Nebezpečné parkovanie

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
martin 03. apríla 2016

Na hlinách 1/A:
Pravidelné parkovanie pred garážami, ktoré zasahuje do vchodu bytového domu je nebezpečné, nakoľko obmedzuje prístup napr. pre záchranku, alebo pri zásahu požiarnikmi.
Navyše nie je umožnený prechod pri vnášaní alebo vynášaní väčších predmetov (kočík) a nakoniec hrozí aj poškodenie samotného vozidla.

Ako je možné túto situáciu riešiť?

04. apríl 2016

Peto

Neslusna odpoveď je zoznámiť auto s kľúčami z ruke, slušná a správna odpoveď je zavolať na 159, mestská polícia
04. apríl 2016

Flego

Kľúče to je moc drsné, auto sa nenávratne poškodí :-) U nás by sme to riešili prvýkrát slušným upozornením a druhýkrát už vypustením duše.
04. apríl 2016

trnafcan.tt

"Internetoví pomstitelia" 5ulo a Flego zase zaúradovali. Polícia sa vám môže za "návody" k zvýšeniu majetkovej kriminality iba poďakovať !
04. apríl 2016

trnafcan.tt

Žiadam admina na odstránenie príspevkov 5ulo a Flego z dôvodu ich navádzania na poškodzovanie cudzej veci !!!
05. apríl 2016

Karol Kamenár

Ak to bude chciet niekto spravit, tak k tomu nepotrebuje precitat vyssie uvedene komenty :)

Kluce sa mi zdaju tiez byt moc.. asi ako Flego, najprv upozornit, ale este by som pridal mozno zdvihnuty stierac, pripadne odkaz (hadam ani jedno nie je navadzanie na trestny cin). A potom 159. Este by mohlo pomoct toto - link sa mi sem neda ulozit kvoli danemu vyrazu, tak upravim a kto chce, upravi si a pozrie sa, je tam aj kopu majstrov z TT :)

www.parkujemakodeb*l.com
06. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
situáciu sme preverili priamo na mieste. Náš postup je prísne limitovaný právnymi normami a preto je nutné posudzovať, či vodič vozidla stojí v rozpore s ustanoveniami zákona č. 8/2009 o cestnej premávke.
Státie vozidiel na predmetnom mieste nie je upravené dopravným značením. Na tento prípad by sa mohlo vzťahovať ustanovenie § 25 ods. 1, písm. u) citovaného zákona, podľa ktorého nesmie vodič zastaviť a stáť na miestach vjazdov alebo výjazdov z pozemkov, vjazdov a výjazdov z objektov určených na zásobovanie alebo parkovacích miest.
Pokiaľ vodič vozidla na fotografii nebráni vjazdu a výjazdu v zmysle prechádzajúcej vety, nie je možné takéto státie posudzovať ako priestupok, a vodič tohto vozidla sa tým nedopúšťa protiprávneho konania.
Napriek tomu však musíme súhlasiť s vaším názorom, že takéto parkovanie nie je vhodné.
V prípade, že stojace vozidlo bráni vjazdu alebo výjazdu iného vozidla, je potrebné v danom čase privolať hliadku Mestskej polície prostredníctvom telefónneho čísla 159.

Mestská polícia mesta Trnava
06. apríl 2016

erik

nestacilo by tam namalovat zlty stvorec meter x meter ?
10. apríl 2016

martin

Reagujem na stanovisko Mestskej polície.
Pri takomto bezohľadnom parkovaní ostáva cca 50 cm pred vchodom. Nemôžem sa dostať napr. s kočíkom do vchodu.
Boli ste tam, keď to auto tam stálo?
Určite existuje spôsob, ako vyznačiť vodorovným značením, že parkovanie pred vchodom nie je dovolené. Takto sa to rieši aj v iných mestách na podobných miestach.
Posudzujete to len z hľadiska cestnej premávky? Veď pri požiari v bytovke je vchod zároveň únikový východ. To znamená, že musí zostať priechodný a to minimálne podľa šírky brány, ktorá zohľadňuje požiadavky únikového východu.
12. apríl 2016

Fredy

Parkovať vo vchode bytového domu sa nepatrí.

Z pohľadu objektívnosti by sa ale patrilo uviesť, že sa jedná o zadný vchod do domu. Hlavný vchod je úplne voľný z druhej strany bytového domu https://goo.gl/maps/yH9Uf1tC4NJ2 .
Bytov je tam iba zopár, najrozumnejšie by bolo sa navzájom dohodnúť.

Tento odkaz ale otvára inú principiálnu otázku. Tu jeden z obyvateľov, ktorý má priamo pod bytovkou garáž, neparkuje v tejto garáži, ale pred ňou. Takže, ak by sa napr. v lokalite postavil parkovací dom, v dostupnosti 5 – 7 minút chôdze pešo, odstavovali by tam obyvatelia zakaždým svoje autá aj cez deň, alebo by sa počas dňa snažili zaparkovať čo najbližšie pri svojom vchode ?
12. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
reagujeme na podnet z diskusie ohľadne namaľovania žltej čiary pred vchodom. Parkovanie pred vchodmi do objektov a pozemkov upravuje zákon o cestnej premávke, ako uviedol zástupca MsP. Nie je možné maľovať žltú čiaru na všetkých miestach, kde parkujú neohľaduplní vodiči. Z dlhodobého hľadiska je toto riešenie nekoncepčné.

Odbor dopravy a komunálnych služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania