Fasady bytovych domov: farebny chaos

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Pavol Janák 30. apríla 2013

Verim, ze nie som sam, kto ma v sebe aspon stipku estetickeho citenia a nepaci sa mu to, ze sa z nasho mesta stava nevkusna duhova pastelovo-kriklava farebna preplacana machula.

Som mlady clovek, tridsiatnik a podla sablony by som teda mal byt viac za pestrofarebnost nez starsi konzervativnejsi spoluobcania. No bohuzial...

Oci z toho bolia, ako si vedla seba stoji marhulovo-oranzovy cinziak a zeleno-bielo-cierny cinziak. Otrasne posobi, ked jedna cast toho isteho bytoveho domu je namalovana na cerveno-bezovo-sivu, druha je este povodna seda a na konci si uz jeden vchod z piatich nezavisle dohodol nater zlto-oranzovy.

Co na to veduca Stavebneho uradu? Co na to hlavny architekt? Co na to pan primator, ktory vzdy v minulosti odsudzoval farebnymi reklamami zapelesene mesta ako Zilina a spol. Toto snad nie je farebny smog a chaos? Ako to posobi na ludi?

Moze mi sice ktokolvek namietnut, ze je sloboda a vlastnik ma pravo vybrat si farbu ci farebnu kombinaciu, aku sa mu zachce; a ked ma chut, moze si dat osadit aj ruzove okna so zelenymi sklami. No ale toto je prilis, taketo extremne ponatie slobody, nemyslite? Naco su nam potom vsetky tie stavebno-pravne regulativy? Mozeme to vyhodit do smeti, ked budeme na veci takto nahliadat.

Chapem, ze to nie je problem cisto len Trnavy a je to vidiet aj v ostatnych mestach, ale to snad neznamena, ze mame veci nechat tak. Hoci aj keby sa s tym hned zacalo nieco robit, uz je neskoro, kedze uz dnes to tu vyzera horsie nez v cirkusovom sapito.

Kto za to moze a kto to kedy (xy rokov dozadu) neodsledoval a nevsimol si, ze to takto predsa nemoze fungovat, to je zjavne pase, no urcite MZ mohlo prijat VZN a Stavebny urad mohol lepsie a viac obmedzovat, kontrolovat, pokutovat.

A uz len na zaver by ma zaujimala jedina vec:
Kto ma, preboha, co proti obycajnej bielej farbe?

Dakujem. Odpoved asi ani necakam. Skor sprsku kritiky od diskutujucich.

P.S.: Lokalizaciu si, prosim, nevsimajte. Oznaceny je MsU ako zodpovedny organ.

30. apríl 2013

nada

Suhlasim s vami, tiez je mi z toho smutno a verim ze by sa tomuto problemu mala venovat zodpovedajuca pozornost.
30. apríl 2013

Michal Žitník

SUHLAS! Na tento problem vediem diskusiu uz dlhsi cas. V prispevku ste povedali vsetko co bolo treba aj to, ze sa s tym nanestastie uz neda nic robit. Kazdopadne hlavny architekt v meste Trnava je cudzi pojem nakolko neviem o ziadnej jeho pozitivnej cinnosti v poslednych rokoch.
01. máj 2013

Andrej

o farbe rozhoduju majitelia bytov vo vchode
02. máj 2013

heco

ano, andrej, a ze sa pri tom vedia poriadne odviazat
02. máj 2013

Ivana

Casto sa o tomto probleme doma bavime. Co k tomu povedat? Tiez mame zateplene, architekt navrhol farbu, projekt sa dal schvalit na urad a nasledne sa predlozili majitelom bytov 3 farebne varianty na vyber. Schvalena bola povodna, ktora bola aj v projekte /v uz schvalenom/. Teraz pozrieme na sidlisko a tam vybuchla paleta, hl. architekt je brany na zodpovednost, ale co tie projekty? To mame architektov taku bandu tupcov, ze ich nezaujima prostredie, do ktoreho navrh zasadzuju? Co studuju v tej skole? Predsa aj tu 2. aj 3. farebnu variantu nam pripravoval architekt, to je clovek co sa podpise, da tam svoje meno. Takze ano vyberu vlastnici, ale farby predsa navrhol niekto kto ma o tom paru. Alebo ani nie?
Stotoznujem sa s tym, co pise autor prispevku, naco su vsetky tie stavebno-pravne regulativy. Ak je farba v projekte nevhodna, odporucaju z uradu aspon na zmenu? Alebo sa tvaria, ze nejdeme zbytocne buzerovat za take blbosti? Ale potom to tu vyzera tak ako vyzera. Ostava par nezateplenych barakov, keby aspon tie dostali farby k svetu, popravde len sa modlime, aby to tak bolo.
Tiez mi pride "az prilis slobody" ked nechavame vyber farby fasady na laikov, dame kriklavofialovu lebo vlastnici to tak chceli, tak to tak budu mat. To je pomylene.
02. máj 2013

Ivana

Este sa doplnim, nepredstavujem si to tak, ze by uradnici ohrnuli nos, tato farba sa nam nepaci, vyberte si inu, ale ze budu nejake pravidla http://bratislava.sme.sk/c/6741796/bytovku-obliekli-aj-do-maskacov-duhove-sidliska-ma-skrotit-zakon.html - pasaz manual pre bytovky. A do nich sa zmesti cele sidlisko. Tak by bola aj moznost akej - takej volby, aj dodrzany nejaky esteticky vzhlad.
03. máj 2013

nata

problem je hlavne v obyvateloch bytov, kazdy si mysli, ze ma vkus a potom je kazda rada zbytocna, architekt sa moze snazit kolko chce, ak si ludia navrhnu otrasny variant
"uradnici" sa snazia ludom poradit, lenze ako som spominala...kazdy ma pocit, ze jeho vkus je ten najlepsi...
keby ludia pocuvali architektov ( nevravim, ze vsetci su dobri ) nevyzeralo by to okolo nas, tak ako to vyzera ...
06. máj 2013

monika

mňa by zaujímalo, prečo prinajmenšom súbor činžiakov pri hospodárskej ulici (prvá foto) nemohol byť jednotný. nielenže sa nedali rovnaké farby, ale ani vzor nenadväzuje. to už je také ťažké sa dnes na niečom dohodnúť?
07. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. O jeho riešení vás budeme informovať.

Gmitterová, ÚKaM
07. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Mesto Trnava ako orgán územného plánovania a príslušný stavebný úrad malo vždy záujem o kvalitnú obnovu bytových domov ale aj o kvalitu prostredia a vzhľad domov.
Zatepľovanie fasád bytových domov sa uskutočňuje na základe vydaných stavebných povolení, ktoré vydáva stavebný úrad. V priebehu schvaľovacieho procesu sa ku každému projektu vyjadruje odbor územného rozvoja a koncepcií.
Odbor územného rozvoja a koncepcií už v prvopočiatkoch procesu zatepľovania vykonal pasportizáciu bytových domov, nafotil ich, aby mohol konzultovať a usmerňovať farebnosť v území.
Pri prvých vydaných stavebných povoleniach, nakoľko investori boli v časovej tiesni, pretože požadovali dotácie z ŠFRB a museli stíhať termíny, dokumentácie neobsahovali farebné riešenie. Vzhľadom na to bolo v rozhodnutiach stanovené, že pred realizáciou si prídu farebnosť investori alebo ich zástupcovia odsúhlasiť na odbor územného rozvoja a koncepcií. Toto bolo aj podmienkou kolaudácie. Niektorí prišli pred realizáciou farebného náteru, ale stávalo sa, že až po jeho zrealizovaní podľa svojich predstáv. Preto po dohode so stavebným úradom od roku 2011 je súčasťou dokumentácie aj projekt farebného riešenia a je podmienkou vydania stavebného povolenia. Dokumentáciu väčšinou spracovávajú stavební inžinieri, tí osvietenejší pošlú návrh pred konečným dopracovaním na odsúhlasenie, nakoľko všetci nemusia mať to najlepšie farebné videnie a cítenie, prípadne neštudovali koloristiku, ktorá je jedným z predmetov štúdia na fakulte architektúry. A aj keď projektanti majú cit pre farby sa stáva, že svoj vkus im nanútia majitelia bytov alebo stavebné firmy, ktorým zostala farba z predchádzajúcej realizácie a bez ohľadu na už zrealizované zateplenia. Prax je zvyčajne taká, že si majitelia vyberú z troch návrhov spracovaných projektantom alebo stavebnou firmou a potom ho predložia na odsúhlasenie a veľakrát je to „omyl“, ktorý nielen farbou ale aj členením narúša tektoniku obytného domu a ktorý je potrebné korigovať. A potom nasleduje „naťahovanie sa“ o farebnú paletu a jej intenzitu. Tí uvedomelejší alebo tí čo rešpektujú odborný názor si dajú vysvetliť a pochopia a súhlasia. Ďalší sa tvária, že súhlasia a spravia si po svojom, prípadne sa hneď začnú oháňať tým, že oni si to platia a prečo by nemohli mať to čo chcú. Najčastejšie argumenty sú tie, že: “ Všetko bolo sivé za socializmu, my chceme farby“ alebo „My chceme byť iní“.
Tento stav je výsledkom dlhodobého spoločenského marazmu a s odkazom na demokraciu aj nerešpektovania žiadnych princípov a autorít. Vo vyspelých krajinách, kde sa samozrejme dá oprieť aj o legislatívu je bežné, že stavebný úrad dá majiteľovi vybrať z dvoch farieb a ten to aj rešpektuje.
Mrzí nás tento stav aj vzhľadom na to, že mesto sa zapojilo do projektu Mestá odolné na dopady zmeny klímy – trnavská inšpirácia a práve intenzívna farebnosť fasád je jedným z momentov zvyšovania globálneho otepľovania, nakoľko farba vplýva na prehrievanie. Veľmi sýte, až tmavé odtiene povrchových úprav svetla pohlcujú a logicky odrážajú len menšiu časť dopadajúcej energie.
Tmavé povrchové úpravy zabezpečujú ich vlastné „prehrievanie“ v letnom období a tým zvyšujú teplotný gradient. Dôsledkom toho je väčšie teplotné namáhanie a časom i únavové zaťaženie, ktoré sa uvoľňuje vo forme trhlín.
Ideálnym riešením pri obnove a výstavbe bytových domov a aj rodinných domov by bola najnižšia intenzita jednotlivých farieb (podľa konkrétnych vzorkovníkov) aspoň na 90% fasády s povoleným doplnkom farby silnejšej intenzity (o jeden dva odtiene).
Samozrejme je aj rozdiel medzi jednotlivými sídliskami, kde napr. Prednádražie si udržalo pomerne triezve riešenia obnovy bytových domov, tak isto je rozdiel medzi projektantami, niektorí chodia konzultovať všetky aj drobné zmeny alebo posielajú návrhu mailom a dohoda s nimi je vždy možná, takisto aj s majiteľmi bytových domov.
Sme si vedomí aj toho faktu, že názory na architektonické a tým aj farebné stvárnenie domov sa líšia nielen medzi laickou verejnosťou ale aj medzi odborníkmi a preto dosiahnuť všeobecnú spokojnosť v danej oblasti nie je možné.



Mestský úrad v Trnave, Ing. Iveta Miterková, vedúca odboru stavebného a životného prostredia
Ing.arch. Eva Hulmanová, odbor územného rozvoja a koncepcií
12. máj 2013

Pavol Janák

Dakujem MsU a konkretne teda obidvom pani inzinerkam za odpoved, no popravde, neuspokojila ma. Mrzi ma, ze to musim povedat, ale je to bohuzial tak. V pomerne obsirnej odpovedi MsU je totiz len konstatovany sucasny stav, cize to, ako to dnes funguje.

Nikde som sa ale nedocital, ci sa s tym niekto niekedy nieco (hoci aj neuspesne) pokusal robit.

Da sa vytusit, ze ziadne debaty na gremialkach, MR ci MZ sa neviedli, ziadny navrh VZN sa nespracoval, ziadna komunikacia s prislusnym ministerstvom neprebehla, ziadna iniciativa sa v tomto smere sa nekonala - skratka sa do toho zbytocne nesparalo a cokolvek bolo trnavskemu stavebnemu uradu predlozene, to sa schvalilo. A ked sa aj napokon zrealizovalo cosi uplne ine, tak sa to uz nechalo tak, ved co...

Ako pisete: "ti osvietenejsi" daju odsuhlasit, ti zvysni si urobia po svojom; "ti uvedomelejsi" si nechaju poradit a ti ostatni zas nie. V konecnom dosledku vsak vsetko jedno - MsU povoli aj tym aj onym.

Vysledok je potom ten, ktory vidime na uliciach.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania