Rúbanie stromov

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
vladm 04. mája 2015

Asi 12 m od našej bytovky na ul. Vl. Clementisa 18 rástla zdravá, košatá, pekná cca 20 ročná breza, ktorá nikoho neohrozovala a nikomu nezavadzala. Koncom marca 2015 brezu spílili. Pýtam sa odboru životného prostredia z akého dôvodu dalo povolenie na vyrúbanie tohto stromu. Od času, kedy firma A:S:A. Vlastný stroj na spracovanie dreva nastal obrovský nárast výrubu stromov v Trnave. Rúbu sa najmä mohutné stromy z čo najväčšou drevnou hmotou. Veď kubík palivového dreva sa na internete predáva za 50 EUR. Za posledné roky sa iba na sídlisku Družba vyrúbali stovky najmohutnejších a často krát aj vzácnych stromov.V drevnej hmote to bolo tisíce kubíkov iba na Družbe. V praxi to funguje takto: Správca bytoviek z firmy TT-Konfort na schôdzi nabáda vlastníkov bytov aby súhlasili z výrubom stromov častokrát aj vo veľkej vzdialenosti oa bytovky. So súhlasom ide na odbor životného prostredia ktorý vydá povolenie na vyrub stromov. Nato nabehnú pilčíci, ktorý stromy spília a drevo odvezú so A:S:A: na spracovanie a následný výhodný predaj. A kruh je uzavretý. Mesto z tisícov kubíkov nemá ani cent. Na svoje si príde majiteľ A:S:A, a niečo sa možno ujde aj spomínaným pracovníkom. Týmto huncútstvom mesto prichádza o tisíce eur ročne. O tomto probléme budem osobne informovať primátora.

05. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
súhlas na výruby drevín vydáva Mesto Trnava, ako príslušný orgán štátnej správy v prvom stupni vo veciach ochrany prírody a krajiny a to na základe podnetov občanov. Pozemky na ktorých sa nachádzajú predmetné stromy sú vo vlastníctve Mesta Trnavy.

1. Podnet na výrub drevín na Ulici V. Clementisa 18 obdržalo Mesto Trnava 22.10.2014 od zástupcu vlastníkov bytov a NP. Dôvod výrubu drevín uviedol: zhoršené hygienické podmienky v bytoch (tienenie a chlad v miestnostiach), pri listnatom strome, ktorý rástol vo väčšej vzdialenosti od bytového domu, uviedol zlý zdravotný stav stromu a napádanie živočíšnym škodcom.

2. Na základe podnetu Mesto Trnava, ako príslušný orgán štátnej správy v prvom stupni vo veciach ochrany prírody a krajiny zvolalo ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním na 25. 11. 2014. Informovanosť obyvateľov domu bola zabezpečená vylepením oznámenia o začatí konania vo veci výrubu v spoločných priestoroch domu (nie je zo zákona povinné) a taktiež zverejnením na internetovej stránke mesta - www.trnava.sk, na úradnej tabuli.

3. Pri miestnom šetrení boli posúdené zdravotné, ekologické a estetické funkcie drevín.
Výrub borovice a sumachu bol nevyhnutný z dôvodu neprimeraného zatieňovania a vlhnutia obytných miestností v prízemných bytoch. Dreviny boli v minulosti nekoncepčne vysadené bez zreteľa na ich veľkosť v dospelosti - cca 1,5 m od obvodovej steny domu. Koruny stromov zasahovali do okien bytového domu. Sumach mal na kmeni hnilobnú dutinu.

4. Mylne uvedená breza na ul. Vl. Clementisa 18, bol strom javorovec jaseňolistý, ktorý je radený medzi invázne druhy stromov a v zmysle zákona o ochrane prírody sa na tento druh dreviny súhlas nevyžaduje. Invázne dreviny sú v súčasnosti chápané ako spontánne sa šíriace nepôvodné dreviny, ktoré na nových územiach hromadne a agresívne prenikajú do prirodzených spoločenstiev. Sú považované za globálny problém životného prostredia, bývajú príčinou narušenia ekologických systémov.
Predmetný strom bol pravidelne napádaný spriadačom americkým.
Náhradná výsadba zelene bude zrealizovaná na pozemku parcelné číslo 5671/6, s ohľadom na inžinierske siete, tak, aby v budúcnosti nespôsobovali problémy obyvateľom, ktorí bývajú v prízemných bytoch a to v termíne do 31. 12. 2015.

Odbor stavebný a životného prostredia
06. máj 2015

Flego

Toto by som nedával vybavené, odpoveď je síce rozsiahla, ale nezodpovedá hlavnú otázku - kde končí drevo z výrubov.
07. máj 2015

Ľudovít Púček

Pisateľ príspevku v konšpiratívnom duchu naznačuje , že spoločnosť .A.S.A. Trnava je zodpovedná za "obrovský nárast" výrubov a stromov a obohatenie sa na úkor mesta Trnava. Chcel by som touto cestou, pisateľa uistiť, že naša spoločnosť žiadny stroj na spracovanie dreva nevlastní. Všetko drevo a haluzovinu nám štiepkuje cudzia firma a sme radi, že to robí za odvoz nadbytočnej štiepky. Časť štiepky ostáva pre potreby kompostárne.. Doteraz k nám žiadne kmene z výrubov nechodili.
Naša spoločnosť nemá možnosť ani dôvod sledovať množstvo vyrúbanch stromov v Trnave a tie "stovky " na Družbe určite nevyrúbala naša spoločnosť. Náš rajón je totiž Špiglsál a Prednádražie. O zeleň v Trnave sa stará viacero firiem.
Pisateľ by tiež mohol vedieť, že mesto Trnava je 50% ným vlastníkom spoločnosti .A.S.A. Trnava. Ak by sme teda v budúcnosti začali výhodne predávať drevo, tak mesto dostane 50% z výťažku a neostane bez "centa" ako sa píše v príspevku. Doteraz pri výruboch platilo, že odpratanie a vyčistenie miesta výrubu od odpadov robila príslušná firma a bolo to zahrnuté v cene výrubu. Teda musí sa postarať o nezaujímavú haluzovinu a samozrejme aj o kmeň , hoci ani tu nie sú všetky stromy z pohľadu predaja zaujímavé.

Ing. Ľudovít Púček, riaditeľ .A.S.A. Trnava s.r.o.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania