Dolná brána

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Viktor 04. mája 2017

Podľa oznamu sa malo v projekte Dolnej brány malo pokračovať v marci 2017. Je máj a vykopávky (ktoré odkrývali centimeter po centimetri), sú naďalej vystavené poveternostným vplyvom. Dokedy bude trvať tento stav? Nehrozí znehodnotenie vykopávok?

05. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
keďže príprava rekonštrukcie Námestia SNP je zložitejšia, ako sa na začiatku očakávalo, a nie je možné ihneď pristúpiť k finálnej prezentácii Dolnej brány, pristúpi mesto k dočasnej ochrane vykopávok, čo doteraz kvôli počasiu nebolo možné. Určite nezostanú ďalšiu zimu otvorené, lebo ako nás informoval archeológ Erik Hrnčiarik, malo by to pre objavenú pamiatku fatálne následky. Momentálne komunikujeme s Krajským pamiatkovým úradom o najvhodnejšom spôsobe ochrany, predpokladáme prekrytie geotextíliou a prisypanie zeminou do určitej výšky.

Odbor územného rozvoja a koncepcií
18. jún 2017

Simona Čechová

Odpadky a palety na archeologickom nálezisku Dolná brána

Za oplotením náleziska je kôs plný smetí, ktoré už padajú na zem, na zbytkoch stredovekého opevnenia sa povajulú špinavé handry a palety.
21. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
kôš aj neporiadok bol z lokality archeologických vykopávok odstránený a pozostatky Dolnej brány boli opatrené geotextíliou. K jej prezentácii vo forme nálezovej situácie pristúpime ešte v tomto kalendárnom roku.

Mestský úrad Trnava
26. jún 2017

Matúš G

Vybavené.
26. september 2017

Micro

Nepravdivé informácie

Je september a nič sa nerealizuje...
25. október 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
stavenisko dolnej brány už bolo odovzdané zhotoviteľovi stavby. Predmetom investičnej akcie je realizácia stavebných prác na prezentácii časti južného úseku mestského opevnenia – Dolnej brány a barbakanu. Cieľom obnovy predmetného úseku opevnenia bude jeho záchrana, konzervovanie a prezentácia vo forme archeologického nálezu. Predpokladaná doba realizácie je 8 týždňov.

Odbor investičnej výstavby
08. jún 2018

Micro

Takže 8 týždňov? - zasa to nie je pravda.
08. jún 2018

Micro

Prečo sa na obnovu resp. prezentáciu Dolnej brány použili o niekoľko storočí mladšie tehly, ktoré navyše ani neboli vyrobené v Trnave?
Tie, čo som tam videl, boli zo Šenkvíc (značka "BR) a zo Zavara (MG).
13. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
doteraz realizované stavebné práce sú v súlade s vypracovanou projektovou dokumentáciou pre Prezentáciu Dolnej brány a barbakanu a sú riadené v zmysle záväzného stanoviska vydaného Krajským pamiatkovým úradom v Trnave ich metodikom, ktorý priamo určuje spôsob ochrany pôvodných architektúr, ako i ďalší spôsob murovania murív, vrátane použitia tehly a väzby tehly v jednotlivých radoch prezentovaného muriva s použitím vápennej malty. Murovacie práce sú vykonávané umelecko-remeselným pracovníkom pod dohľadom metodika Krajského pamiatkového úradu na kontrolných dňoch stavby zvolávaných investorom stavby a priamo i týmto metodikom.

Odbor investičnej výstavby
31. august 2018

Micro

Dva týždne po termíne...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania