Tyrkysové "umenie" na novom moste

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Dobrý deň. Chcel by som vedieť, ako sa mestu podarilo odsúhlasiť tyrkysový náter zábradlia na novom moste pred Bernolákovou bránou. Bije do očí a vôbec nesedí k okoliu. Nemohlo byť zábradlie natreté farbou, ktorá nepúta až toľko pozornosti? Toto je vážne zlé... Vďaka.

25. október 2015

Fredy

Neviem síce, či sa jedná o konečný náter, ale ja by som takúto farbu nezatracoval. Pôsobí sviežo, púta pozornosť, pôsobí netradične a celkom sa mi páči. Ten most vyzerá živšie, honosnejšie.
Je to lepšie ako červeno-biele zábradlie, šedá alebo hnedá.
Vyslovene by sa mi tam nepáčila napr. sýto žltá.
27. október 2015

Tomastt

To zabradlie ma vzhladovo pripominat zabradlie co sa v Trnave pouzivalo v 20.-30.tych rokoch napr. pri evanjelickom dome, zachovany povodny kusok je nad Trnavkou pri kniznici J. Fandlyho, teraz je cierne, ale mozno bolo tiez povodne tyrkysove, to budu vediet skor pamiatkari.. Inak vela kovovych veci ako zabradlia, mobiliar, kandelabre z medzivojnoveho obdobia malo podobnu farbu, asi to bolo vtedy moderne. Mne sa to zabradlie takto paci.
27. október 2015

Katka

Tá farba pripomína niektoré nové diaľnice... (možno ostala :-) )
28. október 2015

Tomáš Karel

Farbu zábradlia, odtieň dlažby, a pod. určí vždy pamiatkový úrad. Tak je to i v prípade tohto mosta. Btw. mne sa toto vyhotovenie veľmi páči
28. október 2015

Matúš

Ďakujem za informácie od diskutujúcich. Podnet môžete uzavrieť ako vyriešený.
02. november 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ako bolo už na tomto fóre uvedené (podnet z 18. 9. – Nové zábradlie s pletivom) vzhľadom na umiestnenie mosta v ochrannom pásme mestskej pamiatkovej rezervácie sa k projektovej dokumentácii mosta vyjadroval i Krajský pamiatkový úrad v Trnave. Vo svojom rozhodnutí žiadal použiť kópiu nitovaného zábradlia, ktoré bolo osadené v medzivojnovom období na dvoch mostoch cez Trnávku a dodnes je zachovaný jeho fragment pri Krajskej knižnici J. Fándlyho. Farebnosť zábradlia na novom moste je odvodená práve z tohto jestvujúceho zábradlia.

Odbor investičnej výstavby
03. november 2015

trnafčanztrnavy

Zábradlie je hnusné a vôbec nepasuje do daného prostredia. V TT nie je rovnako exponované zábradlie s podobnou farbou, táto farba nie je pre TT charakteristická a pri bernolákovej bráne táto farba pasuje akurát tak s oxidáciou na soche Bernoláka.

Argument pôvodným nitovaným zábradlím je úplne odveci, lebo kto chcel nejakú farbu nájsť, tak takú našiel. To zábradlie malo v priebehu dejín viac ako len jednu (túto) farbu, tak prečo nebola vybratá taká farba (z historického repertoáru), ktorá by aj s niečím ladila.

Nepochopím navyše bezhlavé schvaľovanie všetkého retro v tt, najmä čo sa týka komentára Fredyho - netradičná farba a preto sa mu páči. Pritom pamiatkári túto farbu vybrali, lebo je tradičná. Tak sa ponúka otázka - Prečo sa "tradičná" farba vníma ako správna, lebo je "netradičná" ? Kto sa pomýlil - Fredy, lebo tradinú vníma netradične, alebo pamiatkári, lebo netradičnú vnímajú tradične ?
04. november 2015

Ľubomír Šupola

trnafčanztrnavy, čo koho zaujíma tvoj nevkus :D ? je to časť historického jadra Trnavy, tak to bude vyzerať historicky, je to pre teba dúfam dosť logické ;).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania