Trnávka v roku 2017

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Peter Hirošima 15. mája 2017

V Trnávke už niekoľko rokov tečie priesvitná voda, čo je super. Znečistenie odpadom bolo ale už riešené podnetmi v roku 2013 aj v 2014. Je rok 2017, je vyše 25 rokov od politického prevratu a stále máme v Trnave iba potok "hanby". Trnávka je v správe povodia Váhu, ale na časť toku prechádzajúci zastavanou oblasťou Trnavy neverím, že mesto nemá žiadnu páku, ako len písať listy s prosbami. V zahraničí sa pýšia nábrežiami, chodníkmi, terasami, mostíkmi a podobnými "atrakciami". Koľko volebných období ešte musí prejsť, aby sme návštevníkov Trnavy mohli pozvať na príjemnú prechádzku okolo Trnávky a nie ich ťahať radšej niekam do nákupného centra?
Trnávka je práve na minime, dno sa dá vyčistiť aj v gumákoch alebo možno aj bežným cestným strojom.

16. máj 2017

Juraj1

Pripájam sa k podnetu, veľká škoda, že jediný vodný tok v meste je takto znečistený odpadkami.
Nízku hladinu vody asi mesto neovplyvní, ale participovať s Povodím Váhu na vyčistení a udržiavaní koryta by rozhodne malo. Konečne po nekonečných rokoch, keď v Trnávke tiekla hnedobiela páchnuca masa je v Trnávke čistá voda a dokonca aj ryby. Spomínam si , ako sa v nej istý primátor a viceprimátor člnkoval, nechce to skúsiť aj súčasný ?
17. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zber odpadu z koryta toku Trnávka v intraviláne mesta Trnava vykonáva Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., podľa kapacitných možností. V mesiaci máj Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., prečistil dno toku traktorom s radlicou, keďže čoskoro začne kosbu brehov Trnávky, ktorá sa vykonáva z koryta toku.

Odbor stavebný a životného prostredia
17. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
snahou mesta je intenzívnejšie pracovať s vodou v mestskom prostredí – či už vo forme fontán, ochladzovacích prvkov alebo aj s potokom Trnávka. Sme si vedomí, že to nie je žiaden veľtok, jej hygienický stav je dlhodobo nevyhovujúci (hoci sa za posledné roky zlepšil) a že má skôr charakter stoky, k čomu prispievajú aj vybetónované brehy. Nie je v našich silách výrazne zlepšiť hygienický stav, pretože do nej stále ústia bezpečnostné prepady z kanalizácie pre prípad prívalových dažďov. Na eliminovanie tohto prvku by bolo potrebné vybudovať niečo ako paralelný kanalizačný zberač, čo je však technicky aj finančne extrémne náročné. Musíme však pracovať s tým, čo máme k dispozícii, a preto ju chceme viac sprístupniť ľuďom. V samotnom centre mesta a v jeho blízkosti počítame so sprístupnením v Ružovom parku, v Promenáde a pri Kalvárii. Podmienku zapojenia Trnávky dostali aj súťažiaci pri architektonickej súťaži na rekonštrukciu Ružového parku a pretavili ju do zosvahovaného brehu s terasami, navrhli meandre a výsadbu v samotnom koryte a uvažuje sa aj o mostíkoch pre peších. Ďalším miestom sprístupnenia bude Promenáda. Tam máme zatiaľ navrhnuté vodohospodárske riešenie a možnú polohu terás, ale presnejší obraz získame až z architektonickej súťaže, ktorá by mala prebehnúť na budúci rok a pre ktorú by mal byť tento vodohospodársky návrh jedným zo vstupných podkladov.

Odbor územného rozvoja a koncepcií
18. máj 2017

Peter Hirošima

Ďakujem za rýchlu reakciu i odpoveď. Teší ma Váš záujem o riešenie problematiky a držím palce, aby ste mali dosť síl, energie i finančných prostriedkov zrealizovať Vaše plány. Vaša odpoveď mi je dostačujúca, ďakujem.
02. jún 2017

Juraj1

Ešte raz sa vrátim k problematike Trnávky. Na ul. Kollárovej vedľa KR PZ sa šíri zápach z koryta Trnávky, kde je z oboch strán mosta vidieť neskutočný "humus", nehodný centra mesta. V minulosti bol problémom pri údržbe koryta vysoký prietok vody, teraz je prietok skoro žiadny a zase je problém. Asi by bolo riešením zúžiť prietokový koridor do menšieho potoka, ako to je urobené za nemocnicou. Apelujem preto na vedenie mesta, aby s týmto začalo niečo robiť, lebo mať stoku v centre mesta nie je nič príjemné.
08. jún 2017

navstevnik

Dobrý deň,

zber komunálneho odpadu z koryta toku Trnávka v intraviláne mesta Trnava vykonávame podľa kapacitných možností. Napriek tomu, že za komunálny odpad na území mesta zodpovedá mesto, je snaha našej organizácie odpad z toku odstraňovať, no nie je možné túto činnosť vykonávať každý deň.
V mesiaci máj sme vykonali aj prečistenie dna toku traktorom s radlicou, nakoľko zahajujeme kosbu Trnávky, ktorá sa prevádza z koryta toku.
Pre informáciu uvádzame, že čistenie Trnávky v intraviláne mesta - krytá časť toku v areáli nemocnice a v Ružovom parku bolo vykonané v roku 2011 - 2012. Na najbližšiu skládku A.S.A. Trnava bolo vtedy odvezených spolu 2300 t nánosu, ktorý bol zložený zo zeminy, stavebného a komunálneho odpadu. Na prečistenie a umiestnenie odpadu na skládku boli našou organizáciou vynaložené nemalé finančné prostriedky
Fotodokumentácia - t.j. stavebný odpad pri moste na Zelenom kríčku nie je stavebným odpadom, ale lomový kameň je vyplavovaný z dna toku pri väčších zrážkach, kedy cez odľahčovacie stoky jednotnej kanalizácie TAVOSU dochádza k poškodeniu dna. Tento problém sme riešili so správcom kanalizácie, ale neúspešne a naša organizácia pripravuje opravu poškodeného dna toku v miestach výustí.
Fotografia vyústenia odľahčovacej stoky v lokalite Vajslova dolina - nános v mieste vyústenia je povinný odstrániť správca kanalizácie - TAVOS.
Správca kanalizácie takéto čistenie vyústení už v danej lokalite vykonával a znovu ich upozorníme na povinnosť čistenia.




S pozdravom

Mgr. Pavel Machava
Hovorca

Slovenský vodohospodársky podnik, š. p.
Podnikové riaditeľstvo
Radničné nám. č. 8
969 55 Banská Štiavnica

e-mail: [email protected]
08. jún 2017

navstevnik

Takto sa vyjadrili vodohospodari na moje otazky o cisteni Trnavky

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania