Dopravná signalizácia

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
matus 30. mája 2017

Na konci Kollarovej ulice vedla city areny mame dva odbocovacie pruhy vlavo. Akonahle zasvieti zelena auta sa rozbehnu a nasledujuce semafory (vid. foto) sa rozsvietia na cervenu, ale auta pokracuju v jazde nakolko svieti zelena, pre odbocenie vlavo. Tj. auta tam behaju rovno (po hlbokej) na cervenu (nevedomky) a ohrozuju chodcov.

31. máj 2017

Jozef Šúst

je to tak, ta odbacajuca zelena dokaze zmiast.Dobry podnet
31. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
každý vodič je povinný jazdiť v zmysle povinností vyplývajúcich zo zákona č. 8/2009 Z. z.
Na tejto svetelnej križovatke sú dva jazdné pruhy v smere rovno a sú samostatne riadené svetelnou signalizáciou, ktorá je doplnená aj smerom jazdy v tvare šípky na semafore. Na svetelnej signalizácii je aj značka, ktorá upozorňuje na priechod pre chodcov. Ďalší jazdný pruh v smere vľavo má svoju vlastnú svetelnú signalizáciu, rovnako s uvádzajúcim smerom v tvare šípky na semafore. Pre vodiča toto signalizovanie znamená možnosť pokračovať len v smere jazdy, ktorý ukazuje šípka.
Svetelná signalizácia jasne riadi dopravu a poskytuje tým najvýhodnejšie riešenia pre optimalizáciu cestnej premávky v meste. Povinnosťou každého účastníka cestnej premávky je poznať spomenutý zákon a zároveň sa ním riadiť. Za takýchto okolností vodič nemôže "nevedomky behať" na červenú.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
31. máj 2017

matus

Odpoveď, všetko je tam označené a basta. V princípe máte pravdu. Môj podnet však smeroval skôr k prehodnoteniu, za účelom ochrany hlavne chodcov (detí). Skúste sa previesť po spomenutej ceste a posúdiť problém inak ako len "tabuľkovo", ak sa to samozrejme dá.
01. jún 2017

Miro K

Sany semafor navrhujem aby v casoch slabej premavky bol vypnuty tak ako na kollarovej, nakolko tam auta zbytocne stoja a nejdu ani chodcovia ani auta smerom do centra.
03. jún 2017

tin

NEVERÍM vlastným očiam :D pokiaľ niekto nemá dostatok rozumu na to, aby rozoznal šípku rovno a doľava a zároveň červenú a zelenú farbu, nemá čo robiť za volantom. Toto je čisto o nepozornosti vodiča, podnet dobrý akurát tak ako tip na vyberanie pokút
03. jún 2017

Viktor

Dve zrazené dievčatá, krátko pred otvorením CA, keď semafor ešte nefungoval:
https://nasatrnava.sme.sk/c/7969413/na-hlbokej-zrazilo-auto-dve-dievcata.html

Dve zrazené dievčatá na tom istom mieste vlani na jeseň - vodič šiel na červenú
http://www.trnava-live.sk/2016/10/24/na-hlbokej-zrazil-taxik-dve-dievcata-k-nehode-doslo-na-priechode-pre-chodcov/

Mne osobne sa stalo, že dvakrát prešlo auto na červenú a to po hodnej chvíli ako mne svietila zelená (z toho raz som bol aj s dieťaťom na rukách) - a to cez ten prechod chodím len príležitostne.

A podľa mesta je to v poriadku, lebo veď, všetci vodiči si zvykli na to, že tam dva roky dozadu pribudol semafor, všetci vodiči sú pozorní, všetci vodiči dodržujú predpisy... Alebo sa čaká na to, že sa stane niečo vážnejšie?
05. jún 2017

viktor

Nemôžem si pomôcť, ale musím reagovať ešte raz.

Odpoveď mesta mi príde alibistická, až arogantná. Ako správca cesty by sa mesto malo snažiť o to, aby jeho cesty boli bezpečné a nie odkazovať na to, že vodiči musia poznať dopravné predpisy. Prečo sa potom na cesty montujú spomaľovače, ak vodiči musia vedieť, že v obci je obmedzená rýchlosť? Prečo sa maľuje na okraje súvislá žltá čiara označujúca zákaz zastavenia, ak vodiči to musia vedieť podľa zvislej dopravnej značky? A pod.
Veď je množstvo svedectiev, že to nestačí...

To, že na tomto prechode sú ohrození chodci je fakt a ďalšia nehoda bude už zodpovednosť mesta, ktoré o situácii vedelo a neriešilo ju.

Pritom mne ako laikovi napadajú hneď dve riešenia:
1) namontovať semafor s väčším červeným svetlom aby bolo viditeľnejšie (napr.: http://g.denik.cz/36/a2/semafor-doprava-krizovatka-ostrava-3-denik-630_galerie-980.jpg alebo https://megatron.sk/wp-content/uploads/2012/01/semafor-s-odpocitavanim.jpg), alebo
2) upraviť časovanie semaforov tak, aby priebežný aj odbočovací pruh mali zelenú a červenú súčasne.

Ale to by sa najprv muselo chcieť pre ľudí/chodcov niečo urobiť...
13. november 2018

Tomas Cepka

Matuci semafor

Hlboka cesta, smer od Arena do mesta. Za sebou umiestnene semafory matu tym, ze prvy ukazuje zelenu, plati len pre odbocovanie, druhy cervenu smer rovno. Rovno iduci vodic omylom povazuje zelenu aj pre smer rovno a neda prednost chodcom. (Mam aj video)
13. november 2018

Michal Hlbocký

Ja som videl už viackrát, že vodič si červenú pre smer na Hlbokú nevšimol, keď svietila zelená doľava k aréne.
Možno by pomohlo dať svetelnú signalizáciu pre všetky jazdné pruhy na rovnakú úroveň.
Mojim deťom som zakázal prechádzať cez tento prechod.
Postoj, že vodič si musí všímať a je zodpovedný, mi potom, ako sa niečo stane bude nanič.
Treba to aspoň zvážiť.
13. november 2018

Viktor

Pred rokom a pol som vyššie napísal, čo by mohli urobiť, ale odozva mesta žiadna... Asi sa čaká na tragédiu.
20. jún 2019

Zuzana

Podala som dalsi podnet v suvislosti s tymto problematickym semaforom. Dnes rano tam skoro zabilo sestru, sofer si nevsimol, ze ma cervenu. Cuduj sa svete, poobede som sla tadial ja, stalo sa mi to iste. Som v Trnave iba prilezitostne, ale toto sa mi stalo uz viav-krat. Preco toto mesto ignoruje?!? Namontujte tam kameru a sami uvidite, kolko-krat sa to tam tyzdenne ak nie denne, stane? Semafor jednoducho splyva s lavkou nad nim a po krizovatke pri McDonalde, ktora je par metrov pred nim, sofer, ktory tieto miesta nepozna, dalsi semafor uz necaka.
20. jún 2019

Zuzana

Ulica Hlboká-semafor-zle nastavený

Semafor na prechode pre chodcov na Hlbokej ulici medzi Agatkou a City Arenou je (3 prechody za sebou), nachadzajuci sa pod lavkou veducou k C. Arene prilis splyva s lavkou. Dnes uz x-ty krat (a to som v TT len par-krat do roka) sa mi stalo, ze sofer tam zastavil na cervenu na poslednu chvilu a skoro ma zrazil. To iste sa stalo sestre v ten isty den rano, este ma upozornovala nech si tam davam pozor. Prosim, premiestnite semafor dalej od prechodu prechodcov a od lavky, s ktorou splyva, kym tam niekoho nezrazi. Dakujem.
05. september 2022

Viktor

Koľko nešťastí sa ešte musí stať, aby to mesto začalo riešiť?
https://www.trnavskyhlas.sk/c/33601-nehoda-na-hlbokej-ulici-soferka-zrazila-autom-styri-skolacky/
05. september 2022

Peto

semafor je do určitej vzdialenosti schovaný za stlpom verejného osvetlenia. Buď odstrániť svetlo, alebo zavesiť semafory na konzolu nad cestu (na nadchod).
06. september 2022

A

Dobry den, po dalsej dopavnej nehode sposobenej hlavne nevhodne umiestnenym a nevhodne synchronizovanym semaforom upozornujem znova na potrebu riesenia. Dakujem
08. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet posielame na vyjadrenie na odbor dopravy, o riešení vás budeme informovať.
Kto? Odbor dopravy

Mesto Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania