Parkovanie motorových vozidiel na cyklistickej komunikácii

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Adam Peciar 26. januára 2013

Dnes 26. januára od ranných hodín bol znemožnený plynulý prechod po cyklistickej komunikácii na Zelenečskej ulici. Išlo o časť hlavne v okolí reštaurácie Trnavský dvor, kde nebolo organizátorom podujatia zabezpečené bezpečné parkovanie motorových vozidiel. Touto situáciou prichádzalo k nebezpečným stretom medzi vodičmi motorových vozidiel a prechádzajúcimi cyklistami. Podobná situácia sa stáva zakaždým, keď reštaurácia Trnavský dvor organizuje podujatia a akcie.

26. január 2013

Peter Bročka

Na situáciu upozornil aj pán Michal Žitník z Trnavy, ktorý poslal nasledujúce zábery.
26. január 2013

Peter Bročka

26. január 2013

Peter Bročka

31. január 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet a zároveň pripájam stanovisko Odboru dopravy a komunálnych služieb.
Akcia, ktorá sa uskutočnila v sobotu 26. januára 2013 na Zelenečskej ulici pred reštauráciou Trnavský dvor, bola riadne povolená Obvodným úradom pre CD a PK v Trnave, Okresným dopravným inšpektorátom v Trnave, ako i zo strany Mesta Trnava. To znamená, že bolo odsúhlasené dočasné dopravné značenie, ktoré informovalo o čiastočnom obmedzení premávky na ceste, bol povolený dočasný záber cyklochodníka a parkoviska. Dočasné dopravné značenie upozorňovalo cyklistov a ostatných vodičov na túto dočasnú zmenu a pre zvýšenie bezpečnosti prechádzajúcich vodičov, ako i účastníkov, bola znížená maximálna povolená rýchlosť, čo sa Vám už na fotografiách zachytiť nepodarilo. To, že niektoré vozidlá svojvoľne porušovali platné pravidlá o parkovaní na cyklistickom pruhu mimo povoleného záberu, organizátor zodpovednosť nenesie. Veríme, že v budúcnosti využijete efektívnejšiu možnosť oznamovania takejto skutočnosti a oznámite to na bezplatnú telefonickú linku Mestskej polície, ktorá nápravu zjedná okamžite.

Jana Gmitterová, ÚKaM
31. január 2013

Adam Peciar

Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď zo strany mesta. Myslím, že povolenie malo nedostatky zo strany úradov ako aj žiadateľa povolenia. Pretože podľa platných noriem a predpisov (STN 73 6110), kde sa hovorí, že minimálna šírka pre prechod cyklistu v stiesnených podmienkach je 1,0 m v jednom jazdnom pruhu pre cyklistov, pre motorové vozidlá min. 3,0 m. V úseku pred reštauráciou Trnavský dvor bola zabraná celá šírka cyklistickej komunikácie+značenie zasahovalo čiastočne aj do cesty. Pri rátaní min. bezpečnostného odstupu od dočasného zvislého dopravného značenia 0,5 metra bol priestor pre plynulý a bezpečný prechod premávky nedostačujúci, čo som sa sám mohol presvedčiť prejazdom na motorovom vozidle. Nehovorím už o tom, ak by v tom čase prechádzal aj cyklista.
Situáciu som samozrejme ohlásil na číslo 112, kde som bol prepojený na mestskú políciu na číslo 159. Po ozrejmení s pracovníkom mestskej polície, o aký úsek sa jedná mi bolo oznámené, že tam vyšlú hliadku. Záznam z telefonátu by nám mestskí policajti určite vedeli poskytnúť. Či už vyslaná hliadka bola vyslaná, nik nevie ale k náprave určite neprišlo keďže som prechádzal viackrát okolo. Samozrejme nebolo vidieť mestských policajtov ani s ich obľubenými "papučami" na zle parkujúcich vodičov.
Preto vyzývam mesto Trnava, ako aj iné štátne orgány aby pri podobnom prípade v budúcnosti brali ohľad nato, akú akciu odobrujú a aké dôsledky vzniknú (potreba parkovania účastníkov podujatia, zabezpečenie plynulej a bezpečnej premávky a pod.) Samozrejme by bolo vhodné, potom aj tieto nariadenia riadne kontrolovať kým nebude neskoro a nestane sa nešťastie.

Adam Peciar, občan mestskej časti Tulipán
13. február 2013

Kuco

Ja chodim tymto cyklochodnikom denne a da sa povedat,ze tam auta parkuju stale nie len pri ohlasenej akcii a dalej by som chcel touto vestou upozornit na zly stav cyklochodnika popri zimnej "udrzbe". Chodnik je bud neodhrnuty alebo po roztopeni snehu je na nom take mnozstvo strku z posypky,ze jazda tymto chodnikom je vazne nebezpecna.
24. október 2013

Flego

Ja mám taký dojem, že podmienkou pre vydanie povolenia na zriadenie prevádzky je okrem iného aj to, že žiadateľ preukáže, kde budú parkovať vozidlá návštevníkov prevádzky. Alebo to už neplatí?
01. február 2016

Matúš G

01. február 2016

Matúš G

Tak ako aj ostatný rok prebehla akcia MM TT vo varení kotlového guláša pred Trnavským dvorom. Situácia dosť podobná ako v podnete. Osobne nemám nič proti takýmto akciám, ale myslím si, že už presiahla možnosti ulice. Obávam sa len jedného, aby sa nestalo že tam auto aj pri nízkej rýchlosti niekoho zrazí (Tak dlho sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije). Navrhoval by som takéto akcie presunúť na lepšie miesta (viem to by majiteľ a organizátor dvora toľko nezarobil), alebo napr. uzavrieť časť ulice F. Kráľa, možností je viac.
01. február 2016

Adam Peciar

Pozdravujem,
akcia je dobrá, varenie gulášu podporujem ale príslušný orgán nevydal pri povolení žiadne špeciálne opatrenia, navyše sám úradník na odbore ODaKS mi povedal, že tých pár hodín to "musia cyklisti vydržať" a dúfa "že bude snežiť a cyklisti zostanú doma" a pod.... Pritom každý vidí, že opatrenia k obmedzeniu dopravy boli nedostačujúce a navyše nebola vyznačená náhradná trasa pre cyklistov, označené parkovanie motor.vozidiel pre účastníkov podujatia a náhradný koridor pre peších.
Dokedy? Neviem,asi naozaj dovtedy, pokiaľ "sa džbán nerozbije". Pritom stačí tak málo a organizátor pri nie veľkom úsilí spraví akciu na bočnej ulici, napr. na Gorkého, dopravu odkloní cez vedľajšie ulice a môže tiecť guláš potokom :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania