Bezdomovci pri trati

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Katarína 16. augusta 2017

Na sídlisku Prednádražie viď foto, sa za oplotením pri trati usídlili bezdomovci. Je to pri detskom ihrisku. V tomto období, riadne zaváňajú, obťažujú svojím správaním rodiny s deťmi aj ľudí, ktorí okolo bývajú (hlavne vo večerných hodinách).
Touto cestou Vás chcem požiadať o vyriešenie problému. Ďakujeme.

17. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnetov na riešenie podobných situácií súvisiacich s prítomnosťou ľudí bez domova na verejných priestranstvách dostáva mestská polícia veľké množstvo a vždy sa nimi zaoberá. Na miesto je vždy vyslaná hliadka, ktorá preveruje, či nedochádza zo strany takýchto osôb k nejakej forme protiprávneho konania. Môže ísť napríklad o znečisťovanie verejného priestranstva, požívanie alkoholických nápojov na verejnosti, budenie verejného pohoršenia, rušenie nočného pokoja, fajčenie na miestach, kde je to zakázané. V prípade, ak hliadka polície protiprávne konanie zistí, vyzve osobu, aby od neho upustila.
V prípade, ak nedochádza k takému konaniu, ktoré je všeobecne záväzným právnym predpisom označené ako protiprávne, polícia nemá žiadne právo voči osobe zakročiť. Výzor, vzhľad, špinavé oblečenie či zápach nie je protiprávnym konaním a policajti nemajú žiaden dôvod ani právo osobu perzekvovať.
V prípade, ak polícia na mieste zistí konanie, ktoré má znaky priestupku, má právo vyzvať osobu, aby od protiprávneho konania upustila, a má právo na uloženie sankcie vo forme pokuty. Ani v prípade spáchania priestupku neexistuje právomoc mestskej polície vykázať osobu z verejného priestranstva. Čo sa týka finančnej sankcie, je zrejmé, že táto forma trestania osôb bez domova a spravidla úplne bez financií nie je v praxi aplikovateľná.
Okrem už spomenutých prekážok efektívneho riešenia podnetov týkajúcich sa osôb bez domova je nutné uviesť, že aj v prípade, ak sa polícii svojím pôsobením, najmä neustálymi kontrolami dodržiavania verejného poriadku, podarí osoby bez domova „vytlačiť“ z jedného miesta, osoby bez domova nezmiznú z povrchu zemského, ale iba sa presunú na iné verejne prístupné miesto, kde budú opäť niekomu prekážať. Problém bezdomovcov nachádzajúcich sa na verejných priestranstvách nie je za súčasnej legislatívy systémovo riešiteľný cestou „policajných“ prostriedkov.
I v tomto prípade bola dňa 16. 8. 2017 o 20,15 na základe podnetu vec preverená na mieste, kde boli zistené dve osoby bez domova, ktoré sa však v čase kontroly nedopúšťali protiprávneho konania. Informácia o stave verejného priestranstva bolo zaslaná Odboru komunálnych služieb MsÚ Trnava za účelom odstránenia znečistenia.

Mestská polícia mesta Trnava
23. august 2017

Katarína

Dobrý deň reagujem s odstupom, aby som Vás mohla oboznámiť o realite s odstupom času. Vopred Vám ďakujem za rýchlu reakciu a riešenie.
Odbor komunálnych služieb MsÚ Trnava, ktorý ste požiadali o odstránenie znečistenia, tak nevykonal dostatočne. Na mieste sa nachádzajú kusy nábytku, textilu a neporiadku po ľuďoch bez domova, nehovoriac o ich "toalete", ktorú si vytvorili pod stromami o kus ďalej.
Poslali by ste svoje dieťa prebehnúť sa s vedomím, že sa nenakazí? - HYGIENA (výkaly, rozhádzané odpadky, pomočené lavičky, preliezky, stroje na cvičenie ....). Ak sú Vám dospelí ukradnutý, myslite na tých najmenších a problémy, ktoré vznikajú po kontakte na takýchto miestach sú pre rodičov a hlavne pre deti veľmi nepríjemné (nehovoriac náklady na liečenie a starostlivosť).

Za Vašu rýchlu reakciu ešte raz ďakujem. Touto cestou chcem požiadať o úplné vyčistenie daných miest v okolí trate. Ďakujem.
27. august 2017

Peter Hirošima

Myslím, že mesto môže urobiť iba jednu vec. Dohodnúť sa s inými mestami a napísať list vláde SR, nech sa týmto problémom zaoberajú formu komplexnej zmeny legislatívy.
Objektívna kritika znamená, že treba dať aj návrh na riešenie. Mám skôr pocit, že dnes je ale trend ľudských práv a slobody prejavu postavený tak, že jednotlivec je viac ako hoci aj miliónová skupina. Akékoľvek riešenie je tak pri súčasnom stave skutočne nedostupné. Dobrovoľne a bez násilia ale bezdomovci "nezmiznú zo zemského povrchu" ako sa píše v odpovedi MP Trnava.
30. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
tento podnet sme dňa 17. 8. 2017 prešetrili s terénnou pracovníčkou. V čase nášho šetrenia sa tam nikto z ľudí bez domova nevyskytoval. Podnet sme postúpili na Odbor dopravy a komunálnych služieb ako požiadavku na odstránenie neporiadku po bezdomovcoch.


Odbor sociálny
30. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet je vyriešený. Z lokality sme odstránili ležadlá, špinu a neporiadok po celej dĺžke za detským ihriskom, ako aj za kopcami a bikrosovou dráhou.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
30. august 2017

Katarína

Dobrý deň,
všimla som si čistotu. Som rada, že mesto má záujem stav okamžite riešiť. Porozumela som problematike (riešiteľnosti) stavu "ľudí bez domova" a vykonali ste všetko čo bolo vo Vašej kompetencii, za to Vám veľmi úprimne ďakujem. Prajem Vám príjemný deň.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania