkou č. V 10d.

Slovo "najmä" v tejto súvislosti umožňuje používať značku IP 16 samostatne bez vodorovného značenia.

K priechodu: stačí aj vodorovné značenie, musí však byť viditeľné z dostatočnej vzdialenosti a musí poskytovať jednoznačný a úplný výklad.
29. marec 2015

Fero

Mohamed lepšie sa to nedalo napísať.No som zvedavý na odpoveď.Peniaze za pokutu vrátiť a verejne sa ospravedlniť.A hlavne preškoliť pánov dopravákov z mestskej polícii..................
30. marec 2015

Stringer

Bob: nikde netvrdim,ze je to zavazna cinnost. Sam som za to dostal pokutu, preto som to spomenul. Samozrejme, ze s tym nesuhlasim.
Jano: 20€, ktore som musel zaplatit statnym za tento priestupok mi nepride ako napomenutie...
30. marec 2015

Jano

Stringer,to napomenutie bolo len odporučením.Do samotného riešenia priestupku policajtovi nemôže nik vstupovať.Samozrejme bol aj sadzobník,ktorý sa dal tiež obísť priestupkovým zákonom.Ale pozor,ja som myslel hlavne státie v protismere na parkovisku alebo na ceste kde nie je iný zákaz.Predsa to bude vždy na policajtovi.Rozumný sa bude snažiť riešiť dopravné alebo iné priestupku,ktoré sú závažné pre spoločnosť.
31. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v zmysle 3 § ods. 2, písm. b) zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon) „účastník cestnej premávky je povinný poslúchnuť pokyn vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia.“.
V zmysle § 6 ods. 1 vyhlášky MVSR č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov „vodorovné dopravné značky (č. V 1a až V 17) sú značky zobrazené ako čiary, šípky, nápisy, symboly alebo významové symboly na ceste a jej súčastiach, samostatne alebo v spojení so zvislými dopravnými značkami, prípadne s dopravnými zariadeniami, ktorých význam zdôrazňujú alebo spresňujú“.
Dňa 19.3.2015 bol príslušníkmi MsP Trnava na ulici A. Žarnova v blokovom konaní prejednaný priestupok spáchaný porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom v zmysle § 137 ods. 2 písm. r) zákona, ktorého sa dopustila vodička z Trnavy tým, že stála motorovým vozidlom na vyhradenom parkovacom mieste pre osobu so zdravotným postihnutím. Vozidlo naviac, na parkovacom mieste vyhradenom osobám so zdravotným postihnutím, stálo v protismere jazdy, čo je zakázané v zmysle § 23 ods. 1 zákona.
Parkovacie miesto pre osoby so zdravotným postihnutím je na predmetnom mieste vyhradené z dôvodu zabezpečenia dobrého prístupu do lekárne pre zdravotne postihnuté osoby. Dňa 19. 3. 2015 nebolo predmetné vyhradené parkovacie miesto zasnežené a vodička musela vidieť, na akom mieste svojím vozidlom parkuje.

Mestská polícia mesta Trnava
01. apríl 2015

Jozef A

Páni, ako tu tak čítam, asi nebudete so mňou súhlasiť, ale môj názor je, že parkovanie v protismere na normálnej, frekventovanej ceste, JE vážny problém. Neriešim túto konkrétnu pokutu, lebo padlo vysvetlenie, že fotka nie je autentická. Miesto pre parkovanie len pre určité vozidlo, má byť samozrejme označené zvislou značkou, logicky.
01. apríl 2015

Jozef B.

Trochu zvláštna odpoveď,osobne tento podnet posuniem na Sme-noviny a hlavne dopravnému inženierovi a potom budeme múdrejší.Len mám dojem,že niekto si vybral nejaké slovíčka zo zákona a na druhé zabudol........
05. apríl 2015

Juraj

Vàžení,pokiaľ zľahčujete parkovanie v protismere,tak vám želám môj zážitok,keď som išiel po svojej strane a z RADU na ľavej strane vyštartoval do MÔJHO smeru jazdy tak 20-ročný frajer.O škode na aute nehovorím,nabral mňa do mojich dverí,doba liečenia 1 mesiac.Takže príjemný pobyt v nemocnici.A Pokiaľ náčelník na porade JASNE ZDÔRAZŇOVAL samotné parkovanie v protismere neriešiť,na te j funkcii nemá čo robiť,je to porušenie prísahy,a dokonca navádzanie podriadených k tomu istému.Mne by to nepovedal.Jednoznačne je to závaźný priestupok na úrovni jazdy v protismeru.A Dáši,státie jedným kolesom na žltej čiare,nasmial som sa,naozaj by bolo dobré sa pozrieť na paragrafy.Pri žltej nemá vôbec čo robiť +- 5 metrov.Želám príjemné zážitky s policajtmi.
05. apríl 2015

František

Nič v zlom pán Juraj,ale keby policajti mali riešiť samotné parkovanie v protismere,tak napr.v Trnave,kde ich nájdete po sídliskách a priamo v meste desiatky,možno stovky.Nič iné by nerobili,len papučovali autá čo parkujú v protismere.A ten frajer čo do vás narazil,bolo o tom,že sa vôbec nepozrel,nedal vám prednosť,čo by aj urobil,aj keby parkoval v smere jazdy.A v žiadnom zákone sa nepíše,že od žltej čiary musíte parkovať +-5 metrov.To je v križovatke.Kľudne sa príďte pozrieť do Trnavy pred nemocnicu,ako tam výborne zaparkujete.Teda vôbec nezaparkujete.Závažný dopra.priestupok je napr.státie na invalidoch,jazda v protismere-na ulici ktorá je jednosmerná ....Ja osbne sa snažím vždy parkovať podľa zákona,ale to státie v protismere na parkovnom mieste neriešim.Jednoznačne je oveľa závažnejšie odhodenie papierika alebo flaše na zem.Pred týždňom v Kamennom mlyne dobrovoĺníci vyzbierali 3,5 tony odpadu!A kde bola mestská polícia celý rok?No riešili len a len dopravné priestupky!Messtká polícia bola v prvom rade založená na ochranu majetku mesta a občanov!
06. apríl 2015

Jozef A

Pán František, to nemyslite vážne, keď porovnávate parkovanie v protismere s pre vás omnoho závažnejšim odhodením papierika... Pri vychádzaní z parkovacieho miesta v ľavo, keď pred ním stojí ďalšie auto, vodič nevidí ani prd a krásne to môže zapichnúť do oproti idúceho auta. Ja nehovorím, na sídliskách, kde autá nechodia 50, to memusí byť o život, ale... A hlavne, parkuje sa tak preto, lebo to policajti nezmyselne ignorujú. Tak sme si jednoducho zvykli a parkovanie v protismere neriešime... krása.
06. apríl 2015

Juraj

to František:to naozaj nemôžete prirovnávať fľašu alebo papierik s protismerným parkovaním.Upresním:dotyčný parkoval po mojej ĽAVEJ STRANE môjho smeru jazdy achcel prejst do môjho pruhu,nebolo to parkovisko ani vyznačené parkovacie miesto,proste sa nepozrel do svojho pravého zrkadla a mňa za sebou(vedľa seba )nevidel,pretoźe si strážil či nejde niečo OPROTI A NIE VEDĽA.Normálne sprosto križoval celú šírku vozovky s veľkou premávkou a nie parking pred panelákom,kde sa musíš mrviť jednotkou ako sa dá,to by som nemarodil.A Jozef A.má pravdu,policajti majú zrejme pokyny si toho nevšímať,pokúsim sa dať Žiadost o info na gen.Gašpara,ale veľmi si nefandím,ako vo všetkom.A za tých +- 5 metrov sa ospravedlňujem,pomýlil som sa že diskutujeme o ŽLTEJ čiare,ale pozdĺžnej súvislej čiare podľa §25 odst.1 písm.L.Dáška písala že stál kolesom na žltej čiare a ešte sa divila jednaniu policajtov,no nehnevaj sa,týmito ignoráciami drobných porušovaní zákona sa dospeje k jazde na červenú alebo nezastavenie na STOPKE.Chceli by ste sa stretnúť s takýmto vodičom ? Zákonodarci dobre vedeli,prečo dali zákaz parkovania na ľavej strane,nuž ale keď Vám viacej vadí papierik,nechcem Vám môj zážitok želať ale nedaj boh,potom si na mňa v nemocnici spomeňte,radšej len v poisťovni.
06. apríl 2015

František

Páni,stále to bude o tom,či sa niekto,ktorý vychádza z parkovacieho miesta alebo z miesta,kde parkoval,presvedčí či môže s autom vyjsť na cestu.Poviem príklad:pracoval som vo Francúzsku pol roka a policajti konk.Stopku tam vôbec neriešili.Autá na stopke vôbec nezastavovali.Pýtam sa Francúza,prečo to tu neriešia.Odpoveď:neriešia lebo,keď vodič spraví nehodu až potom bude riešený.Lebo,že stopka je len informatívna.Za to rušenie nočné kľudu vo Francúzsku riešili veľmi tvrdo,keď jeden Poliak dve hodiny robil bordel na izbe,poliši prišli,dvere mu vykopli a zobrali na stanicu,kde bol 24 hodín a dostal 100 eur-pokutu.U nás by im nikto ani neotvoril a podľa vlastnej skúsenosti z jedného prípadu,može niekto večer aj pilou rezať,policajti to môžu maximálne spísať a posunúť na obvodný úrad,kde sa to uloží,lebo dotyčný čo robil hluk,to nepriznal a merák poliši nemajú!Osobne som zažil jeden zážitok,keď kamoš zastavil na stopku,stál na nej,ale dostatočne sa nepozrel,tak spôsobil malú nehodu.Policajti ho riešili nie za Stopku,ale že nedal prednosť!Samozrejme jazda na červenú je iná vec.Ale dobre,ja som tvor prispôsobivý,tak osobne sa budem snažiť dodržiavať aj takéto parkovanie,nech je to férové!Ďakujem inak za slušnú a férovú diskusiu!
06. apríl 2015

Jozef A

František, ale keď niekto parkuje v protismere a pred ním stojí auto, neexistuje spôsob, ako sa presvedčí, či s autom môže vyjsť na cestu, lebo NEVIDÍ oproti idúce autá, to je ten zásadný problém, kvôli ktorému je takéto parkovanie zakázané. To s tým Francúzskom je možné, osobne som bol v Anglicku a tam zasa v Londýne policajti kašlali na to, že chodci húfne chodili na červenú v čase dopravnej špičky. Kamarát, sám londýnsky policajt, mi povedal, že je to v pohode, lebo polícia rieši iba skutočné problémy. Zasa vidia ako veľmi vážny problém, že má niekto vo vrecku zatvárací nožík. Čo kraj, to mrav. Je to ale správny prístup? Podľa mňa nie, aj v zahraničí sa robí veľa vecí, ktoré sú principiálne úplne nesprávne, netreba všetko kopírovať. Ja som tiež tvor prispôsobivý, a tiež nerobím všetko vždy tak, ako by som mal, ale snažím sa pri tom myslieť. Na seba, ale aj na ostatných.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania