Autá na prechodoch, chodci na trávniku

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Juraj 01. februára 2016

Vo vecernych (aj dennych obcas) hodinach auta parkuju na doslova prechodoch a nutia cloveka ist po travniku kedze obsadia kompletne cely chodnik. V tomto pocasi ked sa roztapa sneh je to priam horor ked clovek musi ist po blate vedla chodnika. Sam som vodic parkujuci na tomto sidlisku a viem aky je problem s miestami ale parkovat hentak neni riesenie.

Preto by som chcel navrhnut osadit jednoduche stlpiky na chodnik tak ako to robia v kazdom normalnom meste aby sa auta nedostali tam kde nemaju co hladat a dovolili chodcom pouzivat chodik v akejkolvek hodine.

01. február 2016

Micro

...aj parkovanie 0 m pred prechodom alebo priamo na prechode je myslím porušenie pravidiel, ale nikto situáciu Na hlinách nerieši...MsP ticho toleruje...ľudia si pofrflú...stav bez zmeny
02. február 2016

Tomislav Markusik

Juraj myslis ze betonove stlpiky su riesenie ? mesto vobec neriesi situaciu s parkovanim na hlinach , radsej sadi stromceky na hlinaach to tu potrebujeme najviac (kopec kde sa decka sankuju obsadit stromcekmi)..... zena ide do prace a svoje auto ma zablokovane dalsim autom kde je listok že ma zavolat a pridu to preparkovat .... tak by to malo fungovat na hlinach ked tu budu stlpiky?
02. február 2016

Juraj

Niekde sa predsa musi zacat. 95% roka na tom kopci nikto nic nerobi, stromceky vitam s otvorenou narucou...
02. február 2016

Peto

Mesto chcelo jednopodlažný parkovací dom väčší + o kúsok ďalej jeden menší. Mali to byť konštrukcie, ktoré sa dajú demontovať a použiť inde. Obyvatelia boli samozrejme proti, takze... Ano, mesto vôbec nekoná :-D
03. február 2016

Marian

Kedze ludia chcu stale parkovat, ziadne ine riesenie ako parkovaci dom asi nie je.
03. február 2016

Matúš G

V stĺpikoch je určite nejaké riešenie, ako príklad: kde boli blokované chodníky
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/14861/parkovisko-l-podjavorinska
a ako to skončilo:
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/24048/parkovanie-na-chodniku
Osobne viem, že na takého zábrany na chodníkoch frflú tí čo ich majú odhŕňať mechanizmom. (ešte, že u nás moc nesneží :-)) V tomto prípade, ale musí vyhrať chodec a nie auto aj na úkor miesta a odhŕňania. Ak by sa postavil parkovací dom a situácia sa zlepšila, tak by stĺpiky mohli odstrániť.
03. február 2016

Tomáš

Na hlinách to je už tak. Auto je viac ako chodec. Bariéry by boli fajn, nech to sídlisko nevyzerá len ako jedno veľké parkovisko, len problém je to, že človek by najradšej vystúpil v obývačke. Keby aspoň tie autá nestáli na chodníkoch presne tam, kde nie sú zrovna špeciálne prvky na chodníku, ktoré slúžia pre slabozrakých a nevidomých. Iné riešenie je volať stále MP, keby tam museli chodiť každý večer, prehodnotili by situáciu, možno aj rýchlejšie.
08. február 2016

Jozef A

Ja si myslím, že stĺpikovanie nepomôže a ani sa to nedá robiť donekonečna. Skôr, či neskôr stĺpik povolí pod menším, či väčším tlakom alebo si jednoducho šoféri nájdu ešte nezmyselnejšie miesta na státie. Štát má obrovské zisky z automobilového priemyslu, mesto Trnava má obrovské zisky z parkovacej politiky, Treba stanoviť dlhodobý cieľ, kam sa chceme dostať - navrhujem v rámci mesta urobiť záchytné parkoviská na okrajoch Trnavy a MHD zadarmo/dotovanú z parkovného v centre mesta tak, aby sa ľudia, ktorí do Trnavy dochádzajú za prácou mohli pohodlne a všas dostali do centra a priemyslených zón. Nie 5 minút pred nástupom na zmenu, ale s dostatočným predstihom. V rámci Slovenska urobiť zmeny v cestnom zákone a zakázať parkovanie na chodníku tam, kde to nedovoľuje značka - veď tie chodníky ani nie sú stavané na takú záťaž. Tam, kde to situácia dovolí, postaviť alebo rozširiť parkovisko - urobiť kompromis parkovanie/zeleň. Nie je to možno úplné riešenie, ale keby človek aspoň videl snahu... Ale súhlasím, povoliť parkovanie na chodníkoch, nebrať jazdu po chodníku autom ako porušenie zákona /lebo vraj nejazdí po chodníku, len ide parkovať/, sem-tam zalepiť oči nejakým tým stĺpikom alebo pokutou, to je jednoduchšie.
09. február 2016

Štefan Gál

Záchytné parkoviska riešia problém "cezpolných" hlavne cez den. Toto je problém domácich večer po práci a tak isto ludi idúcich autami ráno k vlakom pri stanici. Inak, s tou výstavbou parkovisk zo ziskov z parkovania je rozumny napad.
09. február 2016

Jozef A

Áno, súhlasím, že je to hlavne pre cezpoľných, ale všetko súvisí so všetkým a tam, kde sa uvoľní takéto miesto, môže parkovať domáci. Tým pádom by bolo všade po uliciach viac možností zaparkovať - veď ten problém nie je len večer, ale aj cez deň. Hliny sú problém aj cez deň, nielen v noci, ale policajti častokrát tolerujú aj to, čo by tolerovať nemali. Ako hovorím, chýba mi tu jasný cieľ, vidím častokrát iba momentálne a zúfalé riešenia. Mimochodom, aj to parkovisko pri stanici by mnohí radi videli ako platené. Všetko je to zlý vtip. Koncept chýba.
26. február 2016

Palcino Čavojský

Jedna fotka tri priestupky:
1. parkovanie v križovatke
2. parkovanie v tesnej blízkosti pred priechodom pre chodcov
3. parkovanie na chodníku bez uvoľnenia 1,5 m šírky chodníka

Chápem, že na Hlinách je problém s parkovaním, ale ešte stále sú tu pravidlá cestnej premávky. Čo všetko sú schopní policajti tolerovať?
26. február 2016

Flego

Minule som videl na Žarnova, parkoval minimálne 3 metre pred priechodom a už mal papuču. Niektoré lokality policajti obľubujú viac, niektoré menej.
02. marec 2016

Johnny Beer

flego: na ulici Zarnova su zlte ciary tak mozno stal na nej aj ked 3m pred prechodom
04. máj 2016

Tomislav Markusik

musim este napisat k tej fotke hore , je tam 5 aut a každe sa dopustilo priestupku ! V zákone 315/1996 Z. z., § 60 ods. 3) sa okrem iného uvádza nasledovné: „V obytnej zóne a pešej zóne je státie vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak.“ . To znamena že auta na hlinach mozu parkovat len na miestach vyznacenych zvislým, respektíve vodorovným dopravným značením . Myslim , že je zbytocne rypat do osieho hniezda , lebo tu bude MP kazdy den...
04. máj 2016

Micro

...Na Hlinách nie je ani jedna dopravná značka vyznačujúca obytnú zónu...
04. máj 2016

Tomislav Markusik

https://www.google.sk/maps/@48.3875549,17.5926087,3a,75y,92.77h,93.86t/data=!3m7!1e1!3m5!1sARCwn4yI3DE-nvQo105ylg!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DARCwn4yI3DE-nvQo105ylg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D292.21558%26pitch%3D0!7i13312!8i6656
04. máj 2016

Flego

https://www.google.sk/maps/@48.3875549,17.5926087,3a,75y,90h,88.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sARCwn4yI3DE-nvQo105ylg!2e0!7i13312!8i6656 naozaj tam je
04. máj 2016

Micro

...tak to treba riešiť v zmysle zákona
03. október 2016

Micro

Parkovanie na Hlinách
Inde by človek dostal mastnú pokutu....
04. október 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vedenie Mestskej polície mesta Trnava je presvedčené, že problém akútneho nedostatku parkovacích miest a to nielen v lokalite Na hlinách, nie je riešiteľný iba policajnými prostriedkami a cestou sankcií za protiprávne státie motorových vozidiel. Treba upozorniť napr. aj na skutočnosť, že v zmysle § 23 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, pri státí na ceste musí zostať vedľa stojaceho vozidla voľný jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy (t. j. 6 m). V prípade, ak by polícia striktne dbala na dodržiavanie všetkých pravidiel cestnej premávky bez ohľadu na možnosti, ktoré na účely parkovania poskytujú verejné priestranstvá, vodiči veľkého množstva vozidiel na celom území mesta by mali byť sankcionovaní za protiprávne státie. Takýto prístup však vedenie mestskej polície nepovažuje za racionálny a „férový“ voči obyvateľom mesta. Represia zo strany polície by mala byť iba jedným z prostriedkov pre reguláciu statickej dopravy, popri iných regulačných prostriedkoch, ktorými sú napr. efektívne využitie verejných priestranstiev, výstavba parkovacích domov, ale i spoplatnenie státia motorových vozidiel s dôrazom na zabezpečenie adekvátnych možností pre rezidentov.
Na druhej strane však Mestská polícia nemôže ignorovať také státie vozidiel, ktoré ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky alebo chodcov, prípadne poškodzuje verejnú zeleň.


Mestská polícia mesta Trnava
04. október 2016

Palcino Čavojský

Vážená MsP, čo ste chceli vlastne svojou odpoveďou povedať? Nejako som nepochopil slová básnika.
04. október 2016

Micro

Na druhej strane však Mestská polícia nemôže ignorovať také státie vozidiel, ktoré ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky alebo chodcov, prípadne poškodzuje verejnú zeleň...

Bezpečnosť cestnej premávky a chodcov ohrozuje aj:
- státie menej ako 5m od priechodu pre chodcov
- státie v križovatke
- státie na chodníkoch vedúcim k priechodom...čo mimochodom nepriamo poškodzuje zeleň, lebo chodci (aj mamičky s kočíkmi) musia prechádzať po trávnikoch...
Skúste takto odstaviť vozidlo kdekoľvek inde. Určite to neskončí len dohovorom.
06. október 2016

Peto

kto chce, miesto si nájde, kto nie, nájde si výhovorky. Stačí pritom jediné - nemať auto či najbližšie k obývačke. Nad Hlinami je megaparkovisko... z neho len zísť po schodoch a ste doma.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania