Holuby

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Gabriela 22. mája 2017

Takto vyzeraju tyzden po vycisteni balkony a parapety na obytnom dome na Hospodarskej ulici. Ziadam o riesenie problemu s premnozenymi holubmi.Situacia s holubmi je rok co rok horsia.

23. máj 2017

Michal

Pridávam sa, tiež s nimi máme veľký problém.
01. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v našom meste našli holuby skutočne vynikajúce podmienky obživy a hniezdenia, a preto ich populácia z roka na rok rastie. Z dôvodu podozrenia na premnoženie holubov plánovalo Mesto Trnava zabezpečiť odchyt, a tým zabezpečiť redukciu populácie holubov. Okresným úradom Trnava, odborom starostlivosti o životné prostredie, oddelením ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia bolo Mesto Trnava upozornené, že prípadným odchytom mestských holubov (ferálny holub), by mohol byť ohrozený i holub hrivnák, ktorý je chráneným živočíchom. Jeho odchytom by mestu hrozila vysoká pokuta a z toho dôvodu sme nepristúpili k plánovanému odchytu.
Regionálna veterinárna správa pravidelne monitoruje populáciu holubov v meste a do dnešného dňa nezaznamenala v Trnave a blízkom okolí taký zdravotný stav populácie holuba, ktorý by ohrozoval človeka. V súčastnosti zostáva preto najprijateľnejšou metódou prevencia a osadenie mechanických zábran. Prevenciu v súčastnosti vykonáva Mestský úrad, odbor stavebný a životného prostredia. Pri zistený otvorených povalových priestoroch v domoch na území mesta nariaďuje ich uzatvorenie a vyčistenie, aby neboli vytvorené podmienky na hniezdenie holubov. Obyvatelia Trnavy môžu svoje nehnuteľnosti chrániť inštalovaním mechanických zábran (ochranné ostne, drôty, siete, odpudzovače), ktorými sa dá hniezdeniu a výskytu holubov na nevhodných miestach účinne zabrániť.

Odbor stavebný a životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania