Ohrození chodci v okolí City Aréna (priechod pre chodcov)

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Marek Horváth 20. novembra 2015

Veľmi rád by som dal do pozornosti situáciu, ktorá sa výrazne zhoršila so zvýšenou dopravnou záťažou v okolí "City Arény". Nakoľko je ulica Kollárová jediným prepojením chodcov a najmä matiek s DEŤMI (z lokalít Ľ. Podjavorinskej a Sladovníckej) smer na detské ihriská (Amfiteáter, Stred mesta a iné.) je tento prechod ŽIVOTU NEBEZPEČNÝ pre bezohľadnosť vodičov, a to najme z dôvodu "stihnutia" prejazdu na zelenú (križovatka Kolárova x Hlboká) zo smeru od Hl. žel. stanice. Pri týchto nebezpečných manévroch vodičov zažívame denne situácie, kedy nie je nikto ochotný zastaviť "ohrozenému chodcovi", ani v prípade keď sa nachádza 1/2 prechodu pre chodcov (na ostrovčeku). Navrhujem spustenie pripravených a osadených semaforov do prevádzky, čo umožní chodcom bezpečne prechádzať.

20. november 2015

Viktor

Presne to isté som dával ako aktualizáciu v tomto podnete https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/20312/radenie-jazdnych-pruhov-pri-ca - odpoveď na to nebola žiadna a medzitým tam už aj chodca zrazilo...
20. november 2015

Občan

Problem je tiez na krizovatke pod lavkou pri Arene. V smere od Sladovnickej popod lávku sa pri zelenej sipke smerom na Amfiteater moze javit a zavazat vodicov pre pokracovanie rovno smerom k Spacinskej, co je problem pretoze v tu dobu maju zelenu chodci na tomto prechode. Mal som tu moznost par krat zazit kolizne situacie kedy vodic pokracoval rovno v domneni ze ide na zelenu a dobrzdil len tak tak. Podla mna je to otazka casu kedy sa nieco stane. Semafory po lavej strane sa prelinaju. Takto na foto je situacia este ok ale pri opacnom sfarbeni je problem. https://www.google.sk/maps/@48.374343,17.5945091,3a,44.2y,18.07h,89.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1sIITZkh8G2tSbq0exPESPtg!2e0!7i13312!8i6656?hl=sk
21. november 2015

Viktor

To Jaro - už sa stalo, ešte pred otvorením CA na tom prechode zrazilo auto dve dievčatá...
22. november 2015

Viktor

Pre tých, čo nesúhlasili s mojim vyššie uvedeným komentárom o dvoch zrazených dievčatách: http://nasatrnava.sme.sk/c/7969413/na-hlbokej-zrazilo-auto-dve-dievcata.html
24. november 2015

Flego

:-) zas tam máš mínusku viktor, to akože máme veriť, že sa to nestalo, aj keď sa to stalo?
24. november 2015

Viktor

No, sú ľudia, ktorých asi ani argumenty nepresvedčia :)
04. december 2015

silvia

Viktor evidentne tu aj inde pisu ludia zvratky, ked chcu upozornit na realne problemy. Proste niekto je taky fanusik CA, ze pre svoju zanietenost nevidi nedostatky.
Navyse sprevadzkovanie semaforov a ich zosuladenie s tymi na krizovatke Kollarova-Hlboka a s tymi pri zel. stanici pomoze aj s regulaciou dopravy na Kollarovej ulici. Este tak urobit jazdne pruhy, ako su v projekte.
A aj chodci by si mali uvedomit, ze do cesty autu nemozu len tak skocit, lebo aj to sa tam da zazit. Dalsia vec je, ze maju prechadzat v skupinach a nie sa trusit po jednom.
Takze semafory by znacne ulahcili pohyb nielen chodcom, ale aj vodicom.
Takisto slubovane semafory na Sportovej ulici - cez spicku je problem dostat sa von zo Sportovej ulice. Jednak vodici klasicky vchadzaju do krizovatky aj ked za nou nemozu pokracovat a jednak sa najde malo tak ohladuplnych vodicov, ze pocas pomalej jazdy kombinovanej so statim kazde 2 metre pustia niekoho vychadzajuceho zo Sportovej alebo Podjavorinskej.
04. december 2015

Viktor

Pravdu máš, ale tých chodcov by som sa aj zastal - ako som písal v aktualizácii v podnete o pruchoch, chodec idúci zo Sladovníckej do CA cez zaparkované autá nevidí prichádzajúce autá. Rovnako to platí naopak o vodičoch idúcich po Kollárovej. Ďalší problém vidím aj v tom, že cesta sa práve v mieste prechodu začína rozširovať a chodec často váha, či na vozovku vstúpiť alebo nie, ak vodič v pravom pruhu spomaľuje, ale nevie ako sa zachová vodič v práve rozšírenom ľavom pruhu, ktorý o ňom nemusí vedieť.
04. december 2015

silvia

Vodic ma na viacpruhovej ceste zastavit aj zastavi vodic vedla neho. A toto tiez malokto pozna. Viackrat som zazila na Sladovnickej pri predajni Chemolaku, ze vodic v jednom pruhu zastavil a vodic z vedlajsieho pruhu ho takmer zramoval. Detto aj na kruhaci pri Kauflande a Bucianskej.
Na zaklade toho, co si pisal, som sledovala ako stoja auta na Kollarovej, ale mne nejak nezavadzaju vo vyhlade na chodcov, pokial stoja na vyznacenom parkovacom mieste. Ak stoja mimo vyznacenych miest, treba volat mestsku policiu, ktore da velmi rada pokutu za neparkovanie na vyznacenom mieste.
Ako chodec som tadial este nesla, nemam ani chut skusat to.
Nebolo by od veci, keby sa tam postavila aj policia a normalne by aspon tyzden vysvetlovala aj vodicom aj chodcom, ako sa spravat na ceste. Po tyzdni pokuty natvrdo.
04. december 2015

Viktor

Takto ja ako chodec vidím autá idúce na Kollárovej:
https://www.odkazprestarostu.sk/image/w528/_data/alerts/20312/updates/55fb05713736d.jpg
Autá, ktoré bránia vo výhľade stoja na vyznačenom mieste, takže v súlade s predpismi. Keď z poza nich vybehne auto idúce po Kollárovej, nemusí stihnúť zastaviť, a mám skúsenosť, ze mnohí ma ani nezaregistrujú pretože už sledujú semafor na križovatke.
04. december 2015

silvia

No ked je zapcha, tak by problem s viditelnostou nemal byt, chodim tadial vlastne iba v zapche. Jednoznacne ten semafor treba zapnut. Ktovie na co sa caka.
21. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
fakt, že vodiči nezastavujú pred priechodmi pre chodcov, aby umožnili ľuďom prejsť, je celoslovenský problém. Uvedený svetelný priechod pre chodcov bol vybudovaný pre jeho využitie do budúcna, pokiaľ výrazne narastie dopyt chodcov. Jeho uvedenie do činnosti však zároveň výrazne zníži priepustnosť celej križovatky, preto sa momentálne neuvažuje o jeho zaradení do prevádzky.
Pokiaľ chce chodec bezpečne prejsť na druhú stranu, môže použiť neďaleký svetelne riadený priechod.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
25. apríl 2016

Viktor

No neviem, ten prechod je stále neprehľadný, mesto v tejto veci pol roka neurobilo nič a keď konečne odpovie, je to o tom, že aj tak nič nespraví. Toto by som nenazval vyriešený podnet v žiadnom prípade...
09. november 2017

viktor

Prechod pre chodcov Kollárova

Dobrý deň,
chcel by som poprosiť riešiť bezpečnosť prechodu pre chodcov na Kollárovej ulici pri City Arene.
Ak na priľahlých parkovacích miestach zastane väčšie auto ako napr. van, alebo dodávka, ako chodec nemám možnosť zbadať prichádzajúce auto skôr, než sa objaví spoza tejto prekážky. Mnohí vodiči navyše už nesledujú prechod (rovnako nevidia chodcov stojacich na kraji vozovky), ale svoj pohľad upierajú na nasledujúci semafor na križovatke. Brzdná dráha pri 50km/h za sucha je okolo 30m, čo je len o niečo viac ako táto vzdialenosť. Vznikajú tak kolízne situácie, ktoré už v aspoň v jednom prípade skončili zrazením chodca.
Ďakujem.

09. november 2017

Viktor

Prikladám video, povie viac než len fotografia:
31. január 2023

Miroslav

Ulica Kollárova-semafor-nefunkčný

dobry den. chcem sa spýtať načo je tu semafor ked 7 rokov nie je funkcný

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania