Ulica Nerudova-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
B.G. 11. marca 2023

Prosím o zváženie návrhu a jeho realizáciu hneď v jarnom období roku 2023. Na uvoľnenom mieste po kontajneroch pred bytovým domom Ulica gen. Goliána 61 vyriešiť aspoň popínavú zeleň na konštrukcii, ak miesto neumožňuje priamo výsadbu stromu pre siete. V žiadnom prípade z tohto miesta nerealizovať ďalšie parkovacie miesta. Z územia ubúda zeleň a stromov, ktoré sú v rámci plôch pred bytovými domami tiež postupne pre ich vek, výšku a stav ubúda a žiadna adekvátna náhrada nie je riešená. Z fotiek je vidno aká koncentrácia parkovacích miest a tým spevnených plôch v území (bez stromov) je. Nové parkovacie miesta sú riešené v tomto území vybudovaním nového parkoviska, ktoré sa pripravovalo Nerudova 4 - 5 a tak snáď si všetci svoje miesto na parkovanie nájdu. A ostatným dopravujú aj zeleň.

12. marec 2023

Matúš G

S vašim podnetom nesúhlasím. Parkovacích miest je nedostatok. Tu môžu vniknúť 2 miesta, kt. zabrali PPK - polopodzemné kontajnery. Parkovisko na Nerudovej 4-5 je síce v príprave ale či príde aj k jeho realizácii a kedy je otázne. Mesto teraz hľadá dodávateľa parkovísk na Golianovej 12 a 28-42. Stromov ubúda minimum, u nás vyrúbali starú marhuľu a zlomenú brezu. Tieto stromy ktoré sú vysadené blízko činžiakov veľa krát zavadzajú, lebo boli pred x-rokmi nekoncepčne vysadené. Na Linčianskej sa pripravuje celková obnova sídliska kde príde aj k výrubu stromov ale aj veľkej výsadby nových stromov.
12. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? odbor územného rozvoja a koncepcií

Mesto Trnava
18. marec 2023

B.G.

K príspevku Matúša G.
A ja zasa nesúhlasím s Vašim názorom lebo v jednom z bytových domov bývam. Treba si pozrieť prípravu obnovy dvorov a centra "Linčianskej" ale to určite viete dosť podrobne. A taktiež, kedy sa jej reálne dočkáme v celom rozsahu. Tá pre konkrétnu plochu medzi bytovými domami nezabezpečí žiadnu novú zeleň a ešte sa zeleň odoberie na realizáciu pripravovaných parkovísk, vrátane parkovania na mieste pôvodných zberných surovín. A tej nekoncepčnej zelene z minulosti bude len ubúdať, lebo to bude nevyhnutné, pri výške a stave tých stromov, ktoré sú ešte tam.
To, že sa vyriešia v budúcnosti dvory neznamená, že toto konkrétne územie bude na tom lepšie. Vyrátajte si plochu parkovísk + plochu, kde sú teraz polopodzemné kontajnery, pozrite sa kedy a kde svieti slnko a potom možno zmeníte názor na zeleň v rámci tejto konkrétnej plochy, verzus dve parkovacie miesta pred vchodom 61.
A navyše je to možnosť overiť aj iný typ riešenia zelene v území, kde nie je možné riešiť výsadbu stromov. A to nebráni takémuto riešeniu aj nad plochou parkovísk. A stále je ešte určite snaha presadiť aj Parkovisko Nerudova ulica 12 –13, ak sa vynakladajú financie na jeho prípravu. Takže aj z tohto pohľadu sa pozrite na konkrétne územie. Ak nad plochou parkoviska (aspoň centrálnou) vyriešia aj zeleň potom aj ja zmením názor.
18. marec 2023

B.G.

A este doplnenie, treba sledovat aj ako sa priebezne povodny vitazny navrh meni, v prilohe len vyrez konkretneho uzemia tohto podnetu. Proces je zverejneny, takze je jasne, ze realizacia sa v ramci zapracovavania pripomienok meni a az po vydani povoleni bude jasne,co sa naozaj bude realizovat.Tak aby sme potom neboli prekvapeni, ci uz pozitivne alebo negativne.
Takze uz to, ze v nom je zakreslene dalsie rozsirenie parkovania na Nerudovej mne osobne vadi.
19. marec 2023

B.G.

https://www.trnava.sk/sk/clanok/participativne-planovanie - DEVÄŤ VNÚTROBLOKOV V OBYTNOM SÚBORE NA ULICI GEN. GOLIANA

V tomto konkrétnom území je DVOR 3 ale priamy vplyv na územie spevnených plôch, o ktorých je tento podnet nemá. Lebo cesta a parkoviská premetom revitalizácie ani neboli. Ale môžete si pozrieť aj územie pred vchodom Ulica gen. Goliána 57- označenie na vchode, nie na mape, ktorá sa používa v rámci odkazu pre starostu, kde sú orientačné čísla zle uvedené, či už cez dostupné údaje na Mapy Google alebo aj v rámci podnetu ID 155912 (aký je tam stav, ak sa šoféri za každú cenu chcú cez chodníky, ktoré na to neboli dimenzované, dostať do vnútroblokov a neberú ohľad ani na zeleň ani na chodcov a ani budúcnosť). A volanie mestskej polície túto situáciu nevyrieši.

Posledné Zapracovanie podnetov obyvateľov do projektu revitalizácie verejných priestorov
obytného súboru na Ul. gen Goliana je z januára 2022
https://www.trnava.sk/sk/aktualita/projekt-na-revitalizaciu-lincianskej-napreduje

Tam už nie je aspoň zakreslené Parkovisko Nerudova ulica 12 –13 ale dvor prešiel návrhovou zmenou. Treba si pozrieť.

A na širšie územie konkrétnych bytových domov z podnetu (Ulica Nerudova 12 až 15, Ulica gen. Goliána 57 až 62, Ulica Nerudova) bude mať dosah aj ostatná výstavba, ktorá sa bude realizovať, čiže aj dopravné riešenie ďalšej pripravovanej výstavby.
19. marec 2023

B.G.

https://planujmesto.trnava.sk/projekt/humanizacia-ul-gen-goliana/
Tu je uvedený termín realizácie 2024.
Pri oboznamovaní sa s ďalšími aktualizovanými podkladmi si treba dať pozor - dvor 3 sa zmenil na dvor 4 ale tí či tam reálne bývajú snáď vedia, ktorý obrázok je ich lokalita podľa ich bytového domu.
19. marec 2023

B.G.

K tomuto termínu 14.03.2023 Verejné stretnutie s obyvateľmi o 17.00 h v Dennom centre seniorov na Limbovej 11 - škoda, že neboli využité aj iné formy oboznámenia s termínom stretnutia pre tých obyvateľov na Linčianskej, čo zatiaľ nepoznajú stránku planujmesto.trnava.sk alebo nezaregistrujú na https://www.trnava.sk/sk/clanok/participativne-planovanie oznam Viac o projektoch mesta nájdete na portáli planujmesto.trnava.sk.

Ale 23.3.2023 je zasadnutie VMČ (zasadnutia sa uskutočňujú vždy o 18.00 h v Dennom centre pre seniorov na Limbovej ulici 11).
Takže aj jedna otázka na VMČ, či už bude už mať v tomto termíne VMČ aktuálne informácie ohľadom aké povolenie je už pre realizáciu v zatiaľ oznámenom termíne 2024 vydané a taktiež, aký je definitívny stav riešenia jednotlivých dvorov a centrálneho dvora podľa vypracovanej dokumentácie pre realizáciu, zatiaľ podľa oznámeného termínu 2024 a bude ich vedieť poskytnúť?
Je už niekde dostupný konečný stav dokumentácie podľa zmluvy a jej dodatkov "Revitalizácia verejných priestranstiev v rámci obytného súboru Generála Goliana, PD" - IČO: 48265021 PLURAL s.r.o.?
https://egov.trnava.sk/default.aspx?NavigationState=778%3a0%3a

Prípadne bude riešiť tieto informácie pre obyvateľov Linčianskej na niektorom z ďalších naplánovaných stretnutí VMČ
27. apríl 2023
29. jún 2023
21. september 2023
14. december 2023

Aktuálne zloženie VMČ č. 5: Trnava - juh
Poslanci MZ
Dr.h.c., Ing. Jaroslav Holeček, PhD.
Mgr. Stanislav Hric
PhDr. Miloš Krištofík
Mgr. Rastislav Mráz
Mgr. Tatiana Vavrová

Neposlanci: Jana Šoganová, Marcel Puschenreiter, Mgr. et Mgr. Martin Kováč, PhD., Ing. Matúš Gallia, Marián Praženka

A na základe zápisnice z 2. zasadnutia Výboru Mestskej časti 5 (VMČ 5) zo dňa 16.02.2023 by bolo vhodné do každej skrinky dať aj aktuálne označenie "dvorov" tak, aby občania vedeli o ktorom dvore sa rieši ďalšia diskusia na rôznych fórach a to aj ohľadom výbehu pre psov.
A nápravu spraviť ak na iných oficiálnych informačných kanáloch k tejto téme.
To, že sa dvor s pôvodným označením 3 zmenil na 4 (ak to bude platiť aj naďalej) považujem za podstatný problém.
19. marec 2023

Matúš G

Dobrý deň, k prispevku k B.G. z 18.3.2023 som Vám chcel napísať, že je výborné že sa zaujímate o svoje okolie a verejný priestor, ale že nemáte aktuálne informácie. Ako napr. že parkovisko na Nerudovej 12-13 sa nebude realizovať (pritom občania ho tam chceli a spísali petíciu za vybudovanie), z dôvodu zachovania čo najväčšej plochy zelene vnútrobloku (dvor 4) na úkor parkoviska, ďalej kvôli blízkemu pripravovanému parkovisku pred Nerudovou 4-5, kde prišlo k skríženiu plánu s výstavbou kruhovej križovatky na zákrute cesty pred Nerudovou 4-5. Čo sa týka parkovania na bývalých zberných surovinách tak tam je navrhovaný parkovací dom, kde je navrhované riešenie opláštenia s popínavou zelenou.
https://planujmesto.trnava.sk/projekt/parkovaci-dom-goliana/
Ako vidíte, zeleň sa snaží mesto zachovať tam kde je to najlepšie a ako mu to dovoľuje územný plán. Nerozumiem vášmu upnutiu sa na taký malý štvorček kde môžu vzniknúť 2 park. miesta verzus celková obnova Linčianskej. Riešiť zeleň nad parkoviskami je na inú a dlhú temu - konštrukcia, tienenie, špinenie áut, úbytok parkovacích miest, financie, ..?
19. marec 2023

Matúš G

K druhému príspevku z 18.3.2023 B.G.
Sledujem to naozaj podrobne a aj sa informujem. Ako vidíte v dvore 4 už nie je parkovisko Nerudova 12-13. Dokonca aj tento (posledný) návrh bol pripomienkovaný a je už trocha pozmenený - obobrala sa stena, znížilo sa zapustenie ihriska a zmenil sa povrch ihriska.
Na záver som Vás chcel poprosiť, aby ste si naštudovala najnovšie informácie z mestských stránok a aby ste prišli na VMČ č. 5.
19. marec 2023

Matúš G

K príspevkom z 19.3.2023 B.G.
Som rád, že ste si naštudoval všetky potrebné informácie a dokonca našli aj zasadnutie VMČ. Dúfam, že sa ho aj zúčastníte a tam sa dozviete najnovšie informácie a môžte predebatovať svoje problémy s poslancami.
Pokiaľ viem dvory čísla nemenili, vy ste si to pomýlil s označením riešeného územia.
19. marec 2023

B.G.

Dakujem za odozvu, aspon vznikne diskusia o riesenom uzemi. Nie vsetci obyvatelia Lincianskej maju moznost resp. zaujem o ucast priamo na zasadnutiach VMC a to z roznych dovodov, ci uz casovych, obsahovych alebo ci je vopred avizovany konkretny program. Ale neznanena to, ze nesleduju verejne dostupne informacie.
A nie kazdy vie co znamenalo povodne oznacenie 3 (ci to bolo riesene uzemie, podstatne je ze cez neho sa obyvatelia prvotne vyjadrovali k dvorom) a preco je to teraz dvor 4. Takze pre objasnenie v prilohe ukazka na zaklade zverejnenych podkladov na www.trnava.sk a aj planuj mesto.

Takze ja dianie sledujem a naozaj pre mna bude mat vyznam az to vyhotovenie dokumentacie, na zaklade ktorej sa bude vybavovat povolovaci proces a na co bude vydane uzemne rozhodnutie.
19. marec 2023

B.G.

A ak je dostupna aj dalsia verzia teraz dvoru 4, ktoru ste zverejnil (prvotne riesene uzemi 3) prosim o zverejnenie linku kde sa da najst. Nastudujem si. Dakujem.
19. marec 2023

B.G.

A informacia pre prvotnych 300 respodentov dotaznika, pozrite si ake oznacenie dvora sa pouziva v sucasnosti. Aby ste nakoniec neboli prekvapeni, co sa nakoniec v konkretnom dvore naozaj riesi.

A to ze parkovisko Nerudova 12-13, ak je to definitivna zavazna informacia za Mesto Trnava, nebude mna len tesi. To, ze to cast obyvatelov chcela, casti je to jedno a casti by to vadilo ak nie su vyrieseme ine veci je realita. Ale nestotoznujem sa ani s Vasim nazorom k rieseniu pred vchodom 61. V uzemi byvame teraz, tak sa starame o to co tam vznikne teraz a aj v buducnosti. Takze tiez uzemie nemoze byt riesene len lobingom priamo na VMC, cize len na zaklade casti obyvatelov.
19. marec 2023

B.G.

A ešte informácie pre tých čo sa na Linčiansku prisťahovali neskôr alebo sa v označení dvorov stratili.

V roku 2019 bola dotazníková akcia, kde územie bolo rozdelené na 9 území - používalo sa označenie dvory

marec 2020 bola záverečná správa z prieskumu verejnej mienky k obnove deviatich dvorov na Ulici Gen. Goliana - vtedy to bol ešte dvor 3 - takže výsledky dotazníkov sa vzťahujú na dvor 3

október 2020 bol zverejnený víťazný návrh Plural, s.r.o. a následne bol prezentovaný, pričom podľa zverejnených údajov sa v tejto fáze k návrhu jednotlivých dvorov, centrálnej zóny alebo k celkovému návrhu sa vyjadrilo spolu 46 obyvateľov. Ich podnety sa týkali najmä funkčnosti, bezpečnosti a estetickosti dvorov, ihrísk a športovísk. Časté boli návrhy na doplnenie prvkov, multifunkčnosť ihrísk či na použitie moderných, prípadne aj repasovaných prvkov. Početné boli tiež vyjadrenia ku kolonáde, k jej rozsahu a farebnosti, k psím výbehom, verejným toaletám, zastávke MAD a v neposlednom rade aj ku kvalite zelene, údržby a parkovania v lokalite. Opakovali sa pozitívne komentáre, ocenenia návrhu i zámeru mesta zrevitalizovať túto lokalitu.

február 2022 - materiál Zapracovanie podnetov obyvateľov do projektu revitalizácie verejných priestorov obytného súboru na Ulici Gen. Goliána a odvtedy je dvor 3 dvorom 4.

A zatiaľ ako posledný stav je zverejnený výsledok Architektonicko-krajinárska súťaž, z augusta 2021 a tam je to ako dvor 4.

Ale pán Matúš G má k dispozícii určite novšiu verziu, predpokladám že už to je dokumentácia pre územné rozhodnutie.
19. marec 2023

B.G.

A teraz sa vraciam k samotnému podnetu z 11.3.2023,ohľadom riešenia bývalého kontajneroviska pred vchodom Ulica gen. Goliána 61 a teraz už aj na základe informácie, že sa už danou problematikou (všeobecne ku všetkým) VMČ č.5 JUH zaoberal, tak ako je to uvedené v zápisnici zo dňa 16.2.2023, kde je uvedené:
P.Žigmund kritizoval, že tam, kde boli stojiská kontajnerov, mali už dávno vzniknúť parkovacie miesta. P Vavrová informovala, že s MsÚ už k danej veci iniciovala diskusiu a konzultuje žiadosť o pretvorenie pôvodných stojísk na parkovacie miesta. Na meste pracujú so zoznamom zrušených pôvodných stojísk a ich následnou premenou na spomínané parkovacie miesta. P. Holeček avizoval, že preverí u p.Stachu na MsÚ, v akom stave je príprava premeny týchto stojísk na parkovacie miesta. Členovia výboru sa zhodli na dôležitosti tohto kroku a uvítajú jeho promptnú realizáciu.
Osobne neviem kto je pán Žigmund a aj keď jeho kritiku chápem, pre celkový nedostatok parkovacích miest vzhľadom na stúpajúci počet áut v území, nestotožňujem sa s tým, aby sa teraz riešilo obratom každé kontajnerovisko len na parkovacie miesta. Dávam aj obrázok pre lokalizáciu tohto konkrétneho pred vchodom Ulica gen. Goliána 61. Keďže v rámci prípravy revitalizácie Linčianskej sa zabezpečovalo nové zameranie tak treba vychádzať z neho, stačí len zapracovať konečný stav, kde presne boli umiestnené polopodzemné kontajnery, akú kapacitu má parkovisko teraz a akú celkovú spevnenú plochu bez stromov spolu s cestou vytvára. A porovnať ho s ostatnými, na ktorých je našťastie alebo na jeho okrajoch aspoň nejaký strom.
Ak sa už územie chce riešiť, tak nech sa rieši tak aby sa vyriešili aj iné problémy, ktoré sa nebudú priamo riešiť revitalizáciou dvorov, čiže sú v nedohľadne.

Návrh, preriešte roh Ulica Nerudova 15 - Ulica gen.Goliána 57- označenie na obrázku, vyrieši sa tým súčasná devastácia zelene a chodníkov, nezmyselný prejazd vnútoblokmi a ak bude záujem o preriešenie, tak sa tam môže zvážiť aspoň jedno disponibilné parkovacie miesto pre potreby hasičov, záchranárov, políciu a pod. s priamym prístupom.
Domáci vedia ako to je, keď je parkovisko plné a prídu.
19. marec 2023

B.G.

mapa k podnetu ID 159495
19. marec 2023

B.G.

mapa k podnetu ID 159495
19. marec 2023

Matúš G

Žiaľ nemám novšiu verziu, aj ta čo som tu dal je z rozpracovanej dokumentácie a je stará pár mesiacov. Takže váš predpoklad, že ide o dokumentáciu pre územné rozhodnutie je nesprávny! Architekti stále na tom pracujú a budeme si musieť ešte počkať.
19. marec 2023

B.G.

A este doplnenie k rieseniu cykloboxov a nabijacich stanic prave v tomto uzemi, cyklobox moze byt rieseny pred vchodom 61 aj so zelenou v zmysle podnetu. A taktiez v rohu Nerudova 15 a Golianova 57 v zmyslebuz uvedeneho a tym sa doriesia problemy v uzemi, ktore by sa inak neriesili. Ale kedze je uz vydane uzemne rozhodnutie treba zverejnit ako to vlastne je rozhodnute, ked uz o tom nikto neinformoval.
Dakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania