Triedenie odpadu

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Denis Vician 30. januára 2017

Ako je to s triedením odpadu v Trnave? Chcem aj spýtať na koše, ktoré sú po Trnave, ktorým nechápem. Modré koše sú určené na papier, plast a plechovky. To sa akože triedi spolu, alebo sa to triedi až niekde na skládke? Veď pokiaľ si dobre pamätám, všade sa dáva plast do žltých, papier do modrých, kov do červených a sklo do zelených. Prečo je teda na modrých papier, plast a plechovky spolu?

31. január 2017

Jozef A

No, manželka pred časom neveriacky sledovala smetiarov - prišli, zobrali všetky kontajnery (aj tie na triedený odpad) a všetko pekne do jedného auta .... či mali len horší deň a sekli sa, neviem
01. február 2017

Peto

Jozef, podobná aféra bola pár rokov dozadu na prengu, niekto ich nahral na video a ASA mama z toho priekak. Bolo by fajn takýto delikt hlásiť priamo na ASA, teda teraz sa to už inak volá.
01. február 2017

Maja

A predstavte si, že ak to nepomiešajú na sídlisku priamo do smetiarskeho auta, tak to spravia na skládke - pomiešajú všetko dokopy - povedali ľudia, čo to tam videli a smiali sa nám, čo doma separujeme.
01. február 2017

Filip

Neviem, ako to je u nas, ale je bezne ze smetiarske auta maju vo vnutri viac komor - dokazu brat naraz aj komunalny aj separovany odpad.
Maja mas aj nejake foto, alebo video, alebo jedna pani povedala? Ale verim tomu, ze ak odpad v separovanom kontajnery nie je spravne vytriedeny a ludia tam nahadzu vsetok bordel, tak to jednoducho zmiesaju...
01. február 2017

Matúš G

To je starý kontajner, treba len prelepiť nálepku a je to vyriešené. Čudujem sa že ešte takéto kontajnery sú.
http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/kedy-slovaci-naucia-obal-od-vajicok-je-papier-do-papiera-nepatri.html
02. február 2017

Peter

To by zaujimalo aj mna, ako je to s tym triedenim. Tiez som ich videl nakladat papier a plasty naraz. Mozno je ten nakladoak rozdeleny na dve casti. Ale kazdopadne to velmi doverihodne nevyzera.
02. február 2017

Roman Krajčovič

Už ste sa niekedy pozreli do nádob na separáciu čo všetko sa tam nachádza???Od elektroniky až po stavebný odpad tak preto sa stava že vysupu aj separovany do komunalu.A ruku na srdce kto z vás tak poctivo triedy odpad? Ludom je obsolutne jedno čo kam vyhodia hlavne že to majú kam vyhodit.
05. február 2017

Denis Vician

Ďalší takýto podobný kôš sa nachádza na Paulínskej ulici, v uličke vedľa Mestského úradu (presnejšie za reštauráciou Al Trivio). Určite sa ich nachádza po Trnave viacero.
06. február 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
s otázkou sme sa obrátili na firmu FCC, ktorá nám poskytla túto odpoveď:
"V prvotných formách triedeného zberu sa odpad zberal do jednej nádoby, ktorá bola určená pre PAPIER, PLAST, TETRAPAKY a PLECHOVKY. Až neskôr sa prešlo na triedený zber PAPIERA a zvlášť do druhej nádoby PLASTY, TETRAPAKY a PLECHOVKY. Modrá nádoba z podnetu je označená pôvodnou samolepkou, predpokladám, že nová samolepka z nádoby odpadla pravdepodobne pôsobením počasia. Bohužiaľ, stretli sme sa aj s úmyselným poškodzovaním zo strany obyvateľov, prevažne detí, ktorým sa asi samolepka páčila. Kontajner znovu označíme samolepkou, ale až keď budú teploty stabilne nad nulou. V opačnom prípade samolepka nebude držať.
To, že naši zamestnanci sypú všetok odpad do jedného vozidla, je nezmysel, pretože to majú prísne zakázané, nesmú nič také svojvoľne urobiť, a ak by nariadenie porušili, čakal by ich tvrdý finančný postih. Môže sa to udiať iba v tom prípade, ak je v nádobe na triedený odpad iný (napr. komunálny) odpad, a teda jeho výsypom by sa znečistil riadne vytriedený odpad vo vozidle. Ak nastane taký prípad, že vytriedený odpad je priveľmi znečistený, tak osádka vysýpa nádoby s povolením nadriadeného pracovníka. Bohužiaľ, niektorí obyvatelia vyhodia komunálny odpad do ktoréhokoľvek kontajnera, ktorý je v daný moment otvorený, čo sú vinou vyberačov odpadu (bezdomovcov) často práve kontajnery na triedený zber. Vzorne vytriedený odpad vychádza na zmar nezodpovedným prístupom niektorých obyvateľov.
Čo sa týka viacerých typov nádob na rozličné komodity odpadu, tak je to hlavne z dôvodu nedostatku voľných plôch. Neviem, z čoho by sa dalo zobrať, či z parkovacích miest alebo zelene. Ale to je už otázka na mesto Trnava, pretože samotné plochy a aj stojiská sú v jeho réžii.
Ing. Lukáš Cintavý
vedúci strediska zvoz
FCC Trnava, s. r. o."
Za Mesto Trnava uvádzame, že najnovším trendom je v meste postupne nahrádzať klasické kontajnerové stojiská polopodzemnými kontajnermi, čím sa vyrieši problém s priestorom pre kontajnery na triedený odpad (http://www.trnava.sk/sk/aktualita/budujeme-specialne-stojiska-s-polopodzemnymi-kontajnermi-na-odpad). Veľa však závisí na občianskej zodpovednosti obyvateľov, teda akým spôsobom budú odpad triediť, aby bol skutočne plnohodnotne vytriedený a spracovateľný.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
22. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
okrem odpovede na nedostatočné triedenie zamestnancami, spolupracujúca firma neporiadok na stojisku operatívne odstránila.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
11. apríl 2017

Matúš G

Vybavené.
03. august 2018

Martin

A do zltomodreho kontajnera patrí čo? Plasty či papier? Nemá byť žltý kontajner celý žltý a modrý celý modrý? 2 takéto zltomodre kontajnery sú na Veternej 33 v TT..
15. január 2020

Richard

Martin, mas tam napisane domaci komunalny odpad....

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania