Vyznačenie parkovania na Sibírskej a v okolí

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Adela 27. októbra 2016

Navrhujem vyznačiť pozdĺžne parkovacie miesta a tiež zákazy parkovania na ulici Sibírska a Poštová. V čase zvýšenej návštevnosti v budove SOU Energetického je množstvo áut zaparkovaných na týchto dvoch uliciach, pred domami aj na druhej strane ulice a dochádza k častým nezhodám s obyvateľmi domov, ktorí si vyhradzujú právo na parkovanie na chodníkoch, vyznačujú si súkromné pozemky, znemožňujú parkovanie na chodníku betónovými kockami, blokujú zaparkované autá či dokonca sa vyhrážajú odtiahnutím. Ako majitelia áut sa obávame zablokovania auta (čo sa reálne stáva), či dokonca poškriabania karosérie až prepichnutia pneumatík. Vyznačenie parkovacích miest by pomohlo vyriešiť parkovaciu situáciu a zamedzilo vyhroteným situáciám s domácimi.

27. október 2016

kolombo

Aký súkromný pozemok?To všetko sú mestské pozemky a hlavne verejné prístupné miesta.Keď sa nemýlim.Tie tzv.značky,ktoré si tam napísali majitelia domov sú vymyslené a neplatné!Často chodím cez tieto ulice a nevidím dôvod,aby mesto osadilo nejaké zákazy.Tu treba začať tvrdo riešiť majiteľov domov,ktorí začali neoprávnene zaberať verejné priestranstvo napr.zábranami na autá.
27. október 2016

Flego

Obávam sa, že na týchto uliciach nemôžu legálne parkovať ani domáci, ani návštevníci. Podľa fotiek to vyzerá, že ani šírka chodníka, ani šírka vozovky nie sú dostatočné na to, aby po zaparkovaní zostali voľné šírky v zmysle zákona.
28. október 2016

Juraj Fuzák

Ziadny sukromny pozemok, je to verejne priestranstvo a moze tam parkovat kto chce pokial nebrani vjazdu do dvora. Aj akakolvek zabrana na chodniku je tam nelegalne a bude odstranena.
28. október 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
V zmysle § 23 ods. 1 zákona o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o cestnej premávke“), vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy.
V zmysle § 52 ods. 2 zákona o cestnej premávke, iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak, alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.
V zmysle § 25 ods. 1, písm. s) zákona o cestnej premávke je zakázané zastavenie a státie na cestnej zeleni a inej verejne prístupnej zeleni, na ostrovčekoch a deliacich pásoch, ak to nie je dovolené dopravnou značkou.
Šírka obojsmernej cesty na Sibírskej ulici je 6 m. Šírka chodníka, ktorý sa nachádza iba z jednej strany cesty, je 1,9 m. Súbežne s druhou stranou cesty sa nachádza cestná zeleň. Vzhľadom k citovaným ustanoveniam zákona o cestnej premávke a vzhľadom k šírkovým pomerom ulice je možné konštatovať, že státie vozidiel na tejto ulici je v rozpore so zákonom o cestnej premávke. Na tejto ulici je možné iba zastavenie vozidla, čo je v zmysle § 2 ods. 2, písm. y) zákona o cestnej premávke uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb, alebo na urýchlené naloženie alebo zloženie nákladu.
Šírka obojsmernej cesty na Poštovej ulici je 7 m. Šírka chodníka, ktorý sa nachádza z jednej strany cesty, je 2,5 m, z druhej strany 1,6 m. Státie vozidiel na Poštovej ulici z časti na chodníku, ktorý má šírku 2,5 m, a z časti na ceste je pri dodržaní citovaných ustanovení zákona o cestnej premávke možné. Na druhej strane cesty na Poštovej ulici, súbežne s chodníkom, ktorého šírka je 1,6 m, je státie vozidiel protiprávne.
Pravidlá cestnej premávky sú záväzné pre všetkých účastníkov cestnej premávky.

Mestská polícia mesta Trnava
28. október 2016

Adela

To znamena, ze vsade pred rodinnymi domami, na celej Kopanke aj inde sa parkuje proti predpisom a je to tolerovane. Cudny stav.
Kto sa ale ma angazovat vo veci zvysenia parkovacich kapacit v okoli SOU Energetickeho?
A minimalne na Postovej, kde je parkovanie mozne, by bolo dobre vyznacit parkovacie miesta.
Tiez ako som dobre pochopila, bolo by mozne povolit statie na zeleni po pravej strane Sibirskej ulice.
28. október 2016

Mária

Jaj, pani Adela, Vám tam parkujú autá pred domami len "v čase zvýšenej návštevnosti SOU", ale prídte sa pozrieť na ulice, ktoré lemujú centrum, stanicu, tu stoja autá, ktorých majitelia tu nebývajú, furt. Tulipánová, Stromová, Hlinkova, Hodžova, Študentská, Hospodárska... Ja mám napríklad pred domom neustále odparkované cudzie autá každý pracovný deň od siedmej rána do šiestej večer, ale môj pozemok sa začína plotom a nie priľahlým chodníkom, takže nemôžem niekomu zakazovať tu parkovať len preto, že stoja pred mojim domom, resp na ceste pred mojim domom. A kým mesto nepostaví riadne veľkokapacitné parkovisko pri stanici, stav sa nezmení.
28. október 2016

Fredy

Na Kopánke, ale aj inde v Trnave, tam kde sú jednosmerné ulice, zväčša sa dá parkovať v súľade s predpismi.
Avšak prakticky na celom území Trnavy s výnimkou jednosmerných ulíc (ulice pri rod. domoch ale aj parkoviská na sídliskách a pri inštitúciach) je jestvujúci stav tolerovaný, nakoľko v súčastnosti reálne riešenie v súľade s predpismi neexistuje. Jedná sa o niekoľko tisíc vozidiel.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania