Nesprávne stanovená cena parkovania cez SMS

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Karolina Plackova 10. októbra 2016

Chcela by som poukazat na nespravne stanovvenie ceny parkovania prostrednictvo SMS. Ak, ze si kupim parkovaci listok v automate, napriklad v Zone A, stoji tento listok 50 centov. Ak ho zakupim na dve hodiny, stoji 1€, atd, atd. V pripade, ze kupujem listok cez sms, hodina parkovania stoji 60 centov. Potialto rozumiem, nakolko 10 centov rozdiel je vlastne cena alebo sms, alebo proste nejaky technicky poplatok za sluzbu. Ale nerozumiem tomu, ze ked si kupim uz listok na dve hodiny jednou sms, tak stale kazda hodina stoji 60 centov. A ked dalsiu hodinu, tak dalsich 60 centov. To znamena, ze ked si kupim listok (napr. 10 hodin) zaplatim cez automat 5€, ale cez sms 6€. Chcela by som vysvetlenie, preco vlastne kazda hodina cez SMS stoji 60 centov aj napriek tomu, ze listok kupim jednou sms.

10. október 2016

Karol Kamenár

Dobry den. Podla mojho nazoru je cena ako taka stanovena spravne, lebo hovori o cene parkovania za hodinu prostrednictvom SMS listka. Chapem vsak Vase/Tvoje poukazanie na dany system. Pravdepodobne je to technicke nastavenie, ktore asi nebude mozne zmenit (myslim si). Pri odoslani system zrejme zauctuje SMS listok podla hodnoty v sprave, ktora urcuje pocet hodin. Toto cislo vynasobi sadzbou 0,60 EUR a vysledna suma je hodnota SMS spravy, ktora je potom uctovana vo fakture. Ak by som v ramci SMS listka dostal viac minut, bolo by to podla mna efektivnejsie (aj pri MHD mam za rovnaku cenu listka viac minut, ak si ho kupim cez SMS).
10. október 2016

Karolina Plackova

Pokial si dobre spominam na dobu, ked bol tento sytsemzavadzany, tak kompetentni vtedy argumentovali, ze 10 centov viac za SMS listok oproti klasickemu automatovemu je vysledkom ceny SMS. CHapal by som to, ale len pri SMS parkovani na 1 hodinu. Kazda dlasia hodina, ak ju kupujem vramci jednej SMS (cize napr na 2 a viac hodin) by mala byt spoplatnena uz len 50 centami, kedze "technicky poplatok" som zaplatil v tej prvej hodine..
10. október 2016

Karolina Plackova

Este som chcela dodat, ze mozno by som premyslala aj nad tym, ze sms listok by mohol byt rovnako drahy aj z toho dovodu, ze neopotrebovavam automaty a nevyuzivam tlacenu formu listka, ale to by som asi chcela uz vela :-)
11. október 2016

Juro Trokan

Cena hodiny parkovania má byť rovnaká bez ohľadu na to, či si kupujem lístok v automate alebo prostredníctvom SMS. Vyššou cenou pri kúpe cez SMS mesto diskriminuje týchto platiteľov. Občania platia za parkovanie; prečo by mali dotovať mesto tým, že mu nahrádzajú "technické poplatky"?
11. október 2016

Karolina Plackova

Juraj, ja este viem ako tak pochopit vyssiu cenu prvej hodiny o 10 centov kvoli nejakemu "technickemu poplatku. Ale naozaj nechapem, preco kazda hodina v tej sms (aj ked kupujem viac hodin naraz) stoji 60 centov. Pritom ako som pisala, setrim automat, ktory neopotrebovavam, setrim papier a toner pri nevytlacenom listku, setrim aj to, ze niekto automaty obhospodaruje a pracuje s hotovostou, ktoru tam nahadzeme...A ano, tiez mi to pride diskriminacne, aby hodina cez SMS bola drahsia.
11. október 2016

Juro Trokan

Rozumiem, ale nesúhlasím ani s tou prvou hodinou. Obávam sa, že mesto teraz zvýši cenu v automate na 0,60 €/hod a budeme vybavení :-)
11. október 2016

xxx

Aby to nebolo také jednoduché, že 10 centov, tak citujem zo zmluvy medzi mestom Trnava a Mediatex: "Zmluvné strany sa dohodli, že odmena spoločnosti Mediatex za činnosť vykonanú podľa tejto zmluvy pri komplexnom zabezpečení systému predaja parkovného prostredníctvom SMS predstavuje 24,9% vrátane DPH z konečnej predajnej ceny z každého jednotlivého predaja uskutočneného prostredníctvom SMS."
11. október 2016

Karolina Plackova

Tak toto je este vacsia somarina, ako som si myslela...Cize firma Mediatex nema v podstate zisk z prevadzkovania SMS sluzby, ale rovno z parkovneho..."Vyhodna zmluva", hlavne pre obcanov
11. október 2016

Maja

Navyše ak platíte v hotovosti, automat vám pridá 10 minút, teda keď si ráno kúpim lístok do 16,00 hod, mám na lístku parkovanie zaplatené do 16,10 hod. Ale, ak ho platím SMS, tak ho mám do 16,00 hod. Skutočne, overte si to. To by som ešte riešila súčasne s horeuvedenou problematikou drahšieho parkovania...
11. október 2016

Karolina Plackova

Aha ano, na toto som zabudla, je to tak ako vravite. No vyzera to byt ako celkom dobry biznis...
11. október 2016

Maja

A ak by sa teda otvorila resp. doplnkovala tá zmluva, dala by som do nej aj ten fakt, že ak platím SMS parkovanie napr. do 15,00 hod, tak policajtom to na ich zariadení ukazuje len 10 minút po ukončení doby parkovania, teda do 15,10 hod a napr. o 15,15 hod už môžete dostať pokutu, lebo im to neukáže, že ste si v ten deň niečo platili. Preto by bolo vhodné, ak by im to ukázalo aj 15-20 minút po uplynutí doby parkovania, resp. všetky parkovania na dané auto v ten deň.
11. október 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
tak ako je správne uvedené v podnete, hodinová úhrada za dočasné parkovanie prostredníctvom automatu je v Zóne A 50 centov, v Zóne B 20 centov za každú začatú hodinu parkovania. Platenie úhrad prostredníctvom SMS-úhrad mobilných operátorov je v Zóne A 60 centov, v Zóne B 30 centov za každú začatú hodinu parkovania (nie za prvú hodinu parkovania). Zabezpečenie platobného systému prostredníctvom SMS-úhrad prevádzkuje pre Trnavu spoločnosť Mediatex (zmluva č.1071/2014 je zverejnená na www.trnava.sk), voči ktorej má Mesto Trnava finančné záväzky, ktoré sú premietnuté do ceny SMS-úhrad.
Ďalšie informácie o cenách za parkovanie sa občania dočítajú vo Všeobecnom záväznom nariadení (VZN) č. 400 a VZN č. 418.

Odbor dopravy a komunálnych sužieb
11. október 2016

Karolina Plackova

Odpoved zodpovednych povazujem za strohe konstatovanie zmluvy, ale logika v nom nie je ziadna. Chcela by som od kompetentnych vysvetleneie, ci je to v poriadku a ci je to pre mesto a hlavne obcana vyhodne, ze platba cez SMS je drahsia o 25% ako platba automatom..
11. december 2016

Karolina Plackova

To naozaj za taku uradnicky formulovanu odpoved, si davate status vyriesene? Zbytocna stranka....

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania