Cyklochodník k hradbám

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
mario 27. júla 2017

Dobrý deň, bolo by vhodné zvážiť rozšírenie jestvujúcej brány v hradbách, tak aby sa mohla predĺžiť trasa cyklochodníka, ak je to technicky možné. Bežne sa totiž stáva, že cyklisti nerešpektujú koniec cyklochodníka a namiesto toho, aby v jazde pokračovali po ceste využívajú chodník, následkom čoho dochádza ku kolíziám s chodcami. Ďakujem.

27. júl 2017

Micro

To ako čo už?
Nebolo by to tam lepšie úplne zbúrať?
27. júl 2017

mario

27. júl 2017

mario

Micro ... navrhované riešenie je kompromisom ako vyriešiť súčasný stav, viackrát som totiž zažil situáciu, keď sa cyklista vyrútil na chodca kráčajúceho po chodníku.
27. júl 2017

Micro

Pamiatkari to nedovolia, zbytočné uvažovať...
27. júl 2017

mario

Hmmm, s pamiatkarmi je ťažké jednanie, ale za pokus to stojí. Aj keď v prvom rade, ak by boli cyklisti disciplinovaní nebolo čo riešiť.
27. júl 2017

Roman Krajčovič

Raz by mi skusil povedat na chodniku cyklista uhni alebo pozor bicykel by mal okolo krku omotaný....cyklisti na chodniku nemaju čo hladat...a burat koli nejakym exotom na bicykli hradby??? WTF???? Nie je cyklochodnik? nech ide na cestu a komu sa nepaci pešo.
27. júl 2017

[email protected]

Zboznujem ludi co by omotavali ludom okolo krku bicykle, lebo cyklisti nemaju co chodit po chodniku. Ano nemaju a chodci nemaju co chodit po cyklochodniku a v parku a na moste na druzbe chodia veselo. A tak isto nemaju chodit mimo prechodu pre chodcov cez cestu a chodia. Vsetko co ej treba je trocha tolerancie. Cyklista spomali a pojde po tom chodniku pomaly a ked zbada chodca ktoremu sa neda vyhut tak zastavi a ho pusti a chodec ked zbada cyklistu posnazi sa urobit mu miesto. Netreba ani novu dieru do hradieb ani omotavat bicykle okolo krku.
28. júl 2017

Micro

...áno, platí to medzi rozumnými a tolerantnými, ale čo s cyklistom, ktorý ohrozuje chodcov a ešte je aj drzý?
28. júl 2017

Palcino Čavojský

hgfdsapost.sk Ja som začal po 20 rokoch jazdiť na bicykli. Dovtedy som len nadával na cyklistov. Teraz jazdím na bicykli a nadávam na cyklistov na chodníku a chodcov na cyklochodníku. Pani, ktorá mi neuhla na Clementisovej z cyklochodníka, mi povedala, že tam je tieň. ďalšia mi povedala, že ona takú značku nepozná, tak sa tomu nerozumie... Nehovorím, že sa nepreveziem aj ja po chodníku, ale viem, že tam nemám čo zvoniť a, ak mi niekto uhne, poďakujem mu... Ale to neznamená, že to začnem využívať do tej miery, aby som sa tu oháňal toleranciou.. Máme predpisy, ako sa má jazdiť a tie treba v prvom rade dodržiavať. Tak, ako ste vy opísali toleranciu, sa tvoria zákony.. Chodec nie je povinný sa obzerať na chodníku, či tam nie je cyklista a cyklista nemá čo ohrozovať chodca na ceste.
Preto by bolo dobré vyznačiť spôsob, akým sa má jazdiť cez spomínaný úsek... Mario, neverím, že rozšíria otvor na hradbách..
28. júl 2017

Roman Krajčovič

Toleranciabje fajn vec,ale ako tu odznelo tak ako su drzi chodci tak aj cyklisti.Mne sa stala taka vec ze na pešej zóne mi cyklista zrazil mojho syna nazem lebo sa hral na sagane a vy si myslite že mu poviem nič sa nestalo? Keby som mal roxorovu tyč tak ho z toho bicykla zrazim dole...Ale mal taku smolu že sa nestihol ani ocspravedlnit.
28. júl 2017

Magdalena Horňáková

Není třeba zvětšovat bránu. Zamezit průjezdu cyklistů v úseku brány se dá i umístěním zahrazovacich sloupku v chodníku před a za branou co donutí cyklisty sesednout , nebo použít pro ne plynulejsi trasu po ceste
28. júl 2017

Palcino Čavojský

Magdalena, ale to potom tadiaľ neprejdú ani s kočíkom pre dvojčatá... stĺpiky obmedzia nielen cyklistov.
28. júl 2017

Magdalena Horňáková

Bylo to mysleno spis jako "šikana" dve zabrany okolo kterych musite obejit- s kocarem by se dalo vytocit , urcite i s kolem ale ne za jizdy. A ano urcite by to omezilo v plynulosti pohybu í chodce, ale vyblokovalo by to srážku s jedoucím cyklistou.
Rozšíření otvoru nikdo nepovolí, zakazova značka v tomto úseku pro cyklisty pak může být účinná jen když ze začátku tam budou stát m. Policajti a pokutovat přestupek než se lidi naučí, nebo dat nějakou formu zábrany , která donutí cyklisty sesednout z kola nebo si najít jinou plynulejsi trasu...a chodec í s kočárkem tama projde, byť to i pro něj bude představovat jistou překážku kterou obchází.
28. júl 2017

Palcino Čavojský

len sa mi nezdá správny prístup smerom: cyklisti porušujú pravidlá, obmedzme preto chodcov.. Na Slovensku a aj v Trnave je problém, že cyklisti nie sú vychovaní k cestnej vyhláške. Ak nevidia policajta, dovolia si všetko... a nielen cyklisti...
28. júl 2017

Magdalena Horňáková

...často je to o kompromisu, když se nedá najít ideální řešení vyhovující všem. Tady ve vztahu k chodcům je treba volit mezi rizikem srážky s cyklistou ( osadi se zakazova značka , budou tam stát policajti a í tak se může stát že tam někdo byť omylem vjede a někoho srazi) nebo osazenim zabrany, vo zamezeni srazku s jedoucim cyklistou, ale současně tu překážku obchází i chodci. Řešení kdy chodci můžou jít plynule a cyklista tam nikdy neprojede mě nenapadá. Rozsireni brany i pro cyklochodnik je technicky mozne ale nerealne (památkáři, cena,...)
28. júl 2017

Magdalena Horňáková

Cykloretarder omezující pohyb cyklistů
28. júl 2017

Palcino Čavojský

Magdaléna, ale toto je šialené.
28. júl 2017

samuel

Ja by som tam dal napis zosadni z bicykla a prejdi pesi.
29. júl 2017

Matúš G

Mário chápem o čo ti ide, ale uváž kvôli tomuto búrať historické hradby z 13 stor. To nie. Občas jazdím týmto cyklochodníkom a tiež som nerozumel prečo nemohol pokračovať k bráne a za bránou by sa vyznačil po priechod k amfíku. Takto musím vojsť do kruháča ten kúsok po ceste a na priechode naspäť na cyklochodník. Samo že občas idem aj ja po chodníku, je to rýchlejšie, bezpečnejšie. Brána by bola aj mnou navrhováného riešenie vždy kolízny bod, ale to je len a len o tolerancii. Ja osobne keď som na chodníku púšťam chodcov a ani na nich nezvoním, je to ich priestor. Opačne keď sú chodci na cyklochodníku tak na nich zazvoním a upozorním, že toto je priestor pre bicykle.
31. júl 2017

Dušan Kováč

Tú bránku tam spravili pri rekonštrukcii koncom 80-tych rokov. Som zástanca akýchkoľvek rekonštrukcii hradieb. No však v tomto prípade by som sa priklonil k zväčšeniu otvoru. Bohužiaľ výstavbou City Arény sa toto miesto stalo frekventovanejším. V prvom rade by malo ísť o bezpečnosť všetkých účastníkov, ktorí sa stretávajú v tomto priestore. Myslím, že neobstoja ani argumenty typu, že sú aj náhradné trasy. Osobne by som to dal zacvakať Aréne. Z ich investície sa vyvolalo toto riziko. Naši ortodoxný pamiatkári by to mali povoliť, keď povolili v 30-rokoch Bernolákovu bránu a tento priechod v tých 80-tych.
05. október 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
rozšírenie brány určite nie je možné. Ide o pôvodný otvor, jeho zmenou by sa defacto zničil historický prvok. Aj pri nových otvoroch, ktoré Krajský pamiatkový úrad v Trnave povoľuje iba sporadicky, sa hádame doslova o každý centimeter, nieto ešte pri zachovanom pôvodnom prvku. Je na tolerancii a slušnosti občanov, aby cyklisti zosadli z bicykla a neohrozili v úzkom prejazde chodcov, pokiaľ jazdia v tejto lokalite po chodníku.

Odbor územného rozvoja a koncepcií

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania