Rozpadávajúce sa hradby

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Roman 18. decembra 2016

Dobrý deň,
Východná vetva hradieb od lávky na Starohájskej až po Mestký amfiteáter obsahuje žiaľ aj úplne zdevastované a rozpadávajúce sa úseky(okrem nich naštastie aj opravené úseky).
Viem, že mesto sa Trnavským hradbám ako NKP venuje, ale tu by sa už naozaj mala zvýšiť priorita, lebo kým sa dostane oprava k tomuto úseku, tak už možno nebude čo opravovať.
Pritom v schválenom rozpočte na rok 2016 v Programe 11 Kultúra v kapitole 11.2.2.1 vyčlenených 100000 EUR s názvom "Obnova mestského opevnenia východná vetva, pri múzeu" určených pre opravy z vonkajšej strany ale napokon sa to aktualizáciami znížilo na 31000 EUR
Ako sa tieto prostriedky použili?
Bude opravovaný aj najpoškodenejší úsek so zvyškami veže?(foto)
Kedy bude konečne rekonštrukcia z vonkajšej strany prebiehať?
Dakujem
Roman

05. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
spomínaná časť mestského opevnenia je zaradená do rozpočtu mesta na rok 2016 a tiež na rok 2017, je preto zrejmé, že mesto má zámer komplexne rekonštruovať tento úsek hradieb. Postup pri príprave obnovy je však konfrontovaný s jednotlivými špecifikami práve tejto časti mestského opevnenia (MO), ktoré je potrebné priebežne riešiť. Je to jediná časť MO v meste, ktoré je lemované pozemkami vo vlastníctve súkromných osôb, v niektorých prípadoch i samotné mestské opevnenie leží na súkromných pozemkoch. Preto každý krok musí byť vykonaný so súhlasom vlastníkov, pokiaľ nebude táto časť hradieb majetkovoprávne usporiadaná, to je však možné začať, až budú jasné plošné výmery pôdorysu hradieb z vypracovanej projektovej dokumentácie.
Pred zabezpečením prípravy projektovej dokumentácie obnovy, ktorá musí predchádzať samotnej realizácii, je potrebné v zmysle požiadaviek Krajského pamiatkového úradu v Trnave vykonať archeologický prieskum (pozostávajúci z realizácie sond v každom dvore priliehajúcom k MO, odstrániť popínavú zeleň pokrývajúcu MO, vyhotoviť fotogrametriu (zachytávajúcu reálny stav MO pred prípravou realizácie obnovy) a napokon kompletne zamerať múry mestského opevnenia, ktoré vykoná vybraný projektant a na základe ktorého sa vyprojektuje rekonštrukcia hradobných múrov. Každá z týchto činností bude realizovaná spôsobilou osobou, ktorá bude vybraná v procese verejného obstarávania.
Vzhľadom na časovú náročnosť vyššie uvedeného procesu mesto zabezpečí obnovu časti MO z vonkajšej strany práve v tom úseku, ktorý ste zdokumentovali, s tým, že súbežne sa zabezpečujú vyššie uvedené postupy.
Suma, ktorú ste uviedli – 100 000 eur, je vyčlenená v rozpočte mesta na rok 2016 a určená na obnovu tohto úseku MO. V roku 2016 sa suma na tento účel nevyčerpala, preto sa časť z nej presunula na obnovu inej časti MO, konkrétne bašty na južnej vetve mestského opevnenia (pri CITY aréne) – súťaž na zhotoviteľa aktuálne prebehla. A časť sa použije na obnovu práve časti MO, ktoré je na snímke. Predtým sa zabezpečilo (a uhradilo) statické posúdenie možnosti obnovy len z vonkajšej strany MO, orezala sa zeleň porastajúca MO z vonkajšej strany (i stromy rastúce v tesnej blízkosti hradieb na základe vydaného rozhodnutia), zhotovila sa fotogrametria vonkajšieho líca hradobného muriva. Istým obmedzením je i technologická požiadavka – obnovu nie je možné realizovať, ak vonkajšie teploty klesnú pod 5° C, čo je hraničná hodnota pre použitie vápennej malty, ktorá sa výhradne používa pri sanovaní mestského opevnenia.
Ubezpečujeme vás, že táto časť hradieb nezostáva na pokraji záujmu, práve naopak, len si to vyžaduje potrebný čas na prípravu a správny postup v zmysle zákona o verejnom obstarávaní.

Odbor investičnej výstavby
07. február 2017

jozef

Na projekt sa nikto neprihlásil, lebo mesto by chcelo všetko pod cenu, takže záujem žiadny,
03. jún 2018

Roman

Dobrý deň,

čas hradieb zo svahu na Hlbokej ulici bližšie od lávky sa už začal opravovať.
Dúfam, že je riešený celý úsek a opraví sa aj najrozpadnutejšie časť.

Roman
23. september 2018

Roman

Dobrý deň,

Rekonštrukcia úseku sa blíži k záveru...ostáva ešte podokončovať pár kúskov(hlavne napojenie rekonštruovanej časti veže na múr, kde je veľká trhlina ) a hlavne upratať množstvo stavebného odpadu, ktoré po realizácii ostáva pri hradbách.

Ďakujem

Roman

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania