Bezdomovci

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Silvia Slezáková 17. augusta 2016

Na Linčianskej sa teraz dosť investuje. Len jeden problém stále ostava. Bezdomivci. Idete s dieťaťom von a pri každom činžiaku si môžete nájsť svojho opitého,sfetovaného bezdomovca. Keď ho zobudíte,pred Vaším dieťaťom sa s prepáčením vyšmochtá,alebo pozvracia tak,že ide s neho krv. Mestká polícia príde a nič nezmôže. Naozaj je to také neriešitelné? Ďakujem,Slezáková

17. august 2016

Občan3

Mestká polícia nemá gule riešiť týchto ludí...my sme si to urobili po svojom roxorova tyč a slzotvorný plyn urobili svoje a mame pokoj aj od fetakou aj bezdomovcou...inak si nepomozete.
18. august 2016

Lubor Bednár

....svoje "doupě" naši milí občania majú v bývalej záhradkárskej osade na konci pri kruhovej križovatke, kde je to opustené. Možno by bolo dobré, aby tam majiteľ daných pozemkov prišiel dať predmetné pozemky do poriadku, prípadne aby zabezpečil ich oplotenie. Takisto tam v minulosti spôsobili požiar....Táto oblasť je časovanou bombou na Linčianskej....takisto pri Trnávke oproti Zelenečskej majú svoj brloh....Odbor životného prostredia nemôže to riešiť?....alebo kto vlastne?
18. august 2016

Dana

Veru by bolo dobre to poriesit s trvalym efektom... Raz na jedneho, na lavicke oddychujuceho, niekto zavolal policiu. Policajti prisli a poziadali ho, aby sa presunul niekam, kde nebude ludom na ociach. No a ked sa konecne pozbieral a suchtavo odchadzal, tak nasadli do auta a odisli. No a spity bezdomovec? Zlozil sa na druhej lavicke a bolo. Dufam, ze tu nebude odpoved a privolavani hliadky MsP vzdy, ked niekto tychto bezdomovcov takto uvidi. SU TAM KAZDY DEN... A ked teraz odstranili plechove pristresky spred nakupneho centra, tak sa pred slnkom schovavaju pri blizkom cinziaku. Sa cudujem obyvatelom, ze ich odtial nevyzenu.
19. august 2016

Silvia

No aj by sme ich vyhnali, ALE AKO???
19. august 2016

Matúš G

Dnešná poobedný spánok bezdomovcov. Čo s nimi? Spia na tráve, sedia na okapovom chodníku činžiaku, sedia vedľa nákupného strediska, sem tam aj na lavičkách, popíjajú čučo, občas sa pobijú alebo kričia po sebe, močia vedľa kontajnerového stojiska ale nikomu nerobia zle a chcú pokoj od všetkých (vlastná skúsenosť). Patový stav. Silvia, áno je to fakt zatiaľ ťažko riešiteľné.
21. august 2016

marek

no tak toto sa tak lahko nevyriesi. Je to problem, do ktoreho sa nikomu nechce. Msp?
Sa normalne cudujem, ze sa este neozval sam velky nacelnik s plnou hubou vyhovoriek a t.č. na Msp... Tadial cesta nevedie.
22. august 2016

jozef

Pri Trnávke , dlhodobá problém poukazovaný aj v ostatných podnetoch, ale nič sa nedeje, Trnava nie sú len cyklochodníky a kvetinky i keď ten záhod na Študentskej nemá chybu, ale riešiť treba aj toto , to je velký problém a nikto nič.
23. august 2016

Peto

jozef, riešiť treba, ale ako? mesto nemá žiadne legalne paky. nie sú zákony o ktoré sa môže opierať.
23. august 2016

jozef

P. 5ULO aj 5 x denne kontrola, a pokosiť i keď súkromné pozemky a vyúčtovať to majiteľov, vo svete bežná vec, je tam hotová džungla, nikto sa to tejto problematiky nechce púšťať je to chúlostivé a zdľhavé, ale raz to musí byť, súkromný pozemok v meste treba udržiavať, potom aj sankcie sú možné, ale to treba konať
23. august 2016

Občan3

Zákon nezákon tu ide o bezpečnosť nás a hlavne našich deti...a kde je zákon krátky nastúpia ludia ktorím ich okolie nieje lahostajné...A čakať kým sa dačo stane? Typické slovenské ale potom už je veľa krát neskoro...Ak som písal vyhnali sme ich samy par faciek a kopancou boli účinné a pre tých ktorím to nepomohlo dostali z tyčou po krížoch a bolo vybavané a máme pokoj...A či je to humánne alebo nie to je už len vec uhla pohladu...
23. august 2016

Silvia

Matúš - k tomu, čo ste napísali že "nikomu nerobia zle " - skúste si pospať po nočnej pri otvorenom okne, pod ktorým sa usídli tlupa 5-6 bezdomovcov. Okrem toho, že sa nevyspíte, tak ak bývate na prvom poschodí, tak budete mať plný byt cigaretového dymu (prinesú si celé kopy špačkov a tie potom celý deň spokojne bafkajú). Priamo pod okná paneláka si podonášajú bordel z kontajnerov, vrátane zbytkov jedla, a čo nespotrebujú tak to tam jednoducho nechajú. Zakaždým, keď človek pozrie z okna, tak vidí nejakého močiaceho bezdomovca. Príďte sa pozrieť na stenu paneláka, pri ktorom sedávajú. Je hnusná, špinavá, mastná (a pritom to nie je tak dávno, čo to zatepľovali). Takže to ničnerobenie = obťažovanie ostatných obyvateľov, znečisťovanie verejného priestranstva, verejné pohoršovanie, pitie alkoholu na verejnosti....
Takže ak chcú mať od všetkých pokoj, tak nech idú "nič nerobiť" tam, kde ten pokoj budú mať. Veď to už fakt nie je normálne, aby človek, keď ide domov, tak najprv musel obísť tlupu 5-10 bezdomovcov. Z centra mesta ich vytlačili, ale na sídliskách - to je už asi každému kompetentnému jedno... som zvedavá, ako rýchlo by to riešili, ak by sa to týkalo ich bydliska.
24. august 2016

Matúš G

Silvia - máte pravdu čo ste napísali. Tým "nikomu nerobia zle" som myslel iné činnosti aké ste opísali. Mal som skôr na mysli priame ohrozovanie obyvateľov, aj keď sem tam sa to stať môže.
Podobný problém ide riešiť aj poslanec J. Klokner:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1898652683699705&id=1572457222985921
03. september 2016

remus

Pani Silvia uplne s vami suhlasim, a nie su len na lincianskej, napr. v zeleznicnom parku...plna kopa, je to komplexny problem ludi na okraji spolocnosti. asi sa nas musi ozvat viac co tam byvame aby nas niekto pocuval. mam pocit ze kompetetni to riesit nebudu, oni ich nestretavaju a nevidia...je jednoduchsie poriesit efektne kvetinky, stromceky, bicykliky, stojany, cesticky...to sa pekne prezentuje.
08. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dňa 23. augusta 2016 bolo vykonané šetrenie Sociálnym odborom Mestského úradu v Trnave, týkajúci sa podnetu Bezdomovci v lokalite Linčianska v spolupráci s hliadkou MsP.
V ranných hodinách sme našli pri nákupnom centre na Limbovej ulici dve osoby, obaja muži už v minulosti boli poučení o možnostiach využívať sociálne služby pre občanov, ktorí sú bez prístrešia. Jeden služby odmietol, druhý si bol vybaviť preukaz do nocľahárne. V lokalite záhradkárskej osady sme identifikovali tri osoby, všetky majú trvalý pobyt mimo Trnavy. Vedia, že sa zdržujú na súkromnom pozemku, takže mesto nemá právne možnosti ich z pozemku vykázať. V lokalite za zberným dvorom boli identifikované štyri osoby, z toho jedna osoba má trvalý pobyt mimo Trnavy. Boli upozornené, že znečisťujú mestský pozemok a že budú voči nim vyvodené sankcie za odpad, ktorý tam vytvárajú. V staničnom parku a pred budovou železničnej stanice boli identifikované dve osoby, z nich mala jedna trvalý pobyt mimo Trnavy.
So všetkými osobami boli vykonané pohovory, boli oboznámení (niektorí opakovane) o možnostiach využívať sociálne služby na území mesta Trnavy pre ľudí bez domova, informáciu dostali aj v písomnej podobe, čo osvedčili svojím podpisom. Spolu išlo o jedenásť osôb, z toho sedem mužov a štyri ženy, občanov s pobytom mimo Trnavy bolo päť.
Tým sme využili všetky právne prostriedky, ktorými disponujeme. Napriek tomu, že občania si myslia, že mesto môže „všetko“, v prvom rade musíme dodržiavať zákon a ten nám neumožňuje použiť násilie, aby sme vyriešili podnet k spokojnosti občanov. V septembri začína aktívna terénna práca s ľuďmi bez domova, ktorá, zrejme aj s prichádzajúcim zimným obdobím, prinesie pravdepodobne lepšie výsledky riešenia podnetov týkajúcich sa ľudí bez domova. Na záver môžeme len konštatovať, že riešenie tohto typu podnetov si vyžaduje zmenu celej koncepcie riešenia bezdomovectva na štátnej úrovni a zmenu legislatívy, samospráva nedisponuje zákonnými možnosťami "odstránenia bezdomovectva". Aj po schválení kvalitnejších zákonov však bude potrebné veľa trpezlivosti na ich uvedenie do praxe a zmiernenie dopadu bezdomovectva na samotných ľudí bez domova a samozrejme aj prostredie, v ktorom žijú.
Riešenie vypratania odpadu za zberným dvorom budeme riešiť cez Odbor stavebný a životného prostredia.

Odbor sociálny
13. september 2016

remus

nechcem sa nikoho dotknut ale odpoved socialneho odboru je dost alibisticka. urobili sme vsetko ale nefunguje nic, lebo my nemame zakony. zase sme len pri prehadzovani zodpovednosti z policajtov na mesto na socialny odbor na stat a neviem koho. bud chcem a hladat sposob a aj to urobim alebo nechcem, mestu sa ale nechce...a tu je vysledok. ja ich teda cestou z prace naratam viac ako 11 a to idem len zo zelezenice cez cely stanicny park....pred par dnami tam o deviatej na zaciatku parku dokonca dvaja sulozili! pod lampou !!! osveta vam nezabrala!
14. september 2016

Lubor Bednár

...presne tak čistý alibizmus...a čo tak preštudovať zákony, neverím, že bezdomovci (neprispôsobivý občania) si môžu robiť čo chcú....čo tak neoprávnené užívanie majetku, znečisťovanie životného prostredia, rušenie nočného kľudu, nedôstojné správanie na verejnosti atď....to len sociálny pracovníci bez urážky by museli mať "gule", chuť, a hlavne školy na to určené. Samozrejme, že sa im nechce toto každodenne riešiť v teréne (a ani polícii), im je lepšie v kancelárii a všetko riešiť pekne od stola a byrokraticky.....
14. september 2016

remus

to by najskor ti vraj socialny pracovnici museli pochopit od coho je odvodene slovo socialny a ako pisete neda sa to robit od stola v kancelarii, ale ist medzi nich. ale na rovinu toto neni nie ze priorita mesta ale ani najmensi zaujem...skoda. ze to nezaujima primatora je jasne na prvy pohlad, ale ma tam plny tim ludi a ti sklamali
14. október 2016

marika

...stav sa nezmenil, len sa zrejme presídlili a začali spávať a robiť neporiadok pri zástavke pod stromom. Včera som vyzbierala veľký mech z ich bývania, dnes tam už majú "posteľ " zasa. / samozrejme k ich "hotelu" patrí aj bezplatné WC/ ... A pri nákupnom centre je to až odstrašujúce. Čo z toho, že rekonštruujú budovu, keď okolo obeda tam vylihuje 6-8 bezdomovcov... pri herni a stávkovej a polícia len prejde okolo,..nič, ani napomenutie... no hlavne, že dajú pokutu psíčkarovi. Títo ľudia močia okolo, robia neporiadok z jedla,pitia a nikto nič...určite viac, ako ten malý psík, za ktorého pán daň zaplatil, len mal smolu, známku nechal doma...
16. október 2016

zofia

Je to tam otrasne, pani z mesta mohli by ste sa tam preist a uvidite ostatne vsetko bolo v komentaroch, vsetko sa robilo aj robi len a len v strede mesta, hlavne, ze maju studenti za 6 tisic bycikle to je ozaj dolezite napr. 6 tis sa mohlo vyuzit na upravu pozemkov v tychto priestoroch, pri CKD,Zelenecskej,za masiarom smerom na Kozacku,
22. október 2016

marika

dnes ráno som opakovane robila "poriadok" s bezdomovcom pod oknami. . Zaspal tesne za autom , a okolo neho do rána neporiadok, čo najhoršie, plno ohorkov z cigariet!! . Okolo 7.30 hod. som ho zobudila , ešte bol riadne pod parou a donútila ho upratať po sebe. Na to prišla slečna, vraj zo STORMU a vyrazila na mňa otázkou s vysokým tónom, prečo? Vysvetlila som jej situáciu a ukázala kôpku po fajčení /auto malo plnú nádrž/...bola rozhorčená, vraj kam má ten človiečik ísť. . tak aj toto je jedna stránka veci.. takže teraz čakám, kedy niekomu náhodne zhorí auto, snáď potom aj takýto aktivisti aj kompetentní zmenia názor. len kto to auto zaplatí? máme si navýšiť poistku "proti nedbanlivosti bezdomovca?!
23. október 2016

remus

stále dokola to isté, dám ruku do ohňa že keby toto robil ten bezdomovec na pešej zóne v centre mesta, nedajbože by sa oprel o stojany na bicykel hneď by sa našli možnosti, zákony, policajti a všetci čo by ho poriešili....
Ale veď my tu v Trnave máme takú špeciálnu komisiu pre problematiku neprispôsobivých, ako to že nehľadá a nerieši týchto asociálov??? prišli páni aspoň s nejakým riešením? veď by tu mali byť na to, že keď sú v meste problémové skupiny ľudí (bezdomovci, rómovia, feťáci atď...) ktorí obmedzujú a ohrozujú život ostatným prispejú k nejakému riešeniu, či to je len pekná teória?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania