Čistenie Kapitulskej ulice

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Andrej 25. októbra 2017

V minulosti (cca do polovice roka 2016) mesto zabezpečovalo čistenie Kapitulskej ulice tak, že tu denne pracoval jeden zamestnanec, ktorý zametal ulicu a čistil ju najmä od opadaného lístia. Ulica bola čistá. Dnešný stav je taký, že ulica je plná opadaného lístia. Mesto dvakrát za rok čistilo ulicu mechanizmami tak, že uzavrelo ulicu na 4 hodiny, výsledok bol ale taký, že na druhý deň ulica vyzerala rovnako ako pred čistením. Neboli by vhodné opätovne zaviesť manuálne čistenie ulice, ktoré je výrazne efektívnejšie a určite aj lacnejšie ako tie manévre s uzavretou ulicou? Často sa uvádza, že Kapitulská je najkrajšou ulicou v Trnave, stav "čistoty" ulice však tomu nenasvedčuje.

25. október 2017

Juraj1

Nedá mi opäť sa do toho lístia nezamiešať. Každoročne sa opakujúca pesnička :
- na jeseň neodpratané lístie
- na jar a v lete neudržiavaná mestská zeleň
- v zime neudržiavané komunikácie
A kompetentný na meste akoby boli hluchí a slepí.
Celé to vyzerá na riadne poprehadzované priority. Lebo neviem inak ako si vysvetliť, že napr. ani po viacerých upozorneniach , že v Univerzitnom parčíku je medzi záhonmi burina po kolená nenastala náprava, ale v tom istom parčíku sa strhala bitka o "kultúrny stánok".
Že napr. rekonštrukcia ul. Markovičovej dostala prednosť pred rekonštrukciou tankodromu na ul. Kukučínovej, po ktorej denne prejdú tisícky aut rôznych tonáží.
Prečo ulice v Rakúsku, Nenecku, Holandsku sú stále čisté a u nás lístie hnije od jesene do jari popri cestách a chodníkoch. No prečo, páni z radnice ? Prečo sú tam trávniky a zeleň v každom ročnom období v obdivuhodnom stave a u nás nie. No niekde robíme chybu, kde asi ?
Vybudoval sa pekný nový chodník na Rybníkovej, na terénne úpravy v jeho okolí sa však asi zabudlo. Vyrástla tam pekná hustá burina, ktorú pracovníci firmy asi dva krát pokosili na výšku trávnika, takže trnavský vynález je na svete. Načo siať trávnik, keď zelená je aj burina.
Spočítajte si, koľko stromom vysadených popri tomto cyklochodníku sa ujalo a koľko je vyschnutých.
Takmer 90 %. Som zvedavý, kto to dostane na triko ?! Lebo chyba sa evidentne niekde stala.
25. október 2017

Mária

Súhlasím s Andrejom, určite by bolo efektívnejšie čistiť to manuálne a denne (a nielen na Kapitulskej). Exkurzia do blízkej Viedne pomôže - všade plno stromov a ani neviete, že je jeseň, lebo to proste stále zametajú.
03. november 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme Vám za podnet, ktorý je už pridelený na vybavenie Odboru dopravy a komunálnych služieb a o jeho ďalšom riešení Vás budeme informovať. Dovoľujeme si zadávateľa podnetu požiadať o kladnú alebo zápornú spätnú väzbu súvisiacu s vyriešením podnetu.

Mestský úrad Trnava
16. november 2017

Katarína Jurkovičová

Čistenie Kapitulskej ulice

Dobrý deň,
mám otázku ohľadne čistenia Kapitulskej ulice.

Túto ulicu kedysi čistil jeden pán, pravidelne každý deň. Kapitulská ulica bola udržiavaná v čistote, ulica nebola zahádzaná lístím. Tento pán na túto ulicu už patril, každé ráno sa pekne pozdravil, prehodil pár slov a poprial ľudom príjemný deň.

Jedného dňa sa pán už neobjavil a ulica stratila svoju čistotu. Namiesto neho sa raz za nejaký čas vykonáva čistenie ulice technikou, pričom počas tohto čistenia sa na Kapitulskej ulici nesmie parkovať, čo spôsobuje značné problémy. Nie je možné vrátiť na Kapitulskú ulicu pána, ktorý sa o ňu systematicky každý deň staral? Kým na tejto ulici pôsobil, nikdy nebola v takom stave, v akom je teraz, neupravovaná...

21. november 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pokiaľ nám je známe, firma STEFE, ktorá zabezpečuje čistenie Kapitulskej ulice, systém čistenia nezmenila. Problém je, že keď pri čistení Kapitulskej od lístia osádzame značky, občanom to prekáža, lebo nemajú kde parkovať, keď ich neosadíme, sťažujú si, že nie je dobre vyčistené.
V zmysle platných zmlúv a rozpočtu mesta prebieha čistenie priebežne, v zmluvách nie je osobitne špecifikované čistenie v jesennom období. Situácia sa rieši priebežne a podľa potreby. Uvedená informácia sa týka iba komunikácií, parkovísk a chodníkov v správe mesta. Chodníky susediace s nehnuteľnosťami majú za povinnosť čistiť vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností.
Veľké čistenie Kapitulskej ulice bolo realizované 12. 10. a 16. 11. a medzitým priebežne aj ručne. Prikladáme fotografie, ktoré dokladajú čistenie aj stav ulice z októbra 2017.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
21. november 2017

Andrej

Ide o ten spôsob čistenia. Ak sa totiž čistí raz za 1 či 2 mesiace mechanizmami, to nepostačuje. V jesennom období je ulica tri dni po čistení v takom istom stave, ako pred čistením. Jednoducho treba, aby sa ulica čistila aj manuálne, inak je to celé neefektívne. Riešením určite nie je ani častejšie čistenie mechanizmami, to by bolo nehospodárne, nehovoriac o obmedzení parkovania na ulici.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania