Plagáty - objektívna zodpovednosť ako pri dop. priestupkoch

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Nedala by sa použiť aj pri vylepovaní plagátov objektívna zodpovednosť? je predsa jasné, ktorému podniku sa reklama robí

17. august 2015

Katka

Podľa stále platného VZN č. 90 zrejme objektívnu zodpovednosť ani netreba - za neoprávnene vylepený plagát možno udeliť pokutu "vylepovateľovi- súkromnej osobe, súkromnému podnikateľovi a organizácii pre ktorého bol plagát vylepený"
Tiež podľa čl. 8 tohto VZ "Kontrolu dodržiavania ustanovení VZN vykonávajú pracovníci MsÚ v Trnave, poslanci MZ, komisie MZ, predsedovia výborov mestských častí, mestská polícia, správca mestských výlepových plôch. Zistené porušenia ustanovení tohto VZN oznamujú všetci Mestskej polícii v Trnave. "
http://www.trnava.sk/sk/vseobecne-zavazne-nariadenie/90
17. august 2015

Palcino Čavojský

Tak kde je problém?
17. august 2015

kolombo

Problém je taký,že polícia či mestská alebo štátna musí chytiť páchateľa priestupku priamo pri čine.Lebo kto sa Vám prizná,že lepil alebo dával lepiť plagáty alebo nejaké nálepky?Nikto.Každý vám povie,že on to nelepil a že niekto mu to urobil naschvál.Už som nahlasoval tieto veci na polícii a bolo mi to takto vysvetlené.Je to realita.Aj to dáva logiku,že prečo by niekto cudzí robil podniku reklamu,ale predsa aj môže vám niekto urobiť zle.....Tu objektívna zodpovedosť nikdy nebude,lebo by dochádzalo takým veciam ako napr.že niekto večer tajne nalepí povedzme nálepky taxislužby-konkurencia a na druhý deň by tá taxislužba dostala pokutu a musela by odstraňovať nálepky.
17. august 2015

Palcino Čavojský

ak by sa v tomto prípade uplatnila objektívna zodpovednosť, nálepky by sa vytratili. Tento bar určite neurobil tisícky plagátov, takže by mal vedieť,komu to dal vylepovať.. ak to nevie, jeho smola a hlúposť... je to presne ako s autami. Na plagáte je dosť znakov, ktoré určujú, komu má reklama prospieť...
17. august 2015

Katka

veď to je práve v tom starom VZN: "...pre ktorého bol plagát vylepený..." to je podľa mňa objektívna zodpovednosť
17. august 2015

kolombo

Pane bože,ale ten povedzme majiteľ baru alebo nejakej reštaurácií musí priznať,že dal niekomu vylepiť napr.plagáty!Keď to popre,tak môžte hladať vinníka.Treba si poriadne naštudovať zákony SR.Spýtajte sa nejakého právnika alebo policajta ten vám to lepšie vysvetlí.Pán Čavojský napíšte poslancom národnej rady,aby Vám urobili taký zákon.Dal som Vám tam jasný príklad,prečo to nikdy nebude.Iné je to s autom,lebo tam musí vedieť komu ste požičali vaše vozidlo.Iné by to bolo v prípade krádeže,ktorú musíte nahlásiť,kdeby určite zistili čiste klamali.Tým končím našu diskusiu,počkajte si na odpoveď.
18. august 2015

Lukáš

Chalani, Vy ste trošku mimo. Porovnávať auto a plagát! Uvediem príklad, aby to pochopil aj pán Palino Čavojský: ak ja chcem cielene zničiť konkurenciu (berme takýto príklad): Ja mám predajňu obuvi a aj Palino Čavojský má predajňu obuvi. Ja si dám natlačiť 1 miliardu letákov s potlačou nie mojou, ale potlač firmy Palina Čavojského a dám to vylepiť... A on ten Palino pôjde do basy na 8 tisíc rokov... Keďže sú to "jeho" plagáty... Chlapi tak auto je kus iný ŠPÁS, isto treba riešiť plagáty ale nie štýlom vyprážaný ľad! Pekný deň
18. august 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v prípade znečistenia verejného priestranstva plagátmi, komerčnými a reklamnými oznamami sa môže jednať o priestupok podľa § 47 ods. 1, písm. d) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, za ktorý je v prípade jeho spáchania zodpovedná konkrétne fyzická osoba, ktorá verejné priestranstvo znečistila. Za tento priestupok je možné uložiť v blokovom konaní pokutu do 33,- eur a v správnom konaní do 100,- eur. Môže sa však jednať aj o správny delikt, ktorý je spáchaný porušením VZN mesta (v tomto prípade VZN č. 90) a za ktorý je možné v zmysle § 13 ods. 9, písm. a) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov uložiť pokutu právnickej osobe, alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie a to až do výšky 6638,- eur. Či sa vec prejedná ako priestupok, alebo správny delikt závisí od dokazovania pri jej objasňovaní. V takýchto prípadoch nie je možné automatické vyvodenie objektívnej zodpovednosti bez objasnenia veci, tak ako je to pri niektorých dopravných priestupkoch.
Na základe Vášho podnetu sme začali vec objasňovať.

Mestská polícia mesta Trnava
18. august 2015

Aladin

Kolombo presne tak ako píšeš: Problém je taký,že polícia či mestská alebo štátna musí chytiť páchateľa priestupku priamo pri čine.Lebo kto sa Vám prizná,že lepil alebo dával lepiť plagáty alebo nejaké nálepky?Nikto.
19. august 2015

Peto

Náš dokonale ostrý mestský kamerový systém by nevedel asistovať ?
06. september 2015

Palcino Čavojský

Kolombo a Lukáš, stále sa budem držať objektívnej zodpovednosti: ja tiež môžem povedať, že v aute som nesedel ja, keď preletelo cez mesto 100 km/h. Ale, ak som si tým istý, môžem sa na súde domáhať náhrady škody od vinníka... Ak dám v meste niekomu letáky a on ich rozmiestni na miestach, kde nemá, tiež by som mal ja preukázať, že som nebol tým, kto to lepil, alebo to dokonca vytlačil. Ale nech mi nehovorí niekto, že ak vylepím plagát s akciou, ktorá je reálna, že mi chce poškodiť konkurencia..
16. september 2015

Palcino Čavojský

No a teraz buďme múdri. Cirkus Alex bol pokutovaný za ich pútače v centre mesta: https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/20743/reklamy-na-cirkus-v-historickom-centre?ref=3243730437144238732446E121zGupHGHjY5jUXZL53N1gu5TJYJr0

Aký rozdiel je medzi nalepenou reklamou a reklamou na kartone? Prečo tam mesto udeliť pokutu môže a iným nie? Tiež mohli cirkusáci povedať, že im to tam niekto preniesol.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania