Prehodnotenie frekvencie spojov MHD

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
monika 05. októbra 2016

Pekný deň prajem,
keďže sa pomaly blíži dátum zavedenia nového grafikonu MHD, chcela by som sa spýtať, či by viac využívané linky nemohli chodiť častejšie.( napríklad linka číslo 3 býva dosť plná, ale možno budú v komentároch aj iné návrhy)
Ďalším problémom, s ktorým sa stretávam je, že medzi príchodom vlaku a odchodom autobusu zo stanice sú 4 minúty, čo sa nedá stihnúť ( jedná sa hlavne o príchody rýchlikov, napr. : rýchlik príde 12:25 a autobus ide 12:29, ďalší ide na družbu až 12:58, takže to sa oplatí ísť aj pešo).
V každom prípade budem rada (či sa už niečo zmení alebo nie), ak sa nad podnetom bude uvažovať.

06. október 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet sme posunuli kompetentným zamestnancom mesta aj spoločnosti Arriva, ktorí sa budú snažiť nájsť najlepšie možné riešenie. Momentálne sú autobusy MHD nastavené tak, aby viedli k rýchlikom, nie od nich, preto treba zvážiť vyššiu frekvenciu spojov a ich skutočnú využiteľnosť.

Mestský úrad Trnava
06. október 2016

Fredy

Linka číslo 3 patrí medzi najvyťaženejšie linky. Býva príliš plná aj v doobedňajšom sedle medzi 9-tou a 12-tou hodinou, najmä z dôvodu presunu obyvateľov z Prednádražia na Polikliniku Družba (aj do Kauflandu a Tesca) a späť. Často sa jedná o starších cestujúcich, pre ktorých je stáť v autobuse dosť nebezpečné. Pomohlo by , ak by v čase medzi 9-tou a 12-tou hodinou premávali spoje na linke č. 3 s intervalom cca 30 minút namiesto terajšieho intervalu 60 minút, t.j. pridať 3 spoje.

Súhlasím s Monikou, že je problém stihnúť z vlaku z Bratislavy, ktorý príde v 25.minúte autobus s odchodom o 29-minúte. Od decembra 2015 bola upravená časť poobedňajších a večerných autobusových spojov na odchod o 34-tej minúte, čo plne vyhovuje. Vhodné by bolo upraviť rovnako aj ostatné spoje počas dňa (asi s výnimkou prvých ranných spojov, tie sú využívané hlavne k vlakom v smere do Bratislavy), najmä k príchodu vlakov o 8:25, 10:25, 12:25, 13:25 a 15:25. Pomohlo by to pre prednú aj zadnú Družbu, Vodáreň, Zátvor, Arboriu a Hliny.

Všeobecne pre vystupujúcich z vlakov je vhodné okrem linky číslo 3 poznať aj odchody linky číslo 4 z Dohnányho ulice v smere na Družbu a Kopánku a pri výstupe z vlaku sa vedieť správne rozhodnúť, na ktorú zastávku ísť. Pre osobné vlaky od Bratislavy prichádzajúce v 48-mej minúte je vhodný autobus linky č.4 s odchodom z Dohnányho ulice v 56-tej minúte.

Najnepríjemnejšia situácia pre cestujúceho z vlaku je , ak mu ujde autobus „pred nosom“. Bolo by vhodné, aby kompetentní venovali nadväznosti dopravy (žiadne náklady naviac) pozornosť a akceptovali, že MHD je tu pre ľudí a nie naopak, ako sa nás snažili presvedčiť spracovatelia optimalizácie od 1.augusta 2012.

Ich vedecká metóda je teoreticky dobrá, ale platí pre veľké mestá typu Praha, Brno, Ostrava, Bratislava a pod.

V Trnave dosiahli efekt „ísť s kanónom na zajace“, a pre cestujúcich narobili často viacej škody ako osohu.
07. október 2016

Peto

na stránke imhd.sk v časti Trnava sa nájdu ľudia od fachu, resp. fanúšikovia hromadnej dopravy, ktori majú dobrý prehľad čo, kde a ako. Mozno by nebolo od veci vziať si k srdcu aj ich rady.
03. december 2016

monika

Aktuálna najbližšia zmena MHD je už uverejnená, v prípade linky 3 boli mierne posunuté časy, ale frekvencia spojov sa významne nezvýšila. Škoda.
A napríklad stále zostáva nenadväznosť na niektoré vlaky ako napríklad REX z BA, príchod 18:14 do Trnavy, autobus na družbu ide až 18:35. Týmto vlakovým spojom chodí veľa ľudí, ktorí idú z práce a čakať 20 min na autobus je dosť scestné...
Pýtam sa teda, kedy s tým už konečne niekto spraví poriadok.
14. február 2017

monika

Autobusom večer z práce/ školy bez dlhého čakania
Už tu jeden podnet na to bol. Ale zostal nevyriešený. Ale ja spolu s ďalšími ľuďmi aj tak sme odkázaní na MHD. Preto by som sa chcela spýtať, či aspoň večerné spoje zo železničnej stanice nemôžu nadväzovať na vlaky z Bratislavy. Napríklad REX z BA, príchod 18:14 do Trnavy, autobus na Družbu ide až 18:35. To je 20 minút čakania, čo je na Trnavu aj dosť. Mne osobne teda chýba spoj na Družbu.
Písala som podnet aj sem, plus pred pár rokmi sa robil aj prieskum medzi občanmi, kde som tiež prispela, ale nevidím veľa zmien v grafikone k lepšiemu.
10. november 2018

navstevnik

A na riesenie tohto sa nezabudli?
A preco sa to nezohladnilo pri optimalizacii?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania