Pravidelné požiare na skládke

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Dobry den, ako mieni mesto postupovat voci spravcovi skladky odpadu? Pravidelne na nej hori a dychame to vsedci. Je to karcinogenny hnus a je to niekolko krat do roka!

27. marec 2017

Peter

Len pripomeniem, vlastnikom skladky je Mesto Trnava.
27. marec 2017

Roman Krajčovič

Hovori vam nieco pojem samovznetenie? Lebo neviem či sa stym daco robit.
27. marec 2017

xxx

Roman, takže všetky skládky po celom svete pravideľne horia?
27. marec 2017

Peter

Keď to horí niekolko krát ročne a aspoň raz ročne je to veľký požiar, je na mieste otázka o kompetentnosti správcu. Prečo to máme dýchať?? Ak to nezvládajú alebo je skládka zle spravená, treba ju zaviezť hlinou a uzavrieť alebo zmeniť správcu. Každopádne sme sa dostali do stavu, ktorý sa už nedá tolerovať!
28. marec 2017

Micro

Na mieste udalosti zasahovalo aj KCHL z Nitry, ktoré monitorovalo ovzdušie okolitých obcí, zvýšené hodnoty znečistenia ovzdušia neboli namerané...takže žiaden problém...
28. marec 2017

Peter

presne tak, unikal vlastne čistý tatranský vzduch, to vzniká vždy, keď horí plast, farbený papier...
28. marec 2017

Peto

Keď vidím, aké chemikálie ľudia vyhadzujú, tak tým nameranym hodnotám jednoducho veriť nemôžem. Naša trnavska skládka horí pomerne často narozdiel od iných, nečudujem sa teda, že vznikajú konšpirácie. Hlavne teraz, keď ešte nie je teplo a už sa to samovznecuje. Vznietenie totiž môže vzniknúť aj zmiešaním dvoch chemikálií.
28. marec 2017

Flego

Tamaškovičova smrdela ešte na druhý deň ráno.
28. marec 2017

Peter

ešte stále sa z toho dymi. Nejde o konšpirácie ale hoď pre zaujímavosť do googlu: horí skládka, horela skládka a od 2013 je tam najviac počtom termínov Trnava. No a slkadok na SK je kopec, ale tá naša trnavská je nejaká divná. Samé samovznietenia :)
28. marec 2017

Roman Krajčovič

Mily p.5sulo ked začne horiet kopec slamy alebo sena z ničoho nič čim to asi bude?Nato aby sa samovznietilo daco teplo nemusi byt :) Vezmi te si kvalitnu termokameru a prejdite si kopec skladky a zistite ake teplo dosahuje odpad len tak ležiaci na kope.
28. marec 2017

Peter

Roman, to znamená, že je na skládke niečo zle. Stáva sa z toho v poslednom čase skor spaľovňa odpadu a nie skládka. Spaľovňa je v TT ak sa nemylim iba jedna v areáli nemocnice. Preto ma zaujíma, ako bude mesto ako vlastník postupovať aby chránilo svojich občanov pred tým aby to museli pravideľne dýchať.
28. marec 2017

Matúš G

Peter, nie len mesto ale aj ASA Rakúsko. Dnes bolo mestské zastupiteľstvo kde riaditeľ FCC B. Stanko v bode 14. rôzne vysvetľoval čo sa na skládke vlastne stalo a čo mohlo zapríčiniť požiar. Odporúčam pozrieť. Zatiaľ to nie je na internete (tak do týždňa by to tam mohlo byť), ale keď bude tak to bude na tejto stránke:
http://trnava.videostream.sk/
28. marec 2017

Peter

Obranne keci Mr.Stanka budu urcite poucne :) FCC ma v sprave podobnu skladku v Zohore. Zaujimave, ze tam horelo za 5 rokov raz. Asi je v Trnave nejaka geopatogenna zona, ze tu hori viac krat do roka.
29. marec 2017

Peto

@Peter, @Matus G.. video zo Stankovho oznamovania stavu je aj na facebooku MTT. Malo by ist aj bez prihlasenia na facebook: https://www.facebook.com/mestskateleviziatrnava/videos/1498739196826135/

@Peter - na vcerajsom zasadnuti mestskeho zastupitelstva odznelo niekolko rieseni:
- kamerovy system, kde povedali, ze zo zadnej strany kopca by to bol problem (otvrene priestranstvo do role a pohybuje sa tam vela aut, ktore si skracuju cestu)
- lacnejsie riesenie boli termokamery, ktore by zaberali cely kopec a bola by vybavena vec
- najextremnejsi a zaujamvy napad bol vybudovanie malej spalovne-elektrarne v spojeni s rakusanmi a eurofondami, ktora by podobne, ako bratislavske OLO likvidovala odpad spalovanim a vyrabala tak teplo a elektrinu pre Trnavu

Podla mna najrealnejsie a naozaj nalacnejsie riesenie vidim - termokamery + upozornenia na mobil pri zvysenych hodnotach. O spalovni si mozeme nechat zatial zdat.. kopec sa bude kopit dalej.
29. marec 2017

Peter

Pozrel som si to video, po pravde som nič iné od neho ani nečakal, musí hájiť farby.
S jeho názorom naozaj nesúhlasím, ak majú problémy s neustálym horením skládky, majú ho riešiť, nie sa vyhovárať, že sa to stáva a čakať, kedy sa to znovu stane. Vyhovárať sa pri tom, že je tam rôzny odpad, veď je to skládka, vždy tam bude zmes všetkého možného. V Rakúsku by im za neustále ohrozovanie životného prostredia z nedbanlivosti hrozili sankcie. Na Slovensku sa konštatuje, že sa to stáva. Čo spravili doteraz po predchádzajúcich požiaroch aby sa to znovu nestalo ?!
Plne s tebou súhlasím, že treba niečo robiť a treba to robiť hneď. Nie čakať, či budú Eurofondy.
Termokamety - OK. Asi by to chcelo aj zdroj vody rovno na skládke, bude rýchlejší zásah. Keď mohla mať rozvod vody na skládke niklovka, hlinikáreň...prečo ho nemá Trnava? V správe z hospodárenia sa Trnava pochválila, koľko zaplatili obce za skládkovanie. Niečo treba aj reinvestovať do protipožiarnej bezpečnosti (sorry za dlhý príspevok, pán Stanko mi dvihol tlak)
02. apríl 2017

Peter

Ohrozovanie obcanov
pan starosta uz by bolo nacase riesit smetisko lebo hori treti krat za posledne tri tyzdne. TOTO JE PRIAME OHROZOVANIE OBCANOV TOXICKIM DYMOM a to nehovorim o znecistovani zivot. prostredia!Vyvodit dosledky je tu uz prioritou.A ked je to mestu jedno pojde to dalej a dalej.hasicsky zbor tu neni len pre smetisko.
02. apríl 2017

Peter

Ako je vidiet, v sobotu horelo znova. Obraz si asi kazdy spravi sam. Mesto mlci a tvari sa, ze nic. Pan Stanko obhajuje FCC a snazi sa nam nahovorit, ze poziare na skladke su vlastne v poriaku a mozeme byt radi, ze to nehori non-stop ako v Hlohovci. No co pan promator, co s tym budete robit? Toto je ta "lepsia Trnava"? Je to fakt problem, ktory musite riesit, neda sa pred tym schovat! Mate na to jediny paky!
02. apríl 2017

Peto

Peter, vyssie som ti pisal, co odznelo na zasadnuti.. ty si myslis, ze to je len tak lusknut prstom a hotovo? Daj tomu chvilu, nech zistia, ktore riesenie vyjde na aky obnos penazi, ci su moznosti cerpania eurofondov atd.. Ja som tiez velmi zvedavy na vyvoj v tejto oblasti.
03. apríl 2017

Peter

5tulo, s eurofondami nevtipkuj, to by sa mohlo riesit v najlepsiom o rok, sam vies aky je to zdlhavy proces. No a ja stale cakam na stanovisko mesta, teraz je to len v stadiu dohadov diskutujucich na OPS. Mesto je vlastnikom, tak by sa niektory zo zodpovednych odborov mal nimalne vyjadrit, co budu robit. Co sa tyka toho, ze mam dat tomu cas. Co tam horelo prvy raz a zacina sa to az teraz riesit? Ved uz minimalne od decembroveho velkeho poziaru malo mesto+FCC hladat riesenie. Netvarme sa prekvapene, ze je to prvy krat co horela skladka.
03. apríl 2017

Roman Krajčovič

Pán inžinier Peter ako by ste vy poriešili situáciu? treba si sadnúť namiesto p.Stanka alebo p,Bročku za stôl a riešiť to teda lebo podla toho ako sa tu vyjadrujete musíte mať minimálne 4 VŠ :) Hlavne by ma zaujímali ako by ste poriešili tie onhe ktoré tlú asi tak 30m hlbke v skládke :) pekný deň prajem.
03. apríl 2017

Peter

Romanko, som ja snad primaror mesta Trnava? Ja za to zodpovedny nie som, resp. nevsimol som si zatial, ze by mi prinalezala nejaka zodpovednost za skladku alebo zdravie obcanov Trnavy. Ak je ohen, ako pises 30 m hlboko v skladke (:-)), je to podla teba ok? Je skladka v poriadku? Precitaj si prosim ta moj podnet a potom sa do mna navazaj. PS: o moje vzdelanie si nerob obavy, bud uplne v klude, je v pohode :-)
20. máj 2017

Peter

vcera fukal vietor s horelo znovu
21. máj 2017

Matúš G

Peter ale to nehorela skládka
26. október 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
požiar na skládke komunálneho odpadu na Zavarskej ceste v Trnave vznikol 26. 3. 2017 v nedeľu v popoludňajších hodinách. Presná príčina vzniku nie je známa. Rýchlemu rozšíreniu požiaru napomohlo zloženie odpadu, ktorý je z 90% horľavý, a tiež silný nárazový vietor. Po uhasení požiaru sme pristúpili k zavedeniu nasledovných opatrení na zníženie rizika vzniku požiaru: zvýšenie podielu stavebného odpadu, presýpanie okrajových svahov telesa skládky väčšou vrstvou zeminy za účelom zamedzenia prístupu vzduchu do telesa skládky. V budúcom roku je naplánovaný nákup buldozéru, ktorý umožní lepšiu úpravu svahov telesa skládky.

FCC Trnava, s. r. o.
26. október 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
proces horenia sa na skládke vyskytuje aj pre nevhodné (nedostatočne triedené) odpady nachádzajúce sa často v kontajneroch na komunálny odpad. Zväčša ide o proces, ktorý sa dá v počiatkoch eliminovať, no sú situácie (vysoká teplota, priesvitné materiály, nepriaznivá kombinácia vetra a pod.), keď vzniknú podmienky prehriatia a vzbĺknutia plameňa, ktoré sa nepodarí včas zlikvidovať, keďže prebiehajú pod vrstvou odpadu. Mesto Trnava preto intenzívne uvažuje, popri realizovaných krokoch na eliminovanie požiarov na skládke, s iným riešením likvidácie odpadov. Nové riešenie vzhľadom na investíciu a prípravu však bude možné realizovať až o niekoľko rokov. Občania o ňom budú priebežne informovaní.

Ing. Pavol Tomašovič, hovorca Mesta Trnava
20. október 2019

Peter

podnet vyrieseny, skladka znovu hori

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.