Nerešpektovanie zákazu vjazdu

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, či je možné nejako kontrolovať dodržiavanie Zákazu vjazdu automobilov, ktorých sa netýka vyňatie podľa dodatkovej tabuľe Okrem dopravnej obsluhy? Podľa výkladu tejto značky by mali mať možnosť na takto označenom parkovisku parkovať iba automobily, ktorých majitelia majú v oblasti trvalý pobyt, sídlo firmy alebo garáž, avšak stáva sa, že tu parkujú rôzne vozidlá, ktoré tieto ustanovenia nespĺňajú. Cez deň sú to predovšetkým vozidlá ľudí pracujúcich v centre mesta, kde je státie platené a večer ľudia z okolia. Rovnako cez mestské podujatia, napr. Tradičný trnavský jarmok nebolo možné zaparkovať, nakoľko tu stále navštevníci jarmoku. Preto by som chcel požiadať buď o kontrolu dodržiavania nariadenia alebo prípadne odstránenie značky a zprístupnenie tak parkoviska oficiálne všetkým.
Ďakujem Vám za pochopenie.

25. október 2017

Roman Krajčovič

B1 - Zákaz vjazdu všetkých vozidiel (v oboch smeroch) takže ani vy tam nemate čo parkovať :)
25. október 2017

Jakub Jediný

Dodatková tabuľa Okrem dopravnej obsluhy, vysvetlenie dodatkovej tabule je v texte.
25. október 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dodatková tabuľka s nápisom Okrem dopravnej obsluhy obmedzuje platnosť značky, pod ktorou je umiestnená, na vozidlá zabezpečujúce zásobovanie alebo opravárenské, údržbárske, komunálne a podobné služby, na vozidlá s označením č. O 1 alebo č. O 3, na vozidlá taxislužby a na vozidlá, ktorých vodiči, prípadne prevádzkovatelia majú v miestach za značkou bydlisko, sídlo alebo garáž; pre tieto vozidlá neplatí značka, pod ktorou je umiestnená dodatková tabuľka s nápisom Okrem dopravnej obsluhy.
Porušovanie zákazu vjazdu je v tomto prípade iba ťažko kontrolovateľné, keďže vozidlá, pre ktoré platí výnimka vyplývajúca z dodatkovej tabule a ktoré v čase kontroly už stoja v danom priestore, nie sú nijako odlíšené od tých, ktoré majú vjazd zakázaný. Dodržiavanie takéhoto zákazu je možné kontrolovať jedine hliadkou polície, ktorá je prítomná v čase, keď vozidlo vojde do priestoru za dopravnou značkou, a ktorá na mieste overuje u vodiča, či vozidlo, ktoré do priestoru vošlo, disponuje uvedenou výnimkou, alebo nie. Zabezpečenie prítomnosti hliadky na jednom mieste však nie je možné vzhľadom k množstvu úloh, ktoré sú na mestskú políciu kladené a počtu príslušníkov mestskej polície na druhej strane.

Mestská polícia mesta Trnava
26. október 2017

Jakub Jediný

Ďakujem za odpoveď. Mám za to, že by bola kontrola možná aj dodatočne, nakoľko sa jedná o jediný vjazd a výjazd z daného parkoviska a polícia má k dispozícii možnosť podľa SPZ nájsť majiteľa a teda jeho trvalé bydlisko, či sídlo spoločnosti, ak je zapísané v danej lokalite. Ak však toto nie je možné, význam tejto značky úplne postráda zmysel. Nebolo by potom možné, skôr sa dohodnúť s obytným domom na prenájme parkoviska alebo konkrétnych parkovacích miest? Prípadne prenajať parkovisko, zabezpečiť ho, napr. rampou a priraďovanie miest by fungovalo metódou “kto skôr príde, parkuje”? Nie je to ideálne riešenie, ale pre majiteľov nehnuteľností v danej lokalite určite lepšie ako tento každodenný boj o parkovacie miesta pred vlastným domom. Ďakujem za skorú odpoveď.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania