Chátrajúce budovy

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Palcino Čavojský 11. mája 2017

chcel by som sa opýtať, či mesto nemôže urobiť nejaké aktivity na záchranu kasárenských budov a budov pri univerzitnom kostole. Z pohľadu, ktorý mám z okna mám stále väčší dojem, že chátrajú stále viac. Predpokladám odpoveď v zmysle, že budovy nie sú v majetku mesta (ak naozaj nie sú), ale mesto by mohlo vyvinúť tlak na majiteľa, aby s budovami niečo robil..

12. máj 2017

Robo

Mesto nemá žiadne páky na majiteľov budov v meste. Viď napr. rožná budova ulíc Hviezdoslavova a J.Hollého, ktorá je v havarijnom stave asi 20 rokov. Ale budovy ktoré spomínaš patria myslím cirkvi, takže asi ovečky málo sypú do meštekov. Jediná možnosť je dať tapetu na okná a bude po probléme.
12. máj 2017

Palcino Čavojský

Robo, budova na Halenarskej patrí mestu, alebo ju predalo len nedavno...
12. máj 2017

Robo

Ale ja som nepísal o Halenárskej. Toto je jeden z mnohých prípadov.
http://www.trnava-live.sk/2012/07/31/schatraly-dom-na-holleho-ulici-je-stale-na-predaj-za-takmer-5-milionov/
12. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Stavebný úrad prikladá k podnetu nasledovné stanovisko: Ide o pamiatkovo chránené objekty bývalých vojenských kasárni, ktoré nie sú vo vlastníctve Mesta Trnava, ale vo vlastníctve Slovenskej republiky a v správe Ministerstva obrany SR. Pamiatkový dohľad nad týmito nehnuteľnosťami vykonáva Krajský pamiatkový úrad. Mesto Trnava už v minulosti niekoľkokrát upozorňovalo Ministerstvo obrany SR, Vojenský stavebný úrad (špeciálny stavebný úrad) ako vecne príslušný správny orgán na nevyhovujúci stav týchto objektov, resp. ich častí. Náprava bola vykonaná vždy len v rozsahu zabezpečenia adekvátnej nápravy, ale nikdy nebola zmienka zo strany vlastníka o celkovej rekonštrukcii nehnuteľnosti. Preto na túto otázku o komplexnej rekonštrukcii príslušný stavebný úrad nedokáže odpovedať.

Odbor stavebný a životného prostredia
12. máj 2017

Palcino Čavojský

Vážená samospráva, naozaj teda môžeme čakať len na rozpad tých budov? Ale aj napriek mojej otázke, dostal som očakávanú odpoveď. Je mi len ľúto, že Trnava nikdy zámok alebo hrad nemala, za to to predbehla s ruinou, ktorá je jednou z dominánt. :(
15. máj 2017

Peter Hirošima

Pozri si stav na desiatky kaštielov kdekoľvek na Slovensku (Moravany, Trstín, Chtelnica, Rusovce, Solčany, Rajecké Teplice - Kunerád, Kokava nad Rimavicou, Radvaň atď atď...) sú v stave, že deti našich detí nepochopia, v akej dobe sme žili... Stav je taký, že ani vyvlastnenie nepomôže :-(
15. máj 2017

Palcino Čavojský

Peter, to má byť argument? Je to zlé inde, musí to byť tak aj tu... dobre som pochopil? Odpoveď samosprávy som akceptoval, pretože viem, že iné odpovedať nemohla. Ale, ak budeme na to pozerať tak, ako vy, padne nám všetko k nohám
15. máj 2017

Stewie Wonder

Palcino, nemusíš pozerať. Môžeš si vybaviť niekoľko miliónový úver, odkúpiť to a dať do poriadku. Je kapitalizmus, bez zisku ti nikto ani zadok neutrie.
Ten príspevok Petra nie je argumentom. Skús si vygoogliť niečo o tých objektoch, čo je o nich zistené, popísané a verejne známe, potom určite pochopíš. Tu ide o bezradnosť zo slučiek zákonov súčasnej demokracie, ktoré robia posledných "slušných ľudí" úplne bezmocných.
14. január 2018

Roman

Dobrý deň,

Chcel by som poprosiť zodpovedných na meste, aby sa pokúsili prinútiť vlastníka týchto budov riešiť aspoň havarijný stav, keď už nie celkovú rekonštrukciu vzácnej hostorickej pamiatky.
Zo strany verejne sprístupneného parčíka už opadáva aj omietka a črepy z rozbitých okien ohrozujú náštevníkov inak krásneho parčíku. Samotná strešná krytina taktiež ohrozuje uvoľnením.
Možno by pomohlo zverejnenie vlastníckych vzťahov k budovám aby si občania vedeli spraviť predstavu, kto je za daný stav vlastne zodpovedný.

Dopredu ďakujem

Knap
22. január 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný aj Ministerstvu obrany SR s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
30. január 2018

Odpoveď samosprávy

Rezort obrany plánuje v rámci Vojenského archívu-centrálnej registratúry Trnava komplexnú rekonštrukciu budovy č. 3 – archívnych fondov. Na rok 2018 je naplánovaný proces verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebného zámeru, následne bude nevyhnutné zabezpečiť projektovú dokumentáciu pre stavebné konanie a realizáciu stavby. Až po projektovej príprave akcie bude možné realizovať proces verejného obstarávania zhotoviteľa stavebných prác a začať samotnú rekonštrukciu budovy.

Mgr. Danka Capáková
hovorkyňa Ministerstva obrany SR

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania